Omalovazavanje suprotnog pola - zasto?

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Primetio sam tokom svog odrastanja a i sada, da odredjeni primerci jednostavno imaju neku potrebu da omalovazavaju drugi pol, sto kroz polu salu, sto ovako.
Uglavnom su se te price vrtele kod zenskog pola (mada i muskarci kukaju na zene u istom maniru), oni su ovakvi, onakvi, slabi, glupi, itd, itd.
E sad, cemu sve to?
Istina je da ima glupih (tj. losih) ljudi na sve strane, sada da li su to muskarci ili zene nebitno, ali mene zanima sta navodi ljude na takvo "omalovazavanje"?

U krugu istopolnih osoba (da ne kazem istomisljenika) koji su mozda imali slicna iskustva, nasi stavovi postaju prihvaceni pa onda mozemo da zarimo i palimo kako nam volja jer cemo dobiti podrsku za to?
A opet, cemu ta potreba za zaljenjem i paljenjem, neko je imao losa iskustva, pa tako istresa svoje frustracije, ili ono sto je po mom misljenju problem, neko se oseca inferiorno, uplaseno, ugrozeno, a reakcija coveka na nesto cega se na nekom delu boji je da omalovazava kako bi sebe makar u svojoj glavi ucinio nadmocnijim od onoga cega se na neki nacin boji?

Da stvari budu zanimljivije, sta znaci kada vam vasa voljena osoba prosipa takvu pricu?

Sta je u pitanju, frustracija, ugrozenost, kompleks, sujeta ili nesto peto?

Poslednja izmena:
Prenošenje takvih priča s kolena na koleno.
Naklapanja iz dosade.
Naklapanja jer ne postoje druge teme za razgovor.
Neki poremećej.
Loše obrađena i prerađena sopstvena loša iskustva (mislim, svi smo imali loša iskustva sa suprtonim polom, ali to omaložavanje celokupnog muškog ili ženskog roda nije karakteristika svih ljudi).

Prenošenje takvih priča s kolena na koleno.
Naklapanja iz dosade.
Naklapanja jer ne postoje druge teme za razgovor.
Neki poremećej.
Loše obrađena i prerađena sopstvena loša iskustva (mislim, svi smo imali loša iskustva sa suprtonim polom, ali to omaložavanje celokupnog muškog ili ženskog roda nije karakteristika svih ljudi).

Potpuno se slazem, ali zamisli situaciju gde decko te price prosipa devojci, ili devojka decku, vi ste ovakve, ovakvi ili sta vec.
Meni to deluje kao istresanje sopstvenih frustracija na nekom slabijem, a to je ravno, ili mozda i jeste, psihicko matretiranje.

Potpuno se slazem, ali zamisli situaciju gde decko te price prosipa devojci, ili devojka decku, vi ste ovakve, ovakvi ili sta vec.
Meni to deluje kao istresanje sopstvenih frustracija na nekom slabijem, a to je ravno, ili mozda i jeste, psihicko matretiranje.

Takva istresanja obično dođu na red kad im je već veza u k.urcu. Do tada je na tapetu gugutanje i k.aranje pa onda k.aranje i gugutanje...

:zroll: to je van pameti....pa necu valjda mrzeti ceo muski rod zato sto sam naletela na ubudjao primerak.....

Naravno da ne, ali zamisli situaciju recimo gde majka prenosi svoja losa iskustva (frustracije) na svoju decu.

"I tako ti je to 'ceri moja, musko, to je sve glupo, mozes da vrtis oko svog prsta kako 'oces" itd, itd.

Ili jos jace kada majka ima takav razgovor sa sinom (u polu sali ili sta znam):

"Svi ste vi muskarci, slabi, moze zena da vas vrti oko prsta kako joj cef, a vi to necete znati (jer ste glupi)".

Ja sam ovakve primere dobrog roditeljstva vidjao i bojim se da ne razumem.

