Nutricionizam - ishrana sportista

Imam par pitanja...Da li neko zna recept za neki sejk napitak ali bez suplemenata.Inace kupio sam surutku u prahu,cuo sam da je bogata kazeinom i whey proteinom,pa me zanima moze li se napraviti neki napitak uz jos neki dodatak(npr. izmixujem 2-3belanca,mleko,surutku...)?? Hvala.Pozz!

Nista ne moze bez suplemenata...Ja ne znam zasto se tripujete, kada se preracuna po gramazi proteina whey ispadne najjeftiniji i najkorisniji a ljudi nikada nemaju pare za to a za gluposti imaju...

I kakva crna belanca da se dodaju u sejk, jel hoces salmonelu da dobijes i da izgubis 10 kg misica?

Belanca nikako termicki neobradjena da se jedu/piju....

Ljudi, jel moze neka preporuka oko ishrane?
U pitanju je 15 godisnjak koji 3 puta nedeljno trenira plivanje visine 179 i tezine 65 - tj. ja.

Nema preporuke i nije vazna visina i tezina....Hranis se isto onako kao i svi mi, onako kako treba...E sad kako to treba, pa iscitaj jedno 500 tema ovde, ne mozete zahtevati svakog dana da neko odgovara na pitanje i da pise 50 strana.

Mislio sam bez suplemenata. Mleko, jaja, pirinac, i t d.

PA nema nista bez suplemenata shvatite to ljudi vec jednom. Mozda i moze ako imas 50-60 kila, ali cim zadjes u ozbiljniju tezinu, suplementi su preko potrebni. Da bi odrzao salo na sto manjem nivou trebas sto manje da jedes, a sa druge strane da bi odrzao misice trebas sto vise da jedes - kontradikcija. A hrana koja sadrzi samo proteine i 0% masti i secera skoro da ne postoji.Ali zato postoje suplementi i to je kljuc. Salo se skida a misici se povecavaju. Raste ti kilaza na vagi a sve si mrsaviji i mrsaviji tj sve manje sala imas, sve ti je manji i manji struk a ledja i ramena sve veca i veca. A i ne moze covek preko hrane da unese sve sto treba za jedan da.Onda bi trebao 24 sata samo da jede i nista drugo da ne radi. Cak ni da spava. A i da moze to da izvede, hipoteticki, zeludac ne moze sve to da izvari, niti je napravljen da toliko vari i muci se. Zato su tu opet suplementi koji se veoma brzo vare i ne opterecuju digestini trakt.

ZNACI SUPLEMENTI!

Koliko uopšte košta ta surutka u prahu?? Računao sam bio, pre par godina na mom forumu, odnos cena sirove surutke i čistog wheya ali sam zaboravio... Znam samo da whey bio ispao čak i nešto povoljniji sa cenom a, naravno, neuporedivo kvalitetniji od neobrađene surutke. Ko zna cenu, nek napravi računicu. Evo podataka:

Sirova surutka sadrži 12% proteina.
Za poređenje nek uzme whey sa 75-80% proteina.
1kg surutke košta koliko? prevesti onda računicu na 100g
100g wheya(75% proteina = 75g) = 250 din.** tj. 3.3 din/g čistog proteina.

Eto, fali samo još cena sirove surutke. :)

** izabrana računica prema ceni malog pakovanja whey(920g), što je skuplje. cena većih pakovanja je još povoljnija po gramu.

Poslednja izmena:
Nista ne moze bez suplemenata...Ja ne znam zasto se tripujete, kada se preracuna po gramazi proteina whey ispadne najjeftiniji i najkorisniji a ljudi nikada nemaju pare za to a za gluposti imaju...

I kakva crna belanca da se dodaju u sejk, jel hoces salmonelu da dobijes i da izgubis 10 kg misica?

Belanca nikako termicki neobradjena da se jedu/piju....

Znam ja za salmonelu,ne brini se ti za to,jaja nisu zarazena:D..nego kako to mislis da izgubim 10kg misica zbog toga??

Znam ja za salmonelu,ne brini se ti za to,jaja nisu zarazena:D..nego kako to mislis da izgubim 10kg misica zbog toga??

