Ovde su ziveli ko bogovi. Drzava je bila fina ko Finska. Sve bilo jeftino, gorivo hrana komunalije kuce (od '92-93 recimo na ovamo). Samo je trebalo da nisi lenj i posla i para bilo uvek. Ovi su za stednju culi samo preko televizije. Novci se trose na takve gluposti da ne bih mogao ni da opisem. Naravno, i od tih gluposti neko zaradi, pa i on lepo zivi. Kriza, svetska, osetila se svuda, pa i ovde. Sad Australija cini mi se klizi ka Americi polako... Sve lagano poskupljuje, racuni, gorivo, kuce, rente, hrana, oni sto nisu stedeli, poceli su, skrece se ka Azijskim jeftinijim proizvodima, zatvaraju se fabrike i proizvodnja prebacuje u Kine Malezije i Indije, Vlasnici nekretnina se trude da zadrze svoj visoki life-style... Oziji se osetno bude iz "easy-going mate", ovi sto ih mrzelo da rade sredom i petkom, sad traze posla, uzimaju cak i poslove koje su emigranti samo hteli da rade...
Ali opet... dokle god Australija ima nepogresivi minimalac od 15 dolara na sat, sve se to fino kotrlja... I gradjevinac da je mogao malo da ustedi na radnicima, mozda bi ostao.
To i on, izbeglica iz Adelaide

Vracajuci se na junaka moje price, gradjevinca-preduzimaca, mislim da je on Australiju shvatio kao gastarbajter Nemacku: ostanes par godina, zaradis i vratis se. Kao da nije hteo da prihvati novu sredinu i kulturu. A cini mi se da vecina ljudi na ovom forumu ne razmislja tako.
I sad si me terao da se raspisem, treba da se pakujem bre, selim se opetU stan od 300 i kusur hiljada dolara, za rentu od 1000 i nesto mesecno, sa bondom od jos toliko... Ugovor je jasan, hm, ne cini mi se da gradjevinci ipak nisu bas toliko jadni
![]()
Zasto se selis? Zbog boljeg stana, nize kirije, bolje lokacije, novog posla ili neceg petog? Kolika su prava ljudi koji iznajmljuju stan tamo? Moze li gazda jednostrano raskinuti ugovor kad god hoce i koji je rok iseljenja?