Primetio sam tokom svog odrastanja a i sada, da odredjeni primerci jednostavno imaju neku potrebu da omalovazavaju drugi pol, sto kroz polu salu, sto ovako.
Uglavnom su se te price vrtele kod zenskog pola (mada i muskarci kukaju na zene u istom maniru), oni su ovakvi, onakvi, slabi, glupi, itd, itd.
E sad, cemu sve to?
Istina je da ima glupih (tj. losih) ljudi na sve strane, sada da li su to muskarci ili zene nebitno, ali mene zanima sta navodi ljude na takvo "omalovazavanje"?

U krugu istopolnih osoba (da ne kazem istomisljenika) koji su mozda imali slicna iskustva, nasi stavovi postaju prihvaceni pa onda mozemo da zarimo i palimo kako nam volja jer cemo dobiti podrsku za to?
A opet, cemu ta potreba za zaljenjem i paljenjem, neko je imao losa iskustva, pa tako istresa svoje frustracije, ili ono sto je po mom misljenju problem, neko se oseca inferiorno, uplaseno, ugrozeno, a reakcija coveka na nesto cega se na nekom delu boji je da omalovazava kako bi sebe makar u svojoj glavi ucinio nadmocnijim od onoga cega se na neki nacin boji?

Da stvari budu zanimljivije, sta znaci kada vam vasa voljena osoba prosipa takvu pricu?

štaznam...valjda neke frustracije od ranije...
...bijo sam žrtva takvog podjebbavanja, kad sam bijo mlad...
...to treba odma odkačiti...misim ...kakva "voljena"...koja ****** voljena kad te pred drugima omalovažava, umesto da te uzdiže...

Naravno da ne, ali zamisli situaciju recimo gde majka prenosi svoja losa iskustva (frustracije) na svoju decu.

"I tako ti je to 'ceri moja, musko, to je sve glupo, mozes da vrtis oko svog prsta kako 'oces" itd, itd.

Ili jos jace kada majka ima takav razgovor sa sinom (u polu sali ili sta znam):

"Svi ste vi muskarci, slabi, moze zena da vas vrti oko prsta kako joj cef, a vi to necete znati (jer ste glupi)".

Ja sam ovakve primere dobrog roditeljstva vidjao i bojim se da ne razumem.

ma ne mogu ja da ti odgovorim jer se jezim takvih konstatacija....susrecem ih na svakom koraku i uvek odreagujem....narocito su tome sklone zene koje su sveze razvedene pa projektuju sovje iskustvo na ceo muski rod.....sa razvedenim muskarcima slabo imam kontakta ali pretpostavljam da su i oni ogorceni i da slicno reaguju....tuzno mi je kad vidim da su i mladi ljudi takvog stava i da zaziru od suprotnog pola....to nikom srecu nije donelo

E sad, cemu sve to?

Mislim da se ovde radi o nevaspitanju. Nema tu jakih i slabih. Mozda bih rekao da neke osobe koje su sklone omalovazavanju suprotnog pola imaju svoj podmukli problem ili predosecaju sopstvenu nesrecu.
Voljena osoba ne bi trebala da "prosipa" takvu pricu. Ako "prosipa" takvu pricu znaci da i nije bas voljena.

Poslednja izmena:

Jedino da zamišljam, jer doživela nisam. :) Baš se sad pitam kako bi takvo nešto protumačila : da onaj koji priča ima neodoljivu potrebu da predstavi sebe kao moćnog pripadnika moćnog roda, a onaj koji ostaje da sluša ovčica kojoj je potreban pastir, ne znam. Ma oni su u tom slučaju potrebni jedno drugom, tj našla krpa zakrpu.

Džungla je napolju, mi moramo da pobedimo žene ili će one pobediti nas! Nemojte se zavaravati mislima da one nama žele dobro, to tako mora biti

smiley_emoticons_xd.gif

Back