Od kada je Kosovo (i Metohija) u sastavu srpske države

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zašto sam podigao temu?

Pa, upravo zbog pogubnih postupaka pojedinaca i iz crkvenih krugova i iz bivših i aktuelnih vlasti.

Možda će neko prigovoriti i da raspravi o ovim pitanjima nije mesto na ovom forumu, već da bi trebalo da se vodi u okviru foruma Politika, kao što se to bezbroj puta do sada dogadjalo.

Ja ne mislim tako, jer nije reč niti o izbornoj kampanji, ni o izborima, a teško može da se podvede i pod sintagmu "dnevna politika".

Tvrdim da ponašanje svakog uticajnog pojedinca u vezi sa Kosovom i Metohijom, pogotovu onih koji umišljaju da nastupaju u ime naroda, ima težinu istorijskog ponašanja, a posledice će sigurno ući u istoriju.

Dakle, geneza neumerenih, čak ratobornih istupa episkopa SPC, nadležnog za eparhiju čije se granice skoro u potpunosti poklapaju sa administrativnom granicom KiM, neumitno vodi ka tome da će ta eparhija, hteo on to ili ne, biti eparhija u dijaspori.

A on, da bi dokazao doslednost svojih stavova, koji su mnogo više politički nego što priliče jednom arhijereju, on i dalje ne bira sredstva.

Kada mu novinar postavi pitanje, umesno dozlaboga, da li će proglašenje okupacije, tj. zaoštravanje odnosa sa svetom...

... dovesti do nestanka Srba na KiM, on odgovara: "Šta bude bilo!"

A svoju od crkvenih vlasti poništenu odluku u vezi sa posetom Bajdena Dečanima, komentariše tako što upravu tog Manastira označava kao "bastion anti-srpskog delovanja".

Pri tom, svetovne vlasti nemilice troše pare iz budžeta ove države za hoblovanje parketa i saksijsko cveće.

Dakle, verujem da je moja namera u vezi sa podizanjem teme sada jasna.

Istorija kao nauka, po definiciji se bavi ljudskom prošlošću, ali po jednoj od periodizacije ima i Savremeno doba.
Neko je i na Wikipediji postavio i NATO bombardovanje u taj period.

Sad, da li ti negde grešiš, pitao si me. Ne, mislim da samo zamenjuješ teze.

Ja želim da raspravu vodimo o državi Srbiji i njenim teritorijama u istoriji, dok ti hoćeš da priču usmeriš na Srbe kao narod i njegova istorijska prava.

Tako nikada ne možemo da se nadjemo u istoj priči.

Па и није јасно, али то није важно, као ни то да је тема старија од годину дана. Важно је да имамо поново тему о Косову. Ја мислим да је Косово српско име, да ли ти мислиш, или знаш да није?

Naravno da je Kosovo srpska reč. Neki tumače da je nastala od ptice. Neka im.

Matija Bećković reče: najskuplja srpska reč.

Malo sam guglao ne bih li uporedio cene.

I baš me dirnu tumačenje jednog čoveka iz Toronta. Ne znam da li je naš čovek, ali u imenu ima: živeo mir!?

Evo šta piše Živomir Mašić, Toronto, Kanada:

"I tako od Kosova ostade samo reč. Jeste, kažu, najskuplja srpska reč, ali ipak samo reč.
Nije to Kosovo, to parče zemlje, koje ima cenu i koje vredi imati, braniti i sačuvati.
Nisu to ljudi koji su tamo ostali, njihovi domovi i ognjišta koje treba zaštititi.
Ono što je po mišljenju srpske intelektualne elite vredno, uistinu najskuplje u vezi Kosova je sama reč Kosovo.
Izmedju realnosti i reči koja tu realnost opisuje Srbima se saopštava da je to reč koja je skupa i za koju treba da ginu.

Ginuti zbog reči. Koje li besmislice.

Da li znate razliku izmedju realne stvari i reči koja tu stvar opisuje?

