OCAJNA

Kosily

Obećava
Poruka
80
Vecina redovnih posetilaca ovoj sjajnog foruma me vec "zna". Ja sam ona sto je pre par meseci zavrsila sa zracenjem i konstantno se zalim na bol koji se iz krsta spusta u levu nogu. Odradila sam gomilu analiza onkoloskih,neuroloskih,akupuntura,neprimala se inekcija....ali nista mi nije pomoglo:(
Juce sam otisla u jednu privatnu onkolosku kliniku,kod zene koja ocigledno zna svoj posao jako dobro. Pogledala je sve moje ranije nalaze,snimke,uradila neke preglede sama,i rekla mi da je 95% sigurna da se radi o ponovnom vracanju karcinoma:(
Predlozila je hemoterapiju uz jos kojie zracenje,ali mi je dala fore da se malo oporavim prvo jer dva meseca bola,ne spavanja,ne jela.....je vrlo primetno.
Blago receno-OCAJNA SAM. Dodje mi da se ubijem i tako postedim i sebe i svoju porodicu svog pakla koji mi predstoji:( Ovoga puta nemam ni malo nade,optimizma,snage za sve to. O hemoterapiji znam jako malo (gotovo nista) pa bih molila one koji imaju saznanja kako to ide da mi se jave.
Pozdrav od vase tuzne Kosily!!!
 
Draga Kosili,
molim te nemoj da ocajavas.SIgurno da u tvom zivotu ima mnogo lepsih stvari zbog kojih vredi ponovo se boriti protiv bolesti.Spomenula si da imas dete...
Bolest se vratila ali ti si mlada i imas snage i mogucnosti da je pobedis.Treba ti samo volja.
Sto se tice hemioterapije ja stvarno sada ne mogu da se setim svih tih protokola jer je to domen onkologije ali mogu jednu stvar da ti kazem...na odeljenju srecem mlade ljude koji su prosli kroz sve to kroz sta si i ti.TO su ljudi sa osmehom na licu,sa porodicom pored sebe i sa nadom u sutra.Da su tako razmisljali kao ti.....pa recimo da ih mozda nikada ne bih ni srela.
Nadam se da ce neko moci da ti pomogne oko hemioterapije ili cak i ja ako malo prelistam knjige.
MOlim te na pp mi posalji svoju dijagnozu(mrzim taj izraz koji prakticno obelezava coveka i distancira od svih njegovih kvaliteta a favorizuje samo jednu stvar-njegovu bolest)
 
Nazalost ne mogu da ti odgovorim na pitanje, ali mogu da ti navedem primer:

meni draga zenska osoba se pre 10 godina razbolela od raka dojke. Prosla je kroz tesko lecenje, izgubila dojku, kosu, bila vezana za krevet. Ali se nije dala.

Cetiri godine kasnije se ponovo razbolela, rak materice. Ali opet se nije dala.

Danas izlgeda k'o avion, svi misle da je 10 godina mladja od svojih 55. I ne da se. I love her!

Ne daj se ni ti. Ja ti saljem pozdrav!
 
Moras da budes hrabra, moras i mozes da se boris.
Mnogi su prosli kroz iste muke i pobedili.
Uz tebe smo!
Sledeci tekst nadam se da ce ti dati odgovor na neka pitanja.
Ovaj tekst je namenjen pacijentima obolelim od raka koji treba da prime hemioterapiju. Potrebu za hemioterapijom odredjuje internista-onkolog ili komisija koju najcešce cine hirurg, internista-onkolog i radioterapeut. Na samom pocetku treba znati, da najveci broj pacijenata obolelih i lecenih od zlocudnog tumora u toku svog lecenja dobija neku vrstu hemioterapije. Hemioterapija je metoda lecenja raka koja se primenjuje bez obzira da li se rak nalazi u organu gde je nastao ili je proširen po telu. Kako se radi o vrlo jakim lekovima, neželjeni efekti koji se mogu pojaviti u toku lecenja su relativno cesti i neprijatni. Svrha teksta koji sledi je da upozna pacijente sa delovanjem hemioterapije na celije raka, na organizam u celosti kao i sa neželjenim efektima koji mogu da se pojave u toku lecenja. Najvažnije od svega je da pacijent koji treba da primi hemioterapiju shvati njenu važnost, kao i razloge njene primene u cilju što boljeg lecenja ili potpunog izlecenja.
Poznavajuci vecinu neželjenih efekata ni pacijentu, ni lekaru nije lako da se odluci za primenu hemioterapije. Kod raka dojke ona se daje bez dvoumljenja u slucajevima kad limfni cvorovi pazuha sadrže celije raka, jer je tada hemioterapija jedina šansa pacijenta da se spreci dalje proširenje bolesti. Odluka postaje teža kad se ne može sa sigurnošcu tvrditi da se u organizmu još nalaze maligne celije, ili je možda izlecenje vec postignuto operacijom, otklanjanjem samog tumora. U takvim slucajevima možemo samo da se oslanjamo na statisticke podatke koji se baziraju na posmatranju desetine hiljada pacijenata obolelih od raka, na osnovu kojih su i svetski protokoli za lecenje obolelih od raka sastavljeni. I odluka za, i odluka protiv primene ove metode lecenja snose odredjeni rizik i zato pacijent mora biti upoznat sa znacajem hemioterapije, ali i sa njenim rizicima.
Ne sme se zanemariti ni cinjenica da, iako je hemioterapija jedan od najmocnijih nacina lecenja raka, ona nije cudotvorno sredstvo. Kod odredjenog broja pacijenata tumor se tokom godina ponovo pojavi. To znaci, da su se u organizmu vec nalazile celije raka pre zapocinjanja hemioterapije i da ona nije uspela da uništi sve zlocudne celije. Ni u slucaju tih pacijenata nije još sve izgubljeno, jer, zahvaljujuci modernoj medicinskoj nauci, danas su poznati i dodatni nacini lecenja.
Pacijent, dakle, mora imati poverenja u tim lekara koji ga leci i prihvatiti njihovu procenu neophodnosti predloženih metoda lecenja, pa i hemioterapije, s obzirom da je zajednicki cilj svih ucesnika u lecenju potpuno izlecenje obolelog.
 
Pitanja koja pacijenti oboleli od raka najcešce postavljaju su stereotipna i uglavnom se odnose na sam zlocudni tumor i na celokupni proces lecenja hemioterapijom. Sadržaj ove brošure ce pokušati da odgovori na vecinu tih pitanja, a koja ostanu neodgovorena, kao i Vaša licna pitanja, možete postaviti svom internisti-onkologu. On ce Vam dati sva dodatna obaveštenja da biste u potpunosti bili spremni za hemioterapiju.

Opšta pitanja o hemioterapiji

- Šta je hemioterapija i kako ona deluje?
- Koje su standardne metode lecenja tipa raka koji ja imam?
- Zašto je u mom slucaju potrebna hemioterapija?
- Da li postoji drugi tretman za vrstu raka koju ja imam?
- Kakva je korist od hemioterapije?
- Koji su rizici od hemioterapije?
- Koliko dugo, gde i kako cu primati hemioterapiju?
- Koji se lekovi daju i kako se nabavljaju?
- Da li ce hemioterapija uticati na moj normalan svakodnevni život?

