Оnkologija 1

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nemam reci...:eek:
Ok,skupicu petlju i trudicu se maksimalno da je dignem
pricom da je konacno na pravom putu izlecenja,
da ne obraca paznju na ostale,svako i jeste prica za sebe,
da ce za koji dan kuci,da svi mislimo na nju...
Ne brinite se,bice ona ok,jaka je licnost,stabilna,naucila da zivot nije bajka....
Sada je zovem da vidim sta joj jos treba pa idem u soping pa kod nje,pozz

nasla sam broj i sada samje zvala, ali valjda je nesto dr., trebaju, pa se cujemo malo posle....
Pa sta nemas reci, hvala Bogu da se nasao neko normalan, da se ne zahebavaju sa citostaticima
nego da pre toga sve utanace... dobro je ovo...

Poslednja izmena:
Mislim na prethodnu terapiju....

pa znas da je ona stalno nesto bila u dilemama .... jel poznaje neko nekoga iz te bolnice? Saznaj danas neko ime pa da vidimo
sta se moze ...

Uff, mogla bi Sofija da se javi. I ovde jako nedostaje onkolog, steta .... a jel Marina C radi u Srbiji negde.... ona je onkolog koliko sam
ja razumela i super zena ...

Poslednja izmena:
nasla sam broj i sada samje zvala, ali valjda je nesto dr., trebaju, pa se cujemo malo posle....
Pa sta nemas reci, hvala Bogu da se nasao neko normalan, da se ne zahebavaju sa citostaticima
nego da pre toga sve utanace... dobro je ovo...

Ma Liki, greška je u lekovima koje je PROŠLE GODINE primala, tu cisplatinu. A ovo što sad treba da primi jeste za njenu dijagnozu, što reče Rayela - zlatni standard.

O majko mila, a tako sam se ponadala da ce od danas poceti i prava terapija.

Ali od kud to sada ta su ti citostatici neki pogresni. Pa oni se daju svima danas sa tom dijagnozom.

Ili je dijagnoza postavljena "ofrlje"? Ja sam na osnovu njene dosadasnje dijagnoze ( a pisuci pismo onima u Manhajm) svuda naisla na ta dva citostatika
( ima ih nekih pet, alu uvek i ta "njena " dva tu) koja su "must have" za tu dijagnozu.

Ma ta greška se odnosi na hemo od prošle godine. Cisplatin i ne znam šta još. Ovo sad, adriamicin jeste za njenu dg. džaba je trovali...

ovo će sad da ide po brzom postupku,greška je učinjena,sad će da urade sve moguće i nemoguće da se pokriju...s jedne strane,to je dobro,imaće pažnju i negu kao niko,s druge ništa ne može da nadoknadi njene nerve...ne zaboravite,Lili je jaka,snažna žena,nije iscrpljena dugim lečenjem,fizički ima dovoljno snage i energije da izdrži sve što dolazi....:zag:

zaboravila sam da napišem.....ukoliko neko nađe neku vezu,bilo bi dobro da ovde to napiše samo kao informaciju,da znamo....ne bi za nju valjalo da se odjednom pojavi hrpa ljudi koji se raspituju,pogotovo što se napravila takva zbrka.....zvala sam neke prijatelje,ali mi treba još podataka,tako da sad čekam povratne vesti...

Poslednja izmena:
ovo će sad da ide po brzom postupku,greška je učinjena,sad će da urade sve moguće i nemoguće da se pokriju...s jedne strane,to je dobro,imaće pažnju i negu kao niko,s druge ništa ne može da nadoknadi njene nerve...ne zaboravite,Lili je jaka,snažna žena,nije iscrpljena dugim lečenjem,fizički ima dovoljno snage i energije da izdrži sve što dolazi....:zag:

zaboravila sam da napišem.....ukoliko neko nađe neku vezu,bilo bi dobro da ovde to napiše samo kao informaciju,da znamo....ne bi za nju valjalo da se odjednom pojavi hrpa ljudi koji se raspituju,pogotovo što se napravila takva zbrka.....zvala sam neke prijatelje,ali mi treba još podataka,tako da sad čekam povratne vesti...

Ovo bas neobicno za nase prilike...... da se za gresku sazna :think: i sta sada.... mozda o trosku Fonda u Tursku, hitan uvoz Yondalisa ... jedino to moze da ih iskupi .....

