OD DROGE DO BOGA

crow:
pa da je sitnica
bash i nije

pravoslavka si ko i oni ;)
ali ste medjusobom razlichiti

ochigledno osnove logike ne kapirash...

Sveta Trojica su samo jedno vidjenje Boga
za koje, kao i za sva ostala, ne postoje dokazi, sem vashe uobrazilje, koja se, naravno, ne moze rachunati u dokaz

Ma pusti to, da li imaš iskustva po ovoj temi makar u drugoj reči, ne presipaj iz šupljeg u prazno a imaš zadatu temu.
Jeste da si ti stari član u odnosu na mene, ali sastavi se čoveče pa da naučimo nešto od tebe. Interesantan si, nekada duhovit, ali ajde da se šalimo sa nečim drugim, gde baš nađe Boga. Njemu naravno nije potrebna naša pomoć, ali vređaš naša verska osećanja.

Dokazi su na svakom koraku. Evo jednog.
Zašto se incestom rađa degenerično potomstvo? Kako supervizor jajne ćelije vidi da mu je spermatozoid bliski rod, pa izdaje nalog za uništenje ploda, koje se nekada ne izvede do kraja u majčinoj utrobi, nego se rodi degenerisano dete? Kakav je zvanični stav nauke o ovom paradoksu i da li je ovaj fenomen u suprotnosti sa stavovima evolucije? Da malo pojasnim pitanje, da li evolucija može voditi u degradaciju? Zašto baš najbliži rod? Ovaj fenomen ne važi ni za jednu drugu živu vrstu osim za čoveka. Zašto?

Incestom se ne radja uvek degenerisano potomstvo, a ako ti nije jasno zasto dolazi do degeneracije uzmi neku knjigu ili progooglaj malo pa ce ti biti jasnije

Dokaz da postoji bog ne postoji, ne postoji ni dokaz da bog ne postoji tako da su sanse da postoji tj. ne postoji 50/50, ali sanse da postoji bog opisan u bibliji su cca 0.00000001%

ristob:
Zašto se incestom rađa degenerično potomstvo? Kako supervizor jajne ćelije vidi da mu je spermatozoid bliski rod, pa izdaje nalog za uništenje ploda, koje se nekada ne izvede do kraja u majčinoj utrobi, nego se rodi degenerisano dete? Kakav je zvanični stav nauke o ovom paradoksu i da li je ovaj fenomen u suprotnosti sa stavovima evolucije? Da malo pojasnim pitanje, da li evolucija može voditi u degradaciju? Zašto baš najbliži rod? Ovaj fenomen ne važi ni za jednu drugu živu vrstu osim za čoveka. Zašto?
Paradoksu ? :shock:
Supervizori ? :shock: Izdavanje naloga ? :shock:
Zvanični stav nauke ? :shock:

Osnovi genetike, brale, nivo srednjoškolskog znanja ...
Pa onda o Bogu koliko ti volja ...

ristob:

ristob, genetika je cudo...
Ali i dalje nema veze sa kojekakvim Bozijim kaznama i proklestvom...

DJM:
ristob, genetika je cudo...
Ali i dalje nema veze sa kojekakvim Bozijim kaznama i proklestvom...
da, baš čudo. Gen je dio savršenog programa (kompjuterskog) kojim je Tvorac osmislio svako živo biće i omogućio mu da samostalno funkcioniše i opstoji. Kako prazno zvuči tvrdnja da je život nastao slučajno, sam od sebe (iz ničega) i sam od sebe se sve više i veše usložnjavao i usavršavao.

Taisa:
Ma pusti to, da li imaš iskustva po ovoj temi makar u drugoj reči, ne presipaj iz šupljeg u prazno a imaš zadatu temu.
Jeste da si ti stari član u odnosu na mene, ali sastavi se čoveče pa da naučimo nešto od tebe. Interesantan si, nekada duhovit, ali ajde da se šalimo sa nečim drugim, gde baš nađe Boga. Njemu naravno nije potrebna naša pomoć, ali vređaš naša verska osećanja.

