Odgovor SAD-a na plan Rusije i Kine o postavljanju nuklearnog reaktora na Mesec

Sensei

Master
Moderator
Poruka
69.394
Stejt department je pozvao na "rigoroznu" bezbednosnu procenu predloženog zajedničkog plana Rusije i Kine za uspostavljanje lunarne baze na nuklearni pogon u narednoj deceniji.

Jurij Borisov, šef ruske svemirske agencije Roskosmos, rekao je ranije ovog meseca da dve sile „ozbiljno razmatraju projekat“ za postavljanje nuklearne elektrane na površinu Meseca koja bi jednog dana mogla da podrži lunarna naselja. Projekat bi, rekao je Borisov, mogao da se odigra „negde na prelazu 2033-2035.

Portparol Stejt departmenta rekao je za Newsweek da su SAD „svesne planova NR Kine [Narodne Republike Kine] i Rusije za međunarodnu stanicu za istraživanje Meseca“, napominjući „decenijske saradnje u svemiru“ između dva suseda.

Nema sugestije da planirani projekat ima vojnu komponentu, ali Institut za proučavanje rata sugeriše da su Borisovljeve primedbe „indikativne za otopljavanje odnosa i spremnost Kine da podstiču dugoročno strateško partnerstvo sa Rusijom kako bi se suprotstavili i eventualno ugrozili Zapad“.

Američki strahovi u vezi sa oružjem u svemiru bili su pojačani u februaru, kada su američki zakonodavci pozvali predsednika Džoa Bajdena da skine tajnost sa informacija o „ozbiljnoj pretnji nacionalnoj bezbednosti“, navodno ruskom antisatelitskom oružju na nuklearni pogon. Moskva je više puta demantovala te izveštaje.

https://www.newsweek.com/us-respond...artment has urged,base within the next decade.
1710264889294.png


Jesu li Rusi i Kinezi dobrice koje žele napredak čovečanstvu?
Da li se nešto vojno kuva u svemiru?
Da ne planiraju da uteknu tamo ako ovde zagusti?
 
SAD, Rusija i Kina su sve članice Komiteta Ujedinjenih nacija za miroljubivo korišćenje svemira – UNCOPUOS – istakao je portparol. „Za lansiranje bilo kog svemirskog nuklearnog sistema, Sjedinjene Države veruju da sve nacije moraju da obezbede rigoroznu bezbednosnu analizu zasnovanu na riziku.
ali mogu i nikoga da ne pitaju. Naročito ako se mrko gledaju pre toga.
 

Back
Top