onkomafija-vreme izmedju skenera

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cao svima :bye:
Stigo i rezultat tumor markera i ks, sve je ok :worth:
Videla sam negde da spominjete antidekubit dusek, mi smo kupili babi u apoteci Beograd u Balkanskoj, bio je 21 hiljadu, radio je super
komresor koji non stop duva vazduh ispumpava i pumpa periodicno odredjene krugove na duseku bukvalno kao da se covek stalno meskolji i obrce po krevetu,takav je osecaj..
Moja baba nije ni jednu ranicu imala na telu, kupali smo je tako sto smo je kolicima do kupatila vozili, stavili smo plasticnu stolicu ispred kade,pored slivnika, i tusem je celu u tom sedecem polozaju kupali,mama je iz bolnice donela neki medicinski dezinfekcioni sampon kojim smo je kupali...dok nismo mogli da je dizemo u ta kolica istim tim sredstvom rastvorenim u mlakoj vodi i gazom,vatom..brisali..
Tesko ali mora nekako da se snalazimo,sta da kazem drugo..
Svekra su konacno sklinuli sa aparata za disanje i jos uvek je na hemodijalizi, barem polako pocinje samostalno da dise, i tu jos ne znam sta nas ceka...a nemam svekrvu,niti neku njegovu sestru niti zaovu..samo muz i ja i moji sinovi...vec sam pocela da panicim kako sta i gde..

Бики, уложила си велики напор, све ове године, да би резултати били добро.:D
Жао ми је свекра, али, гледај да се што више сачуваш.
Неког свакако морате ангажовати, ако за то буде потребе.
Ни ја немам појма какви су болесници који су на дијализи, видећеш.
Бемти, таман се доведеш у ред, и увек нешто искрсне, али опет ти
кажем, чувај себе.
љубим, смислите већ нешто кад за то дође време, а до тада
не паничи.

Ми нисмо користила, али знам да треба као нешто да вибрира.
Мислиш да ће га отпустити из болнице?
Тешко је то домаћице, и ја ти препоручујем да, ако можеш, платиш
некоме за испомоћ.
Након смрти м ја сам ангажовала једну жену која је била вешта
у тим пословима мада сам и ја током година научила како то радити.
И најслабије је тешко сервисирати, ух ...проклета болест.

Ne znam ja šta da mislim, sluđena sam načisto.

Nije problem platiti, ali koga? Nije to kao u gradu gde ima puno nezaposlenog sveta. To je selo, ko nije zaposlen ima svoju njivicu, bašticu, ćuti i radi radije nego da presvlači i prevrće nepokretne. Moja kuma ima zaovu polupokretnu. Hoće da plati ženu 1500 dinara dnevno, da radi najmanje 20 dana mesečno, da bude od 7 - 16h sa njom. Da je odvede do kupatila (ne odnese, ne presvlači, nego joj pomogne da ode), da skuva nešto, ako ima veša, raširi veš, ako je raširen da pokupi, da usisa povremeno, jer ova žena koja to radi trenutno mora da prekine iz zdravstvenih razloga. Pritom je kumina zaova svesna, čita, gleda tv, ne treba joj niko da je zabavlja. I već dve nedelje ne mogu nikoga da nađu, niko neće. Koga ću ja naći da tati menja pelene? :(

To je ogroman problem domacice, i mi smo trazili zenu kad smo istrosile godisnje odmore,bolovanja,slobodne dane...i jedva nasli neku koja je samo sedela po ceo dan i gledala serije a baba sama sebi menjala kese na kolostomi... pusti to sve zaguljeno i nikad nisi siguran sta ces primiti u kucu a na zalost nema drugog resenja, promenili smo njih tri i na kraju se opet mi smenjivale pa je i deda preuzeo mukica sve to na sebe kad mi vise nismo imali kad...ma strasno, jezive stvari da za takve pacijente ne postoji nikakva ustanova kao da su prepusteni sami sebi da umru. Svega sam se sad potsetila dok ovo pisem, mi smo i domove jurili ali cene su bile katastrofa visoke za takve pacijente, ma ne znam sta bih vise rekla sem bruka i sramota u kakvoj drzavi zivimo.