Pitanja o neželjenim efektima ( nuspojavama )

- Šta su to neželjeni efekti ( nuspojave )?
- Zašto nastaju neželjeni efekti?
- Koji su najcešci neželjeni efekti kod primene hemioterapije?
- Koliko dugo neželjeni efekti traju?
- Šta ako se kod mene pojave neželjeni efekti?
- Kako se nuspojave mogu ublažiti ili otkloniti?
- U kojim slucajevima treba da se javim lekaru zbog nuspojava?

Pitanja o mogucim posledicama hemioterapije na organizam

- Da li hemioterapija ostavlja trajne posledice na organizam?
- Kako cu znati da li su nastupile trajne posledice u organizmu?
- Šta ako se utvrdi trajno oštecenje nekog od organa?
 
Tumor oznacava abnormalnu masu tkiva, cvor ili izraslinu. On može da bude benigni (dobrocudni) ili maligni (zlocudni). U slucaju malignih tumora (raka) neke celije u organizmu se promene i pocinju rasti nekontrolisano. Celije raka napadaju i uništavaju zdrave celije tela, što pre ili kasnije, ako se ne zaustavi, završava smrcu obolelog. Celije raka cak mogu i da se odvoje od primarnog tumora i da dospevaju u bilo koji organ ili deo tela, nastavljajuci da rastu. Ovaj proces proširenja se zove metastaza.
Pocetkom XX veka zlocudni tumori su dovodili u skoro 100% slucajeva do smrti obolelog. Otuda i dan danas zaostalo verovanje da je rak neizleciv. S druge strane, bolesnici sumnjaju u mogucnost potpunog ozdravljenja, jer nisu dovoljno upoznati sa napretkom i dostignucima moderne medicinske nauke u ovoj oblasti. Danas, medjutim, 50 - 75% obolelih od raka na nekom organu, otkrivenim u ranom stadijumu, se uspešno izleci, tj. živi duže od 5 godina nakon lecenja, bez simptoma karcinoma.
Medjutim, pacijent mora znati, da je lecenje u slucaju raka neophodno, da rak nikad ne nestaje sam od sebe i da svako odlaganje iz bilo kojih razloga može biti pogubno.
Lecenje malignih tumora je interdisciplinarni zadatak koji zahteva timski rad lekara raznih specijalnosti. Njihov zadatak je da svakom bolesniku individualno odrede za njega najadekvatniju i najdelotvorniju terapiju, primenjujuci svetski prihvacene standarde. Bolesniku se, zavisno od vrste raka, proširenosti bolesti, opšteg stanja organizma i drugih faktora, najcešce odredjuju sledece metode lecenja:
- operacija ( hirurško otklanjanje tumora iz tela)
- radioterapija ( ozracivanje obolelog mesta ili mesta gde je bio tumor)
- hemioterapija ( lecenje citostaticima).
 
Hemioterapija ili citostatska terapija se primenjuje u lecenju malignih oboljenja vec više decenija, pa ipak je strucnjaci smatraju za nepotpuno istraženu oblast. Zahvaljujuci saznanjima o delotvornosti i neophodnosti hemioterapije u lecenju raka, onkolozi je danas po važnosti izjednacavaju sa operacijom i radioterapijom.

Šta je hemioterapija i kako ona deluje?

Hemioterapija predstavlja davanje lekova koji, dospevajuci u celije raka ih direktno uništavaju ili pak inhibiraju (koce) njihovu deobu, sprecavajuci tako da tumor dalje raste. To sprecavanje i kocenje razmnožavanja celija se zove citostaza, a po njima se lekovi kojima se taj efekat postiže, nazivaju citostaticima.
Mogli bismo reci da su citostatici »lekovi protiv raka«, što bi bilo samo delimicno tacno, jer njihovom iskljucivom primenom, bez ostalih metoda, samo bi se oko 5% bolesnika izlecio. Ipak, pored operacije, hemioterapija se smatra najefikasnijim metodom lecenja raka. Ukoliko se odluci za njenu primenu nakon operacije, sa hemioterapijom treba zapoceti što ranije nakon zarastanja rane od operacije.

Koji su tipovi hemioterapije?

1. Neoadjuvantna hemioterapija je upotreba citostatika pre hirurške ili zracne terapije da bi se smanjio tumor, ili pokušalo zaustavljanje napredovanja vec proširenog tumora u telu. Ovaj vid terapije može biti izuzetno delotvoran u samom lecenju razlicitih tipova raka ili može da služi za stvaranje preduslova za operaciju.
2. Adjuvantna hemioterapija oznacava upotrebu citostatika radi uništavanja preostalih celija raka nakon hirurškog lecenja. Dodatni cilj ove terapije jeste i da se spreci ponovni nastanak tumora, te se ona u svakodnevnoj praksi kod velikog broja karcinoma,pa tako i kod raka dojke, rutinski primenjuje.
3. Palijativna hemioterapija predstavlja terapiju kojom se više olakšavaju simptomi prouzrokovani rakom, nego što se rak leci. U odmaklim stadijumima raka, kada je on proširen po telu, upotreba citostatika je i definitivno lecenje. U slucaju raka sa višestrukim metastazama ovo je prakticno i jedina metoda lecenja. Ova terapija omogucuje bolesniku da živi kvalitetnije.
4. Hemioprevencija se smatra tretmanom buducnosti u » lecenju tumora«. Suština ove terapije nije uništavanje malignih celija, nego uspostavljanje funkcija normalnih celija. Na taj nacin, delovanjem na celije pre nastanka tumora, sprecilo bi se njegovo nastajanje. Posebno se smatra perspektivnom u slucaju raka dojke, medjutim klinicka ispitivanja još nisu završena.

Od cega zavisi efikasnost hemioterapije?

Neki od citostatika se daju kod više vrsta raka (kancera), dok se drugi koriste za odredjene tipove. Koji ce se lekovi primeniti, dakle, zavisi od vrste raka koja je prisutna, koji deo tela je zahvacen, od uticaja raka na normalne funkcije tela i od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta.
Da li ce se hemioterapija primeniti u odredjenom slucaju, i za koji njen vid ce se internista-onkolog ili lekarski tim odluciti, u svakodnevnoj praksi zavisi od više faktora. Medju njima, konkretno kod raka dojke, najbitniji su menopauzalni status pacijentkinje, stanje limfnih cvorova kroz kojih se limfa iz dojke filtrira i status receptora na celijama raka. Ovi faktori, uz mnoge druge, uticu i na izbor citostatika koji ce se davati. Retko se daje samo jedna vrsta leka, jer treba znati, da svaki citostatik deluje napadajuci drugi segment celije raka. Kombinovanjem odgovarajucih lekova se postiže optimalni spoj njihovog delovanja u procesu što bržeg i efikasnijeg uništavanja celokupne maligne celije. Pošto citostatici ne uticu samo na celije raka, nego i na zdrave celije organizma, važno je da se efekti lecenja postižu pravilnom kombinacijom lekova, a ne povecavanjem doza. Na taj nacin se postiže veca efikasnost u lecenju, bez povecanja neželjenih efekata. Pokazalo se da, radi vece efikasnosti, terapija se mora ciklicno ponoviti nekoliko puta. Efikasnost se može povecati i nacinom davanja leka. Neki lekovi deluju bolje ako se daju kontinuirano, a ne odjednom.