NE radi se o tome da li su jaja zarazena ili nisu. TI TO NE MOZES ZNATI, NISI MIKROBIOLOG PA SI IH GLEDAO POD IKROSKOPOM PRE NEGO STO SI IH UBACIO U SEJKER. U nekima ima salmonele u nekima nema. U tim u kojima ima ona se unisti termickom reakcijom tj przenjem kuvanjem itd. NE radi se o tome da su jaja zarazena ili nezarazena, radi se o tome da je salmonela normalan stanovnik u jajima. Prema tome ne igraj se lotoa.Jel vidis da ne znas sta je salmonela.

10kg misica izgubis tako sto imas proliv na svakih 15 minuta, i pored misica izgubis i vodu tj dehidriras, proliv uslovljava da ne smes nista da pjedes jer cim pojedes telo izbaca to iz sebe i onda misici atrofiraju, em lezis nigde ne smes da izadjes iz kuce pa su misici nestimulisani, em nista ne jedes...I samo se troskas.....Uzas...

Koliko uopšte košta ta surutka u prahu?? Računao sam bio, pre par godina na mom forumu, odnos cena sirove surutke i čistog wheya ali sam zaboravio... Znam samo da whey bio ispao čak i nešto povoljniji sa cenom a, naravno, neuporedivo kvalitetniji od neobrađene surutke. Ko zna cenu, nek napravi računicu. Evo podataka:

Sirova surutka sadrži 12% proteina.
Za poređenje nek uzme whey sa 75-80% proteina.
1kg surutke košta koliko? prevesti onda računicu na 100g
100g wheya(75% proteina = 75g) = 250 din.** tj. 3.3 din/g čistog proteina.

Eto, fali samo još cena sirove surutke. :)

** izabrana računica prema ceni malog pakovanja whey(920g), što je skuplje. cena većih pakovanja je još povoljnija po gramu.

MA oni rade isto sto sam ja pre mnooogo godina. Kada sam bio mladji i kada nisam imao novac, a mojima nisam smeo da spomenem da mi daju novac "za hemiju" DOVITLAVAO SAM SE NA SVE MOGUCE NACINE KAKO BIH PRONASAO PROTEINBILO GDE. U SVOM TOM LUDILU BIO SAM OPSEDNUT DA ZA STO MANJE NOVCA DOBIJES STO VISE PROTEINA, I VEROVALI ILI NE, POSLE MNOOOGIH MATEMATICKIH PRORACUNA I PROPORCIJA ZAKLJUCIO SAM DA JE WHEY PROTEIN NAJJEFTINIJI OD SVEGA, TAKO RACUNICA KAZE , + STO JE DOSTA KVALITETNIJI I DOBIJES GA ODSTRANJENOG OD RAZNIH GLUPOSTI KOJE NE VALJA UNOSITI.

E sad tu je i onaj psiholoski efekat kada treba da das pare odjednom za min 2,3 kg whey-a i onda ti to dodje kao luksuz i kao bacanje para jer je velika cifra, a to traje ako pametno pijes, a npr svakog dana bacas pomalo para na gluposti, i na kraju meseca kada se saberu pare koje si davao svakog dana po malo ispadne da si vise dao nego da si kupio odmah whey.

Dobro bi bilo kada bi Pansport davao suplemente na placanje u nekoliko delova ili tako nesto. Mnogi bi kupovali. Najveci problem ljudi je odjednom odvojiti veliku cifru za suplemente, a kupovati male tezine na svakih 10-15 dana neisplati se. JA bih rado da kupim neki whey od 7-10kg odjednom (a jeftiniji) ali nazalost nema.

NE radi se o tome da li su jaja zarazena ili nisu. TI TO NE MOZES ZNATI, NISI MIKROBIOLOG PA SI IH GLEDAO POD IKROSKOPOM PRE NEGO STO SI IH UBACIO U SEJKER. U nekima ima salmonele u nekima nema. U tim u kojima ima ona se unisti termickom reakcijom tj przenjem kuvanjem itd. NE radi se o tome da su jaja zarazena ili nezarazena, radi se o tome da je salmonela normalan stanovnik u jajima. Prema tome ne igraj se lotoa.Jel vidis da ne znas sta je salmonela.

10kg misica izgubis tako sto imas proliv na svakih 15 minuta, i pored misica izgubis i vodu tj dehidriras, proliv uslovljava da ne smes nista da pjedes jer cim pojedes telo izbaca to iz sebe i onda misici atrofiraju, em lezis nigde ne smes da izadjes iz kuce pa su misici nestimulisani, em nista ne jedes...I samo se troskas.....Uzas...

