onkomafija-vreme izmedju skenera

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma znaš kako bi im on od 76 godina bio hitan. Prosto bi poleteli da ga zrače, da ga izleče...:( Kada sam u četvrtak pričala sa tom njegovom (polu)doktorkom i rekla joj za koga tražim rezultat, bila je zbunjena, da sam u jednom trenutku pomislila da će me pitati: "Pa zar je on još živ?" :sad2:

.. vidi sa mnom u sobi je bila jedna gospodza 29-to godiste, vrlo vitalna, ali je imala bas veliki tumor na delu izmedju vrata i ramena, radili su joj skener i posto su zakljucili da bi joj operacija
ugrozila zivot,a da bez operacije moze da doceka jos dublju sarost otpustili su je, jako stare ljude sam videla tamo, operisane koji verovatno nisu dosli sve skakucuci s noge na nogu, to su
bas ozbiljne godine..ali eto....doduse ne verujem ni da su bas bili u stanju kao tvoj tata na zalost.....i nekako mi se cini da je on "imao srece" sa doktorima kao ja, usao covek na nogama
u bolnicu i posle njihovog lecenja vi ste ga izneli....tako sam ja ovoliko vreme pila lekove za nesto dok mi se ovo cudo razvijalo u nozi ko zna koliko duboko i siroko.....smecari nezainteresovani
za posao....da je pravde i zakona bilo bi im zabranjeno da rade....:(

Mom tati su ovoga puta baš loše pale karte, nažalost. Sticaj nesrećnih okolnosti, nezainteresovanost lekara, moja neobaveštenost...Sve se skupilo.
Prvo neurolog, koji je decidirano tvrdio da on ima Parkinsonovu bolest, ne ostavljajući prostora za bilo kakvu sumnju. Po njegovim rečima "školski primer parkisonizma".
Posle njega pulmolog, skoncentrisana na tumor viđen na plućima, ne pada joj na pamet da malo čeprka dublje i promisli zašto je on nepokretan došao u njene ruke, a dan pre toga mu postavljena dijagnoza neurologa. I u izveštaju neurologa lepo piše da je pokretan, orijentisan u vremenu i prostoru, bla, bla...Jok, ona ga šalje na skener da pouzdano utvrdi šta je to na plućima, i pri tom nikom ne pada na pamet da mu usput snime i glavu. A on dezorjentisan sa totalno oduzetom levom stranom.
I u svemu tome ja, prvi put u životu suočena sa tumorom (za koji btw piše da je 30mm, što se meni, laiku, ne čini kao nešto što je već moglo da da metastaze), duboko uverena da čim je u bolnici, među sto lekara, u dobrim je rukama, sa puno poverenja čekam da utvrde šta mu je i započnu lečenje. Nažalost, kod njega izgleda sve ide prebrzo, tako da mi sada samo ostaje da žalim što nisam umela ranije da prepoznam znakove koji su ukazivali na to da njemu u glavi nešto nije u redu. Ali pobogu, ja nemam ni m od medicinske škole, kako sam znala na šta treba da obratim pažnju.

Mom tati rezultat ni danas nije gotov. Sledeće što očekujem je da mi kažu da su zagubili uzorak, ili da nije uspela bronhoskopija, ili tako neku budalaštinu...

Afro, jel imaš pojma koliko dugo se čeka na zračenje?

Напишти ми татино име и презиме и решићемо мистерију биопсије. :)
На пп или где већ хоћеш. ;)

Evo me sa hp nalazom u krilu, citam i nista mu nije jasno. I ime mu je drugacije od onog sto sam ja onda cula:dash:
Vretenastocelijski tumor malignih morfoloskih karakteristika koju pokazuje glatjomisicnu diferencijaciju (leiomyosarkoma) IHC fenotip tumorskog tkuva vimentin-/+, S-100(nesecificna cutoplazmatska obojenost), HMB45-,melanA-, NSE+,actin+,destim+/-,CD31-, CD34-, EMA-/+,Ki67-30%
Tumorsko tkivo prisutno u isečcima uzetim iz donjeg resekcionog ruba.

Eto to je ta "presuda":(

У питању је малигни тумор пореклом од глатких мишићних ћелија.
Све ово болдовано су анти-тела која се апликују на ткиво како би се са прецизношћу утврдило порекло туморске ћелије.

