Ogrubela deca na ulici

Demijurg

Poznat
Banovan
Poruka
7.211
Neverovatno topao februarski dan. Nepodnošljivo vreme. Umesto da bude hladno, i sa snegom, vani užasna vrućina. I još je bio dan, negde popodne, jule, kad sam u Zmaj Jovinoj ulici ugledao jednog s uma sišlog čoveka, koga viđam par puta mesečno kako polako korača ulicom i peva na sav glas. Ljudi vide da je prolupao, ne diraju ga, samo mu se smeju, rugaju ili ga snimaju. Ali juče, svojim glasnim pevanjem na sebe je navukao neka tri Cigančića, od kojih najstariji nema više od devet godina. Kako je išao i pevao, tako su oni trčali iza njega, provocirali ga, vređali, pljuvali, šutirali... I u jednom momentu taj najstariji iz jakne je izvadio kratku palicu i tresnuo ga po leđima toliko jako da je ovaj jauknuo i zastao, a onda se okretao oko sebe da vidi šta ga je snašlo. Cigančići su se povukli na bezbednu razdaljinu i vikali mu, naočigled zabezeknutih prolaznika: „Majmune! Puši ga! Majmune!“ Deca, ogrubela od boravka na ulici, budući razbojnici i kriminalci, nastavili su da ga prate i vređaju. Ako je lud - ne treba niko da ga bije. O ovome danas možete čitati na ovoj temi. Ali, kako stvari stoje, ne daj bože, mogli biste uskoro pročitati u crnoj hronici kako su tri klinca prebila neku staricu i otela joj sav novac. Pamet u glavu i bavite se uzrocima a ne posledicama. Ili, pak, ne treba da vas bude briga šta se događa oko vas? Ma šta vas se tiče...

Problem i jeste u tome što ih je neko previše izdevetao pa su užasno ogrubela.

većina ih i trpi u porodici neki oblik zlostavljanja ili su zanemareni do granice kad ljudsko biće sasvim podivlja, kao životinjice koje tumaraju okolo snalazeći se za goli opstanak.
ali sa takvim poludivljim i agresivnim čoporom niko ne može da izađe na kraj, ni autistična socijalna služba, ali ni policija koja nema gde da ih skloni sa ulice.

većina ih i trpi u porodici neki oblik zlostavljanja ili su zanemareni do granice kad ljudsko biće sasvim podivlja, kao životinjice koje tumaraju okolo snalazeći se za goli opstanak.
ali sa takvim poludivljim i agresivnim čoporom niko ne može da izađe na kraj, ni autistična socijalna služba, ali ni policija koja nema gde da ih skloni sa ulice.

Da, na žalost. Ovi su totalno zanemareni i totalno ogrubeli od stalnog boravka na ulici.

Preventiva društvenih odnosa.......Nula.
Briga o deci koja žive u lošim uslovima........Nula.
Neće ta deca postati kriminalci, već sitan ološ tj sitna boranija koja klepa žene, dede, drugu decu za 500din ili mobilni telefon. Ta deca su ogledalo društva. Našeg društva. Nas kao celine i čemu stremimo.

Da, na žalost. Ovi su totalno zanemareni i totalno ogrubeli od stalnog boravka na ulici.

situacija je takva da bi već svaka opština u srbiji trebala da ima svratište za tu decu.
sve će u ovoj državi otići u krajnost, socijalno(klasno raslojavanje) uzrokuje sve veću potrebu za narodnim kuhinjama, svratištima, skloništima za žrtve nasilja, besplatnom zdravstvenom negom za najugroženije, psiho-socijalnom pomoći armiji nezaposlenih, beskućnika, uličara, bede i mizerije koja se stvara geometrijskom progresijom...a kamarila i dalje troši državne pare na luksuz...još malo pa ćemo imati favele iz kojih se širi miris neopisive bede, dok je slika grada skoro pa savršena u svom raskošu i sjaju dobrih automobila, punih lokala i perfektno obučenih ljudi.
ok, ponela me patetika malo, al yebiga.

• Podržavam
Reactions: !JO
Apsolutno se slažem. Na žalost, bavimo se posledicama a ne uzrocima. I čini mi se da je nekome u interesu, i da namerno radi sve to što radi, mislim na to umnožavanje bede i bednika, ljudi koji nemaju kuda do u beznađe... :rida:

