Odlazak u Australiju-opšta diskusija

Evo zanima me,pogotovo za ove koji su došli unazad koju godinu...

KOLIKO je teško doći uopće tu,a kasnije onda raditi,živjeti, jer kako sam pročitao na jednom forumu, čini se d aje Auatralija,kanada napravile biznis oko prodavanja tih viza?

koliko vremena,novca treba da se dobije, i koliko ljudi dobije vizu,kao neki skilled worker, ovo pita budući mašinski inžinjer?

Potrebna mi je velika pomoc. Da li ima nekog ko je skoro isao u Australiju I imao je family sponor vizu? Dobila sam informaciju da se to vise ne radi u Srbije vec sva dokumenta moram da salje u emigraciono u Australiju. Da li bi mogao neko da mi objasni postupak?
Hvala
Sta je bilo sa ovom vizom?
Zna li neko da li je neophodno da sudski tumac prevodi dokumenta ili moze npr. profesor engleskog itd.
Posto na nekim sajtovim pise da je neophodno da prevede ovlasceni tumac dok sam na sajtu aus. ambasade procitao da moze da prevede bilo ko ali mora da napise ime, prezime telefon i kvalifikacije za taj prevod.

Pozdrav svima.
Molim vas mi recite da li ste Police clearance uzimali iz suda ili iz policije? nailazim na oba misljenja, pa me interesuje da li i jedno i drugo prolazi kod CO?

Hvala

Iz MUPa se uzima i to je merodavno jer je tamo evidencija svih preksraja ili krivicnih dela koje si napravio(ako jesi). U sudu se to ne vidi pa je ovo nesto sto se trazi

Pozdrav svima.
Molim vas mi recite da li ste Police clearance uzimali iz suda ili iz policije? nailazim na oba misljenja, pa me interesuje da li i jedno i drugo prolazi kod CO?

Hvala

Trazi se u MUP-u i to po mestu rodjenja. Ako si rodjen u nekoj drugoj drzavi, isto trazis u MUP-u, ali po mestu prebivalista, pa oni traze po sluzbenoj duznosti od odgovarajuce institucije u drzavi u kojoj si se rodio.

Trazi se u MUP-u i to po mestu rodjenja. Ako si rodjen u nekoj drugoj drzavi, isto trazis u MUP-u, ali po mestu prebivalista, pa oni traze po sluzbenoj duznosti od odgovarajuce institucije u drzavi u kojoj si se rodio.

Uverenje iz MUP-a moze da se uzme u mestu boravka. Ukoliko je neko rodjen van tog mesta ili drzave sam MUP proverava podatke u drzavi/mestu gde je podnosilac rodjen.

Sta je bilo sa ovom vizom?
Zna li neko da li je neophodno da sudski tumac prevodi dokumenta ili moze npr. profesor engleskog itd.
Posto na nekim sajtovim pise da je neophodno da prevede ovlasceni tumac dok sam na sajtu aus. ambasade procitao da moze da prevede bilo ko ali mora da napise ime, prezime telefon i kvalifikacije za taj prevod.

Dokumenti mora da budu prevedeni od strane sudskog tumaca.

EVO GA!

Deda Mraz je ove godine poranio i jutros me pocastio zlatnim e-mailom, vrednijim od pozivnice Vilija Vonke! :zddm3:

:vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet:

Sad bih stavio smajlija sa pelcerom (steta sto ga nema, ali ga zamislite), za sve vas koji cekate i da sto pre dobijete grant... Srecno svima!

Odoh sad malo da razmislim sta mi se upravo desilo...

EVO GA!

Deda Mraz je ove godine poranio i jutros me pocastio zlatnim e-mailom, vrednijim od pozivnice Vilija Vonke! :zddm3:

:vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet:

Sad bih stavio smajlija sa pelcerom (steta sto ga nema, ali ga zamislite), za sve vas koji cekate i da sto pre dobijete grant... Srecno svima!

Cestitam! Krenuli su sa davanjem ove godine nadajmo se sada svi koji smo u cekaonici :-)

EVO GA!

Bravo Aleksin,

Sve cestitke, siguran sam da vredi strpljenja, truda i ulozenog novca. Zelim ti puno uspeha u pripremi za selidbu i kasnije najbrzu mogucu tranziciju u Adelaidi.

Sve najbolje jos jednom.

Cestitke i od mene Aleksin!

Znam da je dosta pisano na forumu o ovome, ali zelim da znam odakle da pocnem.
Naime, vec nekoliko godina nisam bio aktivan na forumu, pa ne znam odakle da pocnem iscitavati. Kada sam bio aktivan, moja profesija (dipl. ing. polj.), takodje, profesija i od supruge (prof. sociologije i filozofije), nisu bile na SOL listi. Od tada su mi se mnoge stvar u zivotu desile, pa nisam bio u mogucnosti da detaljno pratim procedure. Sinoc sam, nakon dosta vremena, odlucio pogledati imigracioni sajt i to SOL listu, kad ono, moje zanimanje je na njoj.

