Quantcast

Obavezno pročitati

27E

Legenda
Poruka
50.308
kakva bre slovenska zastava :mrgreen:
the origin of the Russian flag to Tsar Peter the Great's visit to the Netherlands in 1699. The tsar, who went there to learn about shipbuilding, ...
While the Russian tricolour is allegedly based on the Dutch civil ensign, it was used earlier than is commonly presumed (in fact, it was already flown by the Oriol - "Eagle" - the first battleship of the Russian Navy, in 1667).
http://www.russianstory.com/flag.html

nesto slabo stojim sa engleskim, nocas

sta ovo uvecano znaci?

mislim, stvarno... dokle vise
 

Ewa Kant

Ističe se
Poruka
2.214
nemo da me vuces za jezik

a vi ste kao prozapadni i imate tapiju na to? ma ajde, me zanosi se

srbija je oduvek skolovala svoju pamet u parizu, u londonu i u moskvi, alo, nisi upoznat. i to su neke glavne struje. pa ima i nemacka struja, sto se nauke tice, to mislim

ovi vasi od celog zapada imaju tapiju samo na natueu antisrpske poteze, da ih branite i sprovodite. kad smo se mi nerezimci kretali, skolovali i ziveli po evropi i sirom sveta, vi se niste ni muckali u ******

u srbiji je oduvek odjekivao rokenrol, pa i kad je tito bio ziv, al je u to doba r&r bio izraz mladosti i neslaganja sa rezimom i u usa

Sta je onda ovim danasnjim sto se skoluju vani?Izgleda da na skolovanje ne idu najbolji vec su drugu kriteriji u pitanju.
 

mar_comm

Elita
Poruka
24.448
ma kakvoj Moskvi ,iskljucivo u Francuskoj , Nemackoj ,Austriji i eventualno u Engleskoj , kao uostalom sto su i sami Rusi pre ********* sve sto je valjalo uvozili i pravili po modelu zapadne Evrope od prosvete , nauke , arhitetkture , vojske ... i gotovo sve najvaznije funkcije u drzavi su im drzali stranci ...cak su i boje za zastavu uzeli od Holandije

Бундо друже,
ја од тебе не прочитах у задњих бар годину дана
ништа друго осим хвалоспева актуелној власти,
Похвала ЕУ ...

Ништа креативно ...

Пљујеш (ситно и суптилно) по Патриотама (а ја искрено верујем да си и ти патриота),
браниш неодбрањиво,
хвалиш оно чега се сви стиде ...

:dontunderstand::dontunderstand::dontunderstand:

Ако је за кинту, у реду ...

Али за Џ ????
 

al bundy

Legenda
Poruka
62.568
Бундо друже,
ја од тебе не прочитах у задњих бар годину дана
ништа друго осим хвалоспева актуелној власти,
Похвала ЕУ ...

Ништа креативно ...

Пљујеш (ситно и суптилно) по Патриотама (а ја искрено верујем да си и ти патриота),
браниш неодбрањиво,
хвалиш оно чега се сви стиде ...

:dontunderstand::dontunderstand::dontunderstand:

Ако је за кинту, у реду ...

Али за Џ ????
Kakve hvalospeve aktuelnoj vlasti ? mislim jeste da mi je" opozicija" jos mrskija, al mi ni ovi na vlati nisu bas mili , a pogotovo im ne pisem hvalospeve
 

de Torquemada

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
257
ma kakvoj Moskvi ,iskljucivo u Francuskoj , Nemackoj ,Austriji i eventualno u Engleskoj , kao uostalom sto su i sami Rusi pre ********* sve sto je valjalo uvozili i pravili po modelu zapadne Evrope od prosvete , nauke , arhitetkture , vojske ... i gotovo sve najvaznije funkcije u drzavi su im drzali stranci ...cak su i boje za zastavu uzeli od Holandije

Kakvo antipatriotsko delovanje :evil:

Rusija je napravila svet za sest dana, hebe se njoj za ovozemaljske stvari

Poklonimo se svi svemocnoj ruskoj naciji i Putinu, stvaraocu sveta.

Svi koji su za Rusiju, na kolena :worth: :worth: :worth: :worth:

Medvedev uskoro dolazi, a vi jos niste tehniku savladali :evil:
 

Sanovnik

Buduća legenda
Poruka
34.313
Naši rusofilski krugovi, čini se, još od 1991. godine prave istu grešku. Umesto realne Rusije čiji bi ekonomski, politički i vrednosni sistem trebalo da upoznaju, oni stalno u prazno mesto pojma Rusije projektuju svoje vizije toga šta bi ova država navodno trebalo da bude i kakvu bi politiku trebalo da vodi. Ukratko, umesto da pokušaju da shvate strateške ciljeve ruske politike te da prema tome oblikuju i mogućnosti za globalno pozicioniranje Srbije između velikih sila, oni pokušavaju da nauče Rusiju šta bi navodno trebalo da bude u njenom sopstvenom interesu.

