On trazi nju, ona trazi sta?

Ne bih baš rekla da si prosečan srpski seljak, čim imaš pogone za preradu voća i slično. Prosečan srpski seljak ima uglvnom samo motiku, čeka da mu javi komšija kad prolazi kombajn, traktor ako ima to je vrh vrhova, živi još u kući od blata. Kultivator još djene-djene ima se, traktor svaka 10-ta kuća, komban 1 na 5 sela To od Dunava na dole. Na gore je situacija za nijansu bolja. Iako nemam ništa na selu, bila sam i pomagala nešto tj. brljala po malo u vadjenju luka i kompira, branju groždja i kukuruza - rekreativno, a to da radim boga mi, samo u krajnjoj nuždi...I način na koji se sve to radi kod nas je isti kao u srednjovekovnoj Srbiji. Ne vidim razliku kad čitam Dinićeve i Blagojevićeve studije o srednjovekovnoj poljoprivredi. Stroj za recimo branje kukuruza, što je u ozbiljnim državama normalna stvar, ovde je za većinu seljaka misaona imenica. Od sela se samo otimalo. Sad je vreme da mu se vraća i to šakom i kapom, ako neko misli da oživi i da ne bude bauk toliki kao što je sad.

Mislio sam, prosecan, po maniru,karakteru, odanosti prema porodicu, komšiju, odnosu prema otadžbini . Ne vidim razlog da sve gledas sa materijalnog aspekta. mene novac nikad nije previše zanimao. Imam sasvim solidno obrazovanje, pa i poljoprivredno, a i vredan sam. Kazu da sam i sposoban... no ipak, ja sam jedna obican prosecan srpski seljak. Pre mene, milioni naših seljaka su ziveli u Srbiji i bili po mnogim osobinama bolji od mene. I Srbiju su podigli i napravili drzavu ( a nece jedno selo. ) . No,, eto, ja radim na tome, da ga ozivim. to voće isvozim u Japan, SAD , Eu i unešto manje u rusiju... i moje i iz celog sela. Seljaci me vole i sa njima imam dobar odnos. Super smo zivot uredili, i ja i ne trezim nešto mnogo više. Pogotovo ne više novca... koj će mi. Da sam to hteo, mogo sam da ostanem u francuskoj i da zaradim vrtoglav novac, Jer , ja sam i tamo radio stvari koje niko ne radi, ko i ovde.

Mislio sam, prosecan, po maniru,karakteru, odanosti prema porodicu, komšiju, odnosu prema otadžbini . Ne vidim razlog da sve gledas sa materijalnog aspekta. mene novac nikad nije previše zanimao. Imam sasvim solidno obrazovanje, pa i poljoprivredno, a i vredan sam. Kazu da sam i sposoban... no ipak, ja sam jedna obican prosecan srpski seljak. Pre mene, milioni naših seljaka su ziveli u Srbiji i bili po mnogim osobinama bolji od mene. I Srbiju su podigli i napravili drzavu ( a nece jedno selo. ) . No,, eto, ja radim na tome, da ga ozivim. to voće isvozim u Japan, SAD , Eu i unešto manje u rusiju... i moje i iz celog sela. Seljaci me vole i sa njima imam dobar odnos. Super smo zivot uredili, i ja i ne trezim nešto mnogo više. Pogotovo ne više novca... koj će mi. Da sam to hteo, mogo sam da ostanem u francuskoj i da zaradim vrtoglav novac, Jer , ja sam i tamo radio stvari koje niko ne radi, ko i ovde.

Mora da se gleda kroz materijalni aspekt, jer prosto seljak u Srbiji mnogo radi, na kiši, suncu vetru, od jutra do mraka, ostavlja zdravlje, a desi se da kad podvuče crtu na kraju, on u gubitku.I za čije babe zdravlja to kad ne živi ništa bolje od nekog ko ispija kafe, gleda u šoljicu i udara pečate od 7 do 15h, već naprotiv, mnogo gore? Inače da, u pravu si ovo za državu, kad god je trebalo nešto da se izgradi otimalo se od seljaka. Još od rimskog doba, imamo primere, recimo za vreme Dioklecijana nakon velike ekonomske krize i gubitka vrednosti novca uvedeno je plaćanje poreza u naturi, koje je naravno plaćao seljak. Gradsko stanovništvo nije imalo zemlju, pa nije ništa ni plaćalo. Ni trgovci ni zanatlije, koji su sasvim živeli solidno, čak bogato. Kasnije doduše jesu plaćali poreze, al udari nova kriza, pa svi opet na seljaka. Zato je Rimsko carstvo i propalo. E mi smo još na tom nivou, otimačine od seljaka i lagano propadamo.

