Nutricionizam - ishrana sportista

Pa vidi, ishrana se konstruiše po mogućnostima i po potrebama i ciljevima. Ako tebi/vama nisu potrebe i ciljevi neki profi izgled i fizička spremnost onda je slobodno možeš i dalje koristiti u tim količinama.
Jer ako tvoj suprug recimo pije alkohol, na prvom mestu pivo, onda on slupa testosteron u podrum. Pa opet ima loš odnos testo. i esto. Tako da soja nije tu jedini faktor, alkohol i duvan su još veći.
U svakom slučaju ima daleko kvalitetnijuh izvora proteina i vlakana od nje.

Pa vidi, ishrana se konstruiše po mogućnostima i po potrebama i ciljevima. Ako tebi/vama nisu potrebe i ciljevi neki profi izgled i fizička spremnost onda je slobodno možeš i dalje koristiti u tim količinama.
Jer ako tvoj suprug recimo pije alkohol, na prvom mestu pivo, onda on slupa testosteron u podrum. Pa opet ima loš odnos testo. i esto. Tako da soja nije tu jedini faktor, alkohol i duvan su još veći.

puno hvala na ovim savetima...bogu hvala imam dva prelepa sina,pa kao ono izvršila sam svoju misiju na ovoj planeti...
ono što mi je zaista važno i o čemu izuzetno vodim računa je da moja deca jednu kuvanu domaću hranu...ono kad mora nešto napolju,mora...ali obavezno dva obroka mora imati kod kuće pripremljena...
valjda ostalo od mojih roditelja...

i da..sad mi više profi izgled i žestoka fizička spremnost nisu na prvom mestu...svoju profi karijeru u sportu kao takmičar sam završila...
sada sam okrenuta obrazovnom delu davanja sebe...

Kako mislis to za alkohol, tj. pivo? Ja sa drugarima popijem ponekad pivo ili vino, kad se slavi uglavnom :D

Kako mislis to za alkohol, tj. pivo? Ja sa drugarima popijem ponekad pivo ili vino, kad se slavi uglavnom :D

Aaa kad sam te video odmah sam se setio! Ne poslah ti PP. A ***, bas mi je mucno pisati jer moram da se natezem da gledam kako da nazovem vezbe koje radim i kako da ti slikovito to napisem, najlaksi deo mi je da mehanicki kucam, ali taj misaoni proces mi je najtezi....Ako zelis i dalje, mogu nastaviti gde sam stao.

Sto se tice tvog pitanja, odgovoricu umesto Ursusa, ili bar dok ne dodje! Alkohol stvarno smanjuje nivo testosterona, ali ne bas katastrofalno. Sto sad ne znaci da sam ti dao dozvolu da smes da pijes po 10l piva svako vece....

Ponekad popiti pivo ili vino u specijalnim trenucima je ok... Cak je vino i zdravo kada se pije po jedna casa (ali ne bih to preporucivao kao zdravu ishranu bas zbog sastojka - alkohola) , pivo ima B vitamine.... Znaci ponekada moze, i umereno....

A da ispijanje alkohola pogotovo zestokih pica gde je procenat alkohola veliki , i da to bude zivotni stil, je veoma lose i tada se smanjuje testosteron, ne bas toliko da ne mozes da imas seksualne odnose, ali i to varira od coveka do coveka... Nekom nece biti "nista" , neko ce osetiti neke blage simptome. Posto se mi trudimo iz petnih zila da povecamo testosteron a ne samo da ga drzimo na "proseku" za nas je bilo koji rizik koji i teorijski moze da vodi u pad testosa ravan kataklizmi. Zato je Ursus odgovorio u tom tonu u kom je odgovorio. U principu nista pogresno nije rekao, ali ne trebas sad ti da budes paranoican oko toga je samo ponekada popijes poneko pivo ili vino...Pa i ja to radim pa sam ok...

Mada nesto sam miran na forumu mora da mi je opao testos malo :mrgreen:

puno hvala na ovim savetima...bogu hvala imam dva prelepa sina,pa kao ono izvršila sam svoju misiju na ovoj planeti...
ono što mi je zaista važno i o čemu izuzetno vodim računa je da moja deca jednu kuvanu domaću hranu...ono kad mora nešto napolju,mora...ali obavezno dva obroka mora imati kod kuće pripremljena...
valjda ostalo od mojih roditelja...

i da..sad mi više profi izgled i žestoka fizička spremnost nisu na prvom mestu...svoju profi karijeru u sportu kao takmičar sam završila...
sada sam okrenuta obrazovnom delu davanja sebe...

i na pravom si mestu si zapocela obrazovanje

Je li mogu da jedem samo bjelanca poslije treninga ili moram neki prosti šećer?
Pošto sam do sad jeo bananu i bjelanca, a to mi bude previše...

Cepaj onda belanca! izmedju banane i belanca akoje previse, nikada se ne odlucuj za babanu jer u belancima je protein....Doduse i u banani ali u mnogo manjem obimu...

Kupi bre dextrozu , i to popijes posle treninga umesto banane, a belanca cepas (kad vec nemas whey sto bi bilo idealno posle treninga).