Ne tacno je da je salmonela noramlan stanovnik jaja...ti si lekar,ili mikrobiolog??...Znam vise od tebe i o hemiji i o mikrobiologiji...ne zelim da obezvredim tvoje znanje,ali jednostavno NIKO NA PLANETI NE ZNA SVE!..

Bas skorije mi kaze ortak kako nece da baca pare na to, jede samo prirodno! :lol: Ja mu kazem, prvo brate, whey i jeste prirodan, drugo jeftiniji je puno od mesa po gramu proteina a i brze se apsorbuje sto je bitno nakon treninga...Al' svi samo seru, to je standardno :mrgreen:

Ne tacno je da je salmonela noramlan stanovnik jaja...ti si lekar,ili mikrobiolog??...Znam vise od tebe i o hemiji i o mikrobiologiji...ne zelim da obezvredim tvoje znanje,ali jednostavno NIKO NA PLANETI NE ZNA SVE!..

Ne znas da li znas vise od mene, i ne znam da li znas vise od mene, ALI ZA SADA KAKO STOJE STVARI NE ZNAS VISE OD MENE, NE DA NE ZNAS VISE OD MENE NEGO PITANJE JE DA LI ZNAS VISE I OD NEKOG KO DODJE DA TRAZI SAVETE OD MENE.

Sa 9 poruka tvrdis nesto, sto je smesno, nisi se jos ni dokazao ko si sta si, koliko imas godina itd.
Pod 2, da znas bar malo, ne bi lupio glupost i predlozio coveku da jede termicki neobradjena jaja. TOLIKO O TOME KOLIKO ZNAS..Mozes ti da "znas" koliko hoces, ALI NE ZNAS.

Ja sam bar zavrsio medicinsku skolu i drustveni fakultet koji nema veze toliko direktno sa vezbanjem ali ima indirektno sugerisuci na IQ i opste sposobnosti, a za tebe je za sada neutvrdjeno. I prisustvovao sam na jedno 20 svedocanstava gde su se ljudi prose ravali i povracali zbog salmonele i urnisali sto su mesecima vezbali, posle im treba 3 meseca da se vrate gde su bili po pitanju snage i mase.

Bas skorije mi kaze ortak kako nece da baca pare na to, jede samo prirodno! :lol: Ja mu kazem, prvo brate, whey i jeste prirodan, drugo jeftiniji je puno od mesa po gramu proteina a i brze se apsorbuje sto je bitno nakon treninga...Al' svi samo seru, to je standardno :mrgreen:

Ma oko za oko, zub za zub, whey protein je toliko superioran u odnosu na sve ostalo da nema reci....Ne samo da je stvarno jeftiniji kada se racuna gram po gramu nego pruza jos i 100 nekih drugih beneficija koje hrana ne moze pruziti - MOBILNOST - nosis ga uvek gde god da si i brzo se unosi i vari, MANJE OPTERECUJE ZELUDAC, BOGATIJI JE AMINOKISELINAMA, nema u sebi masti i UH, ZAMENJUJE JEDAN OBROK (PA KO MOZE JESTI JEDNU TE ISTU HRANU PO 10 PUTA DNEVNO 365 DANA GODISNJE I TAKO GODINAMA! Zamisli jedem sad belo meso , a posle opet moram belo meso...Ovako uzmem gejner ili whey. Uvece kada me mrzi da spremam ili kada mi se spava -buc-buc gotov obrok...A ko ce da se yebava po kuhinii i da nocu pravi nesto a to nesto sigurno nece imati 0% UH i masti kao whey sto ima...

Tako da koliko god skup, MA VREDI! Mrsavis u salu a dobijas na misicima, to nikada nece biti sa hranom, jer se samo sa hranom gojis (ide i salo i misici u plus) Jos ko je nocni tip kao ja, tu ubija hrana i pravi stomacinu....A od wheya se nocu ne ozes ugojiti.

Nego ljudi su cudo....Zato nema mnogo lepo gradjenih, pametnih, uspesnih, obrazovanih.....Zato sto je za sve to potrebno nesto....A to nesto mnogi nemaju....Tako da ovako i bolje...Zamisli da su svi ok...Bilo bi dosadno....

