Ti s uzasno primtivna prosta i prglupa zena.... Nemam vise sta da ti kazem. sam da na svom voi ,seljaci koji rade samnom zaaduju gotovo sve sto se tu zaradi... Odbbija im se troskovi prerade i transporta, i najvise 7% koje ja ostvarim u izvozu... ende. Meni zapravo i ne trebaju. Moje plantaze sumi dovoljen... Da što se tice opsteg dobra i mog rada.. Pa uveo sam im vodu u kuce. i dveo interenet, ako hoce, a veruj, mi ru su i stalne donacije. No ja sad izlazim iz diskusije. Ti jednostavno ne razumeš ljude kao što sam ja i to je OK. Mislim nije OK, al je tvoja stvar.Baš me zanima, šta mislip, oni dobrovoljci koji su ipli na KiM 99 godine, jesu li i oni bili lazni moralisti, i jesu ju i oni ranjavani i ginuli zato što su imali neki prikriveni interes. No isto tako trebba da znas, da ljudi kao ti ne postoje ni medju seljacima ni medđu gradskom populacijom. Zive u gradovima, al nisu gradski ljudi , nego neki iščašeni polutani... 500 evra je mala plata.
500 evra jeste mala plata, slažem se ja sa tobom, al za naše pojmove je velika, kad ljudi dirinče u Srbiji i za 150 evra,a kad im daš 500 evra ti si bog. Što se tiče 99-te, neki su bili ludi idealisti, zadojeni nažalost propagandom istog jednog takvog borca za opšte dobro kome je sin kao bajagi nosio gajbice pošteno zaradjjući svoj školski džeparac, a drugi su kao i u BiH i Hrvatskoj išli u pljačku. Treći su išli jer su sirotinja i morali su, jer za njih nema neki teča, ujak da potegne veze, a nisu želeli. Nekad se ratovalo tako što kralj ide prvi, a svi drugi za njim, a danas tako što sirotinja ide da gine, a borci za državu i narod i opšte dobro sede u đakuziju i odatle im ispiraju mozgove da idu da ratuju.
A što se tiče seljaka, trebaju oni tebi itekako, jer od njih živiš. A čisto sumnjam da ne otkupljuješ od njih zato što ne moraš. Nego zato što se sertifikati i dozvole za izvoz ne dobijaju figurativno rečeno za kilo trešanja i 2 kg krušaka. Nego na količinu, koju ti sigurno ne možeš da obezbediš bez njihovog voća. Priču da zaradjuju koliko i ti, srazmerno količini izveznog voća, pričaj nekom drugom s obzirom da se krećem u krugu ljudi koji rade na principu tvog. A takođe mi je poznato i funkcionisanje na principu donacija. Svaka 100-ta možda dobije pravu namenu.Baš malopre komentarišem s jednim koliko je ućario što je uzeo donaciju za tobože nekakav azil za pse lutalice.
Možda sam ja i glupa i prosta, ali tek kad mi seljak koji je to zaista, onaj najniže rangiran u tom tvom lancu proizvodjne kaže da mu je sjajno na selu, da se njegov rad pravedno vrednuje i da se ne bi menjao ni za jedno administratovno mesto, ako već pominjemo admministraciju, pa da poverujem. Prosto rečeno pričaj mi onda kad ti budeš taj čije voće otkupljuje jedan takav preradjivač kao ti. To je kao da mi direktor fabrike priča kako je divno raditi u toj fabrici, jer je plata iznad proseka. A kad pitaš onog radnika dole umazanog u čađ, a samo mu oči vire, kad ti kaže da je 8 sati na nogama uz mašinu i da uistinu prima platu iznad proseka, ali da krvavo radi i da su mu usta puna čađi a zdravlje otišlo u tri lepe. A onda da li bi se menjao s administrativcem da vidimo šta će reći. A ti taj običan radnik ili seljak nisi, ti si brate moj najprostije rečeno kao što ti rekoh, klasični kapitalista.
Ovim i ja završavam diskusiju na zadatu temu. Jasno je meni još na početku bilo da ti nisi običan seljak, pa mi sve ovo pisanije zapravo nije ni trebalo, jer seljake koje ja poznajem, a nemam nikakve predrasude, da pričam i da se družim sa ljudima sa bilo kog stupnja društvene lestvice, jedva preživljavaju radeći imanja od jutra do mraka. Arivederči