vujadin
Poznat
- Poruka
- 9.689
Zašto sam podigao temu?
Pa, upravo zbog pogubnih postupaka pojedinaca i iz crkvenih krugova i iz bivših i aktuelnih vlasti.
Možda će neko prigovoriti i da raspravi o ovim pitanjima nije mesto na ovom forumu, već da bi trebalo da se vodi u okviru foruma Politika, kao što se to bezbroj puta do sada dogadjalo.
Ja ne mislim tako, jer nije reč niti o izbornoj kampanji, ni o izborima, a teško može da se podvede i pod sintagmu "dnevna politika".
Tvrdim da ponašanje svakog uticajnog pojedinca u vezi sa Kosovom i Metohijom, pogotovu onih koji umišljaju da nastupaju u ime naroda, ima težinu istorijskog ponašanja, a posledice će sigurno ući u istoriju.
Dakle, geneza neumerenih, čak ratobornih istupa episkopa SPC, nadležnog za eparhiju čije se granice skoro u potpunosti poklapaju sa administrativnom granicom KiM, neumitno vodi ka tome da će ta eparhija, hteo on to ili ne, biti eparhija u dijaspori.
A on, da bi dokazao doslednost svojih stavova, koji su mnogo više politički nego što priliče jednom arhijereju, on i dalje ne bira sredstva.
Kada mu novinar postavi pitanje, umesno dozlaboga, da li će proglašenje okupacije, tj. zaoštravanje odnosa sa svetom...
... dovesti do nestanka Srba na KiM, on odgovara: "Šta bude bilo!"
A svoju od crkvenih vlasti poništenu odluku u vezi sa posetom Bajdena Dečanima, komentariše tako što upravu tog Manastira označava kao "bastion anti-srpskog delovanja".
Pri tom, svetovne vlasti nemilice troše pare iz budžeta ove države za hoblovanje parketa i saksijsko cveće.
Dakle, verujem da je moja namera u vezi sa podizanjem teme sada jasna.
Istorija kao nauka, po definiciji se bavi ljudskom prošlošću, ali po jednoj od periodizacije ima i Savremeno doba.
Neko je i na Wikipediji postavio i NATO bombardovanje u taj period.
Sad, da li ti negde grešiš, pitao si me. Ne, mislim da samo zamenjuješ teze.
Ja želim da raspravu vodimo o državi Srbiji i njenim teritorijama u istoriji, dok ti hoćeš da priču usmeriš na Srbe kao narod i njegova istorijska prava.
Tako nikada ne možemo da se nadjemo u istoj priči.
Па и није јасно, али то није важно, као ни то да је тема старија од годину дана. Важно је да имамо поново тему о Косову. Ја мислим да је Косово српско име, да ли ти мислиш, или знаш да није?