Ovo bas neobicno za nase prilike...... da se za gresku sazna :think: i sta sada.... mozda o trosku Fonda u Tursku, hitan uvoz Yondalisa ... jedino to moze da ih iskupi .....

Aha. Samo u filmovima. :zcepanje:
Prvo - grešku neće da priznaju. Uviće je u neku priču, isprati par puta i saopštiti tako da niko nije kriv.
Drugo - Niko od njih ne plaća ni za svoje greške, a kamoli da se država uplete i da je časte Turskom ili Yondelisom.
Šta je bilo, bilo je. Nema svrhe ispravljati i dokazati krivca, jer šteta je već učinjena. Možda ne bi bilo loše da se na indirektan način ukaže na propuste da se to ne bi dešavalo u buduće, ali iskreno... slaba vajda.. Šta je bilo juče brzo se zaboravi. Nadam se samo da su i sami uvideli šta su uradili i da će joj sada posvetiti zaista punu pažnju.

Aha. Samo u filmovima. :zcepanje:
Prvo - grešku neće da priznaju. Uviće je u neku priču, isprati par puta i saopštiti tako da niko nije kriv.
Drugo - Niko od njih ne plaća ni za svoje greške, a kamoli da se država uplete i da je časte Turskom ili Yondelisom.
Šta je bilo, bilo je. Nema svrhe ispravljati i dokazati krivca, jer šteta je već učinjena. Možda ne bi bilo loše da se na indirektan način ukaže na propuste da se to ne bi dešavalo u buduće, ali iskreno... slaba vajda.. Šta je bilo juče brzo se zaboravi. Nadam se samo da su i sami uvideli šta su uradili i da će joj sada posvetiti zaista punu pažnju.

Da, prosla si sve i znas........ meni i danas odzvanja , kada je dosao sa terapije, da su nesto zahebali ... nismo stigli ni razjasniti sta .... uff ....bar da se uce na greskama ...

Da, prosla si sve i znas........ meni i danas odzvanja , kada je dosao sa terapije, da su nesto zahebali ... nismo stigli ni razjasniti sta .... uff ....bar da se uce na greskama ...
Pa jeste... Čudna je to sorta ljudi, lekari... :think: Bogati sujetom, a siromašni znanjem i ljudskošću... Svaka čast izuzecima, kojih ima i kojima doktorski mantil služi na čast! Ali u hrpi jednoličja i sujete teško mogu da dođu do izražaja.
Danas medicinski fakulteti upisuju recimo 700 studenata. Od tih 700, barem polovina su tu "po tatine i mamine linije", četvrtina od preostale polovine se stopi sa okolinom, a od zadnje četvrtine se iškoluju pravi lekari, koji sutra ne mogu da se zaposle i čekaju na birou do penzije.

nemoj me pogrešno shvatiti,nikoga ne pravdam,svako treba da odgovara za svoju grešku,ali onkologija je posebna sama po sebi i svi oni i lekari i sestre prolaze kroz specijalne programe pripreme za rad sa pacijentima,na kojima uče kako da zaštite sebe od svakodnevnog stresa....ja sam učestvovala na nečem sličnom,samo se radilo o pomoći roditeljima dece obolele od raka i mnogo je teško sebe potisnuti...da bi radili svaki dan,moraju se ponašati kao da im nije stalo,iako to nama izgleda kao neosetljivost,mada ih ima takvih kojima stvarno nije stalo uopšte i samo otaljavaju posao

Poslednja izmena:
nemoj me pogrešno shvatiti,nikoga ne pravdam,svako treba da odgovara za svoju grešku,ali onkologija je posebna sama po sebi i svi oni i lekari i sestre prolaze kroz specijalne programe pripreme za rad sa pacijentima,na kojima uče kako da zaštite sebe od svakodnevnog stresa....ja sam učestvovala na nečem sličnom,samo se radilo o pomoći roditeljima dece obolele od raka i mnogo je teško sebe potisnuti...da bi radili svaki dan,moraju se ponašati kao da im nije stalo,iako to nama izgleda kao neosetljivost,mada ih ima takvih kojima stvarno nije stalo uopšte i samo otaljavaju posao
Ne zvuči uopšte kao da se pravdaš, jer stvarno je nenormalno raditi u takvom okruženju i gledati patnju i smrt svaki dan, i da to možeš da radiš, moraš baš kao što si rekla da sasvim isključiš osećanja i emocije sve dok jednog dana ne oguglaš na to. I to je u redu, zaista. Jer iz silne želje da pomogneš nekom koji je bolestan, praviš greške kojih nisi svestan, a koje mogu koštati života. Ali reč je o onima koji sebi mnogo više daju za pravo, koji svaki dan greše i za to im se uvek gleda kroz prste. I svi znaju za to i svi ćute o tome i greške i ljudski životi se samo nižu.. E to je ono što mene boli!!

