Odlazak u Australiju-opšta diskusija

Ovde su ziveli ko bogovi. Drzava je bila fina ko Finska. Sve bilo jeftino, gorivo hrana komunalije kuce (od '92-93 recimo na ovamo). Samo je trebalo da nisi lenj i posla i para bilo uvek. Ovi su za stednju culi samo preko televizije. Novci se trose na takve gluposti da ne bih mogao ni da opisem. Naravno, i od tih gluposti neko zaradi, pa i on lepo zivi. Kriza, svetska, osetila se svuda, pa i ovde. Sad Australija cini mi se klizi ka Americi polako... Sve lagano poskupljuje, racuni, gorivo, kuce, rente, hrana, oni sto nisu stedeli, poceli su, skrece se ka Azijskim jeftinijim proizvodima, zatvaraju se fabrike i proizvodnja prebacuje u Kine Malezije i Indije, Vlasnici nekretnina se trude da zadrze svoj visoki life-style... Oziji se osetno bude iz "easy-going mate", ovi sto ih mrzelo da rade sredom i petkom, sad traze posla, uzimaju cak i poslove koje su emigranti samo hteli da rade...
Ali opet... dokle god Australija ima nepogresivi minimalac od 15 dolara na sat, sve se to fino kotrlja... I gradjevinac da je mogao malo da ustedi na radnicima, mozda bi ostao.

To i on, izbeglica iz Adelaide ;), kaze: jacanje australijskog dolara veoma steti izvozu, sto smanjuje prihode zemlje. Pored toga usporavanje rasta privrede u Kini, najvecem uvozniku australijskih sirovina, dodatno otezava situaciju. Ako se na to doda svetska kriza, dobija se losija situacija nego pre 2008., ali gde nije tako? Daleko su oni od Srbije ili krize u Americi i zapadnoj Evropi. Podrucja ekonomskog rasta su sada ionako Brazil, Rusija, Indija i Kina, no ne plasim se ja da ce odjednom propasti G7 zemlje. Samo da Dzulija Gilard ostane jos koji mandat, da ne otezaju uslove useljenja i ne poostre socijalnu politiku...

Vracajuci se na junaka moje price, gradjevinca-preduzimaca, mislim da je on Australiju shvatio kao gastarbajter Nemacku: ostanes par godina, zaradis i vratis se. Kao da nije hteo da prihvati novu sredinu i kulturu. A cini mi se da vecina ljudi na ovom forumu ne razmislja tako.

I sad si me terao da se raspisem, treba da se pakujem bre, selim se opet :) U stan od 300 i kusur hiljada dolara, za rentu od 1000 i nesto mesecno, sa bondom od jos toliko... Ugovor je jasan, hm, ne cini mi se da gradjevinci ipak nisu bas toliko jadni :)

Zasto se selis? Zbog boljeg stana, nize kirije, bolje lokacije, novog posla ili neceg petog? Kolika su prava ljudi koji iznajmljuju stan tamo? Moze li gazda jednostrano raskinuti ugovor kad god hoce i koji je rok iseljenja?

Malo si me zatekao u neznanju ovde, ne znam da li gazda moze da raskine ugovor. Recimo da nema bas racuna da ga raskine jer pravi novac tako. Vecina naroda i kupuje nekretnine za investiciju, pa izdaje. Selio sam se jer se kuca prodala. Mj izbor, ziveo sam do skoro na prvivatnom ugovoru, bez agencija bondova i svih onih legalnih ******-palaca koja stite vlasnike a tebe jebu kako stignu. Sad sam morao uci u agreement, pregledali su me do gole koze, samo na rentgen sto me nisu slali (figurativno). Pretpostavljam da i na to treba da se navikne covek, da agenti mogu da traze da znaju sve o tebi... Agreement je naravno odvratan, http://www.tuv.org.au/ Na primer tu mos procitati dosta ako te interesuje. Sve sto se potpisuje, to smo se navikli vec i u Srbiji, ide na tvoju stetu uglavnom i sadrzi fine print (sitna slova). U pocetku je naravno zajebano jer te svi jebu a ti si nov i nemas vremena... Sad vec kad nadjem vreme mogu i da vratim ponekad milo za drago.

