Od kojeg naroda su potjekli Bosnjaci?

Povelja Dubrovcanima iz 1189​

Ova povelja Bana Kulina iz 1189 predstavlja prvi sacuvani bosanski dokument i prvi pomen slovenskog imena grada Dubrovnika (Epidaurum, id est Ragusium, na tal.: Ragusa). Godinu dana prije pisanja ove povelje Rimski papa salje 1188, dubrovackom nadbiskupu plast i potvrdjuje stara prava dubrovacke crkve. U pismu pominje srpsku Bosnu: "regnum Servilie, quod est Bosna" (srpska kraljevina koja je Bosna). To je bilo vrijeme bana Kulina.

(regnum u to doba ne mora nuzno da znaci "kraljevina", Bosna je bila tada banovina)

Vidjeti u: I. Kukuljevic, Codex diplom, II, 148, str 21.)

Prilozi

• povelja-dubrovcanima.gif
    povelja-dubrovcanima.gif
    14,2 KB · Pregleda: 8
ne pametuj nego procitaj povelju Tvrtka iz srednjeg vijeka....a okani se mitomanije.
А што прво ти не прочиташ? Да си прочитао не би написао глупост
Evo povelja bosanskog kralja Tvrtka Kotromanica o Bosnjanima,
Тврко 1354. није био краљ.
И већ сам то на другим темама исцрпно коментарисао, и ту повељу и повеље Степана II Котроманића из 1322. и 1324. (о којима ти појма немаш јер ниси завирио у дјело Марка Вега већ преносиш само издвојене скениране цитате бошњачких портала за брзу индоктринацију малоумних грла), гдје се помињу Бошњани али увијек уз обавезан придјев "добри", а како се увијек помињу у контексту уз области (Хумска земља, Босна, Загорје, Доњи Краји, Усора, Соли, Ускопље итд) јасно је да је у питању територијална одредница.
to sto je Bosanski kralj vladao Srbijom ne znaci da je srbin,
Нити сам написао (имаш проблема са ћирилицом) нити у некој повељи пише да је Стефан Твртко или неки други Котроманић владао Србијом.
Стефан Твртко рецимо у повељи из 1378-е Дубровчанима пише да је краљ Србљем (Србима, не Србијом), Босне, Поморја и Западних страна. У каснијим повељама би побројао и неке друге области. Стефан Томаш Остојић Котроманић се у повељама титулише да је краљ Србљем, Босне, Приморја, Хумске земље, Доњих Краја, Усоре, Соли, Подриња и Западних страна, прво народ којим владају а затим набрајају области. Ако томе додамо да се и Стефан Твртко и каснији Котроманићи у повељама често позивају на прародитеље своје, господу српску, нормалним људима то нешто казује, онима умова заробљених у србофобији џаба било шта објашњавати.

Умјесто преношења мантре са бошњачких србофобичних портала послушајмо коју од историчара Салиха Селимовића

Poslednja izmena:
Sličnog porodičnog predanja, režiser Emir Kusturica otišao je je i korak dalje, pa se krštenjem u manastiru Savina, s krštenim imenom Nemanja, vratio pradedovskoj veri.

Moja porodica je poreklom srpska, pravoslavna. Moj otac je rođen kao musliman, ali je, pre svega, bio Srbin. Moja majka je takođe iz muslimanske porodice. Ali, ona se ne identifikuje ni s jednom religijom. Veruje u snagu ljubavi. Ja svoju nacionalnost zasnivam na svom jeziku. To je ranije bio srpskohrvatski, danas je to srpski. Ovo nacionalno kulturno nasleđe definiše, dakle, moj identitet. Ali, ja se osećam takođe i Crnogorcem, jer mentalitet brđana je blizak mom – poverio se svojevremeno francuskom „Figaru“.

Bošnjaci potiču od srednjovekovnih Bošnjana. Pre Osmanskog osvajanja, pripadali su Crkvi Bosanskoj koja je bila državna, autokefalna i šizmatička crkva srednjovekovnog Bosanskog kraljevstva.

DNK ispitivanja su pokazala da Bošnjaci sa Sandžaka nisu srodni Bošnjacima iz Bosne. I onda - nisi u pravu.

