Sanovnik
Buduća legenda
- Poruka
- 37.812
Ne bih baš rekla da si prosečan srpski seljak, čim imaš pogone za preradu voća i slično. Prosečan srpski seljak ima uglvnom samo motiku, čeka da mu javi komšija kad prolazi kombajn, traktor ako ima to je vrh vrhova, živi još u kući od blata. Kultivator još djene-djene ima se, traktor svaka 10-ta kuća, komban 1 na 5 sela To od Dunava na dole. Na gore je situacija za nijansu bolja. Iako nemam ništa na selu, bila sam i pomagala nešto tj. brljala po malo u vadjenju luka i kompira, branju groždja i kukuruza - rekreativno, a to da radim boga mi, samo u krajnjoj nuždi...I način na koji se sve to radi kod nas je isti kao u srednjovekovnoj Srbiji. Ne vidim razliku kad čitam Dinićeve i Blagojevićeve studije o srednjovekovnoj poljoprivredi. Stroj za recimo branje kukuruza, što je u ozbiljnim državama normalna stvar, ovde je za većinu seljaka misaona imenica. Od sela se samo otimalo. Sad je vreme da mu se vraća i to šakom i kapom, ako neko misli da oživi i da ne bude bauk toliki kao što je sad.
Mislio sam, prosecan, po maniru,karakteru, odanosti prema porodicu, komšiju, odnosu prema otadžbini . Ne vidim razlog da sve gledas sa materijalnog aspekta. mene novac nikad nije previše zanimao. Imam sasvim solidno obrazovanje, pa i poljoprivredno, a i vredan sam. Kazu da sam i sposoban... no ipak, ja sam jedna obican prosecan srpski seljak. Pre mene, milioni naših seljaka su ziveli u Srbiji i bili po mnogim osobinama bolji od mene. I Srbiju su podigli i napravili drzavu ( a nece jedno selo. ) . No,, eto, ja radim na tome, da ga ozivim. to voće isvozim u Japan, SAD , Eu i unešto manje u rusiju... i moje i iz celog sela. Seljaci me vole i sa njima imam dobar odnos. Super smo zivot uredili, i ja i ne trezim nešto mnogo više. Pogotovo ne više novca... koj će mi. Da sam to hteo, mogo sam da ostanem u francuskoj i da zaradim vrtoglav novac, Jer , ja sam i tamo radio stvari koje niko ne radi, ko i ovde.

A niko ne bega iz boljeg u gore...
Prosek rada fakultetskih profesora je 1 sat dnevno. a prosek ispijenih kafa 10 dnevno, ne 5. Uopšte prosveta ti je najpoželjnija rabota u Srbiji za lezi lebu da te jedem. A naučni radovi znamo svi kako se pišu. Reče i gore ovaj Dionys "