Selio sam se jer se kuca prodala.

Bas na to sam i mislio-kad gazda odluci da proda ili da se vrati u stan. Takvu sam situaciju imao u Beogradu, pa si je ne zelim i u Australiji. Znam da su u zapadnoj Evropi podstanari zasticeni kao beli medvedi, ako ne i bolje :), pa sam se ponadao da je i u Australiji tako... Bas cu pogledati taj ugovor.

Nego, u kojoj je temi pokriven tvoj odlazak? "Posao Australija" zamire kad GeaGea ode :D.

Dobro, saznacemo za to seljenje kad te interesuje. Mene vise pogadja sto ja ne mogu da idem kad hocu bez posledica, izgleda mi uslo u krv sad da idem, pa ne mogu se zaustavim. Otkad sam dosao ovde gledam samo gde bih otisao dalje. Prodavanje kuce i ne ide tako brzo, tako da nije lako izdati nesto sto je na prodaji. Zato sam i uzeo bio tu kucu, znao sam da se prodaje, dolazili su mi agenti i ljudi da gledaju, ali sam prosao jeftinije i nisam bio vezan ugovorom koliko da ostanem. Trebalo je 4-5 meseci da se proda, a ostali smo tu 7-8 taman koliko nam je i trebalo da se razmislimo sta dalje.

Ne znam koja tema, vise tema, plus su monderantori menjali nazive. Recimo odes u profil i vidis statistiku poruka i nadjes gde ih ima najvise. Ne u stvari nece ici tako... napredna pretraga pa kroz korisnicko ime.... ma trazi onu temu sa najvise stranica, ta je ;)

Kad iznajmljujes stan/kucu preko agencije, obicno ti ponude da potpises ugovor na 6/12 meseci. Ukoliko ga potpises, vlasnik stana/kuce ne moze da raskine ugovor odnosno da te izbaci dok si pokriven ugovorom, osim ako ne postujes odredbe ugovora. Na primer, prestanes da placas kiriju, drzis kucne ljubimce iako je ugovorom zabranjeno, uselis u kucu jos nekoliko prijatelja/clanova porodice, pusis u kuci a zabranjeno je itd itd. Isto tako, ni ti ne mozes da raskines ugovor zato sto si resio da se preselis u drugu kucu, ne svidja ti se taj kraj i slicno. Naravno, niko te ne moze naterati da ostanes u kuci ako ne zelis, ali si obavezan da platis kiriju za preostalo vreme ugovora, ziveo ti u njoj ili ne.
Ako se kuca proda za vreme tvog ugovora, novi vlasnik te nasledjuje dok ti ne istekne ugovor a za ubuduce pregovaras sa novim vlasnikom. Od njega zavisi da li zeli da se licno useli ili da tu kucu nastavi da izdaje.
Ponekad ti stari ili novi vlasnik moze ponuditi novcanu nagradu da se iselis pre isteka ugovora. Recimo ponudi ti $1,000-$2,000 da odes jer ce mu biti lakse da proda kucu bez podstanara ili hoce ranije da se useli. Ti naravno nisi u obavezi da prihvatis ali ako znas da ces se za par meseci morati seliti a nasao si nesto sto ti odgovara ili jos bolju kuci, naravno da ces prihvatiti takav podsticaj.
Druga je situacija kada na primer potpises ugovor o rentanju od 12 meseci i neposredno pre isteka ugovora ti agencija/vlasnik ponudi novi ugovor na recimo 12 meseci, ti mozes da ga ne prihvatis i trazis da budes podstanar bez ugovora posto recimo ne znas dokle ces ostati, gradis kucu ili ti predstoji putovanje u rodni kraj od par meseci i ne zelis da placas kiriju za to vreme. U tom slucaju, ukoliko agencija/vlasnik prihvati tvoj uslov (ako si bio dobar podstanar obicno prihvate), ti si obavezan da das 1 mesec pre nego sto napustis kucu, obavestenje agenciji da odlazis.