Naravno da boli,svakog normalnog čoveka će boleti,ali sve dok je sistem takav,dok ne postoji kazna,dok nije izvršna tako će biti.Neću reći ime,mislim da nije sve još gotovo,ali vrtelo se to po novinama i tv-u,veliki skandal bio,svašta se pisalo uka-buka i na kraju?Pa vratio se na posao na kom je uhapšen,ne u istoj funkciji,ali se vratio.Kako ja da znam da nije muvao sa hemijom,kako da znam da je naše lečenje bilo pravo,da je dobila sve što je trebalo da dobije,koga da pitam,kome da se žalim?Nema rešenja dok država ne počne da čisti ono što ne valja i dok zakon i sud ne budu čisti od potkupljivanja i veza,a to idealno nema nigde.Ostaje samo lična borba svakog od nas sa sistemom koji je retko ko pobedio,ali se dešava i to.Samo i jedino verovanje u dobro i dobrotu donosi dobrotu.

Naravno da boli,svakog normalnog čoveka će boleti,ali sve dok je sistem takav,dok ne postoji kazna,dok nije izvršna tako će biti.Neću reći ime,mislim da nije sve još gotovo,ali vrtelo se to po novinama i tv-u,veliki skandal bio,svašta se pisalo uka-buka i na kraju?Pa vratio se na posao na kom je uhapšen,ne u istoj funkciji,ali se vratio.Kako ja da znam da nije muvao sa hemijom,kako da znam da je naše lečenje bilo pravo,da je dobila sve što je trebalo da dobije,koga da pitam,kome da se žalim?Nema rešenja dok država ne počne da čisti ono što ne valja i dok zakon i sud ne budu čisti od potkupljivanja i veza,a to idealno nema nigde.Ostaje samo lična borba svakog od nas sa sistemom koji je retko ko pobedio,ali se dešava i to.Samo i jedino verovanje u dobro i dobrotu donosi dobrotu.
Da. Baš juče sam sasvim slučajno naletela na članak gde je majka pisala o svom sinu kome je taj bez imena prepisao 12 ciklusa hemo, za rak kostiju po istom protokolu koji se u svetu primenjuje max 6 ciklusa zbog toksičnosti. Hvala Bogu, dečak je danas dobro ali majka je imala sreću da naiđe na lekara iz druge ustanove koji je rekao da su rezultati lažirani, da osim primarnog tumora ne postoje metastaze, iako su majci rekli da ih ima na plućima. Na kraju se ispostavilo da su u istoriju bolesti ubacili RTG snimak pluća starije osobe, da bi imali pokriće za 12 ciklusa. Majka je odvela dete iz bolnice bez namere da ga više vrati, a samo par dana kasnije je taj bez imena uhapšen.
Jeste. Treba obaviti veliko čišćenje. Ali to prvo treba da krene od samog vrha države, pa na dalje. I jeste. Od toga nema ništa.
Mnogo smo otišli daleko... Mogli bi ovako do sutra, jer je tema neiscrpna.. Ne zamerite mi.. Potreslo me ovo sa Lili, i ceo dan samo to vrtim po glavi..

Zvala sam Bikicu sad. U busu je ide kući i pisaće kad dođe do kompa.
Generalno, Lili je super, pozitivna i sve je ok. Nije bilo potrebe da Bikica nešto dela i da joj priča jer je Lili sama došla do toga. ne treba joj veza, jer o njoj brine sada ceo konzilijum lekara, koji sve pacijente obilazi po 4-5 puta dnevno i zadovoljna je time. Sutra će definitivno znati šta dobija od terapije i uopšte šta na dalje. Puno je sve pozdravila, a Bikica je morala da je ljubi za svakog ponaosob :hahaha:
Kaže da su baš dugo sedele u dvorištu, a Lilika je bila u šorc pidžami :zcepanje: :heart: i pričale o sasvim nekim drugim temama.
Sutra će Lili javiti čim sazna šta dalje.
Uh! Sad mi već laknulo! :super:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back