Odlazak u Australiju-opšta diskusija

Ognjene situacija ti je sledeca. Da se ozenis tesko da ces naci neku koja ce se formalnosti radi ozeniti osim ako tvoj brat ima neku bas dobru drugaricu. Pare koje dobijes za prodaju stana u bosni za njih i nisu neke pare... Australija je zemlja u kojoj ljudi i nemaju bas neki sirok krug ljudi sa kojima se druze tako da se poprilicno tesko prave brakovi. Srbi odande uglavnom dovlace Srpkinje odavde i obrnuto. Isto vazi i za druge nacije iz sfrj. Hocu da kazem, ako ce neka da se uda za tebe udace se za stvarno, jako tesko da bi ti imao papire. Ako hoces da ides na iseljenicku vizu moraces da zavrsis fakultet i da posle radis 3 godine u toj struci koju si zavrsio a da pritom ta struka bude na njihovoj sol listi-http://www.immi.gov.au/skilled/sol/. Ako hoces da studiras treba ti oko 15,20 hiljada dolara po godini studiranja. Ako bi dobio studenstku vizu mogao bi da radis 20 sati nedeljno legalno.

Kakve su mogućnosti za regulisanje statusa u Australiji nakon završetka npr jednogodišnjeg postgraduate programa ?
Npr ako se uspe naći posao u struci, koja vrsta radne vize se može dobiti i na koliko dugo, tj kakve su mogućnosti produženja ?
Našao sam na DIAC da se samo za završeni dvogodišnji masters dobija Post study work stream viza!

Ognjene situacija ti je sledeca. Da se ozenis tesko da ces naci neku koja ce se formalnosti radi ozeniti osim ako tvoj brat ima neku bas dobru drugaricu. Pare koje dobijes za prodaju stana u bosni za njih i nisu neke pare... Australija je zemlja u kojoj ljudi i nemaju bas neki sirok krug ljudi sa kojima se druze tako da se poprilicno tesko prave brakovi. Srbi odande uglavnom dovlace Srpkinje odavde i obrnuto. Isto vazi i za druge nacije iz sfrj. Hocu da kazem, ako ce neka da se uda za tebe udace se za stvarno, jako tesko da bi ti imao papire. Ako hoces da ides na iseljenicku vizu moraces da zavrsis fakultet i da posle radis 3 godine u toj struci koju si zavrsio a da pritom ta struka bude na njihovoj sol listi-http://www.immi.gov.au/skilled/sol/. Ako hoces da studiras treba ti oko 15,20 hiljada dolara po godini studiranja. Ako bi dobio studenstku vizu mogao bi da radis 20 sati nedeljno legalno.

Hvala doktore na odgovoru ;)...Pa ima on dosta prijateljica tamo što Australijanki što odavde sa prostora SFRJ,pa sam i mislio da on pobliže razgovara sa njima,neznam kako sad to i šta ide u vezi braka,koliko moraš biti u braku da bi dobio papire itd.itd...
A što se studiranja tiče to sam mislio,da odem tamo i da radim 20h sedmično da li bih mogao da pokrijem troškove studiranja ako bih bio kod brata tamo...
A što se tiče iseljeničke,sad vidim da tu za sad nemam šanse jer sa 20godina nemam ni fax,niti imam 3 godine iskustva u poslu...
Tražim bilo kakav način da palim odavde,jer ovde je katastrofa i po pitanju životnog standarda,plata,samim tim i ljudi sve u svemu,svugdje napetost i ostalo..
Ako ništa probao bi i na turističku vizu da odem kod brata pa da onda pokušam sa njim da idem i da tražim neki posao,pošto on tamo dosta zna za 20 godina ipak života tamo..
Ako neko još ima informacija neka me kontaktira na skype,rado bih popričao vezano za temu emigracije i ostalog,i da se još bolje uputim :)

