Odlazak u Australiju-opšta diskusija

Ma sve sto je popularno u Melburnu, meni ni na sta ne lici, plaze, predgradja, kafici... Zakon mase valjda. A za divlje treba se naviknem na divlji zivotinjski svet Australije, ako uspem ikad :) Za sad sam u dobrim odnosima sa novim zivotinjskim vrstama, osim sa ovima sto te otruju ako ih nagazis slucajno, sa biljnim vrstama sam takodje ok, osim jedne sto ne mogu da joj se naviknem na miris (smrad), a ima je svuda po gradu...

Ma sve sto je popularno u Melburnu, meni ni na sta ne lici, plaze, predgradja, kafici... Zakon mase valjda. A za divlje treba se naviknem na divlji zivotinjski svet Australije, ako uspem ikad :) Za sad sam u dobrim odnosima sa novim zivotinjskim vrstama, osim sa ovima sto te otruju ako ih nagazis slucajno, sa biljnim vrstama sam takodje ok, osim jedne sto ne mogu da joj se naviknem na miris (smrad), a ima je svuda po gradu...

Ja razumem sve ljude citajuci ovu temu o njihovim utiscima i razmisljanjima, ali moram da istaknem da je promena sredine i odlazak u drugu zemlju, pogotovu kontinent vrlo bitno u zivotu. To uopste nije mala stvar i mora dobro da se razgranici sta ustvari radis.

Kazem uopste za sve. Ako odes tamo i resio si da zivis gde ti je bolje apsolutno se pozdravi sa svim iz Srbije ( navikama, utiscima, poimanju okoline generalno ) . Dosta otpora se stvara kad ljudi bas posmatraju sve iz ugla Srbije i non stop porede i obradjuju informacije okoline kroz taj nazovimo "filter".. :D To stvara zabunu i opterecuje mozak i u vecini slucajeva moze da bude bas to. Cim se ta sitnica primeti i skloni, zivot postaje laksi bilo gde da si. Jednostavno bi bilo bolje da prihvatite novu okolinu, uzivate i pocnete ispocetka.

Kao kad se preselis u novu kucu iz stare, ako non-stop poredis, kakva su vrata bila u staroj, kakva boja, jao ovde ovo, ovde ono kao tamo ti ustvari podsvesno i dalje zivis u toj staroj i sve gledas iz tog ugla. Umesto da se resetujes i pocnes da uzivas u realnosti i dogodovstinama tu gde si :D Gde ti je dom...

Poslednja izmena:
Mislim da je "identitet" srpska rijec za tu sitnicu o kojoj govoris.

Pricam generalno o poimanju okoline i vezivanju za poznate utiske...

Inace o identitetu je tek pishijada govoriti :D Oko 80% ljudi iz Srbije imaju taj "kurdski" identititet ( sto mi u sali zovemo ) koji se gadi ostatku ljudi i imaju totalno drugaciji identitet. To je individualna stvar identitet, stvar karaktera i kulture. Sa svojim identitetom sam se uklopio svuda redom i od toga nista ne zavisi. Svi lepo rade jedni sa drugima kad su dobri i posteni ljudi.

Valjda znas da taj srpski identitet u sustini ne postoji jer ili si cetnik, komunista, srbijanac, srbin ovakav , onakav i ostale podele i skoro svi slusaju tursku muziku ... :D Stepen devijacije je otisao pa je i u Srbiji tesko coveku da sedi sa takvima, a kamo li negde gde si otisao. :D Identitet uglavnom traze u mrznji prema ostalima dok nisu zauzeti da se mrze izmedju sebe i iskoriscavaju se. Svakom normalnom, trezvenom coveku bi to bilo alarm da se skloni, e sad sto je to toliko uzelo maha kod nasih ljudi to je druga stvar.