zadata tema je jedan smeshni ristin esej
(odlichan primer kako se ne pishe esej...)
koji je prezvakan mnogo puta i sveo se na to shto se sveo 8)

s drugom rechju nemam iskustva (ako izuzmemo da je alkohol narkotik)
neshto mi i ne treba...

ne shalim se ja s pojmom Bog
ja samo trazim preciznost vashih rechi...

nije samo Sv Troica jedino vidjenje pojma Bog, izvini molim te...
i nije ovo rasprava teisti vs. ateisti

vi zastupate konkretan stav, jedan vid teizma, tachnije vash lichni
a "ateisti" ovde nisu svi ateisti

ja vredjam verska osecanja???
kako?

ogovaram i ismevam paradokse vashe religije,
a shto se mene tiche
verujte i u zuti lavor kao kreator ako ocete
vasha stvar

al kad kazem "dokazi"
nemoj meni "videcesh ti kad budesh klechao i molio zuti lavor" kao shto rile ima naviku da kaze ;)

i na kraju
daleko od toga da se sprdam sa pojmom Bog

to ovde, nesvesno i indirektno
rade neki drugi

ali u svojoj prepametnosti to ne vide

ristob:
da, baš čudo. Gen je dio savršenog programa (kompjuterskog) kojim je Tvorac osmislio svako živo biće i omogućio mu da samostalno funkcioniše i opstoji. Kako prazno zvuči tvrdnja da je život nastao slučajno, sam od sebe (iz ničega) i sam od sebe se sve više i veše usložnjavao i usavršavao.

a shto ti ne bi recimo odgovorio na reply o tvojim baljezgarijama o menjanju prirodnih zakona
koji stoji na prethodnoj strani

pre svega na ono trenutno proverljivo

shaolin and oceania monks?

p.s. a i da si chito darvina pre nego shto si krenuo da ga pljujesh
mozda i ne bi odvaljivo ovakve gluposti... 8)

ristob:
netachno
vazi za sve zive vrste
a ti po obichaju pojma nemash o chemu prichash...

distrojer:
Incestom se ne radja uvek degenerisano potomstvo, a ako ti nije jasno zasto dolazi do degeneracije uzmi neku knjigu ili progooglaj malo pa ce ti biti jasnije

Dokaz da postoji bog ne postoji, ne postoji ni dokaz da bog ne postoji tako da su sanse da postoji tj. ne postoji 50/50, ali sanse da postoji bog opisan u bibliji su cca 0.00000001%

:D egzaktli!

crow:
zadata tema je jedan smeshni ristin esej
(odlichan primer kako se ne pishe esej...)
koji je prezvakan mnogo puta i sveo se na to shto se sveo 8)

s drugom rechju nemam iskustva (ako izuzmemo da je alkohol narkotik)
neshto mi i ne treba...

ne shalim se ja s pojmom Bog
ja samo trazim preciznost vashih rechi...

nije samo Sv Troica jedino vidjenje pojma Bog, izvini molim te...
i nije ovo rasprava teisti vs. ateisti

vi zastupate konkretan stav, jedan vid teizma, tachnije vash lichni
a "ateisti" ovde nisu svi ateisti

ja vredjam verska osecanja???
kako?

ogovaram i ismevam paradokse vashe religije,
a shto se mene tiche
verujte i u zuti lavor kao kreator ako ocete
vasha stvar

al kad kazem "dokazi"
nemoj meni "videcesh ti kad budesh klechao i molio zuti lavor" kao shto rile ima naviku da kaze ;)

i na kraju
daleko od toga da se sprdam sa pojmom Bog

to ovde, nesvesno i indirektno
rade neki drugi

ali u svojoj prepametnosti to ne vide

Prosto sam zadivljena, slažem se u potpunosti.
Naročito ne volim da ono najintimnije iznosim javno, a još manje da druge ubeđujem kako je to jedino ispravno. Sve što znam naučila sam zaista od profesora bf, ili krivo protumačila, ali ne znači da treba nekoga da podučavam i gušim,
ali najčešće taj što veruje u žuti lavor kaže, aaaa pa ti hrišćanka a baš te briga što ja verujem u žuti lavor, a kada te navede na razgovor onda kaže, ti si agresivan, namećeš svoje uverenje i sl.