Ako pogledate danas neke opozicione partije, jedan novi nedeljnik i proruske nevladine organizacije, ono što dobijate kao ideologiju koju nam nude možemo okarakterisati kao neku vrstu hrišćanskog socijalizma, nečega što bi podsećalo na pravoslavnu verziju južnoameričke teologije oslobođenja. To je jedan skup načela koji obuhvata borbu protiv „neoliberalizma”, pod čim oni zapravo podrazumevaju borbu protiv kapitalizma u totalu, odnosno svake vrste tržišne privrede, zatim protekcionističko zalaganje za autarhičnu samoj sebi dovoljnu privredu, kao i društvo uređeno u skladu sa nematerijalističkim, hrišćanskim načelima.

U sektoru geopolitike i međunarodnih odnosa zastupa se ideja fundamentalnog, zavisnog vezivanja za Rusiju, odustajanja od Evropske unije i priželjkivanje da se ona kao bezbožna tvorevina raspadne, kao i zalaganje za izgradnju antiglobalističkog, antiameričkog fronta koji bi predvodile Kina, Rusija i latinoamerički režimi Čavesa, Moralesa i Kastra.

Problem sa ovom „proruskom” vizijom je što ona nema apsolutno nikakve veze sa onim što jeste aktuelna ruska politika, kako unutrašnja tako i spoljna.


Rusija najpre nije zemlja socijalizma i protekcionizma, već ekonomija koju ozbiljni ekonomski analitičari karakterišu kao turbo-kapitalizam. Zakonom iz 2006. određeni su strateški sektori koji iz bezbednosnih razloga moraju da ostanu pod državnom kontrolom (pre svega energetski sektor), a sva ostala privreda izuzetno je liberalizovana. Samo u 2007. imali su preko 67 milijardi dolara stranih investicija. Opšta poreska stopa od 13 odsto najniža je u Evropi.

Ono što ćete inače teško naći u svim prikazima ruskog političkog i ekonomskog uspona za vreme Putinove vladavine (BDP porastao šest puta, prosečna realna stopa rasta sedam odsto) jeste uloga upravo ozloglašenih čikaških monetarista, odnosno „neoliberala” iz Sankt Peterburga. Ljudi poput Grefa ili Kudrina, zahvaljujući jakoj državi uveli su finansijsku disciplinu, znatno smanjili izbegavanje plaćanja poreza, stvorili funkcionalan kreditni sistem i stvorili uslove za podsticanje rasta u nizu realnih sektora. Ne samo da je obnovljeno ulaganje u strateške industrije kao što su vojnoindustrijski kompleks, civilno vazduhoplovstvo, nuklearna i nanotehnologija, IT i elektronska industrija, već je upravo ruski mali i srednji sektor postao motor za razvoj čitavog postsovjetskog prostora.

Dakle umesto da se zatvara, Rusija nastoji da uđe u Svetsku trgovinsku organizaciju i sve više je u situaciji da upravo zemlje EU optužuje za protekcionizam. Kod nas se inače slabo zna da je EU izrazito protekcionistička tvorevina koja preko 80 odsto svoje trgovine obavlja unutar sebe same. Nizom carinskih i vancarinskih mera oni sprečavaju ulazak ruske nuklearne tehnologije, čelika i poljoprivrednih proizvoda.

No i pored toga, Rusija insistira na tome da je EU za nju najvažniji strateški partner. Međusobna trgovina raste za 30 odsto svake godine, tako da je Rusija već po obimu treći trgovinski partner EU. Nedavna kupovina „Opela” pravi je pokazatelj strategije Rusije prema EU. Za razliku od naših navodnih rusofila koji svet i dalje gledaju iz perspektive hladnog rata (kada su Anglo-Amerikanci pravili i podsticali EU kao branu protiv sovjetskog širenja), današnja Rusija se zalaže za jačanje i proširenje EU, pravljenje strateških odnosa sa njom i posebno njeno odvajanje od angloameričkog tutorstva. Odluka o prodaji „Opela” kao i strateško povezivanje u energetskom sektoru pokazuje da Nemačka, kao ključna zemlja EU, možda prvi put posle 1945. počinje da vodi samostalnu politiku, koja je približava Rusiji.

Dakle iz ove perspektive postaje sasvim jasno zašto Rusiji ne pada na pamet da od Srbije pravi neku novu Kubu ili Severnu Koreju nego se štaviše intenzivno zalaže za naš ulazak u EU. Kako ruski zvaničnici stalno ponavljaju, njima je stalo da broj njima prijateljskih zemalja unutar EU, koje učestvuju u odlučivanju, raste.