Mozes ti lagano da pokrijes troskove studiranja jer ces verovatno pored tih 20 sati legalno naci i neki posao sa strane na svakih par meseci. Glavni problem ti je sto moras da imas na racunu 15-20 hiljada dolara po godini studiranja da im pokazes jer u protivnom nema teorije da ti daju vizu, dakle oko 60 hiljada dolara moras da imas na racunu. E sad, za nas je to pojam, za Australijanca je to jedna godina sa dva posla. Problem je i sto ti ne dobijas automatski vizu kad tamo zavrsis faks vec moras dalje nesto da upisujes. A da bi ostao tamo preko posla i to ti je tesko jer samo poslodavci koji rade poslove u odredjenim oblastima imaju pravo da traze radne vize za svoje radnike. To su oblasti u kojima rade uglavnom strucna lica, citaj ljudi sa fakultetima i pozamasnim radnim iskustvom, razni inzenjeri, programeri itd.
Normalno da ne mozes da ides na iseljenicku vizu, na tu vizu uglavnom idu ljudi preko 30 godina ali je i to najbolja viza jer nju kad dobijes siguran si za razliku od svih ostalih vrsta viza.

Poslednja izmena:
Hvala doktore na odgovoru ;)...Pa ima on dosta prijateljica tamo što Australijanki što odavde sa prostora SFRJ,pa sam i mislio da on pobliže razgovara sa njima,neznam kako sad to i šta ide u vezi braka,koliko moraš biti u braku da bi dobio papire itd.itd...
A što se studiranja tiče to sam mislio,da odem tamo i da radim 20h sedmično da li bih mogao da pokrijem troškove studiranja ako bih bio kod brata tamo...
A što se tiče iseljeničke,sad vidim da tu za sad nemam šanse jer sa 20godina nemam ni fax,niti imam 3 godine iskustva u poslu...
Tražim bilo kakav način da palim odavde,jer ovde je katastrofa i po pitanju životnog standarda,plata,samim tim i ljudi sve u svemu,svugdje napetost i ostalo..
Ako ništa probao bi i na turističku vizu da odem kod brata pa da onda pokušam sa njim da idem i da tražim neki posao,pošto on tamo dosta zna za 20 godina ipak života tamo..
Ako neko još ima informacija neka me kontaktira na skype,rado bih popričao vezano za temu emigracije i ostalog,i da se još bolje uputim :)

Sto se tice tog braka em je nelegalno, em nema nista od toga jer bi bile one na gubitku i novcano i pravno i nemaju nista od toga jer im je fakticki bolji status single da budu. Ima da se zarobe sa tobom tipa 10 godina i da i ako nesto im stvarno posle naidje ne mogu zbog toga. Drugaciji su naravno pravi brakovi pod pravim okolnostima, tu prosperitet moze da se desi. Takodje moram da napomenem jos jednom da je to nelegalno i ovde je zabranjeno podsticanje nelegalnih aktivnosti.

Na turistickoj nemas pravo da radis. Znaci takodje je nelegalno i neces da odgovaras samo ti nego ces i brata da uvalis u probleme. Za bilo koju vrstu rada mora English da ti bude dobar takodje.

Hvala vam na odgovorima :)

Mene čisto interesuje da li postoji bilo kakva mogućnost odlaska sa 20 godina..I koji je to način.. :)
Brak,studiranje ili nešto sasvim treće :)

Naveca sansa ti je na radnu vizu, studiranje mnogo skupo mada je moguce... I kazem ti nesto sto mnogo ljudi ne zna. Postoji jos jedan nacin da se zaposlis ovde ( u vojsci ), ali o tome nisam sigruran , samo prenosim informaciju. Ako ti pomogne , super, a ti vidi procackaj.

http://www.defencejobs.gov.au/recruitmentCentre/canIJoin/overseasApplicants/

Best of luck mate :D

Mene čisto interesuje da li postoji bilo kakva mogućnost odlaska sa 20 godina..I koji je to način.. :)
Brak,studiranje ili nešto sasvim treće :)
Po meni ti je jedina solucija studiranje. Ako si u jako dobrim odnosima sa bratom nek on zalegne za tebe sa 60000 dolara kao sponzor. A ti tamo kad dodjes uzmi studiraj nesto pristojno i radi istovremeno. Rekao sam pristojno jer ako zavrsis tamo neki normalan faks kad tad ces naci posao u struci koju zavrsis. I gledaj da je ta struka trazena u ozilendu vec duzi niz godina. Da se ozenis jako tesko jer pogledaj statistiku u svim naspram Srbije rajskim zemljama tipa Australija, Kanada itd. Da nema emigranata broj stanovnika bi se smanjivao, jednostavno ljudi prelepo zive i niko nece teret kao sto je brak pre svoje trideset i neke pa cak ni tad.