Ukoliko rentas kucu od privatnog lica a ne preko agencije, ako si bez ugovora, moze te izbaciti kad hoce, sa otkaznim periodom od 1 meseca, a naravno i ti mozes da odes kad hoces uz isti otkazni period.

Verovatno postoje manje razlike u propisima u svakoj Australskoj drzavi, ali to ti je sustina.

Ma ima na cemu :) Nego zajebavas li se ti za ovo da ti ponude soma-dva da se iselis? Pre ce biti da ti salju agente u inspekciju svake nedelje da smisle kako da te oteraju...
Kad raskidam ugovor, placam troskove nalazenja novog stanara (oglasavanje i agency fee) i rentu dok se ne izda. Ne placam sve do kraja ugovora. To na papiru, u praksi mozes oglasiti sam i trazis nekog da preuzme lease od tebe i onda ga serviras agenciji, opet imas troskove ali zato ne zavisis od toga da ce agenciju bas boleti da li ce i kad ce naci novog stanara... Tako sam ja trazio kraci lease, samo s druge strane nisana.
Izvinjavam se sto sam dodavao, ja onako radi konverzacije. :)

Inace, kakote?

Podsticaji za iseljenje se desavaju, mozda ne toliko cesto ali dovoljno, ukoliko se poklope kockice i odgovara obema stranama. Cuo sam za varijante da gazda nudi da plati troskove preseljenja, i slicno.
Inspekcije svake nedelje su protivzakonite ili protivne ugovoru. Obicno se ugovorom precizira da ti je prva inspekcija posle recimo 4 nedelje a posle svaka naredna posle 3 meseca. Ukoliko nemas ugovor a gazda ti dolazi ili pokusava da dolazi u inspekciju svake nedelje, to je vec 'harrasment' i mozes da se zalis nadleznom telu u svojoj drzavi.
Sto se tice: 'Kad raskidam ugovor, placam troskove nalazenja novog stanara (oglasavanje i agency fee) i rentu dok se ne izda.' u pravu si. Zaboravio sam na tu mogucnost, ali u principu se sve svodi da obestetis vlasnika za raskid ugovora.

Ako sam oglasis, kako ti navodis, i sam nadjes novog tenanta, vlasnik ne mora da ga prihvati, sto opet tebe stavlja u jos nepovoljniju poziciju ako si imao troskove oglasavanja.

U pravu si i u vezi toga da agencija se nece bas ubiti trazeci novog tenanta ako zna da ti placas ili si obabezan da placas do kraja ugovora, ali to opet zavisi i od agencije i od vlasnika i od tvog prethodnog odnosa sa obe strane.

Isto tako, dosta toga zavisi i od ugovora koji potpises, ako ga imas. Tamo se precizira sta se desava u slucaju raskida ugovora.

Hvala na pitanju, ja sam dobro, mada nisam trenutno u Au.

Hvala i na konverzaciji i dopuni, posto je proslo malo vremena od kada sam bio tenant, pa se zaboravlja :-)

Kako ste vi?

Strogo promenljivo jos uvek :-) hvala na pitanju. Hvala na upadu mislim da smo prilicno dobro pokrili stanovanje sada - i ja sam nesto zaboravio, igru od slucaja do slucaja, kao i uvek, pokusavas da procenis ljude s kojima imas posla, da bi izbegao neprijatnosti u buducnosti, a i oni tebe procenjuju, pa ako pomisle da si tuta, prilicne su sanse da ce pokusati da te prejebu za nesto... ;) Zivot je igra.
Sad sam se setio neceg mozda pametnog i korisnog :mazi:.
Ako idete u paru u emigraciju, taman mozete podeliti poslove, jedan da usmeri energiju na posao i zaradjivanje, drugi da se usmeri na istrazivanje uslova zivota i stednju. Ako imate decu, razgovarajte sa centrelinkom kad se smestite, mogu prijatno da vas iznenade. Ustvari, koliko vas zna na sta nemate pravo kad dodjete u prve dve godine, na sta ne? Ako ima interesovanja napisacemo negde da se vidi lako...

koliko vas zna na sta nemate pravo kad dodjete u prve dve godine, na sta ne? Ako ima interesovanja napisacemo negde da se vidi lako...