Ne bih baš rekla da si prosečan srpski seljak, čim imaš pogone za preradu voća i slično. Prosečan srpski seljak ima uglvnom samo motiku, čeka da mu javi komšija kad prolazi kombajn, traktor ako ima to je vrh vrhova, živi još u kući od blata. Kultivator još djene-djene ima se, traktor svaka 10-ta kuća, komban 1 na 5 sela To od Dunava na dole. Na gore je situacija za nijansu bolja. Iako nemam ništa na selu, bila sam i pomagala nešto tj. brljala po malo u vadjenju luka i kompira, branju groždja i kukuruza - rekreativno, a to da radim boga mi, samo u krajnjoj nuždi...I način na koji se sve to radi kod nas je isti kao u srednjovekovnoj Srbiji. Ne vidim razliku kad čitam Dinićeve i Blagojevićeve studije o srednjovekovnoj poljoprivredi. Stroj za recimo branje kukuruza, što je u ozbiljnim državama normalna stvar, ovde je za većinu seljaka misaona imenica. Od sela se samo otimalo. Sad je vreme da mu se vraća i to šakom i kapom, ako neko misli da oživi i da ne bude bauk toliki kao što je sad.

Ljudi koji nisu stedljivi su sami svoji neprijatelji. Ako covjek vise gleda da dodje do jeftinog i cestog zadovoljstva, onda se ni sam ne moze obogatiti. Seljak koji pije i zdere nikad nece imati vremena da razmisli, a da ne govorim o gradskim pacovima.

Mada sam primetio, da prosecne devojke... ( i onako me nisu interesovale, jer sam upravo ja prosečan čovek), raspolažu instinktom... Taj instinkt selako umeće tamo gde treba da blsta talenat ili intelekt...tako da prosečna devojka uvek instnktivno bira da bude lepa, a ne da bude pametna, jer joj upravo instinkt govori da musškarac lakše gleda, nego što sluša.

Mada sam primetio, da prosecne devojke... ( i onako me nisu interesovale, jer sam upravo ja prosečan čovek), raspolažu instinktom... Taj instinkt selako umeće tamo gde treba da blsta talenat ili intelekt...tako da prosečna devojka uvek instnktivno bira da bude lepa, a ne da bude pametna, jer joj upravo instinkt govori da musškarac lakše gleda, nego što sluša.

Ako je pametna neće mnogo da brblja, već da pusti njega da priča i da uživa samo dok je gleda :)

Oni seljaci u blizini velikih gradova, pozlate to što poizvedu... Nego, taj dobar zivot... sve imam utisak da je to relativna stvar, i da to nije isto, za tebe i mene. Rad oslobađa. 5 puta si pomenula težak rad, kao faktor koji utiče na to da život bude loš. Izvini. Al ja to ne razumem. Ako mislš na sadrzajnost života.. onda svakako bolje živim od većine ljudi koje poznajem i u gradu i na selu. Ako misliš na materijalna dobra.. isto tako. Ak misliš na putovanja, takodje... ako misliš na ono što sam u prilici da obezbedim svojoj deci..pa tek tu sam u velikoj prednosti. Dakle, zaista mi nije njasno o čemu govoriš. Ja nisam došo na imanje svog oca. Moji su iz Banata, a ja radilm poodno kopaonika, u selu koje sam sam izabrao, jer je idealno za ovo cime se bavim.

Pisalo u Aušvicu...e otprilike na tom nivou je seoski rad u Srbiji. .....90% seljaka bre nije videlo more, kakva putovanja. Objasni ti meni otkud tebi novac da ti kupiš imanje, koje je očigledno veliko, podno Kopaonika, proizvodne mašine, pogone, tako ni iz čega. Ima to samo kod braće Grima, i da sam celo selo radi za tvoj proizvodni pogon. Žena ti ne radi ništa, samo gazduje na selu, decu sigurno boli čuk da ustaju u 5h i da rade imanje, a sve se plašim da ti potpuno sam sve radiš, sam samcat. Sve mi se čini da drugi rade za tebe a ti se šetaš oko leja i drvoreda. I što si ti bolji od bilo kog drugog seljaka tamo u selu? Što i oni nemaju svoje pogone i da ti za promenu proizvodiš za njihov pogon, a ne oni za tvoj. A tu su generacijama unazad. Ne zameram ja tebi ništa, svaka ti čast, snašao si se kako si znao i umeo i možda najbolje živiš u tom tvom selu tamo, ali to uopšte nije prava slika srpskog seljaka.

