Obnova pećke patrijaršije

Rujevit:
OOOOOOOOOOO Dalibore!Ziv li si?Ovi 'istoricari' se raspisase a tebi ni traga ni 'glasa'.
Sad me Bi2 malo zacnu kada spomenu uticaj crnogorskog naroda tj. Crnogoraca u obnovi srpske crkve!pa dobro Bi2 mislim da smo vec o tome raskrstili, da je nacija Crnogorac novokomponovana i politicka.Ne zelim dublje da ulazim u ovaj problem jer cemo otici sa teme.

Dalibore, kada su to Bojicu odveli sa 18 godina u janicare?taj podatak mi nije poznat.
Sultanija Mara i Selim???Ovo mi tek nije jasno.
U cemu je problem sto je Porta koristila srpski kao jedan od sluzbenih jezika?Ko to osporava?

Evo ja ovo na brzinu, ako sam vec postavio pitanja koja su vec bila, molio bih da mi to ukratko obrazlozite.
Zaboravih da ti odgovorim na zadnje pitanje. Mnogi istoričari su osporavalikorišćenje srpskog jezika kao diplomackog a jedan od njih koliko je meni poznato bio je Ekmečić

ancika:
Interesuje me jedno pitanje:
Jedna od mnogobrojnih patrijarhovih titula bila je "Patrijarh svih Srba i Bugara i ostale srpske zemlje". Da li se to: "Patrijarh... Bugara" odnosi na ceo bugarski narod ili samo na onaj deo, koji je ziveo oko Vidina, u Samokovu i Kjustendilu, koji su bili pod jurisdikcijom Pecke patrijarshije.
Koliko je meni poznato to je bila čisto politička titula kako bi se izprovocirala carigracka patrijaršija koja je bila besna na portu što su srbi dobili patrijaršiju

Bi2:
ANCIKA; pošto ja nisam student Istorije, nešto sam se sad zbunila čitajući ove postove: jel se
pojam MILETA piše sa veliko ili malo M ? Mislim, jel to vlastita imenica ili označava neko organizaciono crkveno telo? Zbunila sam se sad.
Ma koliko znam nije vlastita imenica, nego sam ja neshto pogreshila- to ti je ta razlika izmedju srpskog i bugarskog jezika- ponekad se neki termini u knjigama na bugarskom jeziku pishu velikim slovom, ne znam zashto... Ovaj termin- kako kad, neki ga pishu velikim, neki malim slovom. Meni se omaklo...

Bi2:
DALIBORE: Dobro, si se setio da svratiš na svoju temu! Mi se ovde raspisali, postavljamo li postavljamo pitanja a tebe te nema nigde ! Jel ti to kopaš svoje istorijske izvore?
Ma ne radio sam nešto gore učio sam nacionalnu dvadesetog veka a posebno onog seljaka Petranovića kome je na svakoj strani knjige velikosrpski hegemonizam i ugnjetavanje svih naroda i narodnosti od srba užas zgrozio sam se

ancika:
Ma koliko znam nije vlastita imenica, nego sam ja neshto pogreshila- to ti je ta razlika izmedju srpskog i bugarskog jezika- ponekad se neki termini u knjigama na bugarskom jeziku pishu velikim slovom, ne znam zashto... Ovaj termin- kako kad, neki ga pishu velikim, neki malim slovom. Meni se omaklo...

Nije se tebi omaklo u tom slučaju, nego Dači !

Dalibor Savic:
Ja sam nekoliko puta bio u Mileševi i niko o tome ništa nije pričao a da jeste pa ja bih se tako važne stvari odmah setio neznam kako je to opšte poznato ako mi niko ništa o tome nije rekao pa i na fakultetu

E vidis devojka mi studira hemiju pa cu ti dati odgovor na to pitanje. Da bi se covekovo telo spalilo u potpunosti, treba postici temperaturu na kojoj se topi gvozdje, a to je 1000 stepeni celzijusa. Ne verujem da se Sinan bas tolko zalozio da unisti Sv. Savu.

