Оnkologija 1

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ubih se tražeći i ništa konkretno,možda neko drugi ima više sreće....adm mi liči na adriu,možda...ne bih da lupetam....

Ja nadjoh ( uglavnom na engleskom i sa americkih sajtova), uspeh te terapije, je kao i svake druge, fifti,fifti, zavisi sve od imuniteta, psihickog stanja
pacijenta, a kod nase zeMske je to 120%:heart:

Poslednja izmena:
Jeste adriablastin,a to je sema kako ce dobijati,citala sam i moje slicno
pise,videcu bas kad dodjem kuci...
ma ona je psihicki zdrava zena i tako ce i biti,
mnogo ali bas mnogo znaci mentalna stabilnost i optimizam..

meni to liči na karboplatin,bar ono što sam našla,a i to ide uz adriu...ma znate šta,sve se to menja i prilagođava...radi se kontrolni rtg i onda se vidi šta se dešava,to bi trebalo odmah posle prve,a pre otpusta,neće ona odmah kući posle terapije,neće je pustiti samo tako...

Sad sam se čula sa njom... Priključena je pre nekih 45 minuta, za sada je dobro, nije joj ništa, osim što je roknuo pritisak kad joj rekli da dobija terapiju, ali popila je tablete i sad je ok.
Danas sutra i prekosutra prima adriablastin+DTIC, a onda preostala 2 dana samo DTIC. Danas do 16h bi trebalo da završi..
DTIC - Dacarbazine ima širi spektar delovanja, pa se prima i za sve vrste sarkoma mekih tkiva (to Lili ima), za maligne melanome, hodžkina, neuroblastoma.....
Generalno, terapija jeste teška, ali ima dobre rezultate. Hoće da izazove iritaciju ruke, tj mesta gde je igla, vene potamne, a ukoliko se promaši vena pa se da u tkivo, to tkivo propada :sad2: I plus ono standardno, mučnina, povraćanje, opšta slabost, pad crvenih krvnih zrnaca, povećanje vrednosti jetre.... ali kao što rekoh, daje zaista dobre rezultate, tako da će se i sve tegobe lakše podnositi.
U ponedeljak ide na skener. Nije zasedao konzilijum, kao što su rekli juče.

Ajde, posto smo se upoznale ( nema muskih pa zato koristim zenski rod) da vas nesto pitam. Nema bas 100% veze sa temom, ali na neki nacin i ima.

Moja poznanica ( jako draga komshika, nase gore list) ima muza koji prolazi kroz pakao jer ima dijagnozu " karcinom pankreasa".
Svima je sve jasno, ali se taj covek od jednog prijatnog i divnog coveka, oca, supruga, od danas na sutra promenio u monstruma
maltretira uglavnom zenu,. ali indirektno i svoje dve kceri.To "maltretiranje" je tesko objasniti, ali se uglavnom radi o njegovoj zlobi,zlovolji,
frustraciji ( ovo sada ja proizvoljno sve tumacim) da njegov zivot prolazi, a one ostaju da zive.

Supruga je ocajna, pita me sta da radi, kako da se ponasa jer se zrtvuje za njega 24 sata, i to tako vise od pola godine.
Usput, mora i da radi, brine o deci.

Ja, citajuci vas, ovde ( narocito nasu pokojnu i dragu Vesnu) stekla sam utisak da su zene borci, da ne posustaju, da su pune ljubavi
i u tim nemogucim trenucima, situacijama, a da je ocigledno sa muskarcima druga prica.

Kakva su vasa iskustva? I kako da savetujem ovu jadnu zenu? Ja joj rekoh da ga odyebe u smislu da ne slusa sta on prica, ali to ja tek
tako kazem, znam da to nije moguce.

Ne vezano s tim sto je muskarac u pitanju,to je neka odbrambrena reakcija,osecaj nemoci...ne znam sta.
Moja baba je pre tri godine umrla od ca debelog creva,prve dve godine njenog pakla smo svi na kozi osetili
to je bila totalno izmenjena licnost,puna mrznje prema nama koji ostajemo iza nje zivi i zdravi,
to je za mene bio sok,za mamu takodje a najvise je maltretirala dedu,ma strasno.
Poslednja godina njene borbe je bila totalna kontra,smirila se,bila je divna i nezna prema svima,srce mi se cepa svaki
put kad pomislim kako sam je bezbroj puta braneci se od njenih nenormalnih reci,vredjala i terala od sebe,vise nam je svima bilo
DOSTA!
To nije ista osoba,nesto se desi u organizmu kod ljudi koji osecaju blizinu smrti,valjda.....