Pošto ipak ima u tebi dobre namere i ozbiljnosti shvatićeš i ti mene. :D

Goddess of the far east:
Savršeno sam upoznata sa profilom osoba kojima sam uputila ove reči,ali i don Kihot je genijalan u svojoj ludosti.

Islandjanine ne koristim često ad hominem argumente... ipak nastavi i dalje da pljuješ po drugim forumima pripadnike pravoslavne denominacije ti čudni hibridu JS i adventiste.

Samo se ti obuzdaj u komentarima da ljudi ne bi bezveze stekli potpuno pogresan utisak. Ja nisam pravoslavac, i to nikada nisam ni krio, a da pljujem, ne pljujem nikoga, pa cak ni one koji vredjaju i napadaju bez razloga.
Takodje, ja sam veoma daleko od Jehovinih svedoka i adventista. Ja svoju veru temeljim samo i jedino na Bozijoj Reci. Ona mi je jedino merilo.

A sto se drugih foruma tice.... ja se ne krijem iza gomile razlicitih nickova i imena, kao pojedini ovde.... Ja se ne krijem. Na svakom forumu sam "Islandjanin". Prema tome, lako me je naci i uporediti ono sto govorim, pa se onda nemoj ponasati kao da si otkrila toplu vodu.

stnco:
islandjanin:
Prvo, ovu priču o sotoni ostavi za malu decu. Drugo, šta ti očekuješ, da uzviknem da je ovo 13. vek na osnovu nekih komentara vernika? I treće, i ovu priču o povratku Hrista ostavi za malu decu, jer su i pre pesto godina verovatno maštali o bliskom povratku.
I na kraju: života ti reci mi da li ti stvarno veruješ da će Isus Hrist da se vrati? Da ne bi bilo zabune ponavljam: da li ti stvarno veruješ da će Isus Hrist da se vrati na Zemlju u fizičkom smislu? Je li ovo stvarno tvoje verovanje ili neka obaveza ili moda da vi vernici stalno ponavljate te velike biblijske "istine", bez trunke razmišljanja?
Ti veruješ da će čovek koji je umro pre 2000 god da se vrati, oooooo!!! A koliko je taj povratak blizu? Možda još narednih 2000 god. Samo se ti nadaj i maštaj.

Naravno da verujem da ce se Isus vratiti. Da ne bude zabune. Da, stvarno verujem da ce se Isus Hrist vratiti u fizickom smislu.

I ovo znajte najpre da će u poslednje dane doći rugači koji će živeti po svojim željama,

I govoriti: Gde je obećanje o njegovom dolasku? Jer otkako oci pomreše sve stoji tako od početka stvorenja.
2.Pet.3:3,4

...Ne docni Gospod s obećanjem, kao što neki misle da docni, nego nas trpi, jer neće da ko pogine, nego svi da dođu u pokajanje.

Ali će doći dan Gospodnji kao lupež noću, u koji će nebesa s hukom proći, a stihije će se od vatre raspasti a zemlja i dela što su na njoj izgoreće.
2.Pet.3:9,10

Bozija Rec takodje kaze da je Isus isti juce, danas i doveka. On i Njegova Rec se ne menjaju. Bog je promenio moj zivot i to je moje licno iskustvo. Ja verujem Bogu i verujem u Boga.
"Covek" koji je umro pre 2000 godina bio je Bogocovek, Boziji Sin. Umro je radi nasih (mojih i tvojih) greha ne zato sto Mu je bilo dosadno pa je resio da se malo zabavi. On je Zivi Bog koji ce uciniti sve sto je obecao u svojoj Reci.

Almanah izglasan od strane ebivetara i dzabolebonja u nikeji... 8)

p.s. @ taisa
vidish... na ovome ja insistiram

da ovaj novootkriveni guru
lepo koristi termin Biblija
koristio bi ga i ja...

ovako, on koristi neke njemu znane gluposti, iz mog ugla gledano

pa smatram da je u redu da ja za isti termin ne koristim ustaljen izraz Biblija
vec moj subjektivni dozivljaj iste.

razumesh?