Na primer, Bošnjaci iz Bosne kažu potjekli, a oni iz južnog Sandžaka vrše jotovanje i kažu poćekli (jer se služe crnogorskim jezikom). I bošnjački i crnogorski jezik koriste svoje istorijsko pismo - abece-čedu, koju je prema Vukovoj ćirilici osmislio Ludwig von Gay, tamo, 1830 i neke.

Poslednja izmena:
Danasnja Bosnjacka nacija pokusava u sustini ne moguce, na jednoj ruci da se strogo vezuju za srednovekovnu Bosnu, a u isto vremene da svi srpskohrvatski Muslimani su Srbi, a poticu iz Slavonije ili centralne Srbije, Vojvodine, svugde gde su bili Muslimani.

To se pokusava za tim da su svi oni otisli iz Bosne pa se vratili, sta je prilicno ne verovatno. Na kraju hodzi nije stalo do toga dal su sada neki potomci Kstjana ili neki drugi *****, ko je hteo postati Musliman je i postao.
Isto kao i Srbi Ili Hrvati,ne vidim nikakvih razliku, ne tvrdim da je ispravno.

Verovatno od Kikuju plemena iz Kenije- pripadaju siroj porodici Bantu naroda..a sad bez sale znaju dobro Oni od koga su potekli-Islamizirano stanovnistvo Bosne..Slovenskog porekla preko 98 posto od Srba i Hrvata uz ucesce i drugih naroda ovog poluostrva....e sad sto oni to nevole i kriju kao zmija noge zbog politike verskih i drugih razloga i izmisljaju tzv..pretke..Marsovce..Jupiterance..Klingonce.to samo pokazuje njihovu nezrelost..

DNK ispitivanja su pokazala da Bošnjaci sa Sandžaka nisu srodni Bošnjacima iz Bosne. I onda - nisi u pravu.

Na primer, Bošnjaci iz Bosne kažu potjekli, a oni iz južnog Sandžaka vrše jotovanje i kažu poćekli (jer se služe crnogorskim jezikom). I bošnjački i crnogorski jezik koriste svoje istorijsko pismo - abece-čedu, koju je prema Vukovoj ćirilici osmislio Ludwig von Gay, tamo, 1830 i neke.
Otkad postoje istoricari koji sa na osnovu jotovanja ,imena,pisma pozivaju na porijeklo?

Ponistavanje crkve i priklanjanje katolickoj crkvi je bio uslov da bi dobili pomoc za odbranu od Turaka.
Bošnjački su vladari u vreme Crkve Bosanske par puta bili priznavali "nepogrešivost" rimskog pape i objavili da se vraćaju "majci crkvi" jer hteli su izbeći krstaške pohode na njih; tada međutim u praksi oni nisu postali katolici već su nastavili sa ispovedanjem svoje autohtone vere, kao i drugih "jeretičkih" učenja tada u Bosni, a koja su bile komplementarna s Crkvom Bosanskom, na primer bogumilstvo koje je došlo iz Raške kada je Stefan Nemanja odatle proterao bogumile. Tek kada Crkve Bosanske nestaje, Bosanci, oni koji nisu prešli u Islam a koji je inače kao učenje bliži Crkvi Bosanskoj nego što su to katoličanstvo odnosno pravoslavlje, postaju pravi katolici. Ili pravoslavni, jer su Osmanlije dozvoljavale Carigradskoj patrijaršiji u Bosni svoje eparhije osnivati.

Bošnjački su vladari u vreme Crkve Bosanske par puta bili priznavali "nepogrešivost" rimskog pape i objavili da se vraćaju "majci crkvi" jer hteli su izbeći krstaške pohode na njih; tada međutim u praksi oni nisu postali katolici već su nastavili sa ispovedanjem svoje autohtone vere, kao i drugih "jeretičkih" učenja tada u Bosni, a koja su bile komplementarna s Crkvom Bosanskom, na primer bogumilstvo koje je došlo iz Raške kada je Stefan Nemanja odatle proterao bogumile. Tek kada Crkve Bosanske nestaje, Bosanci, koji nisu prešli u Islam, postaju pravi katolici. Ili pravoslavni, jer su Osmanlije dozvoljavale Carigradskoj patrijaršiji u Bosni svoje eparhije osnivati.
Dolazak Osmanlija je obiljezen protjerivanjem katolika i dolaskom pravoslavca u Bosnu zbog straha osmanlija od pobuna prouzrokovanih katolickom crkvom. Centar pravoslavne crkva je bio na njihovoj teritoriji i imali su uticaj na nju a katolicka je smatrana opasnom jer nisu nikakvog uticaja na nju imali.Katolici polako nestaju i mnoge katolicke crkve su postale dzamije Ili unistene u Bosni dolaskom Osmanlija.

