ОФТАЛМОЛОГИЈА

imam jos jedno pitanje... :rumenko:
meni je jako oslabio vid i sledece nedelje idem na kontrolu u 1000000% dobijam naocare... ja sam tati rekla da hocu sociva a on mi je rekao da ne mogu jer sam jos mala (imam 15 god.) ali sam mu ja rekla da to nema veze (jel tako? :eek: ) pa mi je on rekao da ne mogu da ih nosim jer sam imala operaciju nekog ocnog misica ali cemo proveriti kod doktorke... Da li je to istina?? :sad2:

imam jos jedno pitanje... :rumenko:
meni je jako oslabio vid i sledece nedelje idem na kontrolu u 1000000% dobijam naocare... ja sam tati rekla da hocu sociva a on mi je rekao da ne mogu jer sam jos mala (imam 15 god.) ali sam mu ja rekla da to nema veze (jel tako? :eek: ) pa mi je on rekao da ne mogu da ih nosim jer sam imala operaciju nekog ocnog misica ali cemo proveriti kod doktorke... Da li je to istina?? :sad2:
Moj predlog je da prvo uzmeš naočare, pa posle vidi kako ćeš. Verovatno tebi sad sočiva izgledaju kao interesantna stvar, ali nije baš to tako, veruj mi da će te zaista mrzeti da ih svako jutro stavljaš, svako veče skidaš, i svakodnevno održavaš. Osim toga, naočare su u svakom slulčaju obavezne za rezervu, jer nikad ne znaš da li ćeš izgubiti sočivo, da li će se pocepati, oštetiti, i ostalo. Nova sočiva se čekaju. ;)
Ne znam na koji to očni mišić misliš, ali to nema nikakve veze sa sočivima, ukoliko oko ima svoju normalnu funkciju.
Razumem brigu tvog tate, ali neka se tata konsultuje sa oftamologom kada budete išli na pregled, pa onda odlučite.

Sve najbolje! ;)

Mom tati je pre god.i po dana radjena ablacija retine u drz. ustanovi, otprilike - klasicnim operativnim putem (dakle ne laserom), sto me je pomalo iznenadilo, moram da priznam (mislila sam da se te intervencije na oku rade laserom)
Od tada mu je kapak na tom oku malo spusten, blago, a na to oko kaze da vidi nekako 'ukrivo'.

Pre mesec dana utvrdjen mu je pocetak ablacije i na drugom oku. Receno mu je da javi
tek kad uopste ne bude video na njega :eek:, odmah ako utvrdi da ne vidi :eek:
Da li je to ispravno? Da li bi mozda trebalo da ide sada, kada je utvrdjen pocetak
odvajanja retine?

Operisem strabizam na lijevom oku 8 decembra kod dr. Stankova na klinici Stankov na terazijama. Imam 26 godina , iz Podgorice sam i koliko sam uspjela da seznam on je jedan od najvecih strucnjaka u ovoj oblasti.

Posto mi se datum operacije blizi molila bi sve koji imaju istih ili slicnih zdravstvenih problema da mi odogvore da li sam napravila pravi izbor ili sam mogla da izaberem neku drugu kliniku?????????

Он је одличан избор.
Мене је тај човек фасцинирао кад сам била студент.
Одушевио ме је својом способношћу да малецно дете од 1,5 годину анимира до те мере да може преглед да му обави до перфекције.
Јако пријатан човек и веома стручан.:)

Ne znam da li je do sada bila slicna tema ali mi se cini da bi bilo zgodno razmeniti iskustva forumasa u vezi kontaktnih sociva.Razlog je jasan: Svakom je bitno da dobro vidi.
U veku porasta kratkovidosti/ ili je dijagnostika bolja/ mislim da tema zavredjuje paznju.Osim toga veliki broj korisnika naocara zapravo ne voli da ih koristi ili im nije udobno,o mogucem kompleksu da i ne govorimo.Ljudi se sa socivima osecaju jednostavno komotnije i prirodnije.
Podelite svoja iskustva sa ostalim forumasima.Preporuka je da ne reklamirate ni jednog proizvodjaca jer ova tema nije otvorena iz tog razloga.
Veoma sam upucena u temu kontaktnih sociva/ i sama ih koristim/ pa pitajte ako ima nesto nejasno.
Veliki pozdrav svim korisnicima kontaktnih sociva kao i onima koji ce to postati i svima koji o toj teme zele vise da znaju.