Umjesto da izgradjujete svoje puteve, vi od poreskih obveznika (seljaka) finansirate svoj nerad i putovanja po Egiptu i puteve po Turskoj. Kome jos treba onaj kancelarijski namjestaj sto se slika u pijesku Sahare? Tako su i stari anticki Grci bili poceli zaduzivali se da bi mogli putovati i studirati, pa ih je nestalo.

Treba osnivati paralelne institucije sa drzavom. To su sve ljenjivci koji glume nesto, a samo misle na sebe i da ih niko ne zove da rade i trude se. Kupis diplomu, nalazes neka obecanja i vec primas 10.000 evra mjesecne plate za svoje fantazije. I onda ih jos proglasis "ozbiljnim naucnim radom".

Umjesto da izgradjujete svoje puteve, vi od poreskih obveznika (seljaka) finansirate svoj nerad i putovanja po Egiptu i puteve po Turskoj. Kome jos treba onaj kancelarijski namjestaj sto se slika u pijesku Sahare? Tako su i stari anticki Grci bili poceli zaduzivali se da bi mogli putovati i studirati, pa ih je nestalo.

Treba osnivati paralelne institucije sa drzavom. To su sve ljenjivci koji glume nesto, a samo misle na sebe i da ih niko ne zove da rade i trude se. Kupis diplomu, nalazes neka obecanja i vec primas 10.000 evra mjesecne plate za svoje fantazije. I onda ih jos proglasis "ozbiljnim naucnim radom".
:
Ti što džabalebare su većinom potekli sa sela, bežeći od slatkog seoskog života..:aha: A niko ne bega iz boljeg u gore...:)

U ostalom, zaista je teško shvatiti, da neko, ko ima u svom vlasništvu 10 hetara zemlje. koje su mu od dede ostali, i porodičnu kuću od 150 kvadrata, ode u grad da zivi u 18 kvardata i prodaje viršle za 25 000 dinara platu... taj ozbiljno treba da pregleda mozak. Ja sam nekoliko takvih vratio iz grada u selo, ubeđivanjem Sad su mi zahvalni.. U svakom od tih slučajeva ćžene su bili glavni kočničari. A sad , vidiš kažu da im je dobro.

Malo po malo. I rad , potpuno volonterski, godinama... Probaj, pa ako si veredna, mozes i ti. Imanje i zemlju sam dokupljivao iz godine u godinu... Poso sam ssto tako razivajo postepeno. ja se time bavim od 1996 godine, zaboga. Iz imnostranstva sam doleno diplomu i nešto para, koje u glavnom i nisu išle za to, nego za sasvim druge stvari. Samo probaj, mozda ti i podje za rukom.Moja zena i te kako radi. Predaje na faklultetu...Ne ispija po 5 kafa dnevno. Bavi se naukom. Samo leti je samnom dole, inace zivi tu u gradu. Ja ne pamtim, kad sam ustao u pet. Mnogi moji seljaci ovamo imaju svoje pogone... narcito sušare. ja sam pomogo da ih izgrde, i oni su moji kooperanti, ali bez obaveza. Dakle, ne moraju da prodaju meni svoje proizvode. Ako zele, mogu da nastupaju samostalno na trzištu. Mada se to nije desavalo, al lično meni bi odgovoralo. Meni je zaista zao. što se ralnost koju vidim oko sebe , ne uklapa u tvoje predrasude. Naravno da ne radim sve sam. rade ljudi za platu normalno,, samo ne vidim da to nesto menja stvar. Pa kod svakog od tih seljaka isto tako dodju nadničari... Mada, radio sam i sam, Sad kad posadimo hektar fotonaponsnskih ćelija , ni struja neće biti tako skupa.
Ja da ti kazem, sestro slatka, kao jedan autentičan srpski seljak, našao sam inspiraciju za svoj entuzijazam, čitajući Flobera, Prusta, Evolu i Čehova... rad oslobađa. Ovi seljaci u ovih nekoliko sela, koji su deo projekta koji sam osmislio pre toliko godina, kad se sezona završi , odlaze na daleka i egzotična mesta. Vraćaju se puni utisaka i smešno izobraženi , pa i pocreneli po mestima, koja njihove babe ni na svojim telima nikad videle nisu.
Bili smon čak jednom i na televiziji,kao neko posebno čudo..