Dalibor Savic:
Ja sam nekoliko puta bio u Mileševi i niko o tome ništa nije pričao a da jeste pa ja bih se tako važne stvari odmah setio neznam kako je to opšte poznato ako mi niko ništa o tome nije rekao pa i na fakultetu
Vidish, meni je to recheno bash na fakultetu, od profesora, koji je takodje posetio Mileshevu. Tj ne samo meni, nego svima koji studiraju sa mnom...

Neshto sam te pitala na pp...

Dalibor Savic:
Ja ništa loše nisam rekao naravno da je on simbol srpstva ali se crkva sigurno nebi prijatno osećala da mora posle petsto godina da dokazuje da on nije spaljen već da je to bio umesto njega neko drugi koga su podmetnuli Sinanpaši

Ma, ok. Lose sam citiao gore, pa je doslo do zabune. Znam da nisi mislio nista lose. Ali ipak onoi za mit o Sv. Savi ti nije trebalo.

Dalibor Savic:
Ja ništa loše nisam rekao naravno da je on simbol srpstva ali se crkva sigurno nebi prijatno osećala da mora posle petsto godina da dokazuje da on nije spaljen već da je to bio umesto njega neko drugi koga su podmetnuli Sinanpaši

E, kad bi se to nekim čudom objavilo ja bih bila najsrećnija žena na svetu ! I potvrdili bi time svoj rang kao najpametnijeg naroda u svetu ! Ej, zamisli to: Srbi zeznuli veliko Otomansko carstvo i podmetnuli nekog jadnika, bog da mu dušu prosti, da bi sačuvali svoju najveću svetinju, svog Sv.Savu ! Ako, je to neko uradio svaka mu čast!
- Medjutim, dzaba mog radovanja. Tačno se zna kako je bilo, i u srpskim ali i u turskim izvorima: Sinanpaša je sa svojim odredom sam došao u Mileševu, razrušio šta je hteo, iskopao Sv.Savu i doneo ga pravo na vračarski plato da ga spali ! To je bila poruka Srbima, bez obzira da li je to bio njegov lični čin ili po direktivi iz Porte !

Bi2:
Vidi, na netu imaš sigurno. Ja gledala. Nekako mi je za te stvari ipak najozbiljniji "Projekat Rastko", barem kao polazna osnova za dalje traženje. Kreni odatle, eto tu sam našla isti spisak srpskih patrijarha Sokolovića, od Makarija pa do Savatija kao što imam i ja u nekoj knjizi.
Inače, verujem tvom profesoru kad je rekao da je zadnja literatura o PP izašla još 1965.g.
Lično, ne verujem da je posle toga išta ozbiljno, istorijski štampano o toj temi.
Ja sam se setio jedne knjige a iz nje sam i postavio ovu temu to je knjiga od Đoke Sljepčevića Istorija Srpske pravoslavne crkve. U računaru imam jedan njen deo koi se odnosi baš na ovu temu pa javite se ko je zainteresovan ako hoćete malo da sačekate jer ću je ovih dana celu iskenirati pa ću vam poslati

AKHENATON:
E vidis devojka mi studira hemiju pa cu ti dati odgovor na to pitanje. Da bi se covekovo telo spalilo u potpunosti, treba postici temperaturu na kojoj se topi gvozdje, a to je 1000 stepeni celzijusa. Ne verujem da se Sinan bas tolko zalozio da unisti Sv. Savu.

1000 stepeni na otvorenom prostoru, gde večito duva vetar i u sred leta ? Naravno, da je to nemoguće ! to je trebala biti, ako tako smem da kažem, predstava za narod, manifestacija sile i moći pomenutog Paše tj. uterivanje straha u kosti ! Dačo, jel ti sad malo jasnije ?

Bi2:
1000 stepeni na otvorenom prostoru, gde večito duva vetar i u sred leta ? Naravno, da je to nemoguće ! to je trebala biti, ako tako smem da kažem, predstava za narod, manifestacija sile i moći pomenutog Paše tj. uterivanje straha u kosti ! Dačo, jel ti sad malo jasnije ?

upravo to, nadao sam se da ce neko drugi to da shvati. Za tebe nisam ni sumnjao.

Back