Neverovatno topao februarski dan. Nepodnošljivo vreme. Umesto da bude hladno, i sa snegom, vani užasna vrućina. I još je bio dan, negde popodne, jule, kad sam u Zmaj Jovinoj ulici ugledao jednog s uma sišlog čoveka, koga viđam par puta mesečno kako polako korača ulicom i peva na sav glas. Ljudi vide da je prolupao, ne diraju ga, samo mu se smeju, rugaju ili ga snimaju. Ali juče, svojim glasnim pevanjem na sebe je navukao neka tri Cigančića, od kojih najstariji nema više od devet godina. Kako je išao i pevao, tako su oni trčali iza njega, provocirali ga, vređali, pljuvali, šutirali... I u jednom momentu taj najstariji iz jakne je izvadio kratku palicu i tresnuo ga po leđima toliko jako da je ovaj jauknuo i zastao, a onda se okretao oko sebe da vidi šta ga je snašlo. Cigančići su se povukli na bezbednu razdaljinu i vikali mu, naočigled zabezeknutih prolaznika: „Majmune! Puši ga! Majmune!“ Deca, ogrubela od boravka na ulici, budući razbojnici i kriminalci, nastavili su da ga prate i vređaju. Ako je lud - ne treba niko da ga bije. O ovome danas možete čitati na ovoj temi. Ali, kako stvari stoje, ne daj bože, mogli biste uskoro pročitati u crnoj hronici kako su tri klinca prebila neku staricu i otela joj sav novac. Pamet u glavu i bavite se uzrocima a ne posledicama. Ili, pak, ne treba da vas bude briga šta se događa oko vas? Ma šta vas se tiče...

I zasto nisi uskocio coveku u pomoc?

Preventiva društvenih odnosa.......Nula.
Briga o deci koja žive u lošim uslovima........Nula.
Neće ta deca postati kriminalci, već sitan ološ tj sitna boranija koja klepa žene, dede, drugu decu za 500din ili mobilni telefon. Ta deca su ogledalo društva. Našeg društva. Nas kao celine i čemu stremimo.

Mozda nece ali daj im priliku pa ces videti koliko kriminalnog potencijala imaju. Ako im se na vreme ne pomogne, onda ova deca nema buducnost.

Ima ljudi koji jednostavno ne poseduju autoritet - to su ti koji se hvataju batine jer misle da je to jedina mogucnost da dodju do autoriteta a ima ljudi koji su autoritarni i sa recima vise uspeju nego drugi sa batinama :idea:

aha vidim po ulici kako uspeva vecini i kako su fina deca..a tako je prosto..cak i kucni ljubimci se ponekad cusnu i povuku za usi da bi se stekao autoritet..ali da se neko mazi pazi i razmazi i da ga postuju i ne iskoriscavaju..pfff..pa to beba radi po izlasku iz stomaka placem manipulise

pa i ja mislim da treba neke zene u vojsku poslati vidis kako nece ni da kuvaju..nece muskarca da mu peru ves nego da dele poslove..jel su tako i njihove majke?svaka odgovornost im je naredba..na poslu se odma pozivaju na zenska prava i mobing..a samo ladovina i vatanje krivina..kafenisanje dupeta i celulit do poda..treba da se ugledate na neka prosla casna vremena

. Pamet u glavu i bavite se uzrocima a ne posledicama. Ili, pak, ne treba da vas bude briga šta se događa oko vas? Ma šta vas se tiče...

Ti se svima ostalima obraćaš u negativnom kontekstu.... A šta si ti uradio pozitivno u tom smislu? Baš na tom primeru koji si dao ? Nešto...bilo šta?
Ne verujem .... :aha:

Kraj tvog teksta trebalo je bude : Šta učiniti, kako sprečiti...itd...itd...onda bi bilo OK.

pa i ja mislim da treba neke zene u vojsku poslati vidis kako nece ni da kuvaju..nece muskarca da mu peru ves nego da dele poslove..jel su tako i njihove majke?svaka odgovornost im je naredba..na poslu se odma pozivaju na zenska prava i mobing..a samo ladovina i vatanje krivina..kafenisanje dupeta i celulit do poda..treba da se ugledate na neka prosla casna vremena

ma pusti sad generalizacije, emancipaciju kao uzrok propasti civilizacije, porodice i institucije braka.. nego se vrati na temu.
spomenuo si da ovoj deci nedostaje autoritet.
e sad, slažem se ali do onog dela u kojem ti i ja imamo očigledno različito shvatanje tog pojma.
ovoj deci nedostaje pre svega ljubav i okrilje porodice, a u okviru zdravih porodičnih odnosa onda imaš sve i autoritet zasnovan na poštovanju, razumevanju i uvažavanju , i vaspitne mere nagrade- kazne (ne drastične, naravno ) i uopšte sve što jednu ćeliju društva čini zdravom i funkcionalnom.
autoritet koji podrazumeva isključivo princip "batine koja je iz raja izašla" apsloutno ne bi od ove dece napravio ljude. naprotiv, sasvim je izvesno da je neke od njih batina i napravila takvima kakvi jesu.

Romi imaju svoj Nacionalni savet i još neke nevladine organizacije koje služe ličnoj afirmaciji
pojedinih Cigana,a ne i stvarnom radu...Ministar Ljajić je u prošlom mandatu ponešto i uradio
(to mu je inače i struka!),ali se izgleda i on smorio...Naprednjaci u NS koji su preuzeli vlast,
ne vidim da bilo šta preduzimaju...Prozivaćemo ih,a i Cigane, funkcionere koje znam ću pitati
da li treba i dalje da Cigančići žongliraju pred semaforom...Opet to eskalira jer im se ,izgleda,
još više pogoršavaju životni uslovi...

Back