Gde, kako i koliko cesto se hemioterapija daje?

Gde ce se hemioterapija davati zavisi od lekova koji se koriste, od nacina na koji se daju, kako pacijent podnosi terapiju i od nekih subjektivnih faktora koji mogu bitno uticati na tok hemioterapije. Ona se može davati u bolnici, ukoliko to zahteva opšte fizicko i zdravstveno stanje bolesnika, ali u svakodnevnoj praksi hemioterapija se ipak nejcešce daje ambulantno (dnevna bolnica). To znaci da pacijent dolazi u zdravstvenu ustanovu gde se terapija sprovodi, primi terapiju i odlazi kuci. Terapija se u izuzetnim slucajevima može davati i u kucnim uslovima.
Kako se hemioterapija daje zavisi od vrste lekova. Vecinu lekova pacijent prima preko vene (u vidu injekcije ili infuzije), ali se neki daju u vidu injekcije u mišic ili preko usta. Kada se terapija daje u venu (intravenozno), najcešce na ruci, postavi se plasticna cevcica »braunila« koja služi da se lek bezbedno ubaci u krvotok. Taj proces je, sem uboda igle, bezbolan, te ako se javi neprijatan osecaj prilikom zapocinjanja davanja leka (pecenje, crvenilo kože, bol ili otok oko braunile ili slicno), to treba odmah prijaviti osobi zaduženoj za sprovodjenje terapije.
U izuzetnim slucajevima prilikom davanja hemioterpije se koriste posebni kateteri koji se postave u velike vene, portovi koji se hirurški postavljaju ispod kože ili se pak prikljucuju na posebne elektricne pumpe.
Koliko cesto i dugo se citostatici daju zavisi od vrste oboljenja, od cilja hemioterapije u konkretnom slucaju, od vrste lekova koji se daju i od toga kako pacijent podnosi terapiju. Ona se može davati u jednom danu, tokom jedne nedelje ili u intervalima kako to internista- onkolog odredi. Po pravilu hemioterpija se daje u ciklusima. To znaci da ce izmedju terapija biti vremenski period razlicite dužine, obicno 3-4 nedelje, koji ce omoguciti organizmu pacijenta da se oporavi. Informacije o ritmu primanja terapije može dati lekar-onkolog, koji je kompetentan i da donese odluke o eventualnom odlaganju ili prekidu hemioterapije.
 
Vecina ljudi za vreme hemioterapije se oseca umornije nego obicno, ali najveci broj se oseca dovoljno dobro da nastavi svoje životne aktivnosti. Svaki organizam, svako oboljenje i svako lecenje je razlicito, tako da nije moguce precizno predvideti kako cete Vi reagovati. Ipak, treba biti pripremljen da ce se za vreme primanja terapije pojaviti znaci koji ce umanjiti Vaše dobro opšte stanje. U tom smislu je potrebno da isplanirate svoje aktivnosti nakon konsultacije sa onkologom.

Zašto nastaju i koliko traju neželjeni efekti ( nuspojave ) ?

Nastajanje nuspojava se može objasniti cinjenicom da citostatici prvenstveno oštecuju celije u organizmu koje se brzo dele. Celije raka se dele brže nego normalne celije od kojih su nastale, pa se one prilikom primene citostatika oštecuju u najvecoj meri. U organizmu postoje i mnoge normalne celije koje se po prirodi brže dele, kao što su celije krvi, koštane srži, kože, sluzokože usta, jednjaka, želuca, creva, seksualnih organa, korena dlaka i sl. Pogadjajuci i oštecujuci maligne celije, citostatici istovremeno uništavaju i neke od ovih normalnih, zdravih celija. Neželjeni efekti prilikom primene hemioterapije u lecenju raka upravo proizilaze iz takvog dejstva citostatika. Lekari ce odrediti svakom pacijentu za njega najadekvatniju kombinaciju lekova, koji ce, uz maksimalno dejstvo, izazvati minimalne neželjene efekte, za cije ublažavanje takodje postoje lekovi.
Neki neželjeni efekti su za pacijenta subjektivno veoma neprijatni, ali nisu opasni za organizam ( mucnina, opadanje kose,itd.). Medjutim, pojedini citostatici ne izazivaju neprijatne simptome, ali ipak mogu oštetiti celije vitalnih organa kao što su srce, bubrezi, mokracna bešika, pluca, nervni sistem, jetra, itd.
Mora se napomenuti, takodje, da pojava ili odsustvo neželjenih efekata nije pokazatelj da li lekovi deluju ili ne. Pošto su nuspojave subjektivne i individualne, a citostatici deluju nezavisno od njih, pogrešno bi bilo verovati da lekovi nemaju efekta ako ne primetite znacajniju promenu Vašeg opšteg stanja dok primate hemioterapiju.
Vecina nuspojava traje kratko i nestaje nekoliko dana nakon završetka hemioterapije, kad se normane celije pocnu oporavljati, ali je i to individualno. Vreme koje treba da protekne do potpunog oporavka zavisi od mnogih faktora, ukljucujuci i opšte stanje Vašeg organizma, kao i od lekova koje ste dobili.

.
 
Moguci neželjeni efekti prilikom primene hemioterapije

Bez obzira što citostatici razlicito deluju na svaki organizam, vrlo je verovatno da cete i Vi osetiti neke nuspojave. Dobro obaveštena osoba je spremnija da se uspešno nosi sa svim mogucim pojavama u toku hemioterapije.

1. Uticaj citostatika na krvnu sliku
Svaki citostatik na neki nacin oštecuje celije krvi. Stepen oštecenja nije isti na sve celije u krvi (crvena i bela krvna zrnca i krvne plocice). Najviše stradaju bela krvna zrnca, zatim trombociti, a u najmanjoj meri crvena krvna zrnca. Maksimalno smanjenje broja belih krvnih zrnaca se javlja 10-15 dana nakon primene hemioterapije. Njihov broj se može pouzdano utvrditi samo analizom krvne slike, što bi trebalo vršiti upravo u tom periodu, kao i pre zapocinjanja sledeceg ciklusa hemioterapije.
Bez obzira na ovakav efekat citostatika, treba izbegavati smanjenje doze lekova, jer takvim smanjenjem hemioterapija gubi efekat, a nuspojave ostaju iste. U slucaju, ako su vrednosti krvne slike kriticno niske, preporucice Vam se privremeno odlaganje hemioterapije.
Bela krvna zrnca, koja su odgovorna za odbranu organizma od infekcije, stvaraju se u koštanoj srži. Pad njihove vrednosti u krvi, usled negativnog uticaja hemioterapije na njih, dovodi do smanjene otpornosti organizma ka infekcijama. Za vreme sprovodenja hemioterapije, broj belih krvnih zrnaca se stalno kontroliše. Ukoliko dode do njihovog drasticnog pada, lekar Vam može odrediti terapiju, koja ce vratiti vrednosti belih krvnih zrnaca na normalu. U svakom slucaju i Vi sami morate da ucinite sve da biste predupredili nastanak infekcije u bilo kom delu tela.