Ako ne znate, probajte da pomuzete reč krava. Ako vam to podje za rukom vaša karijera je ili u politici ili u ludnici. Samo politicari mogu da muzu reči.

Milošević i Šešelj su muzli reč Kosovo deset godina i nije im bilo loše.
Mislili ste da ni vama nece biti loše sve dok nisu pokazali prstom na vašeg sina. Nema greške. Nije to reč koju oni hoće. Oni hoće pravu stvar. Oni znaju razliku izmedju reči i stvarnosti. Oni će vas vratiti u stvarnost. Oni su vaša stvarnost.

Kada čovek iskoči iz realnosti i upadne u svet simbola i fantazija sve postaje lako i moguće. Najskuplja srpska reč, najbesmislenija srpska fraza, fraza skrojena po modelu delfijskog proročanstva, ne može da bude pogrešna.
Ako želite da verujete da ce Srbi učiniti sve da odbrane Kosovo, pardon, najskuplju srpsku reč, što je verovatno i bila namera njenog autora da kaže, onda vam ova fraza zvuči istinito. Izrečena iz usta jednog velikog Srbina možda će vam izgledati i mesijanska.
Ako verujete da će režim izvući i poslednji trag energije ili vrednosti iz srpskog naroda da bi pomoću najskuplje reči, odbranio svoju vlast, i vi ste u pravu.
Ako verujete da oni imaju samo skupe reči, a za Kosovo ne haju, i vi ste u pravu.
Ako verujete da će Srbi skupo platiti svoje zablude o Kosovu, i vi ste u pravu.

Najskuplja srpska reč postaje svakim danom sve skuplja ali će Srbi biti njeni jedini nevoljni kupci. Na trzištu racionalnih interesa i vrednosti ova reč ne vredi ništa. Ako u
to verujete, i vi ste u pravu.

Kao i svaki efektni propagandni slogan, i ovaj brzo izgubi vrednost ako se podvrgne prostoj logičkoj analizi. Izrecite ovu frazu sa superlativom suprotnog značenja, naprimer, Kosovo je najjevtinija srpska reč.
Ne cini li vam se da je i ovo tačno? Možda čak tačnije. Ja slušam Srbe već četrdeset godina, da ne pričam o čitanju i "učenju" u školama, šta sve pričaju o Kosovu. Bez ikakve sumnje mogu da kažem da je najčešća misao (misao?) koju sam čuo bila, mi ćemo njih preko Prokletija.

Razumete li šta hoću da kažem? Kad je u pitanju razum i odgovornost za izgovorenu reč, Kosovo je najjevtinija srpska reč.

Ja mislim da je ovo tačno."

Eto, tako napisa Živomir iz Toronta pre skoro jedanaest godina (13 Jul 1998 22:12:06 -0700).

Јebi ga, Vule, šta ćemo sad?
Neka sam ja ovde, 40 kilometara južno od Dunava i Smedereva, zaslepljen i neka ne vidim stvari dobro. Nisam dovoljno udaljen od problema. Nemam distancu.
Ali, možda Živomir vidi bolje i od tebe. Toronto je mnogo dalje od Pariza.

Poslednja izmena:
Naravno da je Kosovo srpska reč. Neki tumače da je nastala od ptice. Neka im.

Matija Bećković reče: najskuplja srpska reč.

Malo sam guglao ne bih li uporedio cene.

I baš me dirnu tumačenje jednog čoveka iz Toronta. Ne znam da li je naš čovek, ali u imenu ima: živeo mir!?

Evo šta piše Živomir Mašić, Toronto, Kanada:

"I tako od Kosova ostade samo reč. Jeste, kažu, najskuplja srpska reč, ali ipak samo reč.
Nije to Kosovo, to parče zemlje, koje ima cenu i koje vredi imati, braniti i sačuvati.
Nisu to ljudi koji su tamo ostali, njihovi domovi i ognjišta koje treba zaštititi.
Ono što je po mišljenju srpske intelektualne elite vredno, uistinu najskuplje u vezi Kosova je sama reč Kosovo.
Izmedju realnosti i reči koja tu realnost opisuje Srbima se saopštava da je to reč koja je skupa i za koju treba da ginu.

