Oldtajmeri

• Začetnik teme Začetnik teme Zagor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Мислиш целу таблу, пошто је све изједна, ушрафљено са 2 шарафа испод поклопца на коме се налазе 3-4 прекидача - за вентилатор са хладним и топлим ваздухом, 4 жмиге и грејач задњег стакла. * Ја такву таблу имам, држим је на ормару као украс.
*само код неких модела, што би рекли Словенци у упутству.

Прва серија се производила до 1976, када је замењена другом. Најочигледнија разлика је у облику задњих светала - код прве серије су ужа и виша, а код друге шира и дебља. Друга велика разлика је инструмент табла - код прве серије је то "киклопско око", а код друге су класични инструменти. Разлика је и у предњој масци - на серији 1 отвори на масци су у облику пчелињег саћа, док маску друге серије красе хоризонталне хромиране линије, мада има доста примера да где те линије нису металне, већ су направљене од пластике, која је некада имала хромирану боју (ја још нисам видео неки примерак на којем те лајсне нису избледеле).
Код нас се ГС-ови углавном налазе у 2 варијанте које су склапане у Копру и продаване у СФРЈ, а то су ГС Палас и ГС Супер, оба друге серије. Примерци прве серије су јаааако ретки, јер је у периоду 1972-75 било проблема у консигнацији, па су возила долазила са царином, иако су се водила као "Цимос Ситроен Копер". Такође је интересантна ствар да су примерци из '77 године код нас ретки, а разликују се по томе што имају "саћасту" маску са хоризонталним хромираним линијама. Прва серија се најчешће налази у Клуб верзији, мада ја знам за један Специјал (најслабије опремљена верзија, без обртомера и са 1015ццм мотором) који је стајао код Индустрије обуће Броград. Друга серија је бројнија, али је има знатно мање него до пре 2-3 године, када су се у сваком броју Халоогласа могла наћи по бар 3-4 примерка. Елем, да се вратимо разликовању (односи се само на серију 2)::
-ако је у питању ГС Палас, 90% је вероватно да је 1978 годиште, 8% друга половина 1976(када је уведен редизајн) и 3% да је новији од 1978 годишта. До сада сам имао 3 Паласа, 2х1978 и 1х1976. Новији су јако ретки.
-ако је у питању ГС Супер, онда је 99% 1979 годиште. Већина их је тад произведена, и већ 1980 ГС је замењен знатно лошијим ГА моделом (лошијим јер су га Јанези склапали преко оне ствари, па су трулили већ у салону). Интересантно је да је ГС Супер једино произвођен код нас (ГС се иначе производио и у Француској, Португалу, Индонезији...), и да је веома интересантан за странце, јер има, у Европи, веома редак 1299ццм мотор. Већина европских има 1222 моторе, које је код нас имао само Палас. Интересантно је и да се код нас Палас могао купити само са шибером, док је у Европи шибер био додатна опрема, и јако их је мало произведено. Још један модел који сам заброавио да поменем је ГСикс. Наводно спортска верзија, са извученим црним линијама при дну врата, али са истим 1222 мотором од Паласа. У ствари, ГСикс је огуљени Палас, али их има јако мало код нас.

Фарови су споља исти, али прва серија има 2 сијалице у фару уместо једне, што се може видети тек кад ти очи испадну (ако се баш избуљиш:eek::mrgreen:).

2110yvn.jpg

Bio je do nedavno jedan solidan w108/9 u Zemunu - crveni ...

Izasao lik , vidi da ga zagledam pa kaze 3000 evra ... ...

Mislim da je sada negde u okolini "3 solitera" (Fontana) , nadam se da je u rukama poznavaoca ...

Čini mi se da sam locirao tu Mecu... :think: Baš tu kod solitera, nešto veliko ćoškasto sa malim repovima napred i pozadi, ispod cirade... Moraću da proverim. :cool:

Da li ima neko sliku kako izgleda natpis pozadi na Granadi Mk1? Ne onaj sa štampanim, već onaj sa pisanim fontom. Odnosno, da li je takav pisani natpis uopšte i stavljan? Našao sam takvu značkicu negde, ali nisam siguran da li je sa Granade, pošto toga nema ni na jednom katalogu.