Mere predostrožnosti za sprecavanje nastanka infekcije:
· Tokom dana perite ruke cešce nego inace
· Nakon svakog pražnjenja creva operite predeo rektuma, posebno ako imate hemoroide.
· Izbegavajte veci skup ljudi ili kontakt sa bolesnicima
· Izbegavajte kontakte sa decom koja su skoro primila vakcine »živim virusima«.
Ukoliko ipak dodje do infekcije, lekaru treba da se javite ako imate neke od sledecih simptoma:
· Povišenu telesnu tempreraturu iznad 38 C
· Drhtavicu
· Znojenje
· Proliv
· Ucestalo mokrenje ili pecenje prilikom mokrenja
· Ozbiljan kašalj ili bolno grlo
· Neuobicajeni sekret iz vagine ili svrab
· Crvenilo, otok ili osetljivost u predelu neke rane
· Bolove u sinusima
· Plikove na koži ili usnama
· Bolove u uhu, glavobolje ili ukocenost vrata
· Ranice u ustima.
Trombociti su neophodne plocice u krvi koje omogucavaju njeno normalno grušanje. Hemioterapija svojim uticajem na koštanu srž dovodi i do pada trombocita, tako da za vreme njenog sprovodenja može doci do neocekivanih i neobjašnjivih krvarenja, cak i bez povreda. Ukoliko se pojavi pad vrednosti trombocita u Vašoj krvi za vreme primanja hemioterapije, lekar ce Vam preporuciti odredjene lekove. Ako ni oni ne pomognu, bice neophodna transfuzija trombocita.
Lekaru treba da se javite ukoliko primetite neke od sledecih pojava:
· modricu na koži, za koje nemate pravo objašnjenje
· crvene tackice pod kožom
· crvenkastu mokracu
· crnu ili krvavu stolicu
· krvarenje iz desni ili nosa
· vaginalno krvarenje, koje je neocekivano ili traje duže od redovne menstruacije
· glavobolje ili probleme sa vidom
· osecaj da su Vam noge ili ruke toplije nego inace
Mere predostrožnosti ukoliko imate niske vrednosti trombocita
· Posavetujte se sa Vašim lekarom pre uzimanja bilo kakvih vitamina, biljnih preparata ili slicno, jer mogu da sadrže aspirin, koji negativno utice na trombocite.
· Proverite da li smete da konzumirate bilo koju kolicinu alkoholnih napitaka.
· Koristite vrlo meke cetkice za zube.
· Održavajte higijenu nosne duplje koristeci meke papirne maramice.
· Budite vrlo pažljivi kod upotrebe oštrih predmeta, da ne bi došlo do povredivanja.
· Vodite racuna kod peglanja ili kuvanja, da ne dode do opekotina.
· Izbegavajte aktivnosti koje mogu prouzrokovati povrede, ukljucujuci i odredjene sportove.
· Posavetujte se sa lekarom u vezi sa seksulanim životom.
· Koristite elektricni brijac umesto obicnog.
Crvena krvna zrnca imaju funkciju da raznose kiseonik po telu. Hemioterapija može smanjiti sposobnost koštane srži da stvara crvena krvna zrnca. Ukoliko dodje do pada njihove vrednosti, tkiva nemaju dovoljno kiseonika za funkcionisanje. Ovo se stanje naziva anemija (malokrvnost). Anemija može uzrokovati »nedostatak daha«, slabost, malaksalost, vrtoglavicu, ubrzan srcani rad, itd. Ukoliko primetite neke od ovih simptoma, treba da se javite svom lekaru. U slucaju veoma izražene malokrvnosti lekar može da odredi transfuziju krvi ili transfuziju samih krvnih zrnaca.

2. Uticaj citostatika na sluzokožu digestivnog trakta(organa za varenje)
Neželjeni efekti koji se javljaju zbog negativnog uticaja citostatika na sluzokožu organa za varenje su za pacijente subjektivno najneprijatniji, ali su mahom bezopasni za organizam.
Ishrana za vreme hemioterapije je veoma važna. Ocuvanje vitalnosti organizma, obnavljanje terapijom oštecenih normalnih celija, održavanje telesne težine, kao i smanjenje nekih nuspojava u mnogome zavise od pravilne ishrane. Jaci organizam se uspešnije brani i od infekcija.
Hemioterapija ponekad izaziva gubitak apetita. Važno je, medjutim, razgraniciti, da li Vam se ne jede zbog gubitka apetita ili zbog izraženih nuspojava u vidu mucnine, gadenja, povracanja, problema sa usnom dupljom,itd.

Mucnina i povracanje
Mnogi pacijenti se plaše da ce imati mucninu, povracanje ili totalni gubitak apetita za vreme primanja hemioterapije. Takvi strahovi su vrlo cesto i opravdani, mada mnogi novi citostatici uzrokuju ove nuspojave znatno rede i blaže, nego oni koji su se ranije primenjivali. Danas postoje razni, vrlo efikasni antiemetici (lekovi protiv povracanja), kojima se vecina ovih simptoma može svesti na tolerantnu meru, ili cak i preduprediti. Preporucuje se, da pacijent nabavi neki od pomenutih lekova pre pocetka hemioterapije, da bi se sa njihovim uzimanjem pocelo u trenutku kada se utvrdi, da ce se neželjeni efekti zaista pojaviti. Odredjeni antiemetici se mogu dati istivremeno sa citostaticima, u ambulanti gde se terapija prima.
Teži oblici trajnog oštecenja sluzokože organa za varenje su retki i takodje se mogu uspešno leciti, ukoliko se i pojave.

Kako smanjiti mucninu i povracanje?
· Pijte tecnost najmanje sat vremena pre ili nakon jela, a ne za vreme orboka. Pijte cešce, a malo.
· Jedite i pijte polako.
· Umesto jednog ili dva velika obroka, jedite u više navrata po malo u toku dana.
· Hranu jedite hladnu ili mlaku, da Vam ne bi smetali njeni mirisi.
· Dobro sažvacite hranu pre gutanja.
· Ako se mucnina pojavljuje ujutru, pojedite nešto suvo, kao žitarice, tost ili keks, pre ustajanja (sem ako su Vam suva usta).
· Pijte hladna, bistra, nezasladena **** ( sok od jabuke ili grožda)
· Sisajte mentolne ili kisele bombone (sem ako imate ranice u ustima).
· Unapred pripremite hranu za period kada dobijate hemioterapiju, da je ne biste morali tada pripremati .
· Nosite komotnu odecu, koja Vam nece stezati predeo trbuha.
· Dišite duboko i polako kada osetite mucninu.
· Da biste skrenuli pažnju sa svojih problema, caskajte sa Vama dragim osobama, slušajte tihu, relaksirajucu muziku, gledajte zabavne filmove ili TV emisije.
· Izbegavajte jake mirise koji Vam smetaju, kao što su mirisi hrane, dim od cigareta ili jaki parfemi.
· Izbegavajte jako slatku, prženu ili masnu hranu.
· Odmarajte se, ali izbegavajte da legnete ravno, bar dva sata nakon obroka.
· Ako se mucnina javlja baš za vreme primanja terapije, izbegavajte da jedete bar nekoliko sati pre terapije. Uzmite samo nekoliko zalogaja, da Vam želudac nije prazan.
Neželjeni efekti koji su spomenuti mogu biti neprijatni, ali ce oni nestati odmah ili nakon par dana po završetku terapije. Nemojte zaboraviti, da je njihov ucinak ogroman i vredi trpeti i neprijatne stvari radi oporavka ili izlecenja od raka.
 