Ovakav scenario razume se ne odgovara pre svega Anglo-Amerikancima pa upravo Englezi preko Holandije sprečavaju dalji napredak Srbije prema EU. SAD i Britanija imaju ogromne probleme nakon prošlogodišnjeg sloma finansijskog balona koji je uništio i dotadašnju svetsku podelu rada u kojoj su ostali proizvodili, a oni se bavili trošenjem, finansijskim špekulacijama i štampanjem para. Sada kada se ekonomija vraća na realni sektor, oni su u teškoj situaciji jer nemaju ni resurse ni proizvodnju te paradoksalno zemljama koje su izmislile kapitalizam najmanje odgovara globalizacija svetske trgovine i nesmetano odvijanje integracionih procesa.

Miša Đurković
http://www.politika.rs/pogledi/Missa-Djurkovich/RUSIJA-EU-I-SRBIJA.lt.html

Kakv anti- ruski pamflet . Jeftin i neiskren , isto koliko i stupidan .
 

Пресретач

Buduća legenda
Poruka
36.429
Pošto niko nije opovrgao Đurkovićeve argumente, zaključujem da je Đurković u pravu.
Ти аргументом називаш сарадњу Русије и Кине као антиамерички блок ?
Прво мозак одлучивања запада се налази у Лондону, а не у Вашингтону.
Друго изоставља се Шангајска организација за сарадњу где је Индија активни посматрач и који је тренутно најјачи савез у свету и војно и по ресурсима и по броју становника. Русија у складу са својим партнерима води спољну политику пошто је и највише изложена опасности док две силе Кина и Индија мудро ћуте.
Русија није фактор који сама делује на спољнополитичком плану и ако се то тако јавно презентује, иза ње стоје Кина и Индија које су такође нуклеарне силе, што би наш народ рекао "Тиха вода брег рони".

Неки не увиђају да се свет промени и да је XX век када је НАТО доминирао далеко из нас, сада је XXI век и светска политичка слика је другачија од оне коју су неки навикли да гледају.

И зато кажем да је текст политички памфлет.
 
Poslednja izmena:

rozanov

Primećen član
Poruka
668
Општи поглед: Зар није мало болесно толико ( за неке и мало више )" у звезде ковати" тзв Запад и толико гадљиво окретати главу од Истока? Шта је основа тога, јер знање уистину није?
 

gost 186559

Veoma poznat
Poruka
11.628
Општи поглед: Зар није мало болесно толико ( за неке и мало више )" у звезде ковати" тзв Запад и толико гадљиво окретати главу од Истока? Шта је основа тога, јер знање уистину није?

To su sve Englezi organizovali ( ko drugi?),dojavili Amerikancima( kome drugom?),amerikanci te sacekali u Parizu(gde drugde?) i.....odvukli te u gustu shumu podzemlja.
A bio si mlaaaaaad......:cepanje::cepanje::cepanje:
 

BG5

Veoma poznat
Poruka
11.580
Ти аргументом називаш сарадњу Русије и Кине као антиамерички блок ?
Прво мозак одлучивања запада се налази у Лондону, а не у Вашингтону.
Друго изоставља се Шангајска организација за сарадњу где је Индија активни посматрач и који је тренутно најјачи савез у свету и војно и по ресурсима и по броју становника. Русија у складу са својим партнерима води спољну политику пошто је и највише изложена опасности док две силе Кина и Индија мудро ћуте.
Русија није фактор који сама делује на спољнополитичком плану и ако се то тако јавно презентује, иза ње стоје Кина и Индија које су такође нуклеарне силе, што би наш народ рекао "Тиха вода брег рони".

Неки не увиђају да се свет промени и да је XX век када је НАТО доминирао далеко из нас, сада је XXI век и светска политичка слика је другачија од оне коју су неки навикли да гледају.

И зато кажем да је текст политички памфлет.
Đurković tvrdi da je u interesu Rusije da Srbija uđe u EU (to je suština teksta) . Za tu tvrdnju je izneo argumente koje ti, vidim, nisi ni pokušao da pobiješ.
 
Poruka
22.425
Ево питање и про-атлантској страни(НАТО смрадови који су нас убијали) у про-Руској(Браћа по крви и религији)
Колико вас је било у ЕУ или Русији а колико живело?
Мислим да ни један-а није живео-ла...него сте само из хотела облећали културне установе...да јесте неби кукали за ЕУ али и Русијом...(на жалост)
 

Sanovnik

Buduća legenda
Poruka
34.313
Pre svega , ovaj tekst je do te mere bezvezan , da ga je cak tesko i komentarisati . Pre svega , nama niko nista i ne nudi . Pogotovo nam Rusi ne nude nikave ideoloske pravce i pravila .
A kakva je ideologija NATO pakta , KZK , OVK , hrvatskle i u opste one druge strane .
U ostalom , mi ovde i nismo opsednuti Rusijom . Zapravo smo okuprani od strane NATO pakta , cije celnike nasa vlast bezpogovorno slusa .
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.