Padre
Veoma poznat
- Poruka
- 12.170
Поента је да усвојитељи исувише гледају филмове из САД продукције... Мислим да би део процеса за општу подобност потенцијалних усвојитеља кандидати требало да прво упознају неколико усвојитеља с проблемима и да онда наставе процедуру ако прихватају да се и њима то може десити.Znači, želja usvojitelja je da im usvojeno dete bude kao modni dodatak, da im se uklapa u ideal , pa gde je onda tu ljubav i humanost ? Ako želiš dete, ta želja treba da bude motivisana ljubavlju i željom da odgajiš to dete valjda.
Друга ствар где наше законодавство греши јесте да сам ја као хранитељ практично на дну листе потенцијалних усвојитеља детета кога подижем, уместо да будем на врху. Овако мој клинац (сада има 27 година и сам има троје своје деце), када је напунио 18 изгубио је законско право да буде усвојен, када данас сутра мене не буде било и дође тренутак да ме наследи он ће морати да плати све таксе и порезе као да му ја (функционално) нисам отац већ неки незнанац који му је оставио стан... С друге стране, већа права има нека моја фамилија коју нисам видео 20 година него он који ми је одрастао у кући и кога сам отхранио...
Наравно, поред потреба детета морају се испунити и потребе усвојитеља...