Ne vezano s tim sto je muskarac u pitanju,to je neka odbrambrena reakcija,osecaj nemoci...ne znam sta.
Moja baba je pre tri godine umrla od ca debelog creva,prve dve godine njenog pakla smo svi na kozi osetili
to je bila totalno izmenjena licnost,puna mrznje prema nama koji ostajemo iza nje zivi i zdravi,
to je za mene bio sok,za mamu takodje a najvise je maltretirala dedu,ma strasno.
Poslednja godina njene borbe je bila totalna kontra,smirila se,bila je divna i nezna prema svima,srce mi se cepa svaki
put kad pomislim kako sam je bezbroj puta braneci se od njenih nenormalnih reci,vredjala i terala od sebe,vise nam je svima bilo
DOSTA!
To nije ista osoba,nesto se desi u organizmu kod ljudi koji osecaju blizinu smrti,valjda.....

Vidi BIki, i moj muz je tako zapamtio svog oca, a koji nije imao karcinom, nego shlog ( mlad je umro,nije mao ni pedeset godina),
ali je majku maltretirao u toj meri da je ovaj moj muz ( imao je samo 19 ili 20 godina tada) hteo da ga bije .

Otada on ( muz) stalno govori da u bolesti ljudi menjaju svoju licnost, karakter, kao da nisu vise oni koji su bili.

Sada, najteze su bolesti ove koje drugo traju ( a to je obicno karcinom), zato i napisah da su ove zene ovde za mene heroji kakve
nikada ni u jednom romanu nisam srela ( a citam puno:))

Nekako sam hipnotisana vama, a narocito ovom ludijom koja je sada u bolnici:heart:

Da,ni jedna od nas ovde nije u tom nekom fazonu,a ni one koje su bile sa mnom u bolnici,nema ih na
forumu a druzimo se ovako i vidjamo cesto,iste su kao Lili,Gaga,Vesna,ja...
Valjda se nadju takvi i zblize se,slicni karakteri,nemam pojma....ne bitno koliko je kome
bolest poodmakla ili ,,izlecena,, ili u toku lecenja...
Pozz tebi veliki:heart:

Rayela, Biki ti je lepo odgovorila. Svaki čovek, pa i žena, kada se suoče sa svojom smrtnošću, koja počinje nekom bolešću, recimo karcinomom prolazi kroz određene faze.. Znam da ih ima 5, i valjda je prvo neprihvatanje, tj odbijanje dijagnoze, u smislu ma nisam to ja, zatim strah, za svoju budućnost, e onda je 3. faza bes.. Ta faza je najgora kako za samog pacijenta tako i za njegove najbliže.
Moj svekar je od trenutka postavljanja dg rak pluća, do smrti, poživeo tačno 3 meseca. I kod njega su te faze bile veoma lepo izražene. Kad je došlo do besa, moja svekrva, inače vrlo blaga žena htela je da poludi.. On je nju toliko psihički maltretirao i urnisao da je ona u jednom trenutku, sedeći kod nas rekla, da ne može više i da jedva čeka da umre. To je bilo strašno!! Ona je recimo njemu, a da bi sebe zaštitila, svako jutro u čaj ili kafu, zavisi šta su pili, stavljala po 1 bensedin od 5mg. Kad mi je to rekla, ja nisam mogla da verujem... To mi je bilo nepojmljivo. Ali taj bensedin je njoj tj njemu pomogao, u smislu da je taj bes bio blažeg intenziteta i nekako je mogao da se pregura dan. Kod njega je ta faza najduže trajala, recimo oko mesec i po. Nekih desetak dana pred smrt, on je postao svestan toga da umire i postao je sasvim drugačiji, kao da se na neki način oprašta od svih. I tada je to bio sasvim drugi čovek..
Meni je recimo tetka pričala da je njena majka, a moja baka koju sam ja nenormalno volela i koju ni dan danas nisam zaboravila, a imala sam samo 3 godine kad je umrla, pričala da je pred smrt nekih dvadesetak dana ona bila sasvim drugačija... Inače je bila žena kojoj su se svi divili i koju si svi neizmerno voleli zbog njene blage naravi i velikog srca. Tetka kaže da je bilo mnogo teško gledati sve to, jer ih je vređala, grabila se recimo za hranu kad bi seli da jedu i uopšte bila je sasvim neprepoznatljiva.
Znači svi smo različiti i reagujemo drugačije. Za tvoju komšiku je najbolje da ne prima srcu sve te uvrede i maltretiranja i da deci objasni šta se sa ocem dešava, ne bi li svi što bezbolnije prošli kroz taj period.
Proći će ga taj bes... Ali treba izdržati sve. Neka proba i ona sa bensedinom u kafu :)