Bolje da si ćutao nego što si rekao da predaje na fakultetu. :lol: Prosek rada fakultetskih profesora je 1 sat dnevno. a prosek ispijenih kafa 10 dnevno, ne 5. Uopšte prosveta ti je najpoželjnija rabota u Srbiji za lezi lebu da te jedem. A naučni radovi znamo svi kako se pišu. Reče i gore ovaj Dionys "Treba osnivati paralelne institucije sa drzavom. To su sve ljenjivci koji glume nesto, a samo misle na sebe i da ih niko ne zove da rade i trude se. Kupis diplomu, nalazes neka obecanja i vec primas 10.000 evra mjesecne "plate za svoje fantazije. I onda ih jos proglasis "ozbiljnim naucnim radom".
Pametna žena. Motike sigurno neće da se privati. a deca pretpostavljam da su vidjena kevi za asistenta. Tako to ide.
Da ti se baviš od 96-te, a komšija do tebe se bavi 500 godina, mislim njegova porodica, pa si ti došao da mu gazduješ i da on dirinči za tebe. Mani me se tih priča. Stvarno nemam ništa protiv tebe, nemoj da misliš, samo mislim da ovde prodaješ muda za bubrege. To što si se ti snašao i što si sad big boss u nekom selu tamo, svaka čast. Kad se cela porodica odseli na selo i kad počnete svi da kopate motikom kao prosečan srpski seljak od ranog jutra do mraka, kad ti žena njene izmanikirane ruke zameni žuljevima, onda mi pričaaj kako se živi na selu. Toliko.

Amam , odakle ti ta glupost, da je kopanje motikom jedini dokaz da je noko poljoprivredni proizvodjač Pa ne radi taj čovek za mene, nego za sebe. A što ja hoću da mu pomgnem, kao Srbin Srbinu, to je sasvim druga stvar... Zena mi se bavi naukom. Sad ne samo da su ti srpski seljaci stoka i idioti koji rmbaju, umesto da piju kafu, nego ti ne valjaju ni naucnici. Ni oni ništa neznaju, namaju pojma, Samo ti seve znas o svemu. I kako se dirinči nizašta na selu. A tek ovo .. da sam ja sad gazda mojim seljacima. Ja sam samo vlasnik onoga , cega jesam. Naravno da moj seljak odavde ne voli rizik koji ja preeduzimam kad pošaljem voće preko okeana. Taj rizik mu je prevelik, a ja u riziku uzivam. Za mene radi ko hoce. Ko nece, ne radi. Niti ja nekog tamo zloupotrebljavam , niti oni tamo tako misle. Pa da te čuju šta pričaš, uši bi ti iščupali, oni lično, veruj mi. A znaš zašto. Pa zato što su od 96 svi videli more.. i ako ti lažeš, od nekud da nisu. I to ne samo ovde u blizini, nego mnogi od njih na zaista egzotičnim destinacijama. Pa znaš li ti da ovde nema domaćinstva koja nema auto. A retka su ona koja nemaju dva komada. Svi imaju vodu u kuci. internet, asvaltiran im je svaki sokak. Ja stvarno ne razumem o cemu pricas. Moja zena nije seljanka. Ja sam seljak, Imam i te žuljeve.. mada ti moram reći da opako grešiš. Seljak je individealni poljoprivredni proizvođač, a ne lik iz pripovetke Milovana Glišića.