Poslednja izmena:
Koristim ih vec jako dugo. Pocela sam da ih upotrebljavam dobrim delom zbog problema sa vidom pri bavljenju sportom (naocare nisam mogla koristiti), a posle nastavila i nakon prestanka aktivnog sportskog zivota.

Zadovoljna sam njima. Kombinujem ih sa naocarima (deo dana, vikendom vise). Imala sam i dobrih i losih iskustava sa kontaktnim socivima. Mislim da dovoljno znam o njihovoj upotrebi i problemima/pogodnostima koje ista nose.

Postoje situacije u kojima su mi i dan danas nezamenljiva (naocare jednostavno nisu funkcionalne u svakoj prilici), ali su, realno, skuplja varijanta od naocara koje su danas zaista lepih modela te mogu da budu i ukras i neophodnost.

Primetio sam da kada gledam u stranu , sa tim okom sto gledam na spoljasnu stranu kada ispravim pogled na svetloj povrsini(primer kada gledam u nebo) pojavi mi se kao musica ili neka dlaka u vidu...pa posle se izgubi.. isto i sa drugim okom na drugu stranu ali malo manje.. zbog cega se to pojavljuje?.. mislim da sam to primecivao i kad sam bio mladzi.. mada i sad imam 40 god. ali ranije nisam obracao paznju..
Hvala

Ta "musica" se strucno zove SKOTOM i predstavlja ispad u vidnom polju.To znaci da na jednom mestu tvoje mreznjace na kojoj se nalaze receptorne celije koje primaju svetlost,ta svetlost ne dolazi i receptori ne mogu da je registruju,nego je prikazuju u vidnom polju kao crnu tackicu koja se tebi cini kao da je musica.Mogu da se jave iz razlicitih razloga i potreban je pregled da bi se utvrdio uzrok skotoma.
U zavisnosti od uzroka,i lecenje je drugacije.

Nije u pitanju klinika vec doktor koliko je spreman i ima iskustva o operacije.Smatram da nije to teska operacija kako sam cula,jer moi unuk ima strabizam,pa ako mu ne prodje sa vezbice koi mu doktor preporucio trebace operacija.Ali on ima samo 4 i po god,i je to navreme primeceno,tako da ja se nadam da ce mu vezbe pomoci.SRECNO

Odavno se ablacija retine ne radi klasicnim putem, nego laserom. Izjave da treba da ceka da nista ne vidi nemaju smisla!!! Pj meni, situacija je krajnje alarmantna i treba sto pre uraditi lasersku intervenciju da bi se sprecila ablacija! Mom prijatelju je to uradjeno veoma uspesno u Novom Sadu, mislim da je u pitanju Eliksir, ocna bolnica. Znam da su mu to radili ruski lekaru bas u NS i da je veoma zadovoljan rezultatom i time kako mu je sve detaljno objasnjeno. Zato, sto pre odvedi svoga oca na neko normalno mesto da mu se sacuva barem onaj vidi koji ima i niposto ne cekaj da prestane da vidi sasvim jer mu onda tesko moze pomoci i najbolji hirurg!

Tesko da ces moci uraditi kvalitetno facco u gradovima koje si pomenuo. A dati svoje oci u neke nestrucne ruke nije bas pametno! Moj rodjak je iz Vranja i znam da je isao u Novi Sad u Eliksir, po preporuci svog prijatelja koji je bio jako zadovoljan rezultatima operacije katarakte. :D Srecno!

Pozdrav,

Bas se dvoumim izmedju naocara ili sociva, ja naocare imam, ali jednostavno nemogu da ih nosim, ne volim kako mi stoje, pa sam misleo da uzmem sociva, negovanje nije problem, sve dok rade svoj posao nece mi biti tesko. Pa ako bi neko bio ljubazan da mi kaze cenu sociva otprilike?

Hvala

Nisam vec duze kupovala (krajnje je vreme :rumenko:), ali mislim da su tromesecna bila oko 10 eura. Provericu mozda vec sutra i zbog sebe, u krajnjoj liniji.

Prvo sam koristila tvrda sociva (nisu mi odgovarala), pa sam presla na meka (jednogodisnja - vreme trajanja), a onda na tromesecna jer se pokazalo da je bolja opcija.

Back