Lili nam je dobro,sad treba jos jednu da primi,ne oseca se lose
pozz...

Super da je tako!! Čim joj do sad nije bilo muka, neće ni na dalje. A to je bilo najviše strah, da opet ne iskusi onakvo povraćanje... Ja joj rekoh, pozvaću je ponovo popodne kad završi sa terapijom da vidim kako se oseća..
Baš mi je drago da je dobro :heart: naše zlato!!! :zag:

Rayelci kod mog muza se isto desio preokret,tj. ima tih ispada,ali nije bas da nas tako maltretira i to,iako ide do neke mjere...
Nije mu lako,ali ne krivi druge,pita se naravno zasto ja,gleda svoje vrsnjake kako uzivaju u zivotu,a on se ovako pati,ni tamo ni ovamo...zna da nema pravila,da djeca oboljevaju,mladi,stari,dobri,manje dobri ljudi i nikoga ne krivi,ali ga boli
Stvarno ko ne dozivi muke ne moze da prica i da zna kako je njima,ja ga gledam 24h pa ne znam sta mu sve kroz glavu prolazi,a kamoli neko drugi...
Moj muz je npr. svjestan kada i pretjera,on zna da drzi lekcje svaki dan,ali najvise svojima,mene nekako najvise stedi cini mi se,boli ga sto ja mram svoju mladost da provedem njegujuci njega,ali niko od nas nije ovo zelio ni birao...
Bas pretjerana maltretiranja su kontam odraz neceg veceg,ne samo bolesti,ali opet nisam bila u njihovoj kozi pa ne mogu da pricam,moj muz zna da se izvini i kaze vidite da sam pukao totalno,otice mi psiha skroz,tesko je...

Za Lilci:heart: Samo naprijed,ne mora da znaci da ces da imas te sve nuspojave,moj muzic dosta dobro podnosi terapije i eto u prvom ciklusu primao Cisplatin za koji citam da pisete da se bas povraca od njega,a on nije par puta povratio,samo ne razmisljaj o nuspojavama vec kako ce da djeluje i da zgazi gada!
Drzi se

Rayela, Biki ti je lepo odgovorila. Svaki čovek, pa i žena, kada se suoče sa svojom smrtnošću, koja počinje nekom bolešću, recimo karcinomom prolazi kroz određene faze.. Znam da ih ima 5, i valjda je prvo neprihvatanje, tj odbijanje dijagnoze, u smislu ma nisam to ja, zatim strah, za svoju budućnost, e onda je 3. faza bes.. Ta faza je najgora kako za samog pacijenta tako i za njegove najbliže.
Moj svekar je od trenutka postavljanja dg rak pluća, do smrti, poživeo tačno 3 meseca. I kod njega su te faze bile veoma lepo izražene. Kad je došlo do besa, moja svekrva, inače vrlo blaga žena htela je da poludi.. On je nju toliko psihički maltretirao i urnisao da je ona u jednom trenutku, sedeći kod nas rekla, da ne može više i da jedva čeka da umre. To je bilo strašno!! Ona je recimo njemu, a da bi sebe zaštitila, svako jutro u čaj ili kafu, zavisi šta su pili, stavljala po 1 bensedin od 5mg. Kad mi je to rekla, ja nisam mogla da verujem... To mi je bilo nepojmljivo. Ali taj bensedin je njoj tj njemu pomogao, u smislu da je taj bes bio blažeg intenziteta i nekako je mogao da se pregura dan. Kod njega je ta faza najduže trajala, recimo oko mesec i po. Nekih desetak dana pred smrt, on je postao svestan toga da umire i postao je sasvim drugačiji, kao da se na neki način oprašta od svih. I tada je to bio sasvim drugi čovek..
Meni je recimo tetka pričala da je njena majka, a moja baka koju sam ja nenormalno volela i koju ni dan danas nisam zaboravila, a imala sam samo 3 godine kad je umrla, pričala da je pred smrt nekih dvadesetak dana ona bila sasvim drugačija... Inače je bila žena kojoj su se svi divili i koju si svi neizmerno voleli zbog njene blage naravi i velikog srca. Tetka kaže da je bilo mnogo teško gledati sve to, jer ih je vređala, grabila se recimo za hranu kad bi seli da jedu i uopšte bila je sasvim neprepoznatljiva.
Znači svi smo različiti i reagujemo drugačije. Za tvoju komšiku je najbolje da ne prima srcu sve te uvrede i maltretiranja i da deci objasni šta se sa ocem dešava, ne bi li svi što bezbolnije prošli kroz taj period.
Proći će ga taj bes... Ali treba izdržati sve. Neka proba i ona sa bensedinom u kafu :)

