O PLESU...magija pokreta

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
naime malo sam se kasnije ukljucio ali je tema zaista divna,u toj prici sam citavih 18 godina i neke divne stvari u zivotu su bas vezane za kud u kom igram i u kome sam i dan danas i reci cu vam samo jednu stvar karakter coveka gradi i okolina u kojoj odrasta i stasa u coveka.tako da ako je ono sto osecam i sto me vezuje za igru,pesmu,to sto vi ovde stalno karakterisete kako neki veruju da smo mi ,,seljaci,, onda neka je tako ,mi koji smo , vracam se u ovoj prici znamo veoma dobro koliko je to tacno i sta nam je ta igra sve pruzila a sta trazila za uzvrat.jos jednim svaka cast na ovom forumu.

reex:
naime malo sam se kasnije ukljucio ali je tema zaista divna,u toj prici sam citavih 18 godina i neke divne stvari u zivotu su bas vezane za kud u kom igram i u kome sam i dan danas i reci cu vam samo jednu stvar karakter coveka gradi i okolina u kojoj odrasta i stasa u coveka.tako da ako je ono sto osecam i sto me vezuje za igru,pesmu,to sto vi ovde stalno karakterisete kako neki veruju da smo mi ,,seljaci,, onda neka je tako ,mi koji smo , vracam se u ovoj prici znamo veoma dobro koliko je to tacno i sta nam je ta igra sve pruzila a sta trazila za uzvrat.jos jednim svaka cast na ovom forumu.

Hvala Reex...dobrodošao!

Hvala i tebi na prijemu.Elem,ovakva tema zasluzuje da se nadje na ovakvom mestu,no htedoh vas sve pitati da neko slucajno dolazi u Vrnjacku Banju 24.ovog meseca,odrzava se jos jedna divna smotra naseg narodnog stvaralastva!?Unapred se radujem njoj kao da je prva,a postoji i malo treme bez obzira sto je bez takmicarskog karaktera jer svaki put kao da je prvi.Pa ako neko dolazi super,a ako ne reci cu vam svoje utiske od tog dana.Do tada pozdrav.

wwcw7.jpg
eeuq5.jpg
euizr2.jpg

Srpski opanci, holandske klompe i španske espadrile...
Nacionalne nošnje i kulturne razlike, neke su od najlepših karakteristika folklora.

Odlicno,u kontaktu sa organizatorima sam saznao da su prijavljena 15 drustava,bice to lep festival.Steta ce biti da ga pokvari lose vreme koje najavljuju no nije bitno bice nam lepo na samoj manifestaciji verujem.Ako ti nije problem reci mi sa kojim KUD-om ti dolazis?

Samo da prenesem malo utisaka sa festivala iz Vrnjačke Banje.Festival onakav kao i većina malo brzopleto organizovan,ovo kazem u nekoj blažoj formi,ali za pohvalu su sama društva kao učesnici,no ukupan utisak =dobro je tako nesto organizovati.Ko je bio video je i sam da nije sve samo pozvati društva,ona nastupe i sve je super pravimo"festival" malo više od toga je i da to sve ima i neku vrednost,umetnost je pre svega ponašanje na sceni,ali i pre nastupa i nakon njega.Druženje i zabavljanje nakon je za većinu verovatno najlepši deo,ali ljudi pa mi trebalo da budemo ti koji će reći dosta tog šunda i kičeraja dajte da negujmo ono o čemu pričamo,ono što nas i dovodi na ovakve smotre izvor,poreklo,divnu pesmu i igre,svaki kraj ove zemlje ima toliko divnih stvari i lepih običaja a mi....A mi kao da smo u srcu,neću da se neko oseti uvređen ovim jer svako neguje svoje običaje i vrednosti,Teherana,ma čista PINK filozofija i obrazovanje.I sada kad sam shvatam da možda ja i preterujem održava me ono zbog čega sam i počeo sve ovo što i danas radim a vezano je za folklor, to je izvor,poreklo,tradicija,divna pesma,igra,i zato mladi hajde pomozi te onima što lagano odlaze čuvajmo ono čime su nas oni zadužili da imamo našim pokolenjima nešto da ostavimo na dar i u amanet.
A samih festvala,smotri,takmičenja ma biće ih a mi smo ti koji trebaju da ih gaje,potrebano je samo truda i volje naša je zemlja sa svojim običajima i ljudima već dovoljno lepa da nam neće biti teško da joj vratimo na najlepši način da igramo za nju i pevamo o njoj.