То ми је другар Чоки, он и његов ћале су легенде цитро-света, имају тај караван и једну лимузину Супер 1.3. Пуни су знања, а иначе све сами раде на колима, а кад немају одговарајући алат - узму и направе!:klap: Оба аута су им у стању које је боље од фабричког.:super:

E hvala ti Kverta! :worth:
Našao sam taj natpis u Železniku, bio je bukvalno bačen u blato, ali je očuvan. Još mi onaj tamo tvrdio pazar da je to "pozlaćen i najskuplji deo bilo kojih kola" :lol: :dash:, na šta je dobio pitanje "a koji je onda najjeftiniji?" :lol:.

Ova Granada me podsetila na Švajcarsku... Oduševljavaju me švajcarci... Uredni, pedantni, mnogo starih automobila u odličnom stanju, mnogo novih automobila, putevi sa grejačima... Sve ono što mi nismo i nikada nema da budemo...

Pamtim Istru, Umag...kao kroz maglu... Italijani i nemci su tu čak još tada dolazili vikendom, onako čisto na izlet... Pamtim gomilu Granada i naravno Rekord D...Dal je bila 1976, 7...

800pxopelrekorddvsst_369.jpg

Poslednja izmena:
Obliji bokovi (ispod zadnjeg stakla sa strane) su mk1 - Prva serija , a ravni bokovi mk1 - druga serija ...

nisam siguran, ali mislim da ulogu u pisanim nazivima ima i beleg GXL ...

Aj kad ste već kod Granada "HD"...
Meni su kupei oduvek bili lepši...

Ali samo ona starija verzija, sa odignutim bokovima...
picture.aspx

Ona kasnija sa ravnim bokovima mi je nikakva...
800px-Ford_Granada_Coupe_1973_in_Vienna.jpg

2267682872_d149b2d075.jpg

5.jpg

2267687398_d8f9702665.jpg

Uspeo sam da provalim razlike! Ovo gore je Granada GXL, a ovo dole isključivo Ghia.

Šta je u stvari caka? Pošto je Granada naslednik 17/20/26M klase, pritom je poznato da se 26M nekako posebno izdvaja, oni su napravili Ghiu koja malo odudara i koja je top-of-the-line naslednik 26M-a.

Inače, XL i GT kombinovano daju GXL. Ghia bi po nekoj logici trebalo da bude manje opremljena nego XL (pošto nepostoji Ghia sa slabijim motorima), medjutim Ghia je u stvari dodatak trim opcijama. Jer kasnije na TC2 i Granadama Mk2 postoji L, GL, S (umesto GT) i Ghia.

Mislim da se ovde govori o 2 - 3 + razlicitim stvarima ... :lol:

1) Bokovi izpod zadnjih(bocnih) stakala kod kupea su u slucaju prve serije mk1 zaobljeni , a u drugoj seriji mk1 ravni ... i to bi (valjda) trebalo da je tako ...

2) Ghia, osim opreme i ko zna cega + (ima tu dosta nelogicnosti) ima drugaciju masku hladnjaka ...

3) Pisano "Granada", koliko sam virtuelnim putem mogao da ukapiram, vezuje se za GXL ...

Generalno, u celoj mk1 prici ima dosta nepotpunih podataka, na netu je sve moguce , a mi smo i tada (kao i sada) bili u nekoj vrsti izolacije i o svemu tome mozemo samo da nagadjamo ...
Jedino sigurno je da su Taunusi/Granade u nasim uslovima najzahvalniji za restauraciju , cak i za svakodnevnu voznju . Sto zbog imanja delova , a narocito zbog toga sto su Sierra i Scorpio zahvalni donatori ... :lol:

Back