јој па онда не знам шта бих ти рекла. Код нас има организована и нека служба,
геронто домаћице, и по два сата проведу у кући,и обаве неке послове. И, по селима има жена
које то раде јер овде има пуно без посла, а од мало њивице се тешко преживи.
Просто траже такве послове, то им је сигурна парица јер се плаћа дневно:confused:

А кад мислиш да тату пуштају из болнице?

- - - - - - - - - -

Hvala Liki, kao i uvek umes da me umiris i posavetujes...ljubim te :cmok2:

Па знаш и сама да ће бити како мора бити, а залуд да се потресаш је глупаво ;)
Увек се нешто смисли и организује.

А, бокте, и ти си се насервисирала болесних, страва ...

јој па онда не знам шта бих ти рекла. Код нас има организована и нека служба,
геронто домаћице, и по два сата проведу у кући,и обаве неке послове. И, по селима има жена
које то раде јер овде има пуно без посла, а од мало њивице се тешко преживи.
Просто траже такве послове, то им је сигурна парица јер се плаћа дневно:confused:

А кад мислиш да тату пуштају из болнице?

.

Nemam pojma kada će ga pustiti, ja o svemu razmišljam unapred. Mada meni, kako on izgleda, čini se da ni neće živ iz bolnice. Otkud znam, život mi se pretvorio u haos u trenu.

Nemam pojma kada će ga pustiti, ja o svemu razmišljam unapred. Mada meni, kako on izgleda, čini se da ni neće živ iz bolnice. Otkud znam, život mi se pretvorio u haos u trenu.

видим, и изгледа свако од нас то мора да прође, ух ...
сад мислим да смо имали среће, све се брзо завршило,
и нисам била у прилици гледати муке мм .
Мама је посебна прича. Она је била стара, и две године дементна,
али на то се некако навикнеш. Па имала је 91 годину кад је умрла.

...]...evo ovako ...

...FT4 20,15 a ref.vrednost je od 12,00-22,00
...tsh 0.947 """" 0,40-4,00

...ono tsh bi po meni mogao da bude i visi, ali dobro je da nije ispod 0.40 ili se varam, m?

..sad vidim pise....serum blago lipemican, i pojma nemam sta to znaci pa me malo zbunilo...

...inace citam sta pisete i ne znam sta bih vam rekla jer nemam iskustva u tome, ali vam zelim da se sto pre sve muke rese na najbolji moguci nacin...drzite se :zag:

To ti znaci blago mastan - povecani ti ili trigliceridi ili holesterol ili oboje

Ne znam ja šta da mislim, sluđena sam načisto.

Nije problem platiti, ali koga? Nije to kao u gradu gde ima puno nezaposlenog sveta. To je selo, ko nije zaposlen ima svoju njivicu, bašticu, ćuti i radi radije nego da presvlači i prevrće nepokretne. Moja kuma ima zaovu polupokretnu. Hoće da plati ženu 1500 dinara dnevno, da radi najmanje 20 dana mesečno, da bude od 7 - 16h sa njom. Da je odvede do kupatila (ne odnese, ne presvlači, nego joj pomogne da ode), da skuva nešto, ako ima veša, raširi veš, ako je raširen da pokupi, da usisa povremeno, jer ova žena koja to radi trenutno mora da prekine iz zdravstvenih razloga. Pritom je kumina zaova svesna, čita, gleda tv, ne treba joj niko da je zabavlja. I već dve nedelje ne mogu nikoga da nađu, niko neće. Koga ću ja naći da tati menja pelene? :(