da lepo diskutujemo bez propovedi i vredjanja, ja nemam nishta protiv
al na ovakav post gore
uvek cu ovako da odreagujem

a na onaj uvredljiv post za svakog sa iq>80, inache uvodni u ovu temu

uvek ce ovakav stil daljeg razlaganja da bude 8)

ristob:

ristob, polako...
Ne misle svi ateisti da je zivot nastao sam od sebe ili kako kazes iz nicega...
Svako ko bar malo poznaje fiziku... zna da iz nicega ne moze da nastane nesto...
E, sada ako hoces da idemo polako unazad, mozemo videti da su stvari menjale oblike do ovih danasnjih...
Jedna stvar, meni zaista nije bitno kako su ljudi nastali, niti kako je zemlja nastala i sve oko nje... posto znam da kosmos (svemir) postoji oduvek... takodje znam da se u njemu stalno nesto menja... i posle svih tih promena, nastadosmo i mi... posle kada unistimo sami sebe... kosmos ce i dalje nastaviti da se menja... i opet ce nesto nastati... kada i gde - nebitno je...

Sada najbitnije... zasto verujem(znam) da nema Boga...

Ako je svemir beskonacan i postoji oduvek (ma u bilo kom obliku) onda je nemoguce biti pre njega...
A cak i da je pre njega onda bio on bio taj svemir koji oduvek postoji, pa se pretvorio u ovaj... tako da... Bog kao odvojen od materije i svega ne moze postojati...
Ako zelis da kazes da je Bog sve, od svemira, do zemlje, drveca, mene, tebe, ovog kompjutera, svega... onda kazem... ok Bog postoji i verujem.
Ali ako je on odvojen, kao sto hriscanstvo kaze... to jednostavno nema logike...
A onog prvog Boga u kog sam rekao da verujem, jednostavno zovemo Priroda...
Ili kao sto stoji u Hegelovoj definiciji "Apsolut-a"...
Tako moze... drugcije nikako...
Sto bi znacilo da Bog ne postoji kao neko ko moze da radi sta mu je volja ili da brani ili da sta ja znam radi...
A onda vise nije Bog...

braticu
reko si "Sada najbitnije... zasto verujem(znam) da nema Boga..."

a ja bi malo ispravio i reko:"Sada najbitnije... zasto verujem(znam) da nema Boga... u Starozavetnom smislu"

DJM:
...

Ako je svemir beskonacan i postoji oduvek (ma u bilo kom obliku) onda je nemoguce biti pre njega...
A cak i da je pre njega onda bio on bio taj svemir koji oduvek postoji, pa se pretvorio u ovaj... tako da... Bog kao odvojen od materije i svega ne moze postojati...
Ako zelis da kazes da je Bog sve, od svemira, do zemlje, drveca, mene, tebe, ovog kompjutera, svega... onda kazem... ok Bog postoji i verujem.
Ali ako je on odvojen, kao sto hriscanstvo kaze... to jednostavno nema logike...
Sto bi znacilo da Bog ne postoji kao neko ko moze da radi sta mu je volja ili da brani ili da sta ja znam radi...
A onda vise nije Bog...
a s ovim se apsolutno slazem!
8)

prochitala sam odavno ovu temu,tj.osnovne stvari i sve shto mogu da uputim njenom kreatoru je:
sve je u glavi.ne mozesh ti sad da se uzdash u boga da ce on neshto da ti pomogne... to sve zavisi od tebe... i da se nisi obratio bogu za pomoc i da nisi odlazio u crkvu,uspeo bi da se izlechish samo da si hteo i bio dovoljno uporan...

crow:
braticu
reko si "Sada najbitnije... zasto verujem(znam) da nema Boga..."

a ja bi malo ispravio i reko:"Sada najbitnije... zasto verujem(znam) da nema Boga... u Starozavetnom smislu"

a s ovim se apsolutno slazem!
8)
takodje! lepo je chovek rekao...
majka priroda iz d van end onli gaad...
biblijski bog ne postoji

"Ako je svemir beskonacan i postoji oduvek (ma u bilo kom obliku) onda je nemoguce biti pre njega...
A onda vise nije Bog..."

na ovo gore sam mislila kada sam rekla da se slazem...
moram da nauchim da citiram...