Po meni ti je jedina solucija studiranje. Ako si u jako dobrim odnosima sa bratom nek on zalegne za tebe sa 60000 dolara kao sponzor. A ti tamo kad dodjes uzmi studiraj nesto pristojno i radi istovremeno. Rekao sam pristojno jer ako zavrsis tamo neki normalan faks kad tad ces naci posao u struci koju zavrsis. I gledaj da je ta struka trazena u ozilendu vec duzi niz godina. Da se ozenis jako tesko jer pogledaj statistiku u svim naspram Srbije rajskim zemljama tipa Australija, Kanada itd. Da nema emigranata broj stanovnika bi se smanjivao, jednostavno ljudi prelepo zive i niko nece teret kao sto je brak pre svoje trideset i neke pa cak ni tad.

U potpunosti se slazem. Pogotovu sto se tice braka.

da li je neko skoro ganjao imigraciju za australiju kao mladi bracni par.
ja i supruga bi da se preselimo tamo gledali smo malo na imigracionom al ima masa stvar informacija i linkova jako se tesko snaci...
pa da li neko ima slicnu iskustvo i da li bi ga podelio s mnom
Hocete da provedete negde narednih 50 godina a ne mozete da odvojite par dana da detaljno pogledate skill select sajt ili ovaj forum?!

pa najlakse je propametovati tako kao ti... danima sam po imigracionom sajtu i forumima medjutim po forumima neko pise ovako neko pise onako, a sto se tice sajtova tamo ima nabacano toliko stvari da covek ne zna ni sta bi gledao ni trazio ja sam sve pregledao i tem mi sad nije jasno sta sve treba... pritom nigdje nisam nasao sta sve treba od dokumenata za aplikaciju... pa sam trazio agenciju koja se bavi tim negdje u region i nisam imao srece nasao sam za kanadu ameriku i evropu al ne i za Australiju

pa najlakse je propametovati tako kao ti... danima sam po imigracionom sajtu i forumima medjutim po forumima neko pise ovako neko pise onako, a sto se tice sajtova tamo ima nabacano toliko stvari da covek ne zna ni sta bi gledao ni trazio ja sam sve pregledao i tem mi sad nije jasno sta sve treba... pritom nigdje nisam nasao sta sve treba od dokumenata za aplikaciju... pa sam trazio agenciju koja se bavi tim negdje u region i nisam imao srece nasao sam za kanadu ameriku i evropu al ne i za Australiju

Mislim da tako nesto ne postoji vise. Postoje radne, familijarne i izbeglicko-humanitarne vize i studentske. Osim toga bar po mom znanju ne postoje nacini da se naselis u Australiju. Jer, na osnovu cega bi vi mislili da aplicirate? Malo je to ostalo nejasno.

Za radnu vizu i IELTS kako si rekao postoje informacije i viza i nacin. Sto si pitao. Zatim kao bracni par postoje vize ako je jedan od partnera drzavljanin kao drugo sto si pitao. Moras malo da budes precizniji u tome sta trazis pa ce mozda neko da ti odgovori ili najbolje pozovi i informisi se direktno u ambasadi.

Eto nadam se da sam ti pomogao.

http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/ Pod jedan, odmah na pocetku sajta pise ukratko za koji tip ljudi je koja viza a kad kliknes na neki tip vize pise ti dalje sve lepo detaljno.
Pod dva mozes da odes na moj profil i na moje prosle poruke i da vidis jedan od odgovora na pitanje slicno tvom. Doduse to su bili odgovori na pitanja ljudi koji su lepo napisali koji fakultet imaju, koliko godina imaju, koliko rade u struci itd.

Poslednja izmena:
Dragi svi,

Dugo me nije bilo ovde… prakticno od kad su me odbili za SS VIC, nesto sam se demotivisao i sve stavio na hold do daljnjeg. U medjuvremenu se svasta izdesavalo, sto meni licno, sto u immi uslovima a Boga mi i ovde na forumu… jedva sam se snasao sa ovim pomesanim temama…ne znam ni gde da postujem...

Drago mi je da su mnogi iz moje ‘generacije’ otisli (cak i Tree :klap:) i da se ponekad jave i ovde – cestitke i pozdrav svima!