Ginuti zbog reči. Koje li besmislice.

Da li znate razliku izmedju realne stvari i reči koja tu stvar opisuje?

Ako ne znate, probajte da pomuzete reč krava. Ako vam to podje za rukom vaša karijera je ili u politici ili u ludnici. Samo politicari mogu da muzu reči.

Milošević i Šešelj su muzli reč Kosovo deset godina i nije im bilo loše.
Mislili ste da ni vama nece biti loše sve dok nisu pokazali prstom na vašeg sina. Nema greške. Nije to reč koju oni hoće. Oni hoće pravu stvar. Oni znaju razliku izmedju reči i stvarnosti. Oni će vas vratiti u stvarnost. Oni su vaša stvarnost.

Kada čovek iskoči iz realnosti i upadne u svet simbola i fantazija sve postaje lako i moguće. Najskuplja srpska reč, najbesmislenija srpska fraza, fraza skrojena po modelu delfijskog proročanstva, ne može da bude pogrešna.
Ako želite da verujete da ce Srbi učiniti sve da odbrane Kosovo, pardon, najskuplju srpsku reč, što je verovatno i bila namera njenog autora da kaže, onda vam ova fraza zvuči istinito. Izrečena iz usta jednog velikog Srbina možda će vam izgledati i mesijanska.
Ako verujete da će režim izvući i poslednji trag energije ili vrednosti iz srpskog naroda da bi pomoću najskuplje reči, odbranio svoju vlast, i vi ste u pravu.
Ako verujete da oni imaju samo skupe reči, a za Kosovo ne haju, i vi ste u pravu.
Ako verujete da će Srbi skupo platiti svoje zablude o Kosovu, i vi ste u pravu.

Najskuplja srpska reč postaje svakim danom sve skuplja ali će Srbi biti njeni jedini nevoljni kupci. Na trzištu racionalnih interesa i vrednosti ova reč ne vredi ništa. Ako u
to verujete, i vi ste u pravu.

Kao i svaki efektni propagandni slogan, i ovaj brzo izgubi vrednost ako se podvrgne prostoj logičkoj analizi. Izrecite ovu frazu sa superlativom suprotnog značenja, naprimer, Kosovo je najjevtinija srpska reč.
Ne cini li vam se da je i ovo tačno? Možda čak tačnije. Ja slušam Srbe već četrdeset godina, da ne pričam o čitanju i "učenju" u školama, šta sve pričaju o Kosovu. Bez ikakve sumnje mogu da kažem da je najčešća misao (misao?) koju sam čuo bila, mi ćemo njih preko Prokletija.

Razumete li šta hoću da kažem? Kad je u pitanju razum i odgovornost za izgovorenu reč, Kosovo je najjevtinija srpska reč.

Ja mislim da je ovo tačno."

Eto, tako napisa Živomir iz Toronta pre skoro jedanaest godina (13 Jul 1998 22:12:06 -0700).

Јebi ga, Vule, šta ćemo sad?
Neka sam ja ovde, 40 kilometara južno od Dunava i Smedereva, zaslepljen i neka ne vidim stvari dobro. Nisam dovoljno udaljen od problema. Nemam distancu.
Ali, možda Živomir vidi bolje i od tebe. Toronto je mnogo dalje od Pariza.

Видиш написао сам ти одговорио у кафани па сам онда дошао овде. Нисам разумео где сам требао ићи да читам. Питаш шта сад. Питам се зашто Шиптари присташе да се прекрсте у Косоваре? Ако та реч не вреди ништа. Мислим да ово одговара на канадског дефетисту српског порекла. Кад би ми неко понудио Косово или остатак куглине земље, мој избор би био Косово.