Е сад, прогноза, недостаје ми број митоза да бих знала да ли је у питању нискоградусни или високоградусни. Пролиферативни индекс (Ki67) говори о свим ћелијама које су у фази деобе макар и у фази мировања и прилично је висок.
У сваком случају следује ти зрачење.
А за ''пресуду'' не може нико ништа да ти каже. Живе људи са свакаквим дијагнозама пуно година. ;)

- - - - - - - - - -

Sava Đurđević. Kod mene je sve transparentno. :) Bronhoskopija je rađena 14. oktobra na Bežanijskoj kosi, radio je dr Hidajet Malićević.

Slažem se sa likitom. :heart: si

Јвићу ти сутра где је запело. ;)

У питању је малигни тумор пореклом од глатких мишићних ћелија.
Све ово болдовано су анти-тела која се апликују на ткиво како би се са прецизношћу утврдило порекло туморске ћелије.

Е сад, прогноза, недостаје ми број митоза да бих знала да ли је у питању нискоградусни или високоградусни. Пролиферативни индекс (Ki67) говори о свим ћелијама које су у фази деобе макар и у фази мировања и прилично је висок.
У сваком случају следује ти зрачење.
А за ''пресуду'' не може нико ништа да ти каже. Живе људи са свакаквим дијагнозама пуно година. ;)

- - - - - - - - - -

Јвићу ти сутра где је запело. ;)

..aha, ok, da li je realno da pitam doktora zasto nije isao sire ili dublje ili gde je vec trebalo da bi skinuo te tumorske celije ili on jednostavno nije mogao znati dokle
bi trebalo ici da bi ih skinuo?? nisam pametna, a to me bas jede :(
..celli dan sam gledala sta bi od toga moglo biti to znacenje niskogradusnog ili visokogradusnog tumora....al dzaba, i sta sad cekam zracenja i nadam se da se
nece nigde vise razbuktati...jel?
..rekose da ce pratiti nekako te cellije...ajde da verujem da me nece zaturiti negde u neki budzak.....
..hvala ti puno :heart:

Hvala. Baš sam radoznala da saznam šta ga ubi za tako kratko vreme. Eto, to je jedan od razloga zašto je patologija moja tiha patnja.

У питању је метастазау мозгу. Од њих се спава.
Уопште не мора умрети брзо.
Мој покојни деда је три месеца спавао пре него је умро али он је био скроз неоперабилан, а и то је било давне '84. год. кад медицина за много тога није имала решење.

- - - - - - - - - -

..aha, ok, da li je realno da pitam doktora zasto nije isao sire ili dublje ili gde je vec trebalo da bi skinuo te tumorske celije ili on jednostavno nije mogao znati dokle
..celli dan sam gledala sta bi od toga moglo biti to znacenje niskogradusnog ili visokogradusnog tumora....al dzaba, i sta sad cekam zracenja i nadam se da se
..rekose da ce pratiti nekako te cellije...ajde da verujem da me nece zaturiti negde u neki budzak.....

Можеш да га питаш али и не мораш јер ћу ти рећи зашто није све одстранио.
Тај тумор је немогуће разликовати од здравог ткива у дубљим деловима.

Низак градус тумора значи да је мање агресиван. Висок градус- агресивније понашање.

Ићи ћеш на редовне контроле. ;)

- - - - - - - - - -

Низак градус тумора значи да је мање агресиван. Висок градус- агресивније понашање.

Мој покојни деда је три месеца спавао пре него је умро али он је био скроз неоперабилан, а и то је било давне '84. год. кад медицина за много тога није имала решење.

I meni je neurohirurg u KC rekao da je ovo kod tate neoperabilno, da bi se posle eventualnog zračenja možda moglo pričati o operaciji, ali da to zavisi da li bi se i koliko tumor smanjio. A da bi ga, kako sada stvari stoje, operacija ubila. To je bilo pre dve nedelje, kada smo u stvari, sasvim slučajno, saznali da on ima tumor na mozgu.

Ne znam kako izgleda čovek pred smrt, ali moj tata definitivno izgleda kao neko ko neće dugo. :( Ne jede uopšte, pije pomalo vode, kašlje i krklja kao da će se udaviti...i nažalost, čini mi se da ćemo se brzo pozdraviti.

У питању је метастазау мозгу.

Vidiš, meni je ovo interesantno da svi polaze od pretpostavke da je to u mozgu metastaza, a ne primarni tumor. A meni je prosto neverovatno da je on u februaru radio rtg pluća i nalaz bio uredan, a u oktobru mu pronašli tumor koji je već dao metastaze. Meni, poznavajući njega i njegovo ponašanje čak i nekoliko godina, a ne meseci unazad, logičnije je da on duže vremena ima tumor na mozgu, a da je ovo na plućima posledica toga.