Pitanje glasi: Da li je se sta promijenilo u procedurama za vizu 189 ili ti po starom 175?

Ovako je bilo nekada, a neko od vas ce me ispraviti ako grijesim:

1. Polaganje IELTS testa, akademski nivo sam zaboravio koji treba.
2. Slanje diplome, popratnih papira o ocjenama i radnom stazu u EA
3. Ukoliko dobijem pozitivno misljenje od EA, podnosim zahtjev za vizu u DIAC
4. Nakon duzeg cekanja dobijam CO. Ovdje bih molio da mi kazete koliko se sada ceka?
5. Ljekarski
6. Intervju
7. D Day :D

Znam da ce se sada mnogi obrusiti i reci da prelistam teme, ali moram znati odakle da pocnem!?

Hvala!

Pozdrav

Pitanje glasi: Da li je se sta promijenilo u procedurama za vizu 189 ili ti po starom 175?

Ovako je bilo nekada, a neko od vas ce me ispraviti ako grijesim:

1. Polaganje IELTS testa, akademski nivo sam zaboravio koji treba.
2. Slanje diplome, popratnih papira o ocjenama i radnom stazu u EA
3. Ukoliko dobijem pozitivno misljenje od EA, podnosim zahtjev za vizu u DIAC
4. Nakon duzeg cekanja dobijam CO. Ovdje bih molio da mi kazete koliko se sada ceka?
5. Ljekarski
6. Intervju
7. D Day :D

Znam da ce se sada mnogi obrusiti i reci da prelistam teme, ali moram znati odakle da pocnem!?

Hvala!

Pozdrav

Pozdrav Cartman-e, kako je Kenny?

U principu si objasnio ceo proces i to je to, s tim sto postoji i opcija za 190 vizu, za koju sam ja aplicirao, i koliko sam razumeo to je novo od 2012. Razlika izmedju 189 i 190 je ta sto na 190 vizi moras biti nominovan od odredjene drzave na kojoj je tvoje zanimanje trazeno, i moras da provedes min 2 godine u toj drzavi. Sa druge strane, viza 190 ima prioritet u odnosu na 189 tako da se verovatno viza dobija za mesec - dva brze nego 189, mada i ne mora da znaci.

Ukoliki se ne varam tvoje zanimanje je 233912: Agricultural Engineer, koje se nalazi na SOL listi za vizu 189, kao i na CSOL listi za 190 vizu, s tim sto je jedino moguce da apliciras u PERTH-u. Pogledaj ovaj sajt http://www.anzscosearch.com/.

Polazes IELTS, pretpostavljam da je General, treba ti min 7 na sva 4 dela Ielts-a, time dobijas 10 poena, ukoliko imas sve cetiri 8, dobijas 20 peona. Zatim posaljes potrebnu dokumentaciju u EA, platis procenu i cekas rezultat. Kada to dobijes, ukoliko apliciras za 189, posaljes Expression of Interest, kada te pozovu onda apliciras za vizu i cekas CO-a verovatno oko 2-3 meseca, mozda i duze, koji moze da trazi dodatna dokumenta i medicals, i nakon toga mozes dobiti vizu, naravno ukoliko je sve u redu sa dokumentima, zdravljem i sl. Koliko sam razumeo viza 189 se ceka oko 6 meseci, mada je mozda bolje nego drugi da to potvrdi, posto ja apliciram za vizu 190.

Ukoliko zelis da apliciras za 190, onda nakon procene od strane EA, posaljes dokumenta prvo u WA (posto je tvoje zanimanje otvoreno samo u Perth-u), cekas par nedelja/meseci odobrenje i poziv da apliciras za vizu i onda je proces isti, mada sam opet citao da je 190 u prednosti nad 189, pa mozda brze ide.

Proveri na immi.gov.au koliko poena mozes ukupno da imas na osnovu godina, Ieltsa, diplome, iskustva, i u slucaju vize 190, nominacije WA, treba ti min 60 poena za obe vize, i to neka ti bude prvi korak.

za procenu iskustva ti treba placeno, full time iskustvo, moraces da saljes dokaze o platama, porezima i sl...bez toga ne verujem da uopste i mozes da apliciras.

To je sve sto mi je palo na pamet.

