Obavezno pročitati

BG5

Veoma poznat
Poruka
11.580
Naši rusofilski krugovi, čini se, još od 1991. godine prave istu grešku. Umesto realne Rusije čiji bi ekonomski, politički i vrednosni sistem trebalo da upoznaju, oni stalno u prazno mesto pojma Rusije projektuju svoje vizije toga šta bi ova država navodno trebalo da bude i kakvu bi politiku trebalo da vodi. Ukratko, umesto da pokušaju da shvate strateške ciljeve ruske politike te da prema tome oblikuju i mogućnosti za globalno pozicioniranje Srbije između velikih sila, oni pokušavaju da nauče Rusiju šta bi navodno trebalo da bude u njenom sopstvenom interesu.

Ako pogledate danas neke opozicione partije, jedan novi nedeljnik i proruske nevladine organizacije, ono što dobijate kao ideologiju koju nam nude možemo okarakterisati kao neku vrstu hrišćanskog socijalizma, nečega što bi podsećalo na pravoslavnu verziju južnoameričke teologije oslobođenja. To je jedan skup načela koji obuhvata borbu protiv „neoliberalizma”, pod čim oni zapravo podrazumevaju borbu protiv kapitalizma u totalu, odnosno svake vrste tržišne privrede, zatim protekcionističko zalaganje za autarhičnu samoj sebi dovoljnu privredu, kao i društvo uređeno u skladu sa nematerijalističkim, hrišćanskim načelima.

U sektoru geopolitike i međunarodnih odnosa zastupa se ideja fundamentalnog, zavisnog vezivanja za Rusiju, odustajanja od Evropske unije i priželjkivanje da se ona kao bezbožna tvorevina raspadne, kao i zalaganje za izgradnju antiglobalističkog, antiameričkog fronta koji bi predvodile Kina, Rusija i latinoamerički režimi Čavesa, Moralesa i Kastra.

Problem sa ovom „proruskom” vizijom je što ona nema apsolutno nikakve veze sa onim što jeste aktuelna ruska politika, kako unutrašnja tako i spoljna.


Rusija najpre nije zemlja socijalizma i protekcionizma, već ekonomija koju ozbiljni ekonomski analitičari karakterišu kao turbo-kapitalizam. Zakonom iz 2006. određeni su strateški sektori koji iz bezbednosnih razloga moraju da ostanu pod državnom kontrolom (pre svega energetski sektor), a sva ostala privreda izuzetno je liberalizovana. Samo u 2007. imali su preko 67 milijardi dolara stranih investicija. Opšta poreska stopa od 13 odsto najniža je u Evropi.

Ono što ćete inače teško naći u svim prikazima ruskog političkog i ekonomskog uspona za vreme Putinove vladavine (BDP porastao šest puta, prosečna realna stopa rasta sedam odsto) jeste uloga upravo ozloglašenih čikaških monetarista, odnosno „neoliberala” iz Sankt Peterburga. Ljudi poput Grefa ili Kudrina, zahvaljujući jakoj državi uveli su finansijsku disciplinu, znatno smanjili izbegavanje plaćanja poreza, stvorili funkcionalan kreditni sistem i stvorili uslove za podsticanje rasta u nizu realnih sektora. Ne samo da je obnovljeno ulaganje u strateške industrije kao što su vojnoindustrijski kompleks, civilno vazduhoplovstvo, nuklearna i nanotehnologija, IT i elektronska industrija, već je upravo ruski mali i srednji sektor postao motor za razvoj čitavog postsovjetskog prostora.

Dakle umesto da se zatvara, Rusija nastoji da uđe u Svetsku trgovinsku organizaciju i sve više je u situaciji da upravo zemlje EU optužuje za protekcionizam. Kod nas se inače slabo zna da je EU izrazito protekcionistička tvorevina koja preko 80 odsto svoje trgovine obavlja unutar sebe same. Nizom carinskih i vancarinskih mera oni sprečavaju ulazak ruske nuklearne tehnologije, čelika i poljoprivrednih proizvoda.

No i pored toga, Rusija insistira na tome da je EU za nju najvažniji strateški partner. Međusobna trgovina raste za 30 odsto svake godine, tako da je Rusija već po obimu treći trgovinski partner EU. Nedavna kupovina „Opela” pravi je pokazatelj strategije Rusije prema EU. Za razliku od naših navodnih rusofila koji svet i dalje gledaju iz perspektive hladnog rata (kada su Anglo-Amerikanci pravili i podsticali EU kao branu protiv sovjetskog širenja), današnja Rusija se zalaže za jačanje i proširenje EU, pravljenje strateških odnosa sa njom i posebno njeno odvajanje od angloameričkog tutorstva. Odluka o prodaji „Opela” kao i strateško povezivanje u energetskom sektoru pokazuje da Nemačka, kao ključna zemlja EU, možda prvi put posle 1945. počinje da vodi samostalnu politiku, koja je približava Rusiji.