To da covek ne moze nikog da nadje mi je poznato, moj deda kad se slogirao morala je tetka da ga dize i pere jer niko nije hteo, i oni su ziveli u selu. Mozda da das oglas pa da neko iz grada dodje? Moja rodjaka je u jednom privatnom domu, njih desetak a ona je jedina pokretna i vidim mlade cure, medicinske sestre, rade za smesnu sumu, svi ostali su nepokretni, peru ih i menjaju pelene plus ribaju sobu, kupatila... Mozda bi neko dolazio ako ne svaki dan bar dva puta nedeljno da ti pomogne

drugarica je ostala bez posla i sad čuva baku od 90 godina, nije nepokretna ali se teško kreće, kod bake je u stanu 24h, nema ni jedan slobodan dan, kompletna briga, znači sve radi za 500e mesečno,cifra zvuči sumanuto, ali da meni neko to ponudi ne bih pristala, velika je to odgovornost, ko nije negovao nekog paralizovanog ne zna kako je to teško i koliko je stresno bez obzira da li je to članporodice ili stranac, za sve si odgovoran...

To da covek ne moze nikog da nadje mi je poznato, moj deda kad se slogirao morala je tetka da ga dize i pere jer niko nije hteo, i oni su ziveli u selu. Mozda da das oglas pa da neko iz grada dodje? Moja rodjaka je u jednom privatnom domu, njih desetak a ona je jedina pokretna i vidim mlade cure, medicinske sestre, rade za smesnu sumu, svi ostali su nepokretni, peru ih i menjaju pelene plus ribaju sobu, kupatila... Mozda bi neko dolazio ako ne svaki dan bar dva puta nedeljno da ti pomogne
Moje je misljenje da je za takvu osobu najbolje da se smesti u staracki dom. Ima sada i privatnih i
jako pristojnih ( mislim na Srbiju, jedan je u samom Novom Sadu), ja ne bih imala problem da svoje roditelje ,
ili roditelja smestim tamo utoliko pre sto se ovde radi o coveku kome je i tako svejedno gde se nalazi.
Mislim da nije moguce naci nekoga ( ni u gradu) ko ce za 500 evra 24 sata biti pored pacijenta. I tako svaki dan, mesecima.
U Nemackoj to rade ( uglavnom) Poljakinje za 1300 evra, ali se radi o pokretnim osobama ili polupokretnim, medjutim i te zene
jedva sacekaju da prodje 3 meseca i da se konacno vrate kuci.

Moje je misljenje da je za takvu osobu najbolje da se smesti u staracki dom. Ima sada i privatnih i
jako pristojnih ( mislim na Srbiju, jedan je u samom Novom Sadu), ja ne bih imala problem da svoje roditelje ,
ili roditelja smestim tamo utoliko pre sto se ovde radi o coveku kome je i tako svejedno gde se nalazi.
Mislim da nije moguce naci nekoga ( ni u gradu) ko ce za 500 evra 24 sata biti pored pacijenta. I tako svaki dan, mesecima.
U Nemackoj to rade ( uglavnom) Poljakinje za 1300 evra, ali se radi o pokretnim osobama ili polupokretnim, medjutim i te zene
jedva sacekaju da prodje 3 meseca i da se konacno vrate kuci.

Ovo je odlična ideja, ali nažalost u Srbiji ne može svako da bude smešten u dom. Moji roditelji zajedno mesečno prime 320€. Imaju nešto zemlje, tata je tovio godišnje 30 - ak svinja. Imaju svoju baštu, utove sebi piliće, i dok su oboje bili zdravi, živeli su sasvim pristojno. Sa njim nepokretnim, govora nema da nastave da obrađuju zemlju. Moraju je dati u zakup, to će doneti maksimalno 1500€ godišnje. Sestra je zaposlena, ima neku bezveznu platu, živi 60km od njih, i skupo joj je da dolazi i jednom nedeljno. Ja (moja porodica) se bavim poljoprivredom, imam dvoje odrasle dece, svekra i svekrvu, pristojno živimo, ali ne mogu njih finansijski pomagati. Mogu pomoći, ali ne materijalno. Imaju oni ušteđevine, ali niko ne zna dokle on može živeti, tako da se ta ušteđevina može potrošiti, pa prodavati zemlja, pa na kraju da ostanu bez kuće.