3. Zamor i iscrpljenost
Tacan razlog za nastanak zamora se ne zna, ali je on najcešci simptom na koji se pacijenti žale. Smatra se, da na njegov nastanak i intenzitet uticu mnogi faktori, kao što su samo oboljenje, hemioterapija, zracenje, hirurška intervencija, malokrvnost, nedostatak sna, bol, stres, loš apetit, itd. Zamor uzrokovan hemioterapijom nastaje naglo, nije poput obicnog svakodnevnog umora i cesto ne nestaje ni posle odmora. Osecaj varira od blagog umora do totalne isrpljenosti.
Kako otkloniti zamor i iscrpljenost?
· Isplanirajte svoje dnevne obaveze tako, da imate vremena za odmor. Bolji su više kratkih perioda odmora, nego jedan duži .
· Napravite selekciju vaših dnevnih obaveza po važnosti.
· Idite u kratke šetnje uz lagane vežbe .
· Jedite kvalitetnu hranu u malim obrocima i uzimajte dosta tecnosti.
· Dozvolite drugima da Vam pomognu u redovnim dnevnim aktivnostima.

4. Uticaj citostatika na usnu duplju, desni i grlo
Neki citostatici, za vreme davanja, mogu uzrokovati upalu ovih regija pracenu naslagama. Sluzokoža može postati suva i nadražena, a lako može doci i do krvarenja. Sluzokoža usne duplje se lako inficira, s obzirom da su usta izrazito bogata mikroorganizmima.

Kako spreciti probleme usne duplje, desni i grla ?
· Bilo bi dobro da posetite stomatologa pre zapocinjanja hemioterapije i da otklonite sve kvarove zuba ili nedostatke proteze.
· Operite zube posle svakog jela. Koristite meke cetkice za zube. Usta ispirajte mlakom slanom vodom nakon obroka i pre spavanja.
· Operite svoju cetkicu za zube posle svake upotrebe i držite je na suvom.
· Izbegavajte grubu i tvrdu hranu koja može ozlediti sluzokožu usta, kao i jako topla i intenzivno kisela jela. Ako vec imate pocetne znake infekcije, koristite kašastu, meku, rashladenu hranu i meko voce, da ne biste dodatno iritirali sluzokožu usne duplje.

Kako ublažiti suvocu usta?
· Pijte puno tecnosti
· Koristite žvakacu gumu bez šecera i jedite sladoled
· Jedite meku, socnu hranu
· Omekšajte suvu hranu dodajuci joj buter, margarin ili prelive.
· Sprecite sušenje usana mažuci ih adekvatnim kozmetickim sredstvima.

5. Opadanje ili potpuni gubitak kose
Potpuni gubitak ili proredjivanje kose je cesta nuspojava kod primene hemioterapije, iako je svi citostatici ne izazivaju. Od svih neželjenih efekata opadanje i gubitak kose su najmanje opasni, ali imaju najteže psihicke posledice kod osoba tretiranih citostaticima.
Kosa je kod ženskih osoba simbol ženstvenosti, licne cari i privlacnosti. Ostajuci bez kose, pacijentkinje sticu utisak obeleženosti i bolovanja od smrtne bolesti. Gubitak kose se može pojaviti naglo, tako da kosa opadne za kratko vreme, ili pak kosa postaje sve tanja, pa je nestanak postepen. Ako kosa i ne opadne u celini, ona postaje krhka i bez sjaja. Stepen opadanja ili proredjivanja kose verovatno zavisi i od prirodne jacine i gustine kose pre bolesti.
Gubitak dlaka se može pojaviti i na svim drugim kosmatim delovima tela (obrve, pod pazuhom, stidni predeo, na rukama, nogama, itd.).
Ponovni rast kose obicno zapocinje kada se terapija završi ili nešto kasnije, ali kod nekih pacijenata ona pocne da raste cak i pre završetka hemioterapije. Ponovo narasla kosa može imati druge karakteristike u boji ili kvalitetu.

Briga o kosi i poglavini
· Koristite blage šampone za pranje kose
· Koristite mekanu cetku za kosu
· Izbegavajte sušenje kose vazduhom visoke temperature
· Kratka kosa izgleda deblje i kvalitetnije
· Izbegavajte upotrebu elektricnih aparata za uvijanje kose
· Izbegavajte farbanje ili nijansiranje kose
· U slucaju potpunog gubitka kose treba nositi zaštitu od sunca u vidu perike, marame, kape, šešira ili sl. Za šta cete se odluciti u slucaju potpunog opadanja kose zavisi iskljucivo od toga, šta ce Vam ublažiti nezadovoljstvo i psihicko opterecenje. Ukoliko se u Vašem slucaju ocekuje potpuno opadanje kose, odlucite se za nošenje perike i nabavite je pre nego što Vam kosa opadne.
Na kraju, nemojte zaboraviti da je gubitak kose prolazna pojava, koja ce Vas prestati opterecivati nakon hemioterapje.

6. Bol
Ponekad hemioterapija može uzrokovati bol u vidu kratkotrajnih probadanja, pecenja, utrnutosti, glavobolje, mišicnog bola, trbušnih bolova, itd. Bolovi mogu biti uzrokovani oštecenjem nerava zbog upotrebe lekova, ali i drugim razlozima, koji ne moraju biti povezani sa upotrebom citostatika. Ukoliko bol nije postojao pre primene hemioterapije, posavetujte se sa Vašim onkologom. Po potrebi, u slucaju bola koji se ne može otkloniti uobicajenim analgeticima, Vaš onkolog ce ukljuciti i anesteziologa, neurologa, neurohirurga, farmaceuta ili drugog specijalistu koji se bavi terapijom bola.

7. Uticaj citostatilka na centralni nervni sistem
Hemioterapija može uticati na centralni nervni sistem (funkcije mozga) uzrokujuci osecaj umora, depresije ili dezorijentisanosti. Cinjenica je, medjutim, da citostatici korišceni u lecenju raka dojke najcešce ne uticu znacajno na nervni sistem. Pomenuti simptomi takode nestaju kada se hemioterapija završi. Ukoliko dode do pojave nekih od simptoma, treba obavestiti Vašeg onkologa.

8. Dijareja (proliv)
Dijareja predstavlja pojavu izrazito meke ili tecne stolice. Ona se za vreme hemioterapije javlja zbog delovanja citostatika na sluzokožu, koja oblaže unutrašnjost želuca i creva. Ukoliko traje duže od 24 sata, neophodno je njeno energicno lecenje, te svakako treba da se javite svom lekaru.

Kako otkloniti dijareju?
· Pijte puno tecnosti koja treba da bude sobne temperature. Izbegavajte gazirana **** i pijte polako.
· Podelite obroke u više manjih.
· Jedite hranu bogatu kalijumom, kao što su banane, narandže i krompir, jer se prolivom taj važan mineral gubi iz organizma.
· Jedite hranu siromašnu celulozom, kao što su beli hleb, beli pirinac, zrele banane, kuvano voce bez ljuske, pire od krompira ili drugog povrca, jogurt, jaja, piletinu ili curetinu, ribu i sl. Izbegavajte hranu sa mnogo celuloznih ostataka, kao što su integralni hleb, žitarice, pasulj, semenke, lešnik, kokice i sveže voce i povrce.
· Izbegavajte suviše tople ili hladne napitke.
· Izbegavajte kafu, caj, alkohol, slatkiše i zacine, jer oni dodatno nadražuju creva i izazivaju stomacne bolove i grceve.
· Izbegavajte mleko i mlecne proizvode, ukljucujuci i sladoled.
 