Dakle iz ove perspektive postaje sasvim jasno zašto Rusiji ne pada na pamet da od Srbije pravi neku novu Kubu ili Severnu Koreju nego se štaviše intenzivno zalaže za naš ulazak u EU. Kako ruski zvaničnici stalno ponavljaju, njima je stalo da broj njima prijateljskih zemalja unutar EU, koje učestvuju u odlučivanju, raste.

Ovakav scenario razume se ne odgovara pre svega Anglo-Amerikancima pa upravo Englezi preko Holandije sprečavaju dalji napredak Srbije prema EU. SAD i Britanija imaju ogromne probleme nakon prošlogodišnjeg sloma finansijskog balona koji je uništio i dotadašnju svetsku podelu rada u kojoj su ostali proizvodili, a oni se bavili trošenjem, finansijskim špekulacijama i štampanjem para. Sada kada se ekonomija vraća na realni sektor, oni su u teškoj situaciji jer nemaju ni resurse ni proizvodnju te paradoksalno zemljama koje su izmislile kapitalizam najmanje odgovara globalizacija svetske trgovine i nesmetano odvijanje integracionih procesa.

Miša Đurković
http://www.politika.rs/pogledi/Missa-Djurkovich/RUSIJA-EU-I-SRBIJA.lt.html
 
josh jedan evro atlantista
priprdak zute kulturno-politichke "elite"koji nam otvara ochi o rusiji
pa znash,prvih 15 takvih patuljka su bili skoro pa interesantni na duhovit sprdnja nachin
sad su samo dosadni i ponavljaju se
 
Argumentum ad hominem
Najčešći pseudoargument u raspravi. Kad neko ne ume pobiti argumentima tvrdnju s kojom se ne slaže, pa je pokušava oboriti pričajući da je onaj koji ju je postavio "poznati lažov", "stari pijanac" ili "sin ludaka", i slično, reći ćemo da upotrebljava argumentum ad hominem (argument protiv čoveka).
 
Poslednja izmena:
argumentum idiotikum
stara propagandna zvaka po kojoj gomila ne preterano sposobnih i intellignetnih jeftino kupljenih profesorchica i expertchica ponavlja iste nebulozne zvake u krug stalno da smori javonost do te mere da lazi i ideologiju onih koji ih placaju prihvate bez rezerve
karaktereistichno za neokolonijalistichke teritorije-istochna evropa,zapadni balkan
 
Само један битан детаљ у Русиј као и у свакјо нормалној и озбиљној држави

економски интерес је подређан политичком и држава је постала јача од појединаца

Док је у УСА држава изгубила ту борбу
 
Ako u narednih 24 sata niko ne opovrgne Đurkovićeve argumente, zaključicu da je on u pravu.

Закључи шта хоћеш ...

Закон о информисању је почео да "ради" ...

:per::per::per:

Ко зна шта ћеш сутра лепо (за актуелну лоповску власт) да нам пставиш као тему ...

:eek::eek::eek:
 
Da li je bitno ko je rekao ili sta je rekao?
Ko god da je rekao istinu je rekao.Boli drzavu Rusiju za Srbiju,samo suvi interes vlada.
A,sad druga je stvar sto je taj koji je rekao iz DS-a,pa je razumljivo sto napada rusofile i Rusiju.
Ne zna se ko je gori Amerika ili Rusija,DS ili DSS.
 
Da li je bitno ko je rekao ili sta je rekao?

Naravno da je bitno i ko je rekao. Da li cemo ovde sutra diskutovati o geopolitickom vidjenju danasnjice Mise Tumbasa?
Jednako je debilno uopste i diskutovati o "objektivnoj" analizi Mise Djurkovica ili bilo kog drugog zutog majmuna.

Uostalom i samom postavljacu teme je bilo bitno ko je pisac teksta, pa je pokusao da sakrije njegovu funkciju.
 
А кад сам слушао њихове прогнозе да Руска Федерација неће уложити вето у Савету Безбедности УН а САД нису ни смеле да изађу са таквим предлогом на седници СБ о Косову .
Сад се по некима формира неки антиамерички фронт, као да је Лондон мање важан светски фактор од Вашингтона, све је тако набацано и конфузно да се одмах види да је текст политички памфлет.
 
lepo pise obavezno procitati, i ja pocnem da citam, kad ono

Naši rusofilski krugovi, čini se, još od 1991. godine prave istu grešku

vidim bljuvotina i zombiranje, pa molim da se naslov promeni, ovo nije obavezno
 
:hahaha::hahaha::hahaha: u narodu poznat kao dalabu !

Члан Председништва ДС !!!!

:roll::roll::roll:

lepo pise obavezno procitati, i ja pocnem da citam, kad ono

Naši rusofilski krugovi, čini se, još od 1991. godine prave istu grešku

vidim bljuvotina i zombiranje, pa molim da se naslov promeni, ovo nije obavezno

Jelte Rusofili, a što ste vi toliko jadni i napaćeni, da ne dozvoljavate drugima da imaju različito mišljenje. Dali je po DIN-u i ruskim standardima pogrešno analizirati više različitih stavova?
 
