O strahu, gubljenju nevinosti, pravoj ljubavi

Bole__Ser

Buduća legenda
Poruka
29.477
Vladeta Jerotić o strahu, gubljenju nevinosti, pravoj ljubavi...

98998_vladeta-jerotic-121015-ras-foto-petar-dimitrijevic-09_630x0.jpg

“Odbacivanje! Složeno i bolno čovekovo pitanje”, kaže Jerotić i dodaje: ”Od koga možemo biti odbačeni, od Boga, partnera, roditelja, društva... I narodi se boje da će biti odbačeni. Hajdeger je rekao strah i krivica su ontološke kategorije, srasle sa ljudskim bićem od rođenja.”

Nižu se reči, misli, primeri, poneka digresija. Prijemčivo, dubokoumno, katkad duhovito...

“Treba razlikovati strah koji nas štiti od onog bolesnog, neurotičnog, patološkog... Imamo i vrlo opasan strah od samog sebe”, rekao je između ostalog.

U nekom trenutku zapitao je i sebe i prisutne: ”Kako se boriti protiv straha? Sv. Jovan kaže savršena ljubav isteruje svaki strah. Savršena ljubav, hm... Šta li je to po Svetom Jovanu? Savršena da l’ postoji? Ne znam, teško... Al‘ iskrena ljubav pomaže protiv straha. Međutim, i u ljubavi, posebno partnerskoj, ima straha. Da l’ ćemo je izgubiti, da l’ biti iznevereni...”

Osvrnuo se potom na muško-ženske odnose, upoređivao ih kroz vreme, skretao pažnju na činjenicu da su oni zapravo tajna:

”Žao mi je mladih devojaka danas. Zaljube se sa 15, 16, u seksualne odnose stupaju onako, bez emocija, poverenja, žudnje... Sutradan jedva da se poznaju. A oko gubljenja nevinosti. Frojd se time bavio, govorio o nekim plemenima u kojima ritualno stare žene određenim predmetom oduzimaju nevinost mladim devojkama. Frojd je govorio da onaj koji je prvi u seksualnom životu žene nikako ne treba da joj bude muž. Zbog agresije i bola. Posle se to nesvesno projektuje.”

98997_vladeta-jerotic-121015-ras-foto-petar-dimitrijevic-06_630x0.jpg

Strah od Boga je, kako je rekao, velika tema: ”To je vezano za prvobitni greh. U hrišćanstvu je krivica na Evi, u Kuranu su krivi oboje. Pomno iščitavam Kuran iznova, pomno... Dakle, Bog, da li nas je odbacio? Neki kažu Bog ne kažnjava, složio bih se s njima. Pa ko kažnjava? Kažnjavamo sami sebe. Autodestrukcija u XXI veku je neverovatna. Ne treba nam ni atomska bomba ni đavo.”

Govorio je potom o Adlerovoj knjizi “Smisao života”, frigidnosti, apstinenciji: “Niko poludeo nije od apstinencije - to vam kaže Vladeta Jerotić”, o judaizmu, o tome na koji način se muškarci plaše žena, o opakim strahovima ljudi koji su na pozicijama moći, o odbačenosti od roditelja:

“To je vrlo snažno, opasno, a danas ova katastrofalna nezaposlenost... roditelji u grču za poslom a deca se osećaju odbačenom... biće tu posledica”,
“Pokorni smo iz straha, a poslušni iz ljubavi”, kazao je Jerotić.

Zašto ovog čoveka svi žele da čuju.

O strahu, gubljenju nevinosti, apstinenciji, pravoj ljubavi...

Savršena ljubav da l’ postoji? Ne znam, teško... Al‘ iskrena ljubav pomaže protiv straha
Niko poludeo nije od apstinencije - to vam kaže Vladeta Jerotić.

U Religiji Hriscanstva,vrlo cesto se pominju Andjeli,koji simbolisu cistotu,dobrotu i prevednost.Nisam siguran,da li Andjeli postoje,u tom prostoru,koji mi oznacavamo kao Nebo.Ali sam siguran

da Andjeli postoje na ovoj nasoj Planeti Zemlji.Za mene je Andjeo,svaka nevina devojka,i svaka zena,koja uspe da ostari,a da sacuva svoju nevinost.!!!

Jerotić kaže:

Međutim, i u ljubavi, posebno partnerskoj, ima straha. Da l’ ćemo je izgubiti, da l’ biti iznevereni...”

Ako postoje takve dileme, onda ne govorimo o ljubavi, nego o trgovini.
Ljubav je potpuno davanje sebe, a trgovina je kada za uzvrat nešto tražiš, očekuješ.
Ljubav je u potpunoj suprotnosti sa strahom, jer strah su negativne emocije, a ljubav (ne trgovina ljubavlju) su pozitivne emocije.