9. Zatvor
Neki citostatici, ali i neki lekovi protiv bolova, mogu izazvati izostanak stolice za dan, dva ili duže. Zastoju doprinosi Vaša fizicka neaktivnost ili ishrana bez dovoljno celuloze i tecnosti.

Kako otkloniti zatvor?
· Pijte puno tecnosti, posebno tople ili mlake (caša tople vode cesto pomaže)
· Uzimajte hranu sa dosta celuloznih vlakana
· Praktikujte svakodnevne vežbe ili druge fizicke aktivnosti
· U slucaju upornog zatvora obratite se lekaru, da bi se stolica regulisala pomocu lekova.

10. Uticaj citostatika na seksualne organe
Hemioterapija može, mada ne uvek, uticati na seksualne organe ( na vaginu ili jajnike kod žena, odnosno na testise kod muškaraca).

Žene
Hemioterapija utice na polne organe, prvenstveno na jajnike, dovodeci do smanjene produkcije hormona. Mnoge žene konstatuju promene u svom organizmu za vreme hemioterapije.One mogu biti prolazne ili trajne.
· Sterilnost, nemogucnost zaceca, zbog primene hemioterapije može biti privremena ili stalna. Ona zavisi, izmedju ostalog, od primenjenog leka, njegove doze i Vaše životne dobi.
· Uticaj hemioterapije na menstrualni ciklus žene se ne može u potpunosti predvideti, kao što se ne može unapred znati kod koje žene ce se takvi uticaji u kom obliku manifestovati. Kao privremeni neželjeni efekat može da se pojavi neredovna menstruacija, koja ce se kod mladjih žena regulisati nakon zarvšetka terapije. Kod starijih žena ona može da dovede do trajnog prestanka menstruacije (menopauza ili klimakterijum). Tegobe, poput toplotnih talasa, vrtoglavica i suvoce vaginalne sluzokože, uglavnom ukazuju na to.
Trudnoca za vreme hemioterapije se nikako se ne preporucuje. Srecom, rak se znatno rede javlja kod mladih žena sposobnih za radjanje. Kod primene hemioterapije se mora voditi racuna ne samo o buducoj majci, nego i o plodu, koji treba da se razvije pod takvim okolnostima. Citostatici deluju dvostruko. Prvo, direktno oštecuju plod, a zatim, oštecujuci jajne celije, i neke kasnije trudnoce mogu dovesti do radjanja dece sa genetskim anomalijama (oštecenjima). Zato, kod zapocinjanja hemioterapije vec postojecu trudnocu u prvom tromesecju treba prekinuti, ako je hemioterapija neophodna za preživljavanje majke. Prema tome, treba voditi racuna, da žena ne zatrudni za vreme sprovodjenja hemioterapije, i barem još 6 meseci posle njenog završetka. I kasnije, u slucaju trudnoce, treba sprovesti genetsko ispitivanje analizom plodove vode ili drugim metodama.
Za vreme trajanja hemioterapije se savetuje korišcenje raznih sredstava protiv zaceca. Kod karcinoma dojke se za sprecavanje trudnoce ne preporucuju hormonalne tablete.

Muškarci
Citostatska terapija može dovesti do smanjenog broja spermatozoida ili njihove smanjene pokretljivosti, što može uzrokovati privremenu ili trajnu sterilnost (nemogucnost oplodnje). Pogrešno je verovanje da ovi lekovi mogu direktno uticati na mogucnost održavanja seksualnih odnosa. Gore navedene nuspojave mogu, medutim, indirektno uticati na njih. Citostatici mogu imati štetan uticaj na spermatozoide, što može dovesti do oštecenja ploda. Iz ovih razloga bi bilo poželjno, ukoliko se želi dete nakon hemioterapije, sacuvati semenu tecnost u adekvatnim ustanovama. Za vreme primanja hemioterapije je poželjno koristiti sredstva protiv zaceca.

11. Uticaj citostatika na nerve i mišice
Citostatici, uticuci na nerve toksicno, mogu uzrokovati neprijatne neželjene efekte. Simptomi se javljaju u vidu pecenja, slabosti ili utrnutosti šaka ili stopala, bola za vreme hodanja, bolova u nekim mišicima, gubitka ravnoteže, drhtavice, slabljenja sluha, želudacnih bolova, nespretnosti prilikom hvatanja i držanja predmeta, bolova u vilicama,itd.
Pomenuti neželjeni efekti su najcešce vrlo neprijatni, ali bezopasni. Ako ipak dodje do ozbiljnijih problema u vezi sa nervima ili mišicima, lekar ce Vam preporuciti adekvatan tretman. U vecini slucajeva nuspojave brzo nestaju, medjutim, ponekad vracanje na normalno stanje zahteva duži vremenski period.

12. Uticaj citostatika na kožu i nokte
Za vreme hemioterapije se mogu pojaviti crvenilo kože, osip, svrab, ljušcenje, suvoca kože, akne, pojacana osetljivost na sunceve zrake,itd. Ponekad se javlja i tamna pigmentisanost duž vene kojom se hemioterapija daje. Nokti mogu postati tamniji, žuckasti, lomljivi ili se na njima mogu pojaviti vertikalne linije. Svi ovi simptomi nisu od vece važnosti i imaju prolazni karakter.

13. Uticaj citostatika na bubrege i mokracnu bešiku
Citostatici se najcešce izlucuju preko mokrace (putem bubrega). Izlucivanje se može odvijati i preko žuci i stolice, u cemu odlucujucu ulogu ima jetra. Ponekad je izlucivanje kombinovano. Brzina i nacin izlucivanja citostatika iz organizma varira u zavisnosti od vrste upotrebljenih lekova, njihovih doza, nacina primene i drugih faktora. Mogu da se izluce nepromenjeno, delimicno promenjeno, u obliku nekih metabolita ili u drugim oblicima.
Citostatici korišceni u lecenju raka dojke, za razliku od vecine ostalih, ne oštecuju bubrege, ili samo u retkim slucajevima, i to u neznatnoj meri. Kontrola rada bubrega, analizom krvi ili mokrace, je ipak važna, i to više zbog toga, što bilo kakva smanjena funkcija bubrega može da poveca toksicnost citostatika. Neki citostatici uticu na rad bubrega menjajuci boju mokrace od žute u narandžastu ili crvenkastu i uz to, urin može da ima miris na lekove, obicno u trajanju od 1 - 3 dana.
Neprijatna i bolna upala mokracne bešike, koja se ponekad javlja, manifestuje se cestim nagonom za mokrenjem ili pojavom krvave mokrace. Blaži oblici upale se mogu regulisati uzimanjem velikih kolicina tecnosti, a u težim slucajevima ce biti potrebno lecenje raznim lekovima. Jednostavnija je, ipak, preventiva upale mokracne bešike kombinovanjem citostatika sa velikom kolicinom infuzije, po potrebi uz dodavanje uroprotektivnih sredstava (sredstva koja štite sluzokožu mokracnih puteva).
Za vreme trajanja hemioterapije potrebno je piti mnogo tecnosti, da bi se obezbedila obilna mokraca i da bi se izbegli problemi sa bubrezima ili mokracnom bešikom.
Kako efekti na bubrege i mokracnu bešiku mogu biti prolazni, ali i trajni, simptome kao što su bolovi i pecenje prilikom mokrenja, ucestalo mokrenje, nemogucnost mokrenja, crvenkast ili krvav urin, groznicu ili drhtavicu, treba ozbiljno shvatiti i odmah se javiti lekaru.

