onkomafija-vreme izmedju skenera

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ah, ako si nam rekao. :worth:

Tatu sutra puštaju iz bolnice. Kakva su g.ovna ovi u bolnici u Zemunu, nemam reči. Ako čujete da je sutra neka budala bacila bombu tamo, znajte da je domaćica. Ako se ispostavi da on ne može drugačije da se transportuje nego sanitetskim vozilom, a meni to niko danas nije rekao (čak ću zaboraviti i činjenicu da sam zvala da pitam kako je prošla bronhoskopija i kako se on oseća, i doktorkinu konstataciju "da će više izludeti od mene i informacija o mom ocu (možda je trebalo da se raspitujem o njenom), u svako doba (kao da zovem u ponoć, a zovem između 13 - 14h), i ja se pojavim svojim autom u kom ne mogu da ga dovezem kući, ima Zemun da grmi. :evil: Ima da stignu i u "Beogradsku hroniku", i u novine, i kod ministra zdravlja, pa će da vide koga će da za.jebavaju...Jel ne umeš da budeš fin, kulturan, pristojan, ne umeš da budeš čovek, idi pa budi sa ovcama na planini sa koje si sišao. Sviraj frulu i uživaj, a diplomu okači o klin. Goveda, ništa drugo nego goveda...

jesu ti rekli da dođeš po njega i ništa više?

Da. I to na kakav način. Dogovor je bio da danas zove moja sestra i da porazgovara sa njegovom doktorkom, jer sam do sada zvala ja, i dolazila da pričam sa doktorkom. Prvo, nisam zaposlena, a drugo, bliže sam pa češće idem u posetu. Zove ona mene, i kaže mi da je zvala, da su joj rekli da njegova dr danas ne radi, i da zove sutra. Sada, na stranu to što je moja sestra smotana, ili nedovoljno zainteresovana, pa ovu koja joj se javila ništa nije pitala, to je druga priča. Ja pokušam da nazovem tatu, on se ne javlja. I inače se retko javlja na telefon, jer ga ne čuje kada zvoni, veći deo dana spava, tako da uglavnom on zove mene.

Nemam ja strpljenja da čekam do sutra, nazovem, i ovako teče razgovor:

Ja: - Dobar dan. Znam da dr G. ne radi danas, ali ja sam ćerka S. i molila bih vas da mi kažete da li je danas išao na B. Kosu na bronhoskopiju, kako je protekao pregled i kako se on oseća?
dr 1: - Jao gospođo, više ću izludeti od Vas i informacija o Vašem ocu, u svako doba...(par sekundi ćutanja) Stvarno! :roll: Sačekajte trenutak...
Prenosi nekom da se ćerka S. interesuje o intervenciji i njegovom stanju, i obraća se meni
dr 1: Evo gospođo, daću vam dr koja je bila sa njim jutros u pratnji, ona će Vam reći detaljnije.
dr 2: (bez dobar dan, ali to je njeno vaspitanje, i nije bitno za priču) Gospođo, urađena je bronhoskopija, on se dobro oseća, dobro je podneo intervenciju. Ja mislim da je njega njegova dr planirala da sutra ili prekosutra pusti kući.
Ona prethodna joj nešto suflira, i ona se opet obraća meni
dr 2: Da, ipak je on planiran za sutra kući. Najbolje će biti da dođete oko 11h, pa ćete onda porazgovarati sa njegovom dr, i dogovoriti se za dalje.
Ja: Rezultat bronhoskopije se čeka, pretpostavljam?
dr 2: Da. To će Vam reći njegova dr kada treba da zovete za rezultat, i sa njom ćete se dogovoriti za kontrole. Doviđenja.
Ja: Doviđenja.

Eto, to je razgovor. O ostalim propustima da ne pričam, samo sebi dižem pritisak, a ništa ne mogu da uradim.

Njegova dr mi u petak rekla da ako procene da on može na bronhoskopiju, to će biti odrađeno u sredu, tj. danas. Od petka do juče u 14:30h, kada sam ja već bila pred Zemunom, niko nije našao za shodno da nam kaže da ponesemo njegovu zdravstvenu knjižicu, jer ga neće primiti na Bežanijsku Kosu bez knjižice. Pa sam ja onda bila kod njega u poseti, došla kući, uzela knjižicu, sela u auto i vratila se u Zemun da mu je odnesem. On se žali da su mu već prvo veče kada je ostao u bolnici prilikom stavljanja pelene povredili levi kuk, i on zaista ne pomera levu nogu. A u bolnicu je ušao, nije unet. Hodao je od ulaza u Hitnu službu kroz ceo krug bolnice, pa preko ulice na pešački prelaz, pa u zgradu u kojoj je neurologija, jer nismo znali da neurolog nije u zgradi bolnice. I onda od neurologa, istim putem nazad, do interniste, gde su čuli da ima nešto na plućima, snimili ga, videli senku i ostavili ga. Ne znam gde je mikelo90, da ga pitam kome sada da se žalim što sam ga ostavila pokretnog, a izvodim ga nepokretnog. Dal' upravi vodovoda, dal' nekom drugom. Da se žalim zaštitniku prava pacijenata ne vredi, dr će lako oprati odgovornost sa sebe, jer zaboga, čovek ima Parkinsonovu bolest. Koja je drastično uznapredovala za jedan dan.