Pa nisam cuo da nas neko smatra Kurdima, ali ne vidim nista lose i ako je to tako. Nije mi poznat negativni kontekst iza te price o Kurdima, pa mozda da malo pojasnis o cemu se radi. Btw, to sto ti pises u Australiji zovu rasizam. E sad ako znamo da je rasizam ovde normala, to vec baca novo svjetlo na tvoju pricu. Sto se tice kulture, Englezi kazu da casa jogurta ima vise kulture od Australijanca (na engleskom probiotik bakterije zovu "culture"). Moje iskustvo to potvrdjuje, tako da kulturu ne vidim kao neki argument u korist Australije. Australijanci takodje mrze sve i svakoga. Na britishexpats mozes procitat iskustva Engleza ciju djecu zlostavljaju u osnovnim skolama zbog akcenta. Amere ne podnose, jer su seljaci i glupi. Azijati su inferiorni, Kiwi su pastiri (ovcari), centralna i juzna Evropa su zaostali wogovi itd. Samo su im skandinavci simpaticni, kao sto je i objasnjeno u dokumentarcu
. Znaci, opet tanak argument u korist Oza.

To kurdsko smatram za bliskoistocno ponasanje pa se iz sale tako naziva. Jer u Srbiji slusaju bliskoistocnu muziku, ( turbo-folk, Pink style, Ceca etc. ) oblace se onako sareno i imaju trip da izgledaju opasno sa onim kosuljicama i torbicama ... Isto kao Kjurdi :D Nisam napisao da niko zove tako u svetu. To ih mi tako zovemo kao interna fora :D Uostalom lepo sam napisao i objasnio o cemu se radi. Ne vidim poentu diskusije o tome po svaku cenu samo zbog diskusije same :D

Aussies su super, ne vole ljudi da im neko namece gluposti isto kao i svako i da kuka kako im ne valja Australia a ne idu :D Inace kad se formira neka posebna grupa sa svojim "identitetom" i upecatljivim ponasanjem koje smeta ljudima i kad se to komentarise nije rasizam vec zapazanje. Ti sad nekom naturas da si Marsovac i bunis se i izigravate budale vas 30 po ulici i kad neko kaze "oni Marsovci to i to rade..." to je sad odma' rasizam :D Pa cekaj, sam to radis, niko ne izmislja :D

Opet kazem, prave ljude svuda cene, odmerene, normalne, bez nametanja ubedjenja, kompleksa i fanatizma bilo koje vrste. Mozes da si odakle god i gde god da odes. :D

Mudro, mudro :) gde se vi to selite, od Diznilenda do Diznilenda?
A ne, vi ste cenjeni pa se osecate cenjeno, a ovi sto se ne osecaju, mora da to i nisu? :D

Svidja mi se, konacno neka prava diskusija, samo Aplikanti, dalje od ove teme, vama trebaju samo lepe stvari, ove ruzne ce vas samo nervirati.

Mudro, mudro :) gde se vi to selite, od Diznilenda do Diznilenda?
A ne, vi ste cenjeni pa se osecate cenjeno, a ovi sto se ne osecaju, mora da to i nisu? :D

Svidja mi se, konacno neka prava diskusija, samo Aplikanti, dalje od ove teme, vama trebaju samo lepe stvari, ove ruzne ce vas samo nervirati.

Jedva sam razumeo sta si napisao ... Ako ti ruzno vrati se u Disneyland zvani Srbija :D Bas sam o ovome i govorio kad sam pricao o "mentalitetu" "nasih". :D Ovo teranje uz q po svaku cenu ... ;)

Jedva si razumeo, ili nisi ni razumeo? :) Hteo sam samo da ilustrujem da kako je zivot nepredvidiv, moze da se desi i pravim ljudima da budu negde neprihvaceni, lose shvaceni ili cak i prilicno maltretirani ako upadnu u drustvo ljudi koji nisu bas pravi i prave shvataju kao pretnju...
Da ne duzim, vas dvoje troje tu ste izneli prilicno inteligentna i kulturna misljenja, a ja sam vas tim postom bocnuo, da vidim kako cete se osetiti kad iznesete pravu stvar kao pravi ljudi, a neko se s tim ne slozi, i jos vas i zeza. Da li se osecate omalovazenim, ili odmah stvarate misljenje da taj sto se ne slaze s vama svira "q"?
Vidite, to se desi ljudima i u zivotu cesto.
Meni recimo nas mentalitet nije nista gori od recimo engleskog i ozijevskog. Drugaciji jeste. A jeste tezi.