Sto se mene tice, meni crvic ponovo proradio, pa se sad ponovo zanimam za ovu temu. Upoznao sam se sa novim uslovima i moracu opet da polazem IELTS i uradim skill ass. Pre toga, imam par pitanja koja su mi ostala nejasna nakon iscitavanja immi.gov i foruma, pa molim za pomoc i unapred se izvinjavam na dugom postu – moram da nadoknadim protekle godine :per:.

Zanimanje mi se ne nalazi na SOL ali ga ima na CSOL (vidim na forumu da se pominju schedule 1, 2 itd a na immi-ju mi je promaklo objasnjenje za to, pa molim za neki link ili komentar o cemu se radi). Assessment treba da radim kod AIM, a posto bih pokusao sa menadzerskim zanimanjem, prvi potencijalni problem ce biti sto sadasnja firma mora puno toga da mi potpise… pri tom, ne videh da traze bilo sta sa faxa, osim diplome… (VETASSESS je svojevremeno trazio detaljan nastavni plan). No dobro, videcemo za to. Mene zanima nesto drugo.

Ja bih konkurisao za 190 vizu u ACT – to su prakticno jedina mala vrata koja su mi ostala… Nas je 4 (jos supruga i dvoje male dece) i nas plan je da ja prvo odem sam, pa da se ostatak porodice pridruzi kad tamo nadjem smestaj i posao. E sad, ono sto nisam uspeo da pronadjem: u slucaju da zaista dobijemo 190 vizu, da li moramo svi da udjemo u isto vreme u AUS ili mozemo da putujemo odvojeno? Ako moze, imate li pretpostavku kad najkasnije mozemo da se spojimo?

U drugoj varijanti, ja bih aplicirao sam (da li su mi time vece sanse da me odbiju?), pa ako dobijem 190 vizu, da onda ostatak familije aplicira za nekakvo spajanje porodice? Ta mi je varijanta sumnjivija jer na immi-ju nisam pronasao opciju da apliciraju I DECA I SUPRUGA, vec samo odvojena opcija za suprugu i odvojena za decu. Do sada sam kontaktirao ambasadu i ACT ali nisam uspeo da dobijem nikakav smislen odgovor, pa se nadam da neko ovde moze da me posavetuje. Hvala unapred.

P.S. ACT nisam izabrao svojevoljno pa samim tim i ne znam mnogo o Kanberi. Bio bi mi koristan bilo kakav komentar u vezi sa tim…

uputio sam mejl na ambasadu u becu, pa sam dobio odgovor i dobar dio informacija, dok su me iz ambasade u beogradu samo prosledili za australiju tacnije da to sto hocu jurim tamo...
evo sad cu da ti objasnim... moje zanimanje je na SOL listi te je trazeno u Australiji a tamo moja zena ima rodjake koji su nam voljni biti sponzori i dati garancije... pa sam nasao vizu 489 koja vodi prema trajnoj vizi 887... te planiram da apliciram za tu vizu 489 na osnovu njihove garancije i moje struke... bunilo me oko IELTS testa koliko moram da osvojim bodova negdje sam bio nasao 7 ali su mi sad iz ambasade napisali da mi treba 6 iz sva 4 dijela tako da sam to resio to jest saznao sta mi treba...
sad me je zbunilo na tom mejlu iz ambasade da mi treba nekakav poziv za aplikaciju pa ne znam kako to da resim ili mi to mogu resiti rodjaci koji su u Australiji...
jos me interesuje sta sve treba da uradim kako bi aplicirao za neku od radnih viza ili ovu vizu koju sam gore naveo to jest sta mi treba sve od dokumenata... poceo sam da pipremam IELTS test i tu mi trebaju sve 6, treba da posljem diplomu da je nostrifikuju tu mi nije jasno sta mi treba sve uz diplomu. da li da posaljem samo diolomu sa prevodom ili da posaljem i dokaze o radnom iskustvu video sam da su nekima uz to trazili IELTS test pa ne znam da li to da posaljem pre polaganja ili kad polozim test... takodje me interesuje koliko traje ta nostrifikacija diplome jer IELTS test vazi 2 godine...
jos me interesuje kad mi nostrifikuju diplomu i polozim ielts sta mi jos treba od dokumenata potvrda o nekaznjavanju ljekarski... treba li jos ista

Back