Oldtajmeri

• Začetnik teme Začetnik teme Zagor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
P90922-104816.jpg

P90922-104845.jpg

Ne znam da li je baš ovaj Bugati na slici u nekom nasem muzeju jer je Milenkovic "Posle oslobođenja ostao ogoljen do kože, jer mu je doslovce sva imovina bila oduzeta. Primio ga je na stan neki od njegovih obožavalaca, a Milenković se prehranjivao vozeći trolejbus broj 13 na liniji od Slavije do Dušanovca", svedoči Bratislav Petković vlasnik muzeja automobila u Beogradu

Ali ovo je sigurno Bugati T 51 sa kojim je bio na Beogradskom Gran Pri
boško milenkovic u svom bugatiju 51.jpg

Bio je imucan covek.Ziveo je od nasledsta i kao rentijer i vlasnik nekoliko stambenih zgrada, u beogradskim društvenim krugovima još poznat kao vrstan violinista i zaljubljenik u automobilizam.1927 g. kupuje svoj prvi auto a posle i citav vozni park.

Prvu trku vozi 1932. oko Avale i zauzima treće mesto. 1935. kupuje plavi Bugati T51, i u njemu osvaja trke na Sljemenu 1937. i Dorćolu 1938. U jesen iste godine, na trkama u Klužu, u Rumuniji, sleće sa puta i trpi kvar na menjaču, koji ipak uspeva da popravi do septembra 1939., na vreme za Beogradski Gran Pri.

Na trkama oko Kalemegdana, kao jedini predstavnik Kraljevine Jugoslavije sa, u poređenju sa ostalim takmičarima, inferiornim bolidom, pomenutim Bugatijem, Milenković zauzima četvrto mesto, iza šampiona Italijana Nuvolarija, i nemačkih vozača fon Brauhiča i najposle Hermana Milera.
Ostaje upamćen kao boem, poliglota i romantik koji je vozio isključivo iz zadovoljstva.

Jeste da je taj auto bio inferioran u odnosu na druge na pomenutoj trci, ali u današnje vreme u onakvom stanju kao na prvoj slici svejedno vredi milione evropljana. Jedan je pre nekog vremena prodat za 4 miliona dolara. Tako skup i vredan automobil nikad nisam video u Srbiji, a i u svetu su izuzetno retki. Ovih je ukupno napravljeno 40 komada. Motor je imao 160 ks koji su dobijeni pomoću kompresora. Imao je bregastu u glavi što je za ono vreme bilo neverovatno napredno. Podsetiću vas da je još početkom sedamdesetih skoro polovina automobila imalo bregastu u bloku.

Prema podacima koje sam citala, jer me zanima sve o starom Beogradu, tako sam i naisla na ovu pricu i slike Bugatija ,
Milenkovic je onaj Bugati na slici sa kojim je ucestvovao u trci oko Kalemegdana kupio polovan negde oko 1935 g.
Dobro, srećom nije auto bio dramatično star jer je taj model počeo da se pravi 1931. Mnogo veći Milenkovićev problem je bio to što su protiv njega nastupali fabrički timovi, odnosno vozači Auto - Uniona i Mercedesa su iza sebe imali kompletnu fabričku podršku, dakle pripremu, rezervna vozila, mehaničare i logistiku, dok je Boško išao kao slobodni strelac.
Pobednik trke Tacio Nuvolari je u karijeri imao preko 150 pobeda na trkama zbog čega ga mnogi smatraju najvećim automobilskim šampionom svih vremena. Na njegovoj sahrani (1953) je bilo po nekim procenama i preko 50.000 ljudi, dok su kovčeg između ostalih nosili i tadašnji šampioni Huan Manuel Fanđo i Alberto Askari.
Firma Auto Union je šezdesetih godina prošlog veka preimenovana u ime koje nosi i danas - Audi.

Ima dosta inferesnrnih starih auta ali malo njih koji razumeju kako treba da se radi.. Obično je to neko ko je video da nešto može da vredi pa je nešto zbljavio,.. Ali u starim autima ima mngo više love neko u bilo kojim drugim ako znaš šta vredi i možeš da okupis dobar tim za restauraciju ili ako si sam takav što je najbolje ..

igi moj prijatleju taj s mantom joj je jebbo majku s tim seljačkim stajlingom
na takav auto se ne stavljaju te škrge na haubi koja su kopija pontiaka gto i tako tih američkih muscle cars 60tih, a i one alu felge su katastrofa, vidim i spojler odozdo
drugim rečima usro ga je načisto

Back