Naravno da tvoja žena nije seljanka i da ne živi i ne radi to što radi seljanka u tom tvom selu. Jer da batali svoj posao i da radi i živi kao seljanka u tvom selu - identično, ne bi pristala ni u ludilu, a ako i ti insistirao mogao bi samo da dobiješ tužbu za razvod braka. Drugo ja nisam nigde rekla, da meni ne valjaju seljaci, niti naučni radnici. Šta oni meni ima da valjaju ili ne valjaju i zbog čega? Ko se kako snadje, ako se neko snašao tako što prodaje maglu za debele pare i sebi učinio život lagodnijim njegova stvar. Pitanje tvoje negde na početku je bilo šta fali selu, a na temu što žene begaju iz sela i na selu neće da se udaju. Pa kad živiš u gradu ispijajući 10 kafa na fakultetu i zevzečiš se sa studentima, dok ti se muž deklariše kao seljak, ne fali ni jednoj. Na takav život bi svaka pristala, ali na onaj pravi seljački život kakav je u Srbiji (a ne razlikuje se mnogo od vremena u kome je stvarao uvaženi gospodin Glišić kog si spomenuo), teško, ustvari nikako.
Život seljaka u Srbiji je bedan, kažem ti ja čija majka je advokat i od čijih honorara od seljaka koji su se tužili za međe i međice mi je detinjstvo bilo divno, sa sve zimovanjima, letovanjima. Još od usta odvoje da se sude za m[SUP]2 [/SUP]zemlje, pojedini, a od te zemlje su samo na gubitku. I kad izboksuju taj metar, ako se to ikad desi, ispadne za te pare što su dali mogli su da kupe još 2 takve njive...i da opet budu na gubitku od prinosa ili na nuli. Nagledala sam ih se ja dovoljno. A ni nikakav Milovan Glišić mi ne treba da vidim kako se živi na selu. Obišla sam ih dovoljno, što planinskih što ravničarskih. Ja živim trenutno na državnim jaslama, i radim još jedan honorarni posao gde takodje uzimam lepu paru, a ti mu dodješ ko "nakupac sa Kalenić pijace", tako da je bespredmetno uopšte da bilo ko od nas propagira lepotu seoskog života. Neumesno je. Tako da se ja više na tu temu ne javljam. Hvala jepo na razgovoru i dovidjenja. Bilo mi je zadovoljstvno. :)

Znam da si na državnim jaslama. >Nisi u opšte morala da mi to kažeš To mi je jasno od prvog momenta. Samo ja nisma nikakv nakupac.. nego seljjak, proizvođač o izvoznik... Ovo dalje, za ove tužbe... pa vidiš svakoje budaletina za sebe. A kako se na selu živi i radi, ja gledam svaki dan u ovom i u nekolikookolnih sela. I znaš šta. Slagala si, dal iz neznaja ili iz uverenja u svoju predrasudu da ne idu na mora. Dakle, svi, ali bas svi odavde idu redovno na odmore... svake godine. Imaju para. I to dosta. Daleko više neog što možeš da predpostaviš. No.živi ti samo dd svoje plate, koja ti stize od poreza koji placam ja i svi ovi oko mene. A što se tiče moje žene, veruj mi, nas vezuju daleko više stvari, da bi ikakv razvod došao tako lako.

Rekoh neću vise da se javljam, ali moram još jednom. :)
A na čijim jaslama zaradjuje tvoja žena? I to boga mi plata je ohohoho, pa razni seminari, simpozijumi tamo vamo, pa dnevnice za sve to. A na čija pleća?. Poreskih obveznika, i jadnih seljaka koji od usta odvajaju da školuju dete da se ne bi potucalo po blatu i kiši kao oni. Tako da niste ni vi nikakva majka Tereza. a što se tiče mora, promoli ti nos malo dalje iz tog tvog sela. Ako je dole nešto bolja situacija to je 1 selo u 1000. 90% srpskih seljaka nikad nije videlo more, osim na razglednici i tv-u.
Laku noć.

I to jos ne moraju da idu na more, jer vecina ovih turista po svijetu putuje zbog lose savjesti, sto se ne smije pokazati u komsiluku i popricati s nekim o njihovom poslu...

Imati novce i cistu savjest - to na dug period podize dusevnu snagu i zdravlje.

Zato se uvijek govorilo da seljaci imaju moral i da je obicaj zdrav na selu. A najgore je kad ti je bolesna savjest...

I ja vjerujem da je njegova zena pristojna dusa, jer da nije, vec bi gledala kako da dodje do para, a ne bi rintala na fakultetu.

Rekoh neću vise da se javljam, ali moram još jednom. :)
A na čijim jaslama zaradjuje tvoja žena? I to boga mi plata je ohohoho, pa razni seminari, simpozijumi tamo vamo, pa dnevnice za sve to. A na čija pleća?. Poreskih obveznika, i jadnih seljaka koji od usta odvajaju da školuju dete da se ne bi potucalo po blatu i kiši kao oni. Tako da niste ni vi nikakva majka Tereza. a što se tiče mora, promoli ti nos malo dalje iz tog tvog sela. Ako je dole nešto bolja situacija to je 1 selo u 1000. 90% srpskih seljaka nikad nije videlo more, osim na razglednici i tv-u.
Laku noć.