Nadam se da pomaze

Oh my God, they killed Kenny! :mafijas::mafijas::mafijas:

Hvala dukeusa.
Gledao sam prije i sponzorstvo preko drzava. Naravno, ni tada moje zanimanje nije bilo na deficitarnim listama. Prvo smo mislili u Melbourne jer tamo imam poznanstva, a posto Vic. ne sponzorise moje zanimanje, odlucili smo se na 189. Ako se zakoci u medjuvremenu, kao sto je bilo prije (negdje oko 2009), ne gine nam WA i 190. NIje mi toliko bitna viza koliko SOL lista! Ona mi je, uz radno iskustvo, bila najveci problem.
Sto se tice IELTS-a, na sajtu EA sam procitao da treba minimum 6 iz svih modula. Ovdje bih isao na 7-ice zbog 10 bodova. Koliko se sjecam, prije se trazio Academic Level, a sada ne mogu da nadjem u Booklet-u od EA, da li je ostalo isto!? Molio bih forumase, koji su predavali papire u EA, da mi odgovore, koji nivo IELTS-a su polagali General ili Academic?
Sto se tice brzine obrade viza 189 i 190, ne igra mi ulogu to sto je kod 189 sporija obrada za dva-tri mjeseca. Prije se cekalo po nekoliko godina, sto mogu posvjedociti stariji forumasi.
I za kraj, jos par pitanja!
Kada supruga treba da polaze IELTS? Na pocetku, kada prijavljujem za vizu ili kasnije, pred kraj obrade?
Kada se placa viza za nju?

Pozdrav

I za kraj, jos par pitanja!
Kada supruga treba da polaze IELTS? Na pocetku, kada prijavljujem za vizu ili kasnije, pred kraj obrade?
Kada se placa viza za nju?

Pozdrav

Sto se tice vize 190, a mislim i da je za 189 isto, partner bi trebalo da polaze IELTS pre apliciranja, i to mora da ima najmanje 4.5 iz sva 4 dela testa, tj. da dokaze da ima funcionalni nivo engleskog. Ukoliko ti apliciras za vizu bez njenog IELTS-a, moraces da uplatis 2nd installment, koji nije bas mali, ne znam tacno koliko, ili da ona nakon tvoje aplikacije za vizu naknadno polozi test, ali tada ces morati da popunjavas neki formular Changes of circumstances, tako nesto.U principu obe varijante su ok, mada mislim da je bolje da polaze pre aplikacije.

Family members English language proficiency

For each of your dependent applicants who are aged 18 years or older at the time of application must provide evidence of Functional English. If the applicant does not have evidence of having Functional English, you will need to provide a statement indicating your intention to pay the second instalment of the visa application charge.

Kada popunjavas aplikaciju za vizu, napomenes da imas partnera i popunjavas podatke za oboje, a oni ti automatski uracunaju cenu vize i za nju, ja sam platio odjednom za nas troje oko 6400 AUD, tako nesto.

Dopisujem se devojkom iz Bugarske, koja je aplicirala za 190 krajem avgusta i dobila je pre neki dan, nije je ni kontaktirao CO, sve je poslala unapred police check, medical i ostala dokumenta i dobila je za 2 meseca direktno. Ipak mislim da za 180 duze traje ceo proces.

Pozdrav i srecno

Hvala na brzom odgovoru. Mislim da cemo ici na varijantu polaganja IELTS-a prije apliciranja.
Sto se tice brzine, kada bi nam se desila ova situacija sto si opisao, ne znam kako bih se ponasao u tom momentu!? :eek:
Idemo polako i postepeno, bez gresaka koje bi nas skupo kostale. Prvo engleski, pa EA, a onda cemo vidjeti koja viza ce biti u opticaju.
Dokle si ti dosao u procesu? Jesi li i ti predavao diplomu i staz preko EA?

EVO GA!

:), Aleksic dobio; brate jesi ti onaj isti Aleksa od pre milion godina ovde? Probio si mi rekord na duzinu :D. Nego da si ti ziv i zdrav ;)

- - - - - - - - - -

A gde pandur? :tease:

Hvala svima na cestitkama, nadam se da cete svi uskoro dobiti dugo ocekivane vize :srecan:
------------

:), Aleksic dobio; brate jesi ti onaj isti Aleksa od pre milion godina ovde? Probio si mi rekord na duzinu :D.

Hej Tree druze prijatelju! Long time no hear...

Da, taj sam, kljunom i repom :kpozdrav:

Izgleda upalio ovaj plan B, mozda bih sad mogao da stavim i nekog veselijeg avatara, iako sam mrgud po opredeljenju... A za rekord ne brini, pazicu ga i mazicu ga dugo, kao da je tvoj :hahaha: Ajd uzdravlje :pivce:

Pozdrav svima!

Imam jedno pitanje vezano sa skill assesssment, nadam se da će mi neko odgovoriti. Prelistala sam forum, nigde nisam naisla na odgovor tako da oprostite ako ponavljam pitanje :D

Naime, jasno mi je da moram da odradim skill assesment za zanimanje koje nominujem, što je u mom slučaju Accountant (general). E sad, listajući uslove i cenovnike na sajtovima CPA/ICAA/IPA, primetila sam da assessment dele na dva dela:Qualification i skilled employment, i da se zasebno naplaćuju.

Moje pitanje glasi: S obzirom da nemam ni dan iskustva u struci (imam 24 godine, diplomirala sam pre godinu dana i trenutno radim nesto sasvim levo) a procitala sam da svejedno ne priznaju nista ispod 3 godine plaćenog radnog iskustva, da li sam u obavezi da platim i odradim taj drugi skilled employment assessment?

Back