Видиш написао сам ти одговорио у кафани па сам онда дошао овде.
Ma, možemo ti i ja da raspravljamo i u kafani, pogotovo što je rasprava upravo na tom, kafanskom nivou.
Нисам разумео где сам требао ићи да читам.
Objasnio sam ti tamo.
Питаш шта сад. Питам се зашто Шиптари присташе да се прекрсте у Косоваре? Ако та реч не вреди ништа.
Mislim da su se "prekrstili" na isti način kao što prekrštavaju Srbe u Srbijance. Nemoj sada da mešaš nacionalnost i imenovanje po geografskoj oblasti življenja.
Мислим да ово одговара на канадског дефетисту српског порекла.
Živomir defetista!? Uh, bre, ako je i od tebe – pretera ga!
Кад би ми неко понудио Косово или остатак куглине земље, мој избор би био Косово.
Pa, dobro, izaberi Kosovo! Šta tražiš još uvek u toj pariskoj zavetrini?

I, da! Ne moraš da citiraš moj post, i to ceo i da bespotrebno opterećuješ stranu.
Ako treba da odgovoriš na poslednji post na strani, onda odgovaraj bez citata. Zna se kome se obraćaš.

Dakle, ako imaš potrebu da komentarišeš nešto iz ovoga što sam napisao, piši odmah, bez citata, ukoliko neko drugi u medjuvremenu nije nešto napisao.

Je l sad razumeš sve!?

Poslednja izmena:
Добро, све је јасно. Па по ономе шта је написао и кога је узео за пример, види се да му Косово не значи баш ништа. Да је додао Милошевићу и Шешељу још и Доживотног, а Косову и Југославију, онда би било мало објективније и имало би можда већу тежину. То на страну. Да ли је име настало од птице Косовице не знам, али то говори само за себе. Косово Поље као неки већи предео од самог Косова Поља ми није познат пре Боја на Косову Пољу. А само Косово Поље је око шест километара широко и двадесетак дугачко. Видиш у политици је то важно, како и шта експлоатисати у потребне сврхе. Како се то десило, и због чега? То би неко требао објаснити. Ја сам већ одавно написао на једној теми, да највеће наше богаство на Косову је српска културна и духовна баштина и да то требамо бранити до задње могуће границе. Онај из Канаде за то не би дао ни једног канадског цента, према ономе шта је написао. Хвала ти на помоћи.

Najveće bogatstvo na KiM su stogodišnje zalihe lignita (oko 14 milijardi tona), olovo, cink i sve ostalo dragoceno u Trepči, zalihe zlata i srebra, feronikla i magnezijuma...

Da je to bogatstvo sačuvano, naravno i oko 1.1 miliona hektara plodne zemlje...

... ono (to bogatstvo) bi čuvalo i ovo o kojem ti pišeš (srpska kulturna i duhovna baština).

Lepo je Živomir napisao još 13. jula 1998:

Muzli su reč Kosovo, a nije ih bilo briga šta može da se pomuze za budžet države Srbije...

... iz kojeg se muze sve što treba za čuvanje najvećeg bogatstva koje ti ističeš.

"Kada čovek iskoči iz realnosti i upadne u svet simbola i fantazija sve postaje lako i moguće." – napisa Živomir i ovo.

Na moju žalost, dragi moj Vule, kao da je tebe opisao. Kao da je iščupao suštinski detalj iz tvog CV-a.

Да није било Боја на Косову пољу, онда би он био у праву. То излази из теме. Мене више интересује како је та покрајина створена, од кога и зашто. И онда смо постигли решење које је постављено темом. То све богаство које се тамо налази може се надокнадити само са једним Теслиним изумом, а оно о коме ја говорим је ненадокнадиво.