I zao mi kad neko ko pocne lepo da postuje, na prvo neslaganje reaguje sa "ako ti se ne svidja onda mora da ti ne valjas" ili "ako ti ne valja vrati se odakle si dosao" ili "sta bre kukate kad je u Srbiji gore sto puta".
Voleo bih da nastavimo diskusiju, ako izdrzimo ovo pocetno ustimavanje, mogli bi neke prave istine o zivotu Australiji da izvezemo.
I ozbiljno, ako bi se setili kako je bilo kad ste aplicirali i cekali, aplikant je u potpuno drugom stanju svesti nego emigrant. Imajte to na umu, budite blagi prema ljudima.

Druga stvar, sve zaboravim da napisem. Recite ljudima koliko se zaradjuje na primer. Stalno pitaju, niko nece da kaze. Svuda pise kako je voda 300$, struja 500, hrana zavisno ko sta jede 0d 500 mesecno do 400 nedeljno, benzin.... sad sam se setio da na benzin trosim ustvari manje nego u Srbiji...
Kako da budemo iskreni da razgranicimo sta je vaznije u zivotu, novac ili ostalo, ili je mozda vaga, pa novac na jednom tasu, sve ostalo na drugom - da se drzi ravnoteza. I cim neka strana prevagne, neko nije srecan...
Minimalac 15$. Vecina nizih zanimanja zaradjuju izmedju tih 15$ i 20$. Hocemo dalje?

Opet to zavisi od percepcije svakog od nas. Zato postoji neki generalni standard forumske kulture da bi lakse komunicirali. Na primer ja ti totalno drugarski pisem i malo kroz zezanje kao sto bih rekao i drugarima ovako inace, ali to moze da se tumaci nekako negativno :D Jer nismo se druzili, a i nismo ni pisali negde dugo na neku temu pa da znamo ko je kakav, odnosno da smo na nekoj razradjenijoj komunikaciji koja ne izgleda kao flaming :D Valjda vidis smiley faces God damn it :D

Inace, imigracija je u sustini kao neki biznis koji kupis. I sad ne moze prve godine da ocekujes da ces da postanes milioner, nego finim radom i sticanjem pozicija, poznastava etc. Prihodi uglavnom takodje zavise od navika i prohteva. Evo na primer, ja ne pusim, ne pijem, ne drogiram se, ne kladim/kockam i ne volim kafu, pogotovu crnu mada ni one instant ... retko , retko kad popijem nesto na bazi kafe al da je bas dobro, a uglavnom pijem dobre cajeve jer je meni to kao nijedna kafa sto ne moze da bude :D Tako i da nemam neke rashode, ali zato mi ostaje da mogu da radim stvari koje su kreativne i koje volim, a ostane ti za auto koji volis, kucu i slicno.

Svi znamo koliko ono gore sto sam pomenuo pravi minus u budzetu. Pakla cigara kosta oko $17 pa vidi mesecno, a plus ako je dvoje po paklu i po- dve... :D I ode vise od pola plate samo na sisanje dima i onako krive oci kad vuku, cmiljave se nesto kao tresu pepeo :D LOL I smrdi brate posteno.

Najbitnije je da si srecan, to je samo to... Radi sta hoces samo da ne steti sebi ni drugima i to je najvaznije, ako covek zeli da bude pozitivan.

Poslednja izmena:
I zao mi kad neko ko pocne lepo da postuje, na prvo neslaganje reaguje sa "ako ti se ne svidja onda mora da ti ne valjas" ili "ako ti ne valja vrati se odakle si dosao" ili "sta bre kukate kad je u Srbiji gore sto puta".