U Religiji Hriscanstva,vrlo cesto se pominju Andjeli,koji simbolisu cistotu,dobrotu i prevednost.Nisam siguran,da li Andjeli postoje,u tom prostoru,koji mi oznacavamo kao Nebo.Ali sam siguran

da Andjeli postoje na ovoj nasoj Planeti Zemlji.Za mene je Andjeo,svaka nevina devojka,i svaka zena,koja uspe da ostari,a da sacuva svoju nevinost.!!!

Andjeli su stanovnici drugog sveta koji su nas posetili u proslosti.

Za to ima puno dokaza.

Zašto ovog čoveka svi žele da čuju.

i ja se pitam... :dontunderstand:

Naročito mi nije jasno zašto mu je žao samo devojčica od 15 godina koje gube nevinost, a ne i dečaka.

Nedavno mi je prijatelj ispričao svoje iskustvo sa ekskurzije u prvoj godini srednje škole. Obavešten je
bio da ga neka koja se u njega zaljubila čeka u sobi. Dolazi on tamo, a ona sa peškirićem omotanim
oko sebe... Nije bio spreman da ispuni njena očekivanja. Sviđale su mu se devojčice i hteo je da bude
sa nekom u vezi, pa da se to eto nekad desi spontano, ali ne na ovaj način.. Stajao je tako uplašen
i razmišljao, ako se okrene i izađe iz sobe, nju će uvrediti, svi će mu se smejati... I u tom trenutku
neko uleti u sobu i upozori ih da su nastavnici krenuli da obilaze sobe.. On preskoči preko terase u
mušku sobu i još ispadne i heroj.
Devojčicama je daleko lakše da kažu ''ne''.

Jes Sas...
Vidi kako Hajdegera ne kapira...A Adlera iskrivljeno...Bar je kod jednog od pionira psihoanalize jasno da su misli o bogu,misli
o rođenom ocu i da je to intro svet religije,da
to nije sukob s realitetom...
Bože koji primitivan konstrukt od jednog akademika...Majke mi platiću Šternu da mu
objavi te izjave kao kuriozitet -nek mu se smeje svet...:cool:

Sta je to "nevinost" i kako se to gubi "nevinost"? Kako proveravamo da li je devojka "nevina"? Koji nam organ i kako pokazuje "nevinost"? Jel to ono kada malo krvari himen? Sta cemo sa zenama koje nemaju duze vremena seks pa se himen prirodno regenerise pa ponovo dodje do krvarenja kada imaju seks, jel su to ponovo postale "nevine" ili kako? Himen inace nikada ne puca vec samo postaje elasticniji sa praktikovanjem seksa pa zato ne krvari svaki put ali ako se duze vreme ne praktikuje seks vraca se u svoje prvobitno stanje pa ce seks ponovo (verovatno, nije uvek) biti bolan za zenu.

Vladeta se opet trudio da ispadne pametan i opet pokazao zavidan nivo neznanja cak i u oblasti gde bi trebao kao da bude "ekspert"....

Хришћанство је религија која мрзи секс.

Лупаш глупости. Хришћанство не мрзи секс, нити одбацује људску сексуалност. То сам већ лепо објаснио на оној теми о Хришћанству и сексуалности. Иначе, мислим да ти овде не разумеш хришћанско поимање невиности тј. чедности. За Хришћане, човек је невин и у браку, чак и ако има сексуалне односе и даље је невин и мушкарац и жене, јер су сексуални односи у браку благословени и добри.

Jerotić kaže:

Ako postoje takve dileme, onda ne govorimo o ljubavi, nego o trgovini.
Ljubav je potpuno davanje sebe, a trgovina je kada za uzvrat nešto tražiš, očekuješ.
Ljubav je u potpunoj suprotnosti sa strahom, jer strah su negativne emocije, a ljubav (ne trgovina ljubavlju) su pozitivne emocije.
а да ниси отфикарио претходне речи схватио би да је и јеротић то написао.
елем, остали противписци на теми нису ни толко сфатили...
памет им отфикарена.

Лупаш глупости. Хришћанство не мрзи секс, нити одбацује људску сексуалност. То сам већ лепо објаснио на оној теми о Хришћанству и сексуалности. Иначе, мислим да ти овде не разумеш хришћанско поимање невиности тј. чедности. За Хришћане, човек је невин и у браку, чак и ако има сексуалне односе и даље је невин и мушкарац и жене, јер су сексуални односи у браку благословени и добри.

Matej 5 -
27"Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! 28A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu.

Дакле, овде се јасно каже сваки вид пожуде мора се одмакнути од човековог срца. Чак и сексуално уживање у браку сматра се непожељним.

Matej 5 -
27"Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! 28A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu.

Дакле, овде се јасно каже сваки вид пожуде мора се одмакнути од човековог срца. Чак и сексуално уживање у браку сматра се непожељним.