CIGANSKE IGRE

Cigani žive polunomadskim životom u čergi - koji podrazumeva česta lutanja, nemir, nestalnost i surovu borbu za život. Tu svoju vatrenost prenose i na igru, koja je brza i temperamentna, a za njih predstavlja radost života. Šarenilo i neusaglašenost njihovih kostima, takođe govori o njihovom nemiru i strastvenoj prirodi.
Zvuk ciganske violine određuje atmosferu ove igre, isprva sporu i uspavljujuću, a potom brzu i divlju - a karakterišu je visoki skokovi muških igrača i zanimljivi koraci devojaka.

11as3.jpg
22ok5.jpg
33ht2.jpg
44tk6.jpg

Ако је неко од вас заинтересован....
13. јула "Коло" наступа у Београдској тврђави,
тачније код терена КК Партизан на Калемегдану.
У питању је Интернационални фестивал фолклора, Београд 2007.

Па, ко воли нек изволи ;)

Maritza:
CIGANSKE IGRE

Cigani žive polunomadskim životom u čergi - koji podrazumeva česta lutanja, nemir, nestalnost i surovu borbu za život. Tu svoju vatrenost prenose i na igru, koja je brza i temperamentna, a za njih predstavlja radost života. Šarenilo i neusaglašenost njihovih kostima, takođe govori o njihovom nemiru i strastvenoj prirodi.
Zvuk ciganske violine određuje atmosferu ove igre, isprva sporu i uspavljujuću, a potom brzu i divlju - a karakterišu je visoki skokovi muških igrača i zanimljivi koraci devojaka.

11as3.jpg
22ok5.jpg
33ht2.jpg
44tk6.jpg

to je vec malo stilizovana igra.... ;-)

Maritza:

ko ucestvuje na tom festivalu?

Naravno da je stilizovana...ali, zar nisu danas sve po malo stilizovane?
Ipak se danas više ne igra folklor na livadama i poljanama, već na sceni,
pa samim tim se koreografije moraju prilagoditi scenskom izvođenju.
Dosta se folklor izmenio, a mogu zamisliti tek kakav će biti sa sve novijim generacijama.
Ali, kakav god, bitno je da i dalje opstaje. :p

A što se tiče festivala, za sada znam samo za KOLO, a ukoliko saznam za još neko
društvo...javiću. Trebalo bi da dođe i jedno afričko društvo (zaboravila sam iz koje zemlje).
Barem znam da su pozvani...videćemo da li će se odazvati. :D

Maritza:

Долазим! :-) Дај нам још неке информације. :wink:

Ovo je četvrti Internacionalni festival folklora u Beogradu.
Ove godine održaće se d 9. do 16. jula.
Učestvovaće 8 ansambala iz inostranstva i 10 iz Srbije.
Festival počinje 9. jula defileom svih učesnika (biće ih oko 700).
Defile počinje u 19.30 i traje do 20.30 sati, kroz Knez Mihajlovu ulicu do Kalemegdana,
gde će, u 21 sat, biti svečano otvaranje festivala.

Festival je u organizaciji CIOF-a (internacionalna organizacija folklora),
sa ciljem upoznavanja tradicionalne kulture i zbližavanja naroda sveta.
Ovim festivalom Beograd uvršten u najznačajnije organizatore etno festivala sveta.

Dobrodošli!!!

Sinoć je počeo festival.
Defile je trajao od pola 8 do skoro 9.
Koncert je trebao da počne u 9, ali je počeo tek oko pola 10.

Za sada su stigli Francuzi, Grci, Španci (dečiji ansamb, mnogo su slatki) i Kamerunci.

Dolazak ostalih se očekuje u utorak ili sredu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back