DJM:
ristob, polako...
Ne misle svi ateisti da je zivot nastao sam od sebe ili kako kazes iz nicega...
Svako ko bar malo poznaje fiziku... zna da iz nicega ne moze da nastane nesto...
E, sada ako hoces da idemo polako unazad, mozemo videti da su stvari menjale oblike do ovih danasnjih...
Jedna stvar, meni zaista nije bitno kako su ljudi nastali, niti kako je zemlja nastala i sve oko nje... posto znam da kosmos (svemir) postoji oduvek... takodje znam da se u njemu stalno nesto menja... i posle svih tih promena, nastadosmo i mi... posle kada unistimo sami sebe... kosmos ce i dalje nastaviti da se menja... i opet ce nesto nastati... kada i gde - nebitno je...

Sada najbitnije... zasto verujem(znam) da nema Boga...

A onda vise nije Bog...
Divne li filozofije. Ovde se razbacaš postulatima kao da si, ni manje ni više, nego lično Bog. Bog jeste svuda i iznad svega. Da bi se to saznalo mora se iskustvom doživeti. Zato oni koji nisu doživeli ne mogu ni razumeti a kamo li kritikovati i davati visokoumne savete, kao da oni jedini znaju šta je stvarnost i šta je Bog u toj stvarnosti.

onisifor:
stnco:
I pre 2000 godina su ljudi znali kako se prave i rađaju deca, tako da je Marijino začeće i tada bilo čudo. Vaskrsenje je i tada bilo čudo, a i šetanje po vodi, kad ga već spominješ.
Novozavetni spisi obiluju čudima koja, zbog svog iskakanja iz prirodnog toka stvari, navode na nevericu i olako odbacivanje. Rudolf Bultman, na primer, kaže: "Nemoguće je koristiti električno svetlo, i koristiti moderna medicinska i hirurška otkrića, a u isto vreme verovati u novozavetni svet demona i duhova." Inače, reč čudo ima široku upotrebu u našoj kulturi. U širem smislu, ova reč se upotrebljava u opisivanju onoga što je neobično. Međutim, nisu svi neobični događaji natprirodni. Neki prirodni događaji su neobični, i zbog toga ih možemo nazvati anomalijama, ali su još uvek prirodni. Novozavetna čuda su, međutim, način na koji Bog deluje u posebnim prilikama. Nema potrebe da nazivaš lupetanjem Božije natprirodno delovanje u ovom svetu. Možda nisam upotrebio najsrećniju reč ''promeni prirodne zakone'', jednostavno, Tvorac je delovao natprirodno.
Marijino začeće uopšte nije bilo čudo, ono se desilo na način kako su znali ljudi pre 2000 god. a tako se radi i danas. Veće je čudo, za mene, da danas veruješ da tu ima čuda, jer spajanje dva gameta u zigot je moguć samo seksualnom ili instrumentalnom penetracijom. Zato ti možeš da veruješ u to čudo ali ovo ti je istina. Vera u ostala čuda, koje smo pomenuli, su opet samo tvoja puka vera u čuda i u tome je razlika između tebe i mene. Ti eto recimo veruješ u čudo koje se zove vaskrsenje. Ja sam negde pročitao da se to objašnjava ovako: "ista ta materija samo nije ista takva materija" (citat uzet iz knjige "Razgovori o veri" i ovo je napisao doktor teologije koji je u Švajcarskoj doktorirao upravo na vaskrsenju, znači autoritet je). Dok si ti sklon da poveruješ u ovo čudo i objašnjenje, ja sam se odmah pitao kako je čuveni ugljenik C-12 mogao da se transformiše "da bude isto to samo ne isto takav", i zaključio da je vaskrsenje najobičnija izmišljotina, pogotovu što je Hrist posle vaskrsenja mogao da prolazi kroz zidove, pa eto i da šeta po vodi, što je teška besmislica ako se pođe od nemogućnosti da se ugljenik transvormiše u neki drugi oblik.
Ako već veruješ u ta čuda od pre neku hiljadu godina, onda se sigurno nisi pitao zašto se nikakva čuda takvog "kalibra" ne deševaju danas, jer bi inače počeo da sumnjaš da su se ikad i desila i da su to samo maštanja naših bliskih predaka.

Back