14. Povratni efekat zracenja
Nekada se nakon završene zracne terapije, a po zapocinjanju hemioterapije, može razviti ovaj fenomen, koji podrazumeva pojavu crvenila, zategnutosti i ljuštenja kože koja je predhodno bila zracena, uz osecaj pecenja. Ukoliko se ovo desi, hladni vlažni oblozi mogu pomoci u otlanjanju tegoba.

15. Nakupljanje tecnosti
Nakon zapocinjanja terapije može da se javi otok lica, ruku, stopala ili trbuha. Ukoliko tegobe nisu izražene, dovoljna je dijeta sa smanjenim unosom soli, a ukoliko se radi o težem poremecaju, mogu se davati i lekovi za izbacivanje tecnosti.

16. Simptomi koji podsecaju na grip
Nekoliko sati do nekoliko dana nakon zapocinjanja hemioterapije, mogu se javiti znaci u vidu bolova u mišicima i zglobovima, glavobolje, umora, mucnine, temperature, drhtavice i lošeg apetita. Ovi simptomi obicno traju 1-3 dana. Ovakvi simptomi takodje iziskuju konsultaciju sa onkologom.
 
Zaključak
Hemioterapija, iako nesavršena, ostaje jedan od najvažnijih vidova lecenja malignih tumora. Svetska klinicka ispitivanja, koja se bave usavršavanjem metoda lecenja raka, sve više obuhvataju i ukljucivanje dostignuca molekularne biologije. Istraživanja u onkologiji idu ka cilju sprecavanja nastanka nekih malignih tumora uticajem na faktore koji dovode do njihovog nastanka. Ali, dok do toga ne dodje, pacijentima obolelim od raka ostaje šansa za preživljavanje kao i poboljšanje kvaliteta života primenom do sada prihvacenih metoda lecenja: hirurgije, zracne terapije i hemioterapijeI na kraju, nisam ostavila link ovog teksta iz razloga sto vecina ucesnika foruma nikada ni ne otvori linkove.
Niko ne zna kako ce pacijent reagovati na terapiju, postoje sada savremeniji protokoli lecenja kod kojih pacijenti imaju daleko manje nezeljenih efekata, ne gube kosu, mucnine su retke...imala sam slucaj uspesno izlecenog raka u komsiluku pa ti zato to i govorim.
U svakom slucaju, na putu koji te ceka onkolog je tvoj najbolji prijatelj.
Ne daj se!
 
Kosily, tvoj problem je zaista i jedino problem, sve ostalo sto ljudi smatraju za problemima u svom zivotu a koji se ne ticu zdravlja su nistavni.
Ja sam izgubila majku kada sam imala 20 god. Zena koja nikada nije bila bolesna, razbolela se od raka dojke i umrla posle tri godine bezuspesnog lecenja( hemoterapija, zracenje...) u 45 god. zivota.
To je dogadjaj koji je napravio prekretnicu u mom zivotu i ja sam potpuno promenila svoje dotadasnje poglede na svet.
Shvatila sam koliko je covek sam cesto bespomocan da spreci bolest, katastrofe, ratove i uopste sve sto znaci smrt.
Znaci smrt je ta protiv koje jos nema leka, smrt je ta protiv koje se borimo.
Mnogi su tada pokusavali da me skrenu sa mojih razmislanja ali ja bih se uvek setila poslednjih trenutaka u zivotu moje mame i njene sahrane i rekla bih sebi, ne ti moras da nadjes nacina da ako mozes prevazidjes bolest i smrt, ne samo u fizickom smislu kako se danas najcesce ona podrazumeva vec pre svega u duhovnom.
Moja majka pre svega nije dovoljno verovala u ozdravljenje i sebi je postavljala pitanja koja sigurno vode u smrt a to je " Zasto se to bas meni desilo?" "Zasto me je Bog tako kaznio?"
"Sta sam ja Bogu zgresila?" itd.
Onda ona nije ni dovoljno ozbiljno shvatila tu bolest i tesko joj je bilo da iz korena promeni svoj dotadasnji nacin zivota.
E sada cu sve da pisem kao sta bi ja radila ako bi se meni tako nesto desilo pri cemu cu da napomenem da se ne plasim ni takvog slucaja ali ne zaboravljam da moze i meni da se desi ili nekom mom.
Kao prvo ne bi sebi postavljala gore navedena pitanja i nikakvo samosazaljenje ne dolazi u obzir.
Iskreno bi razgovarala sa svim onim ljudima koji mi nesto znace i potrazila makar i najmanju pomoc i podrsku koju mogu da mi pruze, naravno i prihvatila.
Razmislila bi o svom zivotu i videla koje su to greske ili lose odluke koje sam donela a koje su lose uticale na mene i uradila bih sve da ih promenim.
Znaci ako nisam srecna sa mestom stanovanja promenila bih ga, ako nisam sretna sa onima sa kojima zivim ne bi sa njima vise zivela, ako mi je posao stresan a ja to sve burno prezivljavam ostavila bih taj posao i trazila nesto drugo, ako nezdravo jedem promenila bih ishranu itd.
Neko ce reci : E pa ne moze to tek tako!
A ja kazem da moze i pitam:"Koliko zarko zelis da zivis?"
Moram sada i da sa zaljenjem primetim da se moja majka ni u jednom trenutku nije pokusala da obrati Bogu.Da ode u neki manastir npr. Ostrog, da malo porazgovara sa ljudima kojima je to pomoglo a ima ih sada znam, ali kasno za njen zivot.
Neki ce me mozda sada kritikovati, ali verujte u tim trenucima vise nije bitno koje si vere ili da li si ateista ,kada se sa verom trazi Bog i daje, i takvih primera ima puno.
Zato sam posle svega je poverovala i mislim da i pored svega jos uvek mogu da pomognem svojoj majci jer mi samo Gospod Hrist daje takvu sansu i znam da se nismo zauvek rastali.
Naravno da ti zelim sve najbolje i sto brze ozdravljenje.
 
Draga Kosily, nemoj da posustajes, ima mnogo toga vrednog u tvom zivotu ( i ti to znas ) za sta se treba boriti !!!! Samo hrabro, imas ti snage !!! Uz tebe smo svi !!!!!!!!
 
