Obama poslao pismo vrhovnom vođi u Iranu

Abdullah

Domaćin
Banovan
Poruka
3.616
Zajednički interes u borbi protiv ekstremista Islamske države

Obama poslao pismo vrhovnom vođi u Iranu

- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/144900/obama-poslao-pismo-vrhovnom-vodi-u-iranu#sthash.GtfBGwS6.dpuf


545c981e-06f4-4292-96ba-38ddb0765237-obama-718x446.jpgBarack Obama poslao je pismo iranskom vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Hameneiju, u kojem se ističe zajednički interes dvije zemlje u borbi protiv ekstremista Islamske države (IS).


Prema pisanju lista "Wall Street journal", koji se poziva na diplomatske izvore, u pismu upućenom polovinom oktobra, što predstavlja presedan u odnosima SAD i Irana, navodi se da je saradnja SAD i Irana u borbi protiv Islamske države vezana za postizanje dogovora između Teherana i šest svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu.

Zvaničnici američke administracije nisu ni negirali ni potvrdili postojanje pisma, ali su rekli da za sada nema planova o saradnji s Iranom u borbi protiv ekstremista.

Portparol Bijele kuće Josh Earnest rekao je da SAD u tom pogledu neće vojno sarađivati s Iranom i da s Teheranom neće dijeliti obavještajne podatke.

Ajatolah Ali Hamenei rekao je polovinom septembra da su iranske vlasti odbile američki zahtev za saradnju u borbi protiv sunitskih ekstremista iz Islamske države u Iraku i Siriji.

- SAD su putem svoje ambasade u Iraku tražile saradnju protiv Islamske države. Odbio sam, jer su im ruke uprljane - rekao je tada Hamenei.

Obama je i ranije upućivao pisma Hameneiju, ali je komunikacija između dvojice zvaničnika izuzetno rijetka.

- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/144900/obama-poslao-pismo-vrhovnom-vodi-u-iranu#sthash.GtfBGwS6.dpuf
 
Ovi dogadjaji u Siriji i Iraku omeli cionisticku kampanju protiv Irana kome se prijetilo raznim napadima. Iran po ne znam koji put staje na noge i ponosno moze reci da je neovisna drzava. Iran je sam po sebi neovisna drzava i smatram da nakon ovoga svako moze reci da Zapad laze kad sumnja u Iran da zeli napraviti nuklearnu bombu. Da je Iran htio on bi to i ucinio a za to ima vremena jer aktivnosti protiv Irana su stale.
 
Страхујем да је једина светска суперсила стала на страну Шија у овом сукобу.

Гашење сунизма је неизбежно.

Купи сабљу, Минго, и правац Карбала.

Pa normlano je eda ce stati na stranu Siiija jer sunnije imaju teroriste i niko nije lud da podrzi teroriste.
 

Back
Top