Džejms Džatras opet jaše*
18. jun 2009. 14:03
Izvor: Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska

Borba za Kosovo još traje i mora se voditi najjačim sredstvima. Potrebne su snažne diplomatske, vojne i ekonomske mere kako bi se nastavio pritisak na ovaj nezakonit i neodrživ entitet. U ove mere treba uključiti i snižavanje nivoa diplomatskih odnosa sa zemljama koje su priznale Kosovo, održavanje vojnih vežbi na jugu Srbije i selektivno obustavljanje prelaza između Kosova i centralne Srbije. Neke od ovih mera sam već preporučivao i po mom mišljenju one se mogu i moraju preduzeti i danas.

Međutim, iako se danas sve više vidi da je kosovski projekat od početka bio prevara, činjenica je da ta prevara još opstaje. Nju je trebalo uništiti još pre nekoliko meseci, i sramno je što to nije učinjeno. Pošto nije u kolevci ubila “kosovarsku“ aždaju, Srbija je postala ranjiva na iznenadne po nju negativne promene. Ova opasnost je naglo uvećana posle dolaska na vlast Baraka Obame i povratka na političku scenu ličnosti iz devedesetih godina prošlog veka — Hilari Klinton, Džozefa Bajdena, Ričarda Holbruka. U poslednje vreme stari srpski neprijatelji Holbruk, Pedi Ešdaun, Morton Abramovic i Danijel Server pribegli su pisanju uvodnika u uglednim novinama u kojima insistiraju na tome da Amerika ponovo usmeri svoju pažnju na Balkan (što u stvari znači da se opet okomi na Srbe).

Dosadašnja delatnost Obamine administracije dosledno je sledila preporuke iz izveštaja Projekta za američko-muslimansku saradnju (US-Muѕlim Engagement Project) koji su zajednički objavili organizacija U potrazi za dodirnim tačkama (Search for Common Ground) i Institut za stvaranje konsenzusa (Consensus Building Institute). Dve najvažnije preporuke tog izveštaja su da treba „podići diplomatiju na nivo na kom bi ona bila glavno sredstvo za rešavanja sukoba među muslimanskim zemljama, uključujući u dijalog i saveznike i protivnike“ i „razvijati uzajamno poštovanje među Amerikancima i muslimanima širom sveta“. „Sjedinjene Države su daleko od ostvarivanja ovih preporuka“, kažu pokrovitelji ovog izveštaja, ali su ipak pohvalili ova prva putovanja kao početak. Šta više dodati ovoj potpunoj poniznosti pred smrknutim pogledom džihadista?

I najzad, kako je izvestila internet verzija novina Golf Njuz, „U muslimanskom svetu snažno je odjeknula činjenica da je Obama u jednom govoru citirao hadis** u kome se kaže da mi kao ljudska bića treba da sledimo univerzalnu istinu: nikome ne naneti zlo koje ne bismo hteli da drugi nanesu nama“. Jasno je da predsednik Obama ima selektivno pamćenje barem kada su u pitanju njegovi đački dani provedeni u Indoneziji (u svojoj tamošnjoj školi bio je zaveden kao musliman) i brojni stihovi iz Korana koji od vernika izričito traže da drugima nanose zlo.

* Džejms Džatras je Direktor Američkog saveta za Kosovo sa sedištem u Vašingtonu (www.savekosovo.org).
** Hadis je zbirka predanja o Muhamedovim izrekama i delima a može da se odnosi i na pojedinu izreku, odnosno delo, iz Hadisa.

Šta radi Džejms Džatras
18. jun 2007. 11:10
Izvor: Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska

Šta trenutno radite?
Lobiram za srpsku zajednicu sa Kosova, angažovao me je vladika Artemije. Govoreći u medijima, Kongresu, američkoj administraciji pokušavamo da im damo zdravorazumsku tačku gledišta i pokažemo da američka politika ne deluje tako. Poštujemo da se politika SAD neće promeniti dok ne dođe do kompletnog kraja, a kada to bude, oni, a posebno Evropljani, razočarano će tražiti drugu soluciju.
Albanski lobi je vrlo moćan.
Da, albanski lobi ima veliku moć u Vašingtonu, što znači da imaju mnogo para, više nego mi, i zato godinama imaju političku podršku od ljudi iz obe partije.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back