Njegova dr u DZ mi je rekla da će se na osnovu hp nalaza znati šta je primarno, a šta metastaza. Ne znam koliko je u pravu.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

...da ukapirala sam to oko niskog i visokog, ali sam mislila da je mogao nekako znati dokle moze da ide, narocito sto kad smo pricali pre operacije, i on pomenuo da mora biti
veliki rez i moze biti prilicno ruzno kad sve zaraste, jer ostaje kao rupa u nozi, ja sam bila izricita da sece koliko mora, i da me ne zanima kako ce da izgleda vec da samo
to makne sto mora i da ostane zdravo tkivo....pa sam mislila da ce tako i uraditi, ne znajuci da on ne moze ni da nasluti koliko je to siroko otislo....a koliko je dugo stajalo u nozi
nista vise me nebi ni zacudilo....samo bi onom nazovi doktoru sa vaskularne zabranila da radi, da moogu, ko zna koliko je ovakvih kao ja ostalo bez zivota ili bez noge recimo...:(

..pominjali su kontrole, nadam se bar tome...ali me je strah iskrena da budem i to puno.....:(

Vidiš, meni je ovo interesantno da svi polaze od pretpostavke da je to u mozgu metastaza, a ne primarni tumor. A meni je prosto neverovatno da je on u februaru radio rtg pluća i nalaz bio uredan, a u oktobru mu pronašli tumor koji je već dao metastaze. Meni, poznavajući njega i njegovo ponašanje čak i nekoliko godina, a ne meseci unazad, logičnije je da on duže vremena ima tumor na mozgu, a da je ovo na plućima posledica toga.

Njegova dr u DZ mi je rekla da će se na osnovu hp nalaza znati šta je primarno, a šta metastaza. Ne znam koliko je u pravu.

Тумори мозга не метастазирају зато се не полази од те претпоставке. ;)
Али зато је мозак честа локализација за метастазе из плућа, дојке и бубрега.

- - - - - - - - - -

...da ukapirala sam to oko niskog i visokog, ali sam mislila da je mogao nekako znati dokle moze da ide, narocito sto kad smo pricali pre operacije, i on pomenuo da mora biti
veliki rez i moze biti prilicno ruzno kad sve zaraste, jer ostaje kao rupa u nozi, ja sam bila izricita da sece koliko mora, i da me ne zanima kako ce da izgleda vec da samo
to makne sto mora i da ostane zdravo tkivo....pa sam mislila da ce tako i uraditi, ne znajuci da on ne moze ni da nasluti koliko je to siroko otislo....a koliko je dugo stajalo u nozi
nista vise me nebi ni zacudilo....samo bi onom nazovi doktoru sa vaskularne zabranila da radi, da moogu, ko zna koliko je ovakvih kao ja ostalo bez zivota ili bez noge recimo...:(

..pominjali su kontrole, nadam se bar tome...ali me je strah iskrena da budem i to puno.....:(

Шта је васкуларац мислио?

Eto koliko dr opšte prakse zna o tome. Nemoj mi reći da je to oblast delovanja patologa, da ona to ne mora da zna. Bem mu miša, pa valjda je nekad to negde čula, pročitala...Kako onda može da izvali da će se po ph nalazu bronhoskopije znati šta je primarno, a šta metastaza? Pritom, ima bar 30 godina radnog staža. :sad2:

- - - - - - - - - -

Шта је васкуларац мислио?

...pa 2 ipo godine sam lecila tromboflebit ili kao se vec zove, terapija mi je bila detralex (pa ako nemas para kupi kardiopirin) to je njegov kometar, inace gospodin je dr Lozuka....pritiskao
palcem, sve kao da nasluti sta je to, pa kad su mi uradili tamo UZ i dali misljenje da treba da se operise, on je rekao da bi to radio samo radi estetike inace da nema svrhe, a da ako hocu
na moje insistiranje da operisem, ta operacija se placa.....eto tako...i sta ja da radim sad, nista...da molim Boga da me ostavi u zivotu....