- - - - - - - - - -

@Domacice,

pozovi ih sutra ujutru i pitaj u koliko je sati spremno sanitetsko vozilo jer ti nemas ( recimo ni auto);)

Bojim se da u Srbiji to ne funkcioniše tako. :(

Poslednja izmena:
Sve je moguce, to je zaista strasno kako se pojedini doktori odnose prema pacijentima.
Meni se slicno desilo sa svekrvom, primljena u bolnicu zbog manjeg sloga ( tako smo mi mislili, na momenat nije mogla da govori a zatim je u sred recenice ubacivala po neku nemacku rec, nemica je ), sama je hodala, svesna a oni su odugovlacili sa snimanjem glave nekoliko dana a svaki put kad smo dosli ona je bila u sve gorem stanju - na kraju smo culi od zene koja je lezala pored nje da su je nocu vezivali, ona je prestala da govori, nije jela i na kraju kad smo dosli ( a dolazili smo svaki dan) kazu" jeste bio slog,imala je jos nekoliko za ta 4-5 dana dok je bila u bolnici jer ima slabo srce koje je samo slalo trombove u mozak".I da je vodimo kuci jer je u komi i nece se probuditi. Mi kad se nismo slogirali. I ispostavilo se da je jedan od tih trombova ( koje su mogli da rastope tj, da joj daju nesto protiv toga da se novi stvaraju da su na vreme otkrili sta joj je) zapusio venu u butini a posto je bila vezana i nije govorila a niko nije obracao paznje na nju i njeno otimanje i mumlanje to nisu na vreme videli dok je moglo da se procisti ( rok je kratak, ne secam se vise koliko) a posle nekoliko sati to je preslo u gangrenu. Njoj je noga bila crna, usi joj bile modro-ljubicaste... I rekli da niko nece da je operise, tj. da joj sece nogu zbog slabog srca... I otpustili je da umre...

Tako da je mozda i bolje sto ide kuci, tamo cete moci da ga bolje negujete. Ja do danas mislim da li bi mojoj svekrvi bilo bolje da je nismo ostavili u bolnici, da je lekar opste prakse dao injekcije i da smo je negovali kuci. A da se to desilo kuci krivila bih sebe sto je nismo odveli u bolnicu da joj pomognu.

ZD ovo ne zna čovek odakle da krene, kakvo zamešateljstvo, da sam na tvom mestu otišla bih pre 11, rano ujutru da ih uhvatiš pre vizite i da tražiš da snime kuk, on ne sme izaći iz bolnice bez tog nalaza,na stranu sve što su ti rekli, ali pomisli samo šta ako je tu nešto napuklo ili je iščašeno, ako to neko ne pogleda a izvedeš ga bez snimka kasnije mogu da se peru da se to nije desilo kod njih već u putu ili kod njega kući, razmisli i sama na šta to sve može da izađe, ako ga dovedeš kući a ima povredu, kako ćeš ga preneti bilo gde u bolnicu, sanitet se dobija teže od leta na mesec, a treba ga i vratiti, a na vraćanje se može čekati i do 24h a za to vreme će on ležati na bolničkim kolicima, na promaji, gladan, žedan.....ovo pričam iz iskustva dugogodišnjeg s mamom ..

Ma funkcionise, kako da ne funkcionise. On je sada nepokretan. I meni je zaista neshvatljivo da je dosao u bolnicu zbog Parkinsona,
a sada je nepokretan. Moje je neko laicko misljenje da je on bas u bolnici imao shlog.

Ma on je možda i u bolnicu otišao šlogiran, ko sada to zna. Jer ja sam njegovoj dr opšte prakse, u njegovom DZ, tog dana kada nam je dala uput za neurologa rekla da se on nešto sav iskrivio u levu stranu. Da drži levu ruku u nekako neprirodnom položaju, a kada ga pitam šta mu je sa rukom, one je ispruži, počne da vrti šaku i kaže:"Nije mi ništa". Ja sam ga posle tog našeg razgovora odvela kod nje u DZ, ona ga videla, pričala sa njim, i dala uput za neurologa, sa ne znam kakvom uputnom dijagnozom. Tamo je (u Zemunu) neurolog postavio dijagnozu Parkinsonove bolesti, prepisao terapiju, i napisao da zakažemo kontrolu kada uradimo magnetnu rezonancu glave, a to će, rekao je, biti tamo u novembru, decembru.