Dolazak Osmanlija je obiljezen protjerivanjem katolika i dolaskom pravoslavca u Bosnu zbog straha osmanlija od pobuna prouzrokovanih katolickom crkvom. Centar pravoslavne crkva je bio na njihovoj teritoriji i imali su uticaj na nju a katolicka je smatrana opasnom jer nisu nikakvog uticaja na nju imali.Katolici polako nestaju i mnoge katolicke crkve su postale dzamije Ili unistene u Bosni dolaskom Osmanlija.
Crkva Bosanska, premda državna, nije zabranjivala druga učenja pa je tako neko mogao postati katolikom ili muslimanom i pre dolaska Osmanlija. Samo bi morao poštivat propisane običaje (pet puta dnevno molitva, propisani post i sl.), ali je u Bosanskom kraljevstvu vladala verska sloboda koja je bila jedinstvena za evropski Srednji vek.

Crkva Bosanska, premda državna, nije zabranjivala druga učenja pa je tako neko mogao postati katolikom ili muslimanom i pre dolaska Osmanlija. Samo bi morao poštivat propisane običaje (pet puta dnevno molitva, propisani post i sl.), ali je u Bosanskom kraljevstvu vladala verska sloboda koja je bila jedinstvena za evropski Srednji vek.
Nisam to mislio,potpuno se slazem samo da su pravoslavci u neznatnom broju bili zastupljeni u Bosni dok su katolici bili svugdje np bijela dzamija u Srebrenici ili glavna dzamija u Zvorniku su bila katolicke crkve na granici sa Srbijom.Dolaskom Osmanlija se slika drasticno mjenja.

Evo ja kao bosnjak da odgovorim

Niti smo ikad srbi ni hrvati bili, preci su nam se zvali Bosnjani a ovo bosnjak jer turcizirana rijec od bosnjani.

Ilija garasanin pise u svom nacertaniju i ono sto pise u "Matici srprskoj" prije 200 godina da su u bosni zivjeli, bosnjaci pravoslavci, bosnjaci katolici i bosnjaci muhamedanske vere...znaci nije bilo srba ni hrvata.

Ali vas srbe i hrvate zbunjuje sad to jer su nam preci imali vasa sadasnja imena tipa Stjepan ili Mladen, Ninoslav, Jelena , Katarina itd pa vi mislite da su bili srbi ali nikad se nisu izjasnjavali kao srbi ni hrvati. Srbizacija i hrvatizacija bosnjaka se desila krajem 19 stoljeca.

Da su nam se preci zvali srbi ili hrvati pa logicno bi bilo da smo i mi srbi ili hrvati,ali nema nigdje zapisano to u starim dokumentima.
Nije problem sa imenima, već sa prezimenima koja su i dan danas ista , recimo u Raškoj i u Novom Pazaru žive ljudi sa istim prezimenom, jedan je bošnjak, jedan je Srbin, to je ono što nas, laike pomalo zbunjuje.

Pozdrav,

Bosnjacka nacija je deobila svoj nacionalni oblik koja je usko povezana sa Islamom. Pitanje je od kojeg naroda su potjekli Bosnjaci i zna li se njihovo porijeklo? Odakle je dosao taj narod i jel su oni bili nekadasnje slavensko pleme koje je naselilo Balkan ili imaju ilirsko starosjedilacko porijeklo?
Od pavijana