Veruj mi. Vi niste isto...Samim tim što je njoj opte dobro isppred ličnog, a odličnon vidim da tebi nije. U ostalom. ja licno placam veci porez nego svi spratovi zajedno u zgradi u kojoj radiš Dakle objektivno. ja placam i moju zenu i tebe....

Veruj mi. Vi niste isto...Samim tim što je njoj opte dobro isppred ličnog, a odličnon vidim da tebi nije. U ostalom. ja licno placam veci porez nego svi spratovi zajedno u zgradi u kojoj radiš Dakle objektivno. ja placam i moju zenu i tebe....

Ma šta mi reče...:D Sve sami dobri Samarićani, Robin Hud i mali Džon i veseli drugari...A tvoja žena, kao svaka Samarićanka, garant odrekla plate za opšte dobro i uplaćuje je do poslednjeg dinara u fond za razvoj srpskog sela ili za bolji život napuštene dece. A ti sve što zaradiš preko prosečne plate u Srbiji, daješ u fond mladih talenata i za elektrifikaciju pasivnih krajeva..:Šio mi ga Đura...A što se tiče toga ko mene i tvoju ženu takoreći plaća, napravio si grešku u koracima. Uopšte ne sumnjam da je porez koji plaćaš popriličan, ako ga plaćaš, jer nije nemoguće da izvoziš preko neke svoje offshore kompanije iz Monte Karla ili Sejšela i da vataš druge zakonske krivine :lol: Ako recimo pretpostavimo da ga plaćaš državi Srbiji, pre svega i tebe i mene izdržava taj tvoj seljak sused i celo selo, jer ti sa svog imanja ako ubereš 10% toga što izvoziš je i previše, a pošto od seljaka otkupiš voće za neku smešnu cenu ( svi znamo kako su smešne otkupne cene voća i povrća) pa ih preradiš u tom tvom pogonu i onda prodaš Japancima, pa platiš porez prirez i ostalo, a tebi ostane 5x para više nego što si po kg dao tom seljaku tamo što je savijao grbinu da proizvede tu jabuku na primer, a ako ideš offshore onda je 10x više.Dakle, mene ako neko izdržava, izdržava me taj tvoj seljak i onaj tvoj radnik što radi u pogonu za neku mizernu platu. I samim tim ne plaća on samo mene, tvoju ženu nego i tebe, i letovanja i zimovanja tvoje dece.

Još jednom kažem, svaka čast za posao koji si razvio, ali daleko si ti od pravog srpskog poljoprivrednika, kakvi su većina danas, tog što rmba i što te ljubi u dupe što ima ko da mu otkupi to voće jer sam da ga plasira na inostrano tržište je nemoguće, od raznih posrednika i sertifikata koje jelte ne može tek tako dobiti svako kome prdne, dok ne pljune pare koje nema, a još dalje ste i ti i tvoja žena od majke Tereze i borbe za opšte dobro. Sve me to podseća na SFRJ u Srbiji se proizvodi voće, a u Sloveniji sok od tog voća, pa ti posle Slovenac proda sok od tvog voća 5x skuplje, nego što je platio za voćke sa sve troškovima proizvodnje. I tako u krug.

Nemam nikakvu firmu u inostranstvu. Samo u Srbiji. Ne izbegavam porez. rado ga placam. MOja zena je htela da se preselimo u selo, a ja nisam to hteo. Postoje, vidis ljudi koji se krecu u drugačijim etičkim amplitudama i po drugačijim moralnim koordinatama od tvojih. No i onako sam previše reko ovde. Otkupne cene voća su dobre u Srbiji i te kako. Niti tu leži problem zapuštenosti naših sela. Očito da je razlkika izmedju seljaka i seljacina ogromna. Da sam hteo krivine da vatam, ne bi se vratio u Srbiju 91 godine, kad je ogroman broj slabijih ljudskih materijala bezao iz zemlje. Na istu vrstu nerazumevanja i prezira sam nailazio i kad sam se u zemlju vratio, i kad sam započinjao posao u selu. I to u glavnom od soliterskih džibera.

Poslednja izmena:

Back