Kako ko radi tako ce i proci i izgledati.

Skoro mi jedan kaze u teretani - bRU, ti si meni uzor, eto ti si mi cilj koji trebam dostici , to sam zacrtao sebi, da imam nesto da me drzi i motivise da treniram.

JA reko Hvala lepo, pocastvovan sam i shvatam kao to kompliment.

On se nadovezuje - Pa da, ali ja hocu da takav budem za npr godinu ipo, tj to sto si ti postigao ja da postignem za godinu ipo hahahhahahahhahahahhaha

Whey kupio jedno 2-3 meseca, a sada ga vec mrzi za sledeci da kupi i skupo mu i sl....A ovamo oce da postogne za godinu ipo ono sto sam ja za 8-9 godina....hahaha...e pa nece da moze!

Ne znas da li znas vise od mene, i ne znam da li znas vise od mene, ALI ZA SADA KAKO STOJE STVARI NE ZNAS VISE OD MENE, NE DA NE ZNAS VISE OD MENE NEGO PITANJE JE DA LI ZNAS VISE I OD NEKOG KO DODJE DA TRAZI SAVETE OD MENE.

Sa 9 poruka tvrdis nesto, sto je smesno, nisi se jos ni dokazao ko si sta si, koliko imas godina itd.
Pod 2, da znas bar malo, ne bi lupio glupost i predlozio coveku da jede termicki neobradjena jaja. TOLIKO O TOME KOLIKO ZNAS..Mozes ti da "znas" koliko hoces, ALI NE ZNAS.

Ja sam bar zavrsio medicinsku skolu i drustveni fakultet koji nema veze toliko direktno sa vezbanjem ali ima indirektno sugerisuci na IQ i opste sposobnosti, a za tebe je za sada neutvrdjeno. I prisustvovao sam na jedno 20 svedocanstava gde su se ljudi prose ravali i povracali zbog salmonele i urnisali sto su mesecima vezbali, posle im treba 3 meseca da se vrate gde su bili po pitanju snage i mase.
E pa kolega sa medicinskom skolom..ja sam diplomirani farmaceut za tvoju informaciju..a sto se tice jaja..nisam ni pricao puno o njima,pitao sam samo da li zna neko za takav sejk??...

E pa kolega sa medicinskom skolom..ja sam diplomirani farmaceut za tvoju informaciju..a sto se tice jaja..nisam ni pricao puno o njima,pitao sam samo da li zna neko za takav sejk??...

Pa dobro ali kako onda ne znas da se u jajima stvara salmonela ? Hajde sada je i zima, mraz i minus, pa se kao moze reci da je i bezbedno, ali kada su one vrucine, znas kako se brzo stvori salmonela u jajima! A neko moze tvoj komentar da cita i u leto, prolece, jesen, i da se nalozi da pije te sejkove. Jos pogleda Roki film prvi deo, pa vidi da to tako i Roki radi (a on uzima steroide a ne pije jaja) i eto napalice se klinac.

I ja sam nekada pio ta jaja sa raznoraznim splacinama, dok nisam saznao za salmonelu i probleme sa njom. Na srecu nisam je nikada uhvatio, ali to je sve loto, zasto neko da rizikuje. U jajima ima 3 gr proteina tj u belancu, tako da nista ne znaci popiti 2-3-4- jaja, samo se rizikuje dzabe.Bolje skuvati pa jesti, a lepo kupis whey protein + dekstrozu, ili pak ko je mrsav gejner neki kvalitetni i Bog da te vidi.

A ti kao dipl.farmaceut bi mogao da pises ovde na mnogo ozbiljnihim temama, da sprecavas neke predrasude tipa sta su proteini a sta hormoni (steroidi) da objasnjavas hemijske reakcije u telu i slicno a ne da savetujes ljudima da piju jaja.

... Pre 2-3 godine jedan lik iz teretane se cudio kako je uhvatio salmonelu i nije nedelju dana izlazio iz wc-a, i cudi se kaze, pa kako kada sam jaja uzeo iz frizidera u prodavnici i odneo odmah kuci i stavio u frizider! ...Neko mu rece i nasmeja se - Pa jesi ti, ali ta kokoska koja je snela ta jaja ih nije snela u frizider nego napolju negde na +40 stepeni.