Jelte Rusofili, a što ste vi toliko jadni i napaćeni, da ne dozvoljavate drugima da imaju različito mišljenje. Dali je po DIN-u i ruskim standardima pogrešno analizirati više različitih stavova?

nemo da me vuces za jezik

a vi ste kao prozapadni i imate tapiju na to? ma ajde, me zanosi se

srbija je oduvek skolovala svoju pamet u parizu, u londonu i u moskvi, alo, nisi upoznat. i to su neke glavne struje. pa ima i nemacka struja, sto se nauke tice, to mislim

ovi vasi od celog zapada imaju tapiju samo na natueu antisrpske poteze, da ih branite i sprovodite. kad smo se mi nerezimci kretali, skolovali i ziveli po evropi i sirom sveta, vi se niste ni muckali u ******

u srbiji je oduvek odjekivao rokenrol, pa i kad je tito bio ziv, al je u to doba r&r bio izraz mladosti i neslaganja sa rezimom i u usa
 
Ako u narednih 24 sata niko ne opovrgne Đurkovićeve argumente, zaključicu da je on u pravu.

koje bre argumente?

i kako te nije sramota ?

Ovamo vi DS-ovci kumite Kineze i Ruse za pare a lizete bulju zapadu

PA STO NE TRAZITE 1 MILIJARDU EVRA OD ZAPADA NEGO TRAZITE OD RUSIJE? z:D

Sto niste isli u Nemacku da trazite pare nego u Kinu?

Sram vas bilo, brukate nas po svetu ko neke ciganke prosite od vrata do vrate
 
Tekst sam po sebi nije problematican. Istina je da je Rusija drzava u kojoj neoliberalizam cveta i istina je da se EU ponasa smesno protekcionisticki (tipican primer su oni idiotski propisi o izlgledu povrca cime se kao izvoznici diskvalifikuju sve siromasne poljoprivredne zemlje kao sto je nasa Srbija). Problem je u autoru. Dzabe sti ti realan , objektivan i satro analiticar za jednu stranu kad si fanatik sto se tice druge. Moze on ''realno'' da ***** o Rusiji koliko hoce ali sav njegov autoritet pada u vodu kad krene da idealizuje EU kao Bozji vrt. Da skratim i ne serem vise : Autor jednostavno nema autoriteta da bilo koga kritikuje.
 
nemo da me vuces za jezik

a vi ste kao prozapadni i imate tapiju na to? ma ajde, me zanosi se

srbija je oduvek skolovala svoju pamet u parizu, u londonu i u moskvi, alo, nisi upoznat. i to su neke glavne struje. pa ima i nemacka struja, sto se nauke tice, to mislim

ovi vasi od celog zapada imaju tapiju samo na natueu antisrpske poteze, da ih branite i sprovodite. kad smo se mi nerezimci kretali, skolovali i ziveli po evropi i sirom sveta, vi se niste ni muckali u ******

u srbiji je oduvek odjekivao rokenrol, pa i kad je tito bio ziv, al je u to doba r&r bio izraz mladosti i neslaganja sa rezimom i u usa
ma kakvoj Moskvi ,iskljucivo u Francuskoj , Nemackoj ,Austriji i eventualno u Engleskoj , kao uostalom sto su i sami Rusi pre ********* sve sto je valjalo uvozili i pravili po modelu zapadne Evrope od prosvete , nauke , arhitetkture , vojske ... i gotovo sve najvaznije funkcije u drzavi su im drzali stranci ...cak su i boje za zastavu uzeli od Holandije
 
ma kakvoj Moskvi ,iskljucivo u Francuskoj , Nemackoj ,Austriji i eventualno u Engleskoj , kao uostalom sto su i sami Rusi pre ********* sve sto je valjalo uvozili i pravili po modelu zapadne Evrope od prosvete , nauke , arhitetkture , vojske ... i gotovo sve najvaznije funkcije u drzavi su im drzali stranci ...cak su i boje za zastavu uzeli od Holandije

nemas pojma o zastavi - ruska zastava je izvorna slovenska zastava i nisu je uzeli od holandije z:D
 
nemas pojma o zastavi - ruska zastava je izvorna slovenska zastava i nisu je uzeli od holandije z:D
kakva bre slovenska zastava :mrgreen:
the origin of the Russian flag to Tsar Peter the Great's visit to the Netherlands in 1699. The tsar, who went there to learn about shipbuilding, ...
While the Russian tricolour is allegedly based on the Dutch civil ensign, it was used earlier than is commonly presumed (in fact, it was already flown by the Oriol - "Eagle" - the first battleship of the Russian Navy, in 1667).
http://www.russianstory.com/flag.html
 
ma kakvoj Moskvi ,iskljucivo u Francuskoj , Nemackoj ,Austriji i eventualno u Engleskoj , kao uostalom sto su i sami Rusi pre ********* sve sto je valjalo uvozili i pravili po modelu zapadne Evrope od prosvete , nauke , arhitetkture , vojske ... i gotovo sve najvaznije funkcije u drzavi su im drzali stranci ...cak su i boje za zastavu uzeli od Holandije

slabo ti onda baratas sa podacima starijim od 10 godina

rusko zito je stizalo u crnu goru, za vreme gladi

srbi su dobijali, na zasluge, visoke polozaje kod ruskog cara itd itt
 

Back
Top