ОФТАЛМОЛОГИЈА

Znam da postoje mnoge vrste, ona mi je preporučila meka,nismo ništa pričale o odredjenoj vrsti a što se nagativnih strana sočiva tiče, da, najviše sam mislila na to spadanje i gubljenje, jer znam da ljudi koji su ih nosili, kažu da kad ti ispadnu nema šanse da ih nadješ...Aj preko stroge higijene mogu da predjem, nekako, nadam se....nosila bih ja njih po kući, kad izlazim, ali mislim na mirne situacija, a za školu, neznam baš, a i čak kad si smiren postoji rizik da ti ispadnu, mislim zajebes se ponekad, slučajno...Ne znam zbog čega si se ti odlučila za sočiva, ali naočare znači mrzim, ne znam za tebe...čekaj 18 ramova, mislim to je baš fino, kombinuješ uz krpice, postanu deo tvog stila....to ne izgleda tako loše, ali ipak su to cvike, ljudi te gledaju nekako drugačije kad ih nosiš bzv...

(pocela sam sa -0.5 a sada nosim -4.75)

I kod mene je ista ovakva situacija. Ni ja nemam istu dioptriju na oba oka; desno mi je -2.0 a levo -4.75, znači kratkovid. Od 11. godine sam nosio naočare ali nikad ih nisam voleo: često su mi smetale, svaki čas sam ih čistio, kad se znojim kaplje mi znoj po njima, kad plačem kaplju suze (a za razliku od kapi kiše kad se osuši ostane trag)...

Morao sam da čekam dobrih šest godina dok nisam prešao na sočiva, i odonda mi je super. Jeste, treba malo više vremena da se stave ali vremenom se uigraš i navikneš i nije ti problem da ih brzo stavljaš i skidaš. Ja nosim mesečna meka sočiva marke Focus koja koštaju oko 2.500 do 3.000 kutijica (sa šest sočiva). Tačno, sočiva su i skuplje rešenje od naočara, ali ne bunim se. Jedino što ne mogu lepo da protrljam oči kad me zasvrbe, ali i na to se navikneš.

Inače, zašto mesečna sočiva moraju da se skinu posle mesec dana kad i posle toga odlično služe? Šta može da se desi u najgorem slučaju ako nastaviš da ih nosiš i pošto istekne period za koji su?

I kod mene je ista ovakva situacija. Ni ja nemam istu dioptriju na oba oka; desno mi je -2.0 a levo -4.75, znači kratkovid. Od 11. godine sam nosio naočare ali nikad ih nisam voleo: često su mi smetale, svaki čas sam ih čistio, kad se znojim kaplje mi znoj po njima, kad plačem kaplju suze (a za razliku od kapi kiše kad se osuši ostane trag)...

Morao sam da čekam dobrih šest godina dok nisam prešao na sočiva, i odonda mi je super. Jeste, treba malo više vremena da se stave ali vremenom se uigraš i navikneš i nije ti problem da ih brzo stavljaš i skidaš. Ja nosim mesečna meka sočiva marke Focus koja koštaju oko 2.500 do 3.000 kutijica (sa šest sočiva). Tačno, sočiva su i skuplje rešenje od naočara, ali ne bunim se. Jedino što ne mogu lepo da protrljam oči kad me zasvrbe, ali i na to se navikneš.

Inače, zašto mesečna sočiva moraju da se skinu posle mesec dana kad i posle toga odlično služe? Šta može da se desi u najgorem slučaju ako nastaviš da ih nosiš i pošto istekne period za koji su?

Infekcija.

....Aj preko stroge higijene mogu da predjem, nekako, nadam se....nosila bih ja njih po kući, kad izlazim, ali mislim na mirne situacija, a za školu, neznam baš, a i čak kad si smiren postoji rizik da ti ispadnu, mislim zajebes se ponekad, slučajno...

Pa u sustini ona su napravljana da ne ispadaju i da ih ne osecas, higijena i nije toliko stroga i komplikovana....peres ih pre i posle nosenja....nista strasno....posle nosenja ih stavis u kutijicu potopis u rastvor i cao djaci!
Sto se tice toga da ih stalno gubim...mislim da je to ono, stvar pojedinca...ja sam tako malo nemarljiva...:D
Nemam 18 ramova, nego godina ;)..mislila sam na to da sam posle 10god nosenja naocara uzela sociva...
U skoli meni mnogo vise koriste sociva, nego naocare, zato sto ne obracas paznju na ram, gde smes da gledas, da ne gledas preko cvika i sl....

Ne znam sto se toliko tripujes oko naocara, kad vec moras da ih nosis...trebaju ti jbg, pa sta sad....to je skroz normalna stvar.
Na kraju krajeva, probaj sa socivima...pa ces videti, isqstva su razna, pricala sam sa 10000 ljudi pre nego sto sam ih sama uzela...meni je extra...

Samo to, ili se dešava da ti slučajno ispadnu...? Sigurno da...?:neutral:

Ne, nikada mi se nije desilo da mi slučajno ispadnu. Samo jednom dok sam tek počinjao da ih nosim, pa dok sam trljao oči... Ali nikad mi inače nisu sama ispala, ni kad se umivam, ni kad plačem, ni kad spavam, ni u bilo kojoj drugoj situaciji. Mada ih naravno kao i svi skidam noću.