Hvala vam svima na ovim objasnjenjima, tebi za ove faze kroz koje prolaze bolesnici, a stvarno cu joj , onako "izveceri u tajnosti"reci i za ovaj bensedin od 5 mg.
I svakako da to ima i veze sa stvarnim karaktarem coveka, jer u krajnjoj liniji svako od nas se trudi da prividno izgleda i "normalno" , humano, ali niko od nas ne
zna ni sam kako bi bilo s njim ako bi "dosla maca na vratanca".

Kaze Lili dobila je sladoled posle terapije ya uzinu,ona ko Samanta u seriji ,,Sex i grad,, bas je briga...
ja sam sad drmnula jedan bensedin,danas sam imala turbo dan,toliko
da sam pocela da se gusim...sad jedva stojim a peglam gomiletinu vesa....sad cu ubrzo u krevet,pozz..

Poslednja izmena:
Kaze Lili dobila je sladoled posle terapije ya uzinu,ona ko Samanta u seriji ,,Sex i grad,, bas je briga...
ja sam sad drmnula jedan bensedin,danas sam imala turbo dan,toliko
da sam pocela da se gusim...sad jedva stojim a peglam gomiletinu vesa....sad cu ubrzo u krevet,pozz..

na ovu vlagu peglaš,dobro i dišeš,tutanj u krpe,nek pegla kome treba...

Zavrsila sam i pokusala da spavam ali ne,ovde setaju ko na zeleznickoj stanici
poludela sam,a lek me osasavio nisam ni za sta.
Neka je njoj samo dobro,super sto je tako,bice joj lakse za ubuduce,sledece terapije koje mora
da primi.

Sada sam razgovarala sa Draganom, i ako ovako bude podnosila terapiju nadalje, bice dobro.
Kaze da je tu sve sasvim drugacije nego do sada , podnosljivo je , a to je najvaznije. Jela je sladoleda,
dobila veceru, malo , ali kaze da je dobra .... na hodniku je u nekoj stolici, nisam bas razumela kakvoj....
ima drugu dr., koja je zaduzena za nju, zadovoljna je i sa njom..... ajde da neko nesto i dobro kaze o nasim
doktorima i bolnicama. Ja, moram reci , imam lepo iskustvo , bez obzira na ishod, sa doktorima KBC , Prva
Hirurska, sto ne mogu reci za Sremsku Mitrovicu , na zalost ....
Nije stigla da vas pozdrvi , a mislim da bi, ali pricali smo na kraju o gradjevinskim radovima kod nje kuci....:lol:

Ma super je ona,videla sam i mnogo sam srecna sto je tako.
Hvalila mi se da su dobili sladoled,hehehe..ko neko dete je...
Ja sam ko pijana od ovog bensedina,bar me je smirio,danas me urnisali mama,deda,drugarica
kao sto je Lili,svi neke probleme pa zivkaju mene po sto puta,pocela sam jednog momenta da se gusim
i otisla kod kume po bendzamina jer ja ga odavno nemam,popih i jedva opeglah
deci majice,taman malo da dremnem,pocese da dolaze i odlaze deca sa drustvom,poludeh ponovo
i dodjoh za komp,kad ono nikoga ovde nema....
Hvala Bogu te eto meni malo tebe:heart:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back