Hej, NHF. Mislim da su te vase muke slatke u odnosu na muke ljudi koji zive u Srbiji i ne mogu da odu iz nje.

Recite ljudima koliko se zaradjuje na primer. Stalno pitaju, niko nece da kaze. Svuda pise kako je voda 300$, struja 500, hrana zavisno ko sta jede 0d 500 mesecno do 400 nedeljno, benzin.... sad sam se setio da na benzin trosim ustvari manje nego u Srbiji...
Kako da budemo iskreni da razgranicimo sta je vaznije u zivotu, novac ili ostalo, ili je mozda vaga, pa novac na jednom tasu, sve ostalo na drugom - da se drzi ravnoteza. I cim neka strana prevagne, neko nije srecan...
Minimalac 15$. Vecina nizih zanimanja zaradjuju izmedju tih 15$ i 20$. Hocemo dalje?

Ono zbog cega nas aplikante ovo zanima je zivot pre nego sto nadju posao. Kolicina novca potrebna za prezivljavanje prvih nedelja u Australiji je misaona imenica za vecinu ovde. Neto plata od 2000-4000 dolara koju ce mnogi imati posle par meseci naravno da moze pokriti te troskove. Ako se jos jedan clan porodice zaposli, onda nema zime - u zemlji kojoj je ionako nema :). Ali treba doci do toga...

Hej, NHF. Mislim da su te vase muke slatke u odnosu na muke ljudi koji zive u Srbiji i ne mogu da odu iz nje.

Ono zbog cega nas aplikante ovo zanima je zivot pre nego sto nadju posao. Kolicina novca potrebna za prezivljavanje prvih nedelja u Australiji je misaona imenica za vecinu ovde. Neto plata od 2000-4000 dolara koju ce mnogi imati posle par meseci naravno da moze pokriti te troskove. Ako se jos jedan clan porodice zaposli, onda nema zime - u zemlji kojoj je ionako nema :). Ali treba doci do toga...

Ali zavisi na koju vizu dolazis. Ako imas neku poslovnu ili strucnu kako se vec zove, pretpostavljam da neko mora da ti je odobri i posalje sve a pritom verovatno da ti obezbedi neki posao. Ako ides na spouse onda imas partnera koji to moze da obezbedi. Zato je potrebno da se daju na uvid oni izvestaji o prihodima, da se utvrdi da ti je sponzor sposoban da te pokrije bas u prvo vreme i da mozes da zivis normalno. Oni nisu to ostavili slucaju uopste.

Samo da napomenem sta mozes da ocekujes, ako ti treba bilo kakva pomoc oko toga, makar i potpis cisto kao garancija, videces da nece niko da ti pomogne od tih "nasih", sto se svi prave najvece patriote :D I bezi od njih i zaobilazi u sirokom krugu :D

Poslednja izmena:
Evo na primer, ja ne pusim, ne pijem, ne drogiram se, ne kladim/kockam i ne volim kafu, pogotovu crnu mada ni one instant ... retko , retko kad popijem nesto na bazi kafe al da je bas dobro, a uglavnom pijem dobre cajeve jer je meni to kao nijedna kafa sto ne moze da bude :D
Dišeš li uopšte ????

Pa od nečega se mora umrijeti :) čak se i ne drogiraš?! Kud ovaj svijet ode??? :think:

Zamolio bih ljude koji su otisli ili dobili vizu nedavno da mi odgovore na sledece pitanje:

Da li ste u prezimenu (ukoliko imate to slovo) koristili na aplikaciji cj kao cuprija slovo ili C?

Pise tamo prilikom popunjavanja online aplikacije da se ti podaci koriste za izdavanje elektronske vize i da ukoliko nisu isti, ne pustaju ljude da udju u Australiju, bez obzira da li su dobili vizu ili ne

P.S. Veoma mi je ovo bitno, zamolio bih za odgovor :)

Back