Što on voli da ukrade narandžu od drugog više nego da i on ubere

Bošnjaci su potekli od Srba u 99% slucajeva i mozda 1% ostalih naroda tipa Turaka i nekih koji su se tu nalazili.
Primili su islam i od tada se razilaze sa Srbima,postaju muslimani, a 93-e Bosnjaci.
Svakom ko ima imalo zdravog razuma je ovo jasno.
Vise nisu Srbi i to je to.Ne znam zasto se oni ljute na tu cinjenicu i izmisljaju neke srednjovijekovne Bošnjane kao narod od koga potiču.
Prije dolaska Turaka na ove prostore, na ovim prostorima nije bilo muslimana.
Sama logika govori da su oni islamizovali dio lokalnog stanovnistva...a sasvim je nemoguce da su islamizovali iskljucivo samo jedan narod,tzv.Bošnjane,cak i da su oni postojali.
Na stranu sto u istoriji nema nikakvih tragova o tom posebnom narodu.A nema ni narodne tradicije.A nema ni posebnog jezika koji se razlikuje od srpskog.
Da sam ja danasnji Bosnjak i da me zaista interesuje moje porijeklo,a time i naroda kojem pripadam,potrudila bih se da nadjem vjerodostojne dokaze i idem "unazad" do mojih predaka,a ne da vjerujem nekom ko me u nekom hotelu proglasi nekim narodom.
I jos jedna stvar...da li je iko od danasnjih Bosnjaka,sebe tako zvao prije 93-e?
Niko nikada.Zivjela sam s njima i znam.Moze se reci sad da je bilo zabranjeno i slicno...ali ni u neformalnim razgovorima se niko nikad nije nazvao Bosnjakom.Kladim se da velika vecina nikad nije ni cula za taj termin.
Meni ne smeta da se zovu kako god hoce.Cinjenica je da jesu sada neki nov i poseban narod,nisu vise Srbi...ali mi smeta to prekrajanje istorije i prisvajanje Bosne kao da oni jedini tu zive i nazivanje Srba samo nekakvim pravoslavcima,da bi im umanjili identitet.
I prisvajanje srpskog jezika,takodje.

Meni ne smeta da se zovu kako god hoce.Cinjenica je da jesu sada neki nov i poseban narod,nisu vise Srbi...ali mi smeta to prekrajanje istorije i prisvajanje Bosne kao da oni jedini tu zive i nazivanje Srba samo nekakvim pravoslavcima,da bi im umanjili identitet.
I prisvajanje srpskog jezika,takodje.

Смета јер се ради једна врста НЛП-а. Присвајају термин Бошњак искључиво за себе и тиме покушавају да раскину везу осталих Босанца са административном територијом СР БиХ. Слично као да су се Срби у време националног буђења, рецимо 1800, прозвали Балканцима и уз подршку великих сила кренули да врше притисак на све остале народе да се чисте са Балкана. Не можеш тек тако да се називаш како хоћеш, поготово ако је иза тога очигледан контекст територијалне агресије.

Дете рођено 2000. године има 2 родитеља просечно рођена 1975-те год.
Ови опет имају 4 родитеља рођена 1950-те, а њихови родитељи су рођени 1925-те,
тако да гореспоменуто дете потиче од 8 парова рођених 1900-те године.

Идући даље у прошлост, а претпостављајући да свако мора имати оца и мајку,
и да је просечан родитељски узраст 25 година
долазимо до следећег броја предака горњег детета:

1800-те. - 256
1700-те - 4.096
1600-те - 65.536
1500-те - 1.048.576
1400-те - 16.777.216

Дете рођено 2000-те је 1400-те године имало преко 16 милиона предака !!!
Па ту има и Ескима !

Ма шта Ескима, има и Марсоваца !!!

Пошто горе математички показах да су сви људи браћа,
остаје да објасним како схватам нације.

Нација су грађани једне државе.
Они могу врло да воле своју државу, и да се изјашњавају по имену своје државе.

Људи се поистовећују са фирмом у којој раде, нарочито ако је добра фирма,
и понекад су спремни много тога да ураде за њу.

И држава је нека фирма те отуд народ понекад и гине за њу !!!

Isto kao i Srbi Ili Hrvati,ne vidim nikakvih razliku, ne tvrdim da je ispravno.

Za seobu Srba u Hrvatskoj ima brdo dokaza, za delimicno srpstvo Bosne kao celine i prisutstvo pravoslavlja na severu i Podrinju u srednjem veku isto, za srpske veze Bosne ima izvora, dok za to da su Muslimani u Beogradu koji opisuje Celebija bili 1699 iz Bosne nema nikakve. Cak je nevervatno da svih 75.000 Muslimana u Beogradu bili iz Bosne. Ima kod Karadzica ideje o tome 1804 a to je vec druga godine.

Back