Odeća za pse - za ili protiv

У Пет центру, пре неког времена, видела сам пса коме је власница испробавала разне јакнице и џемперчиће. По самом понашању пса, схватила сам да је веома љут и да негодује што је власница одушевљена како му стоје џемперчићи. Пас је био средње расе и по мени, нимало му није био потребно све то. Да ли је то помодарство у питању? Да ли су псима стварно потребне те ствари, знајући да их је природа направила отпорним на временске промене, са самом длаком и подлаком? Да ли могу да настану кожна обољења и губитак имунитета ако се псу стално облачи јакница или џемпер? Јер све више виђам псе на улици који су обучени а далеко од тога да је хладно за њих.

О овоме сам доста расправљала са једном женом у ветеринарској апотеци и она и ја смо биле против тога.

Занима ме ваше мишљење.

Ja imam dva mala psa ...pekinezerku i mešanku (pinča i pekinezera) .... do sada im nisam oblačila ništa, medjutim, ovih dana sam krenula u potragu za nekim stvarčicama..... kad padne kiša ili sneg, one se toliko pokvase, isprljaju i umažu ... da mi je lakše da im obučem nešto, nego da ih posle pola sata u kupatilu brišem od blata (ovde mislim na ono blato koje se uhvati na dlaku, ne na šapice).... ili npr ako se pokvase, da ih sušim fenom. Oba psa držim u kući i ne mogu da ih pustim da mi vršljaju onako prljavi.

Jednom prilikom mi je pekinezerka dobila upalu bešike, zato što sam je izvela napolje po snegu i nisam je dobro obrisala ..... pa me je to njeno lečenje, skuplje koštalo nego da sam joj kupila nešto što bi je zaštitilo u tom momentu.

Odeća je vrlo praktična stvar, kada vremenski uslovi to zahtevaju ..... i smatram da mogu itekako da zaštite psa ..... Ali za nošenje odeće non stop - nisam.

Ja moju Milicu (naročito sada posle šišanja), moram da obučem u džemperče, jer joj je hladno čak i u njemu kada smo napolju, kada duva i pada kiša kao ovih poslednjih dana... trese se od hladnoće i kada je obučem, a kamoli kada bih je izvela bez džempera.
Ne vidim šta je u tome loše ako je rasa takva da mora da se oblači.
Moje kuče mora da se oblači preko zime i ja bih bila "nacista" da je pustim da onako mala i niska trčkara po snegu i blatu, neobučena.
Ponavljam - takva je rasa. Ne podnosi nikakve ekstremne razlike u temperaturi.
Već mi je jednom imala kijavicu u Americi i ne bih volela da se to skoro ponovi...
Nema patikice ali ponekad - koliko blata donese iz šetnje poželim da joj ih kupim, mada mislim da bi joj smetale. :)
Imala je veliki problem kada je došla u Srbiju, šapice su joj bile toliko nežne da to nije normalno, pa dok sam ja otkrila da joj smeta vreo beton, već je imala male opekotine... jednostavno, zaboravila sam da su ovde letnje temperature nenormalno visoke... a imala je i povredu jedne šapice (ujeo je pas lutalica za zadnju šapicu) čim smo došle na Banjicu... i to nikako ne može da zaboravi... laje na kuce koje srećemo, hoće da se onako mala tuče, ma haos od nje...
Nije mi teško da joj brišem ili perem šapice. Čak šta više uživam da se bavim njome, samo što je ona takva pa ne dozvoljava da se češlja, pa imam problema sa održavanjem njene dlake, ali već sam pisala o tome.

Ma to su gluposti...doberman nema duzu dlaku pa mu zima ne smeta. Ta danska doga da je gazda sutne na ulicu brzo bi se privikla na zimocu bez problema.

Ne bi, veruj mi. To je oduvek bila aristokratska, kućna rasa. Sama njihova građa nije prilagođena životu napolju, uz neredovne obroke... A dlaka im je jako kratka, podlaka je eventualno dozvoljena zimi i to tanka... Ista stvar kao sa recimo bulterijerima. Bio bi apsolutni kretenizam da ja sad mom psu koji ima dugu dlaku i gustu podlaku oblačim bilo šta. Igrali su se jednom moj otac i moja sestričina i obukli mu njene stare, male gaćice, stao je kao ukopan sa :( ovakvim izrazom lica. Ali mogu da prihvatim i razumem kratkodlake i golokože pse ili one iz toplijih krajeva, sveže ošišane... u džemperu ili duksu kad je hladno ili u kišnoj kabanici kad pada kiša. A što reče neko da pudle imaju dugu dlaku ako se ne šišaju, kad se ne šišaju redovno, tako duga, gusta i kovrdžava dlaka je jako teška za održavanje a koža im je osetljiva. Ne trimuju se škotski terijeri i vestiji iz hira nego da ne bi dobili kožnu infekciju. Rekoh već, Pi Didi, Britni Spirs i Paris Hilton su retardi koji ne znaju šta će sa sobom od besa pa se iskaljuju na jadnim "ljubimcima". I zna li eko šta je sa Zvončicom? Videla sam negde skoro sliku te guske sa nekom lepom macom poluduge dlake.