Овде се јасно говори о прељуби, дечко. Очигледно је да ти не умеш да читаш. Дакле, јасно је да Христос овде говори против прељубе и то се односи на туђе жене. Дакле, ако гледаш туђу (рецимо, комшијину) жену са пожудом- то је прељуба. И то треба сузбијати, не треба пожелети ништа што је туђе, па ни жену. Дакле, о томе се ради јер прељуба је заиста забрањена у Хришћанству. Али, ја не знам где ти ту видиш ,,мржњу према сексу"?

Где то пише да се сексуално уживање у браку сматра ,,непожељним"? Зашто лажеш? Ево шта Хришћани кажу о томе:

Св. Григорије Богослов каже: ,,Још увек се ниси венчао у телу? Не бој се овога освештања, јер ћеш бити чист и после Брака" (Беседа о Светоме Крштењу). Сексуално сједињење мужа и жене у хришћанскоме браку је освештано, посвећено, благословено, сакрално, свето. И - добро.
https://www.google.rs/url?sa=t&sour...ggcMAE&usg=AFQjCNE0FSkdD_ybCQ7PYYk80yMSyqMkkA

Дакле, сексуални односи у браку су благословени и добри. И није забрањено задовољство у њима. Нема осуде секса, дакле. Према томе, поента је јасна, ти си овде слагао.

Него, Нецо, да се ми нешто договоримо: да ти лепо престанеш да лажеш, јел може? Дакле, мењај ти религије ко чарап, мрзи Хришћанство колико год хоћеш, то је твоја ствар, али немој више да лажеш оволико. Јел то у реду?

Христове речи:

,,И рече: зато оставиће човјек оца својега и матер, и прилијепиће се к жени својој, и биће двоје једно тијело. Тако нијесу више двоје, него једно тијело; а што је Бог саставио човјек да не раставља." (Мт, 19, 5-6).

Ово су основе хришћанског брака, где Христос каже да мушкарац и жене постижу сједињење у браку. Наравно да се то јединство постиже и уз помоћ сексуалности, тако да је она практично у служби мушко-женског јединства и љубави. Према томе, јасно је да Хришћанство не одбацује сексуалност, јасно је да секс у браку није непожељан, него напротив не само да је пожеља, већ има и сакрални карактер, благословен је.

Хришћанство одбацује блуд и разврат, а не секс као такав, али то је сад друга тема.

Kao po obicaju, i ti i cika Vladeta ste bas smesni. Da nisu mozda hriscani izmislili seks, mislim na onaj bracni? Jos samo da cujemo sta kaze Cale.Mozda i on ima neko mudro resenje za cednost i nevinost?

Poslednja izmena od moderatora:
Овде се јасно говори о прељуби, дечко. Очигледно је да ти не умеш да читаш. Дакле, јасно је да Христос овде говори против прељубе и то се односи на туђе жене. Дакле, ако гледаш туђу (рецимо, комшијину) жену са пожудом- то је прељуба. И то треба сузбијати, не треба пожелети ништа што је туђе, па ни жену. Дакле, о томе се ради јер прељуба је заиста забрањена у Хришћанству. Али, ја не знам где ти ту видиш ,,мржњу према сексу"?

Где то пише да се сексуално уживање у браку сматра ,,непожељним"? Зашто лажеш? Ево шта Хришћани кажу о томе:

https://www.google.rs/url?sa=t&sour...ggcMAE&usg=AFQjCNE0FSkdD_ybCQ7PYYk80yMSyqMkkA

Дакле, сексуални односи у браку су благословени и добри. И није забрањено задовољство у њима. Нема осуде секса, дакле. Према томе, поента је јасна, ти си овде слагао.

Него, Нецо, да се ми нешто договоримо: да ти лепо престанеш да лажеш, јел може? Дакле, мењај ти религије ко чарап, мрзи Хришћанство колико год хоћеш, то је твоја ствар, али немој више да лажеш оволико. Јел то у реду?
I seksualni odnosi van braka su odlicni, cak i bolji nego branci. Ko nije dobar za dve ili vise zena nije ni za jednu. Gotovo da isto vazi i za zenu.

Хришћанство је религија која мрзи секс. Зато се и данас многи људи боје секса уместо да га слободно практикују и уживају у њему као што рецимо уживају слободно и без страха у сунчању.

како има на свету највише хришћана, а они МРЗЕ СЕКС њих су доносиле роде, јел тако, тако је. :rotf:

како има на свету највише хришћана, а они МРЗЕ СЕКС њих су доносиле роде, јел тако, тако је. :rotf:

Тачно, све многодетне породице у Србији које знам углавном су хришћанске породице. И уопште, верници се највише размножавају на свету, најбољи пример су муслимани.

Ма пусти их брате, не знају ни они сами више шта причају. И не познају религије о којима би да причају. Најгоре је кад се човек ухвати да прича о нечему о чему ништа не зна. Него, начули нешто па ајде да причају.

Није ни битно, реалност их демантује, према томе...

Back