Eto koliko dr opšte prakse zna o tome. Nemoj mi reći da je to oblast delovanja patologa, da ona to ne mora da zna. Bem mu miša, pa valjda je nekad to negde čula, pročitala...Kako onda može da izvali da će se po ph nalazu bronhoskopije znati šta je primarno, a šta metastaza? Pritom, ima bar 30 godina radnog staža. :sad2:

:lol:
А пази, није јој то подручје деловања.
Они се стално враћају и враћају. У зависности од градуса (степена) враћају се брже или спорије.
До момента док глава више не може да се чисти од тумора јер он уништава и мождану масу.

Ја, рецимо, не бих умела да те излечим од бронхитиса ваљано. Морала бих изнова да листам књиге. :lol:

- - - - - - - - - -

...pa 2 ipo godine sam lecila tromboflebit ili kao se vec zove, terapija mi je bila detralex (pa ako nemas para kupi kardiopirin) to je njegov kometar, inace gospodin je dr Lozuka....pritiskao
palcem, sve kao da nasluti sta je to, pa kad su mi uradili tamo UZ i dali misljenje da treba da se operise, on je rekao da bi to radio samo radi estetike inace da nema svrhe, a da ako hocu
na moje insistiranje da operisem, ta operacija se placa.....eto tako...i sta ja da radim sad, nista...da molim Boga da me ostavi u zivotu....

Где ради тај?

Они се стално враћају и враћају. У зависности од градуса (степена) враћају се брже или спорије.
До момента док глава више не може да се чисти од тумора јер он уништава и мождану масу.

Ја, рецимо, не бих умела да те излечим од бронхитиса ваљано. Морала бих изнова да листам књиге. :lol:

- - - - - - - - - -

Где ради тај?

..u vaskularnoj klinici dedinje...tamo inace radi o onaj sto se preziva kao i ja, ali eto nisam ni trazila vezu da me on pregleda nadajuci se da ce me bilo koji hirurg tamo pregledati
kako valja....eto prevarila sam se na moju nesrecu...:(

Kako misliš vraćaju i vraćaju? Nigde ni ne odlazi, taj tumor je tu. Hirurg (ne neuro, nego opšti), koji je bio mlad, pun entuzijazma i raspoložen za razgovor, je pokazao mojoj sestri, jer je nju veoma zanimalo gde je tumor i koliki je, rekao nam je da tumor zahvata skoro celu desnu hemisferu. U izveštaju CT nije opisan po veličini, samo su napisali da tumor za 6 mm pomera neku liniju (medio...nešto) i da je okružen edemom.

Стално изнова израста. Отклоне га, он опет нарасте и тако у спиралу.
Их, целу хемисферу.То звучи готово невероватно.
Иначе, сваки тумор мозга је окружен едемом (отоком).

Ја сад одох да спавам. Чујемо се сутра!

Стално изнова израста. Отклоне га, он опет нарасте и тако у спиралу.
Их, целу хемисферу.То звучи готово невероватно.
Иначе, сваки тумор мозга је окружен едемом (отоком).

Ја сад одох да спавам. Чујемо се сутра!

Aha. Njemu ga neće ni otklanjati. Otići će sa njim.

Laku noć, hvala na tumačenju.

Ako saznaš gde je zapelo sa analizom, viči... :hej:

a da se raspitaš pošto je u Makedoniji ili RS? možda je jeftinije, znam da su ljudi nabavljali lekove po dosta nižim cenama nego kod nas...
scintigrafija je definitivno naj dijagnostika za svaku sigurnost, ono jeste da ćeš da sijaš 24h kao lampa i ne smeš u blizinu male dece, ali imaš pametnog doktora koji dobro razmišlja

Ne znam Nedo, imam rodbinu po Makedoniji bas cu ih pitati...koji je to uzas, evo vam zastita jedno pet godina a posle se ebite sami kako znate jer tako je to kod nas .. bas sam se smorila.
Dobar je dr. Zafir, verujem da je to trazio za svaku sigurnost... ne znam, necu da kukam unapred, kako bude bice.

- - - - - - - - - -

...nadam se i ja da je ima, ali sam sad u ovog doktora bas nepoverljiva, iz razloga sto se sad plasim opet takvog ponasanja....

Afro, budi hrabra i optimisticna, veruj u pobedu i bori se kao lavica, doktori su ( vecina njih) takvi bezosecajni smradovi, svi smo to iskusili na svojoj kozi na ovaj ili onaj nacin, pokusaj da se preterano ne nerviras, znam da je to tesko ali samo odmaze u ovoj ebenoj borbi...
Drzi se devojko i samo napred ! :heart:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back