Evo da pocnem od sebe prvo, Tediju sam iz zezanja dva puta obukla majice i tako ga slikala, ali se nikad nije pojavio u javnosti u tome.:lol: Doduse njemu i ne treba nikakva odeca, leti mu je vruce, a zimi uziva ma koliko god da je hladno. Jedno vreme sam mislila da mu nabavim onaj kaputic za kisu, ali s obzirom da on i kisu voli za tim opet nema potrebe.
E sad, sto se tice drugih meni apsolutno ne smeta kada neko svog psa obuce u dzemper, jer je pretpostavljam psu hladno. Niko normalan nece oblaciti haskija recimo u dzemper, ali ove rase koje nemaju podlaku se zimi bukvalno smrzavaju. To su sve one rase koje su u grupi za pratnju i razonodu, i nisu napravljene da bi bile u dvoristu i po svim temperaturama, te su tako zavisne od dobre volje svoijh vlasnika. A i u drugim grupama ima pasa kojima je takodje hladno zimi, te ne vidim razlog da se smrzavaju samo da se vlasnici ne bi "blamirali" pred drugima zbog toga sto oblace svoje pse.
Doduse u totalno drugu grupu bih svrstala kostime za pse, to mi je manje vise odvratno i bezveze. Ima slatkih kao sto su ona dva mopsa obucena da izgledaju kao hotdog, ali generalno ti kostimi su mi bas bzv.
Mada na kraju moram da priznam da mi je ipak draze kada vidim obucenog psa nego zapustenog, jer je to ipak znak da vlasnik obraca bar neku paznju na svog ljubimca, pa makar nekima to bila pogresna paznja. Bolje ista nego nista.;)

Mada na kraju moram da priznam da mi je ipak draze kada vidim obucenog psa nego zapustenog, jer je to ipak znak da vlasnik obraca bar neku paznju na svog ljubimca, pa makar nekima to bila pogresna paznja. Bolje ista nego nista.;)

Složila bih se sa tobom .... takvi obučeni psi, ne samo da pokazuju da gazda obraća pažnju, već i neku možda preteranu brigu .... što svakako ne može da škodi.

AVE98S.jpg

AVE031SG.jpg

Delimichno se slazhem se da je oblachiti kuchitje u kojekakve dzhemperice i jaknice smejurija, ali ima pasa kojima je neophodna zashtita...

Juče prolazim kroz tašmajdanski park .... ide jedan ekstra frajer i šeta dva šteneta maltezera obučene u crveno plave zekice, koje imaju i rukave i nogavice .... Bože mili kakve dve pufne - toliko cakane da ja nemam reči ....

Nekako mi je ta garderobica na njima bila baš onako cool - skroz im je pristajala ..... a štenci onako šetaju i vrte repićima ... i nekako su baš happy :)

s t r a š n o,:dash:, pas mi je kao štene oboleo od krajnika pa mu nisam oblačio džemperčiće i ostale gluposti, ako je već gazda ekscentrik i voli da privuče pažnju neka se skine go i šeta po gradu a ne da maltretira nesrećnu životinju. nemam preterano lepo mišljenje o takvim vlasnicima pasa, imam osećaj da svoje komplekse leče preko nekoga ko to ne zaslužuje

za neke je stvarno potrebno dodatno oblacenje inace nece ni da setaju jer nisu stvoreni za ulicu i za hladno
<a href="http://img258.imageshack.us/my.php?image=mazaukaputicu2vp2.jpg"[/QUOTE]

za koje to konkretno? kao onaj lab što nosi onaj maskirni prsluk da ga ptice ne uoče, pa to je još veći degenizam, ptice mogu čak da razlikuju travu i rastinje od tkanine iste boje, nema efekta, samo mu smeta kad krene na aport, budalaština

za koje to konkretno? kao onaj lab što nosi onaj maskirni prsluk da ga ptice ne uoče, pa to je još veći degenizam, ptice mogu čak da razlikuju travu i rastinje od tkanine iste boje, nema efekta, samo mu smeta kad krene na aport, budalaština

rekao sam ja već na prethodnim stranama...

stavljaju im to NE DA BI SE POKAZALO DA BRINU O NJIMA
već da bi kao BILI U FAZONU....da drugi to vide.

priroda je zivotinje stvorila takve kakve su....GOTOVO
mi će mo po običaju IZMISLJATI :D

Nemoj Dogg ti da se mnogo praviš naivan.:per::per::per:
Kako kojim psima.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Pa Haras li nema ništa sa džepovima na sebi kad krene u svoje noćno- dnevene aktivnosti koje i i aparat ovekovečio.:per::per:
Gda onda stavlja plen?

Back