Nosim meka sočiva više od četiri godine i zadovoljna sam. Mada uveče ih skinem i stavim naočare, lakše je za odlaganje kad idem na spavanje.

Dugo sam se dvoumila oko prelaska na sočiva, jer sam se plašila da ću ih gubiti, ljudima koji ih nose duže od mene se dešavalo....mada, evo za sada nisam izgubila nijedno.

Tačno je da hoće da ispadnu, meni se tipično desi da sam ujutro pospana pa samim tim i nepažljiva, pa mi je ispalo po koji put, ali bitno je da se nadju što pre - bar ova meka, jer ako se osuše, postanu kao krljušt i mogu se baciti.

Polutvrda svetlucaju i lakše se uoče a i mogu bez tečnosti - koleginica je jedno našla sutradan u kancelariji i ništa im se nije desilo.

Za mene je pravilo da sočiva nikad ne stavljam u kupatilu - suviše je neuočljivo da mi tamo ispadne....

Sreća u nesreći je što sam jednom za ove četiri godine zaboravila da napunim komorice tečnošću za sočiva, što je pogubno jer su više od sedam sati bili van tečnosti, ali srećom bilo je kondenzacije u posudici pa sam uspela da ih povratim:)

Sve u svemu, jeste skuplja varijanta ali i neuporedivo komfornija, mada je za rezervu poželjno imati i cvike:p

pozdrav svima,

uvek sam video perfektno ili ti jedino ako je neshto toliko sitno da ne moze da se procita,ja nisam mogao da procitam.nikad mi se nishta nije "mutilo" i sl.ceo zivot sam proveo ispred racunara i bash sam bio "ponosan" na to shto sam sacuvao vid.sve do pre 2-3 dana.istekla mi je zabrana voznje b kategorije(nisam vozio 3 meseca) i otishao sam malo kod nekih prijatelja.u povratku(vracao sam se auto putem),na pojedinim mestima gde nema ulicne rasvete-zakljucio sam da ja nishta ne vidim.bukvalno sam vozio napamet...tako da sam u poslednjih par dana malo obratio paznju na vid i zakljucio da sam nacisto "ocoravio"...sve mi se neshto "muti","krivi",previshe "bljeshti" itd,uglavnom,ne mogu da citam.

moje pitanje je-da li je moguce da sam ja toliko sjebao vid ili su mi mozda samo "oci umorne" od neprekidnog blejanja u ekran?negde do jula sam radio kao vozac i svakodnevno sam vozio nocu bez ikakvih problema.ma mog'o sam da procitam tablicu na 50m.da li moze vid da se toliko pokvari za nekoliko meseci?btw sada preko celog dana na poslu radim na racunaru(intenzivno,znaci nije da tipkam neshto sa vremena na vreme,radim grafiku i bukvalno piljim u ekran 10 sati),kada dodjem kuci odigram neku igru i pogledam neshto na netu...par sati minimum.otici cu kod lekara ali me zanima informativno da li postoji neshto shto bi se nazvalo "zamor ociju" ?

Q_Q

Ne znam tacno da li postoji zamor ociju ili tako nesto...moguce je
Ali pre nego sto sam pocela da nosim cvike primetila da ne mogi da citam titlove na tvu....mislila sam da ce to da prodje, da je trenutno i tako to...
E onda sam otisla kod cika doce i pocetna dioptrija mi je bila -2.5....sve to u toq nekoliko meseci...
Definitivno bi trebalo da odes kod doktora i to sto pre...

Imam dilemu.Nosim naočare,dioptrija mi je na oba oka -1,25, znači ne vidim na daleko!!!Da li da uzmem sočiva ili ne?Nerviraju me naočare i mada mi mnogi kažu da mi dobro stoje, ja bih ipak uzeo sočiva.Sad jedino što ja ne znam koliko koštaju sočiva i koliko su udobno za nošenje???
znam samo da bi mene nerviralo da ih stavljam i skidam svaki dan... do duse znam da imaju i ona sto se stave i mesec dana ih nosis bez skidanja pa ih menjas novim ne znam samo koliko se to isplati...

Hvala na odgovoru, ako možeš otprilike da mi kažeš neke cene????I da li su jeftinija lošija i koliko???
zar nije lakse da odes u neki ocnu kuci i raspitas se na licu mesta...

O Boze blagi, svasta cu cuti?! da ti se oko pod dioptrijom 'navikne' na naocari?! PA jest - sto da bude 'blago oko' kad ga mozes muciti svaki dan! PA i jeste cilj da ti se oko navikne na naocari - one su 'normala' jer vrse korekciju vida, cilj jeste da se oko dovede u normalu a ne da se napreze i jos vise povecava dioptriju! A odgovor na pitanje je da - moze da se resi, operativnim putem moze danas da se ukloni dioptirja i do -10, naravno uz anesteziju, laserski, privatno. Nosi slobodno naocari, nemoj da se bespotrebno mucis - nosi ih za sve one situacije kad ne vidis a treba da vidis i ne maltretiraj oko!

Back