Naravno da ima interesovanja za to :). Koliko sam ja shvatio do sada iščitavajući ove forume, novopridošli sa PR statusom imaju pravo na:
-newstart allowance, pomoć onima koji traže posao
-koncesije za prevoz
-FTB dodatak na porodicu

Nisam detaljno istraživao šta je šta, ima vremena... Postoji li još neki vid pomoći?

Mmmm, newstart - ne, pomoc za trazenje posla - daju ti papir sa web adresama pa trazi, koncesije za prevoz - kako gde i zavisno od drugih faktora, npr ako upisete ames ili drugu skolu ili izvadite health care card, za porodicu s decom jest ima nekoliko. A jeste i rano o tome razmisljati...
http://www.humanservices.gov.au/spw...-your-language/resources/9334/9334-1207sr.pdf
http://www.humanservices.gov.au/customer/information-in-your-language/serbian
***** ga sve su ovo premestili i adrese promenili... ja ne mogu bas da citam sad i prepricavam, ali... health care card se vadi kad imate mala primanja, pa na osnovu toga dobijete popust na komunalije, i vazi vam kao concession jos ponegde, i rent assisstance za porodicu s decom s malim primanjima postoji. Pa istrazujte dalje.

Ne znam jesu li promene ili razliciti slucajevi ili netacne informacije sa bilo koje strane, ali ko god je od nas otisao u Centrelink, dobio je nista od toga.
Osim vec gore pomenutog.
Uglavnom sve to ide pomalo nizbrdo, tako da koliko sam iskusio i uporedio price od pre saku godina, jeste se promenilo i jos se menja.
Pretrazi sajt, vidi ko ima pravo na newstart, vidi ko je izuzet od kojih prava u prve 2 godine, zovi ih telefonom ako ti nije skupo pa ih pitaj. Koristi ovo sto mi pricamo kao pocetnu informaciju, ne krajnju.

:) Ima ovde tih ostrvljana koliko volis. Raj je raj a pare su pare, ne mos se uziva bez njih. Upoznao sam jednog sa Kukovih Ostrva, kaze kad ode tamo ne mora da radi nista puno (a i da mora nema sta), sve sto mu treba da jede moze da ubere ili ulovi. E sad kako se snalaze za sapun pastu za zube i WC papir, nisam pitao. ;)
A inace si me iznervirao s s tom slikom :mazi: ovde naci drvo da baca senku na plazu, tesko... Mada ako cemo iskreno, retkost je to i na nasim morima, zato se uvek rado setim Pahisa na Tasosu.

:) Ima ovde tih ostrvljana koliko volis. Raj je raj a pare su pare, ne mos se uziva bez njih. Upoznao sam jednog sa Kukovih Ostrva, kaze kad ode tamo ne mora da radi nista puno (a i da mora nema sta), sve sto mu treba da jede moze da ubere ili ulovi. E sad kako se snalaze za sapun pastu za zube i WC papir, nisam pitao. ;)
A inace si me iznervirao s s tom slikom :mazi: ovde naci drvo da baca senku na plazu, tesko... Mada ako cemo iskreno, retkost je to i na nasim morima, zato se uvek rado setim Pahisa na Tasosu.

Takvih plaza ima dosta ali su divlje :D Samo na putu Sydney-Woolongong ima ih 5-6 ako ne i vise ali nisu "popularne" pa narod i ne zna za njih...

Back