Isto se treba paziti leti i od majoneza i slicnim namaza, dodataka i brze hrane, tu se isto stvara salmonela veoma lako, i svako leto sretnem po njih 2-3 da su nagrabusili od povracanja, proliva i trovanja. Ponekada i ja naidjem na to, ali na svu srecu traje 2-3 dana i nekako preguram. Treba mnogo paziti, a piti ziva jaja je "cackanje mecke".

Pa dobro ali kako onda ne znas da se u jajima stvara salmonela ? Hajde sada je i zima, mraz i minus, pa se kao moze reci da je i bezbedno, ali kada su one vrucine, znas kako se brzo stvori salmonela u jajima! A neko moze tvoj komentar da cita i u leto, prolece, jesen, i da se nalozi da pije te sejkove. Jos pogleda Roki film prvi deo, pa vidi da to tako i Roki radi (a on uzima steroide a ne pije jaja) i eto napalice se klinac.

I ja sam nekada pio ta jaja sa raznoraznim splacinama, dok nisam saznao za salmonelu i probleme sa njom. Na srecu nisam je nikada uhvatio, ali to je sve loto, zasto neko da rizikuje. U jajima ima 3 gr proteina tj u belancu, tako da nista ne znaci popiti 2-3-4- jaja, samo se rizikuje dzabe.Bolje skuvati pa jesti, a lepo kupis whey protein + dekstrozu, ili pak ko je mrsav gejner neki kvalitetni i Bog da te vidi.

A ti kao dipl.farmaceut bi mogao da pises ovde na mnogo ozbiljnihim temama, da sprecavas neke predrasude tipa sta su proteini a sta hormoni (steroidi) da objasnjavas hemijske reakcije u telu i slicno a ne da savetujes ljudima da piju jaja.

MA uredu za ta jaja,nisam ja rekao da treba da se piju,daleko od toga,rizik svakako postoji,vec sam ja samo pitao da li neko zna za neki sejk od toga.Razumes?Inace ja jedem samo provereno zdrava jaja,a i kao sto rece ti salmonela se razvija na visim temperaturama.Jaja bi nakon sto ih kokoska snese trebalo odmah staviti u frizider jer se se bakterije ne razmnozavaju na 4 stepena celzijusovih.Uostalom to nije ni toliko bitno...A sto se tice tih tema pisacu cim uhvatim vremena,jer radim,a i moram da procitam sta se sve ``prica`` na forumu o tome.Nov sam na forumu,i bas sam odmah dosao na ovu temu,elem,da te pitam za misljenje...Ciji proteini su bolji?(Msm na proizvodjaca)?

MA uredu za ta jaja,nisam ja rekao da treba da se piju,daleko od toga,rizik svakako postoji,vec sam ja samo pitao da li neko zna za neki sejk od toga.Razumes?Inace ja jedem samo provereno zdrava jaja,a i kao sto rece ti salmonela se razvija na visim temperaturama.Jaja bi nakon sto ih kokoska snese trebalo odmah staviti u frizider jer se se bakterije ne razmnozavaju na 4 stepena celzijusovih.Uostalom to nije ni toliko bitno...A sto se tice tih tema pisacu cim uhvatim vremena,jer radim,a i moram da procitam sta se sve ``prica`` na forumu o tome.Nov sam na forumu,i bas sam odmah dosao na ovu temu,elem,da te pitam za misljenje...Ciji proteini su bolji?(Msm na proizvodjaca)?

U principu tesko je reci! Moje misljenje je da je tu marketing nemilosrdan i da je on kriv sto se ne moze objektino presuditi. A i previse ljudi koji znaju nesto o BB i suplementaciji primaju pare da reklamiraju (gotovo svi uspesniji) suplemente tako da je gotovo nemoguce dobiti iskreno misljenje vec je sve stvar interesa, a ne iskrenosti. Manje vise sve je to isto....Bitno je da se bas ne uzimaju neke male firme za koje nikada nisi nista cuo a npr godinama se bavis vezbanjem....Ostalo sve je slicno...Bitno ej uzimati suplemente sto vise tj sto duze, kontinuirano, a i nije toliko bitno koji su.... Jer dzabe uzimati 2 meseca neki tamo najbolji pa posle nista nekoliko meseci jer si potrosio pare za najskuplji.

Back