Na pulmologiji niko živi nije obratio pažnju na tu MR (bar ja imam takav utisak), okrenuli su se tim senkama na plućima i duodenumu, i deset dana je ležao, da bi mu deveti dan uradili gastroskopiju, gde nisu imali odakle da uzmu isečak, jer to što je na skeneru ličilo na "slično kao i na plućima", ne postoji. A danas, jedanaesti dan od kako je u bolnici, uradili su mu bronhoskopiju. Sutra će da ga puste, bez dijagnoze dakako, jer ništa ne znaju dok ne stigne ph nalaz.

Za ovaj sanitet da funkcioniše, nisi u pravu. Moje drugarice mama je bila nepokretna, a trebalo je da obavi neki pregled u Bg. Žive u Subotici. U bolnici su im rekli da nju sanitet može da odveze u Bg, ali ne mogu da čekaju da se pregled završi, nego će se vozilo vratiti u Suboticu, a ona da se snađe za nazad.

Srbija je ovo sele...Ne među šljivama, nego u gofnima...

Poslednja izmena:
ZD ovo ne zna čovek odakle da krene, kakvo zamešateljstvo, da sam na tvom mestu otišla bih pre 11, rano ujutru da ih uhvatiš pre vizite i da tražiš da snime kuk, on ne sme izaći iz bolnice bez tog nalaza,na stranu sve što su ti rekli, ali pomisli samo šta ako je tu nešto napuklo ili je iščašeno, ako to neko ne pogleda a izvedeš ga bez snimka kasnije mogu da se peru da se to nije desilo kod njih već u putu ili kod njega kući, razmisli i sama na šta to sve može da izađe, ako ga dovedeš kući a ima povredu, kako ćeš ga preneti bilo gde u bolnicu, sanitet se dobija teže od leta na mesec, a treba ga i vratiti, a na vraćanje se može čekati i do 24h a za to vreme će on ležati na bolničkim kolicima, na promaji, gladan, žedan.....ovo pričam iz iskustva dugogodišnjeg s mamom ..

Pa ja sam dr rekla treći dan da se on žali da ga boli kuk, a ona mi rekla da zna za to, i da će doći da pogleda fizioterapeut. Ne ortoped, nego fizioterapeut. Sledeći put mi je rekla da je bio fizioterapeut, da je pogledao, da on pomera tu nogu, i da će dolaziti da radi neke vežbe s njim. I moj tata kaže da dolazi fizioterapeut, da radi vežbe, ali juče uopšte tu nogu nije pomerao. A kaže da može, i kao pokušava, međutim, juče nije išlo.

Sa druge strane, ja ne smem da uzimam sve što on kaže zdravo za gotovo, jer on ima neki problem u glavi. On se recimo žali da ima proliv, a vidim juče da je za ručak imao spanać. Ja ga pitam da li je to on ručao spanać, on kaže da jeste. Bilo mi čudno, kako mu daju spanać, a ima proliv, odem i pitam sestru. Ona kaže da on nema proliv, da ima formirane stolice, samo nekoliko puta dnevno. A on meni kaže da uopšte nema kontrolu, da to njemu samo curi. A ima kateter, pa je možda pobrkao.

Ili mi kaže da mu dodam papuče, da ustane da prošeta. Ja mu objašnjavam da su sestre sklonile papuče, a on mi kaže da ih je jutros obuvao, kada je išao na gastroskopiju. Ja ga pitam zašto je obuvao papuče kada mi je pre toga rekao da su ga na gastroskopiju gurali na krevetu. A on kaže: "Jesu, ali su me tamo pustili malo da šetam." Mama ga pita" "Pa kako si šetao, jel te nije boleo kuk?, a on kaže: "Onda nije." A leži nepomičan u krevetu, i ludom je jasno da nije šetao.

I to samo juče nije pomerao nogu. Do juče se pomalo sam okretao na taj levi kuk, pa kontam da je nešto iščašeno, ili šta već, ne bi mogao ni do juče na njega da se okreće.

Jesam li već rekla da ću poludeti?

Tata je pušten kući, dovezao ga sanitet. Totalno nepokretan, prilično lupeta, i sada počinju igre bez granica. :-(

Cekam celo po podne da se javis, da li su ti nesto rekli, mislim sta stoji u onoj otpusnoj listi?
Mada vama, ukucanima i to ne znaci nista. Sad pod hitno pusti Radio Milevu po selu, naci ce se vec
neka zena koja ce dolaziti dva puta dnevno.

Tata je pušten kući, dovezao ga sanitet. Totalno nepokretan, prilično lupeta, i sada počinju igre bez granica. :-(

Знаш, страшно је то, а немаш избора.
За који дан прође и тај шок, и како смо се сви
организовали тако ћеш и ти.
Шта год да тати јесте, а због тога прича лудости,
не упуштај се у објашњавање јер то је залудан посао.
Потрошиш се, изгубиш живце, вичеш, и свашта нешто.
После ти буде жао, јер нисмо припремљени ни обучени
за овакве ситуације.
Држи се домаћице :zag:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back