Bošnjaci su potekli od Srba u 99% slucajeva i mozda 1% ostalih naroda tipa Turaka i nekih koji su se tu nalazili.
Primili su islam i od tada se razilaze sa Srbima,postaju muslimani, a 93-e Bosnjaci.
Svakom ko ima imalo zdravog razuma je ovo jasno.
Vise nisu Srbi i to je to.Ne znam zasto se oni ljute na tu cinjenicu i izmisljaju neke srednjovijekovne Bošnjane kao narod od koga potiču.
Prije dolaska Turaka na ove prostore, na ovim prostorima nije bilo muslimana.
Sama logika govori da su oni islamizovali dio lokalnog stanovnistva...a sasvim je nemoguce da su islamizovali iskljucivo samo jedan narod,tzv.Bošnjane,cak i da su oni postojali.
Na stranu sto u istoriji nema nikakvih tragova o tom posebnom narodu.A nema ni narodne tradicije.A nema ni posebnog jezika koji se razlikuje od srpskog.
Da sam ja danasnji Bosnjak i da me zaista interesuje moje porijeklo,a time i naroda kojem pripadam,potrudila bih se da nadjem vjerodostojne dokaze i idem "unazad" do mojih predaka,a ne da vjerujem nekom ko me u nekom hotelu proglasi nekim narodom.
I jos jedna stvar...da li je iko od danasnjih Bosnjaka,sebe tako zvao prije 93-e?
Niko nikada.Zivjela sam s njima i znam.Moze se reci sad da je bilo zabranjeno i slicno...ali ni u neformalnim razgovorima se niko nikad nije nazvao Bosnjakom.Kladim se da velika vecina nikad nije ni cula za taj termin.
Meni ne smeta da se zovu kako god hoce.Cinjenica je da jesu sada neki nov i poseban narod,nisu vise Srbi...ali mi smeta to prekrajanje istorije i prisvajanje Bosne kao da oni jedini tu zive i nazivanje Srba samo nekakvim pravoslavcima,da bi im umanjili identitet.
I prisvajanje srpskog jezika,takodje.