Kosily:

a jesi ti radila MNR celog tela i kako je ta doktorka ustanovila da se karcinom vratio (recidivirao)? Svakako trazi jos neko misljenje, svakako treba uraditi jos analiza (tumormarkere, skener, magnet - ne znam...?). I ako jeste recidiv, nema predaje - idemo dalje, borba i opet borba, nema odustajanja, nema posustajanja. Svako jednom mora umreti i to je u redu, ali necemo se predavati do zadnjeg daha, i na nama je da se borimo svakom celijom, noktima i zubima za svaki dan zivota koji nam je dat. Nema zastajanja. Znam d ati je muka od svega i da bi najpre digla ruke od svega i da si bez snage i nade trenutno, ali svi smo tu, za tebe i uz tebe, i sve sto mozemo i sve sto mislis da mozemo - radicemo i uraditi da ti damo potrebnu podrsku za ono sto predstoji. Ne daj se, ne gubi energiju na tugovanje i samosazaljenje, ni mi te necemo zaliti - zao nam je sto ti se ovo desava ali tebe necemo zaliti jer ne damo da budes zrtva i da bolest vlada tobom; trazimo da se boris za to da ti ovladas bolescu. Digni glavu. Ovo je tvoj zivot. Ne predaj ga ni za pedalj, uzmi svaki sat i minut. Tu smo za tebe...
 
‚A jesi li probala sa makrobiotikom? Slusala sam skoro jednu zenu na televiziji, koja je bila obolela od raka pre 17 godina i pocela je sa makrobiotikom, i danas je ziva i zdrava.
 
Kosily, zelim ti puno srece u lecenju!
Uzivaj u malim stvarima jer one zivot znace!
I bori se, nemoj da posustanes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Svi smo uz tebe!
puno pozdrava salje ti

VictorySun
 
Kosily, pratila sam tvoju raniju prepisku sa Vragolastom... i mislila sam da si posle svega OK., pa me je potresao tvoj najnoviji post... ja jednostavno moram da napisem... da obavezno, ali obavezno poslusas WdW i potrazis jos necije misljenje.
Drzi se!
 
joj Boze...uz duzno postovanje misljenja strucnih ljudi ovde,jos jednom zelim da ti kazem da probas sa onom ishranom o kojoj sam ti ovde pisao
moja majka je bila osudjena na smrt..lekari su rekli dva tri meseca,, evo proslo dvadeset godina,ziva i zdrava i vesela...probaj molim te...nista neces izgubiti samo mozes da dobijes...
 
OVO JE TEKST KOJI SAM TI VEC JEDNOM NAPISAO EVO OPET PONAVLJAM ISTI :
ona recenica u kojoj obnjasnjavas svom detetu neku neminovnost,koja treba da se desi za nekoliko godina,potakla me je da ti ovo napisem....
tvoj organizam je zagadjen nepravilnom ishranom..pod hitno moras promeniti nacin ishrane..nemam vremena da ti sad pojasnjavam dublje niti ti imas vremena da vise cekas...tvoj organizam je prekiseljen..i to je uzrok svih tvojih bolesti..znaci,cim ovo procitas preduzeces sledece:
-prestaces da jedes termicki obradjenu hranu(kuvanje,pecenje,przenje)
izbacices potpuno iz ishrane:
-sve vrste mesa
-hleb peciva i testenine
-sve slatkise,(u cemu ima belog rafiniranog secera)
-rafinirano ulje
-kuhinjsku so
-sva gazirana ****,cak i pasterizovano mleko


poceces da uzimas:
-presno povrce(kupus,sangarepa,kelj,karfiol,celer,persun,crni luk,beli luk,dva cena uz svaki obrok)u pitanju su bazne materije,i zivi enzimi koji ce ocistiti kiseline iz tvog organizma
-umesto mesa,uzimaces vece kolicine belog kravljeg sira(tvrdog)
-umesto hleba,uzimaces mekinje,
-umesto rafiniranog ulja,hladno cedjeno ulje(maslinovo)
-umesto fabrickih sokova,pices povrtnu vodu(u lonac grubo iseces tvrde ostatke kupusa kelja karfiola malo sangarepe celera,persuna,drzis 24 sata,kasnije procedis i pijes koliko zelis),mlak caj od kamilice
-od voca za pocetak samo banane-neograniceno
-badem,lesnik i bundevino seme

-povrce dobro oprati,narendati iseckati,preliti kasikom maslinovog ulja,narendati sira
ili
-sir izdrobiti preko njega nasuti 5 do 7 supenih kasika mekinja(sa potocare)sve to zaliti jogurtom ili kiselim mlekom

posto je tvoj organizam izuzetno otrovan kiselinama,a jedan bubreg ti nije u funkciji,potreban je dodatni napor da se otrov izbaci,a to ces uciniti znojenjem(bajerov aspirin,caj od kamilice,dva cebeta,jorgan i tako pokrivena po glavi znojiti se jedno 2o minuta)
-ako je ikako miguce pozeljno je fizicka aktivnost,setnja ili lagane vezbe

ovo je izlecilo moju majku,kojoj su lekari dali 2 do tri meseca zivota,moju prijateljicu koja nema 80 posto debelog creva,koja je u medjuvremenu rodila zdravu devojcicu,zato ne oklevaj ni jednog trenutka...pocni odmah..vec za desetak dana osetices izuzetne promene u poboljsanju tvog zdravlja,a za dva do tri meseca sve bolesti ce isceznuti...to nece biti nikakvo cudo..to je prirodan proces..jer svi nasi lekovi su u nama i prirodi oko nas...
 
Rasplakala si me,ali te niko od nas ne zali i necemo te zaliti...ti kao i mi znas da ces se izvuci iz svega toga....Kosily, i ja imam veliki zdravsteveni problem od svoje cetvrte godine i mali milion puta sam pomislila kako bi se najradije ubila i okanula se te bede pa u isto vreme oslobodila i druge...a onda sam ukapirala da bi to bilo krajnje sebicno....mene nema,a ljudi koji me vole ostaju nesrecni i tuzni....Jednu stvar treba da znas,a to je da si i ti necija VELIKA sreca i da svojom borbom doprinosis pola ozdravljenja,Verujem,jer sam na svojoj kozi osetila,da ti je vec sve dosadilo jer si sve probala...ustvari ti samo tako mislis....poslusaj sve savete i ponasaj se kao da si najzdravija osoba na svetu a lekovima ces samo ubrazti ozdravljenje!VELIKI POZDRAV i PUNO SRECE...u ostalom druzicemo se mi jos...gooodinama....!!!!!
 
Draga Kosily,

Pored lekova, ishrane koja ce prijati tvom organizmu ja bih da dodam (kao laik) jos nesto sto je meni pomoglo kada sam bila bolesna: neka te ljubi neko koga mnogo volis. Znam da zvuci bez veze, ali je meni tako zarasla rana posle operacije koja nikako da zaraste skoro tri meseca (a nikakvih fizickih razloga za nezarascivanje nije bilo). Neko ko mi je mnogo drag me je cmoknuo i rana zarasla u naredne dve nedelje.
Zvuci kao bajka, znam, ali tako je bilo...

Evo i jedan link za duhovno jacanje: http://www.bsn.org.yu
 
Ako ti nesto znaci, jedan moj drugar je imao recidiv karcinoma na reprodukcijskim organima i izlecio se. Svi smo bili presrecni, iako bi ponekad pomislili steta sto nece moci da ima dece. Ali, on ne samo da je ozdravio nego uskoro treba da postane tata. Drzi se i misli na svoje dete i muza koji ne mogu bez tebe. i slobodno visi na forumu, a ako ne mozes da sedis za racunarom neka ti nase pozdrave citalju i posalju tvoji najblizi.Veliki pozdrav.
 

Back
Top