Oni mogu imati para da plaćaju nekog, kao što mi je neko savetovao, na par sati dnevno, da pomogne oko njegovog presvlačenja, i to je to. Otežavajuća okolnost je što im ja stojim na raspolaganju do decembra, a onda ne znam ni šta će sa mnom biti. Ni koliko će moj oporavk trajati, ni kako će teći, ništa...

Ovo je odlična ideja, ali nažalost u Srbiji ne može svako da bude smešten u dom. Moji roditelji zajedno mesečno prime 320€. Imaju nešto zemlje, tata je tovio godišnje 30 - ak svinja. Imaju svoju baštu, utove sebi piliće, i dok su oboje bili zdravi, živeli su sasvim pristojno. Sa njim nepokretnim, govora nema da nastave da obrađuju zemlju. Moraju je dati u zakup, to će doneti maksimalno 1500€ godišnje. Sestra je zaposlena, ima neku bezveznu platu, živi 60km od njih, i skupo joj je da dolazi i jednom nedeljno. Ja (moja porodica) se bavim poljoprivredom, imam dvoje odrasle dece, svekra i svekrvu, pristojno živimo, ali ne mogu njih finansijski pomagati. Mogu pomoći, ali ne materijalno. Imaju oni ušteđevine, ali niko ne zna dokle on može živeti, tako da se ta ušteđevina može potrošiti, pa prodavati zemlja, pa na kraju da ostanu bez kuće.

Oni mogu imati para da plaćaju nekog, kao što mi je neko savetovao, na par sati dnevno, da pomogne oko njegovog presvlačenja, i to je to. Otežavajuća okolnost je što im ja stojim na raspolaganju do decembra, a onda ne znam ni šta će sa mnom biti. Ni koliko će moj oporavk trajati, ni kako će teći, ništa...

...jaoo Domacice citam i nije mi dobro, kako je tebi mogu samo da predpostavim, ako i to...:(
...kako ti se mama drzi u celoj prici, ajde tata je tamo gde je i dok je tamo bar ste malo spasene tih muka,
ali kako je ona,kako se ona bori sa svim tim saznanjem sta je ceka i jel ti bar ona zdrava?
...citam sta pises pa se verovala ili ne pribojavam sta li mene ceka i kako bih se borila sa tim, onda mi padne na pamet
smrt mog tate, dan danas ga prebolela nisam, ali kad ovo procitam shvatim koliko je prvo on bio srecan sto je otisao tako
za minut, a onda i mi sa njim....moze ovo da zvuci strasno, ali bar se nije mucio:(
...zelim ti da nadjes najbolje moguce resenje, bolje ako ikako mozes i da ucestvujes finansijski nego da se preopteretis...
...valjda sve ipak na kraju bude dobro...

Potrebno je da nadjes nekoga ko ce dolaziti samo ujutru i uvece, ali svaki dan, menjati pelene,
znaci provoditi 15-20 minuta ujutru i toliko uvece,
Ja sam imala "slucaj" i odlicno je funkcionisalo, 100 evra sam placala toj zeni. Tu je naravno bilo i kupanje, pranje kose, malo masiranje zbog dekubitisa, ali je savrseno funkcionisalo. Za sve ostalo moze tvoja majka.

Potrebno je da nadjes nekoga ko ce dolaziti samo ujutru i uvece, ali svaki dan, menjati pelene,
znaci provoditi 15-20 minuta ujutru i toliko uvece,
Ja sam imala "slucaj" i odlicno je funkcionisalo, 100 evra sam placala toj zeni. Tu je naravno bilo i kupanje, pranje kose, malo masiranje zbog dekubitisa, ali je savrseno funkcionisalo. Za sve ostalo moze tvoja majka.

Pa pokušaćemo da nađemo tako kako bude bilo potrebe, a da oni to mogu finansijski da podnesu. Ovo je bio odgovor i na tvoj post i na reputaciju. Nemam ja ništa protiv smeštanja u dom, ali bojim se da oni to finansijski ne mogu izdržati bez prodaje nekretnina. Niko ne zna koliko dugo on može ležati nepokretan. :(

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back