I minimum 7-8 belanca.

Definicija... Kontam da jedan žumanjak neće usporiti varenje u tom obroku poslije treninga?

Ja bi na tvom mestu uzeo 100-150g pirinča ili 400-500g krompira, 150g nekog mesa i neku salatu 200g (kupus, brokoli, krastavac i sl.) + Omega 3
E sad ako je trening u večernjim satima onda bi išao na svega 50g UH (50-60g pirinča ili 200-250g krompira). Ali bi gledao da taj obrok ne bude na manje od 3 sata pre spavanja.

Što se tiče brzine apsorpcije ako ne koristiš AK (kao najbrže) ili neku varijantu WHEY-a, onda se nemoj zamarati sa tim.

Niko ovde nije preprodavac suplemenata. I koristiti suplemente je preka potreba a ne nesto sto niko ne radi pa mi sad moramo da ubedjujemo ljude. Vecina ljudi dolazi i sama pita, trazi, i to i sve ostalo vezano za vezbanje! A i da je neko izricit trgovac suplemenata i javno to radi i nudi, sta je i to lose? Posao kao i svaki posao! Lekari su najveci dileri droga i nepotrebnih lekova, silom ti naguravaju odredjene farmaceutske kompanije koje im daju procenat. Lekari sklapaju ugovore sa pogrebnim preduzecima da sto pre bolesnika posalju na onaj svet. I ti njih gledas kao Bogove u belim mantilima a nas kao nesto lose..... Jos je bolje ako neko nesto ovde prodaje i reprezentuje svoju prodavnicu, bar ga upoznas, saznas o njemu svasta, vidis koliko i sta zna......

Tako da totalno si promasio ono sto si mislio da ces da izazoves svojim postom.Mislio si da ces sad da postanes frajer kada to napises.

Tvoja poruka je prijavljena moderatoru jer nije u skladu sa temom, i najobicnija je spam i trol poruka tj post jer nista pametno nisi reako a prozivas na dalji trol razgovor i svadju.

Odleti sa ovog podforuma!

Poslednja izmena:
Sjajan ti je nacin komunikacije,zaista.
Samo mi reci zbog cega je preka potreba koriscenje suplemenata?
Evo ja idem u teretanu i nemam uopste potrebu za suplementima.
Sta je lose u suplementima? Kao i u svakoj drugoj vestackoj prehrani.

Pa posto ides u teretanu i nemas UOPSTE potrebu da uzimas suplemente, tako i izgledas kao sto izgledas, i tolike tezine i dizes.

Ne uporedjuj suplemente sa djubretom od vestacke hrane.
Danas je i vasa "zdrava" organska hrana prilicno vestacka i otrovana raznoraznim E stvarcicama, a hvala Bogu toga nema u suplementima.

Prvo kroz postove pokazi neki nivo da datu tematiku pa ces tek onda zadobiti respekta i normalnu komunikaciju. Uuuu kada bi se mi trudili da za svakog forumskog trola trosimo energiju i iz petnih zila pisali sve lepo, argumnetovanoi objasnjavajuci....Ne bi imali svoj zivot....

Ovako je mnogo brze, lkase, ucinkovitije i na kraju se ispostavi da sam i bio u pravu u vezi toga i bilo kakvo drugacije pisanje bi bilo uzaludno tracenje mog zivota...

Meni samo nije jasno zasto hejteri, i oni koji ovo ne vole konkretno, ne zanima ih itd ulaze ovde i onda postaje im opsesija da ovde sto vise pisu, da uniste nesto, da ispljuju, da unakaze. I onako su nam izbrisali pdf rekreacija a nece da otvore pdf Fitnes and BB, i sad treba i ovo malo ovde da nam se uzme i ispamuje.

Pa posto ides u teretanu i nemas UOPSTE potrebu da uzimas suplemente, tako i izgledas kao sto izgledas, i tolike tezine i dizes.

Ne uporedjuj suplemente sa djubretom od vestacke hrane.
Danas je i vasa "zdrava" organska hrana prilicno vestacka i otrovana raznoraznim E stvarcicama, a hvala Bogu toga nema u suplementima.

Prvo kroz postove pokazi neki nivo da datu tematiku pa ces tek onda zadobiti respekta i normalnu komunikaciju. Uuuu kada bi se mi trudili da za svakog forumskog trola trosimo energiju i iz petnih zila pisali sve lepo, argumnetovanoi objasnjavajuci....Ne bi imali svoj zivot....

Ovako je mnogo brze, lkase, ucinkovitije i na kraju se ispostavi da sam i bio u pravu u vezi toga i bilo kakvo drugacije pisanje bi bilo uzaludno tracenje mog zivota...

Meni samo nije jasno zasto hejteri, i oni koji ovo ne vole konkretno, ne zanima ih itd ulaze ovde i onda postaje im opsesija da ovde sto vise pisu, da uniste nesto, da ispljuju, da unakaze. I onako su nam izbrisali pdf rekreacija a nece da otvore pdf Fitnes and BB, i sad treba i ovo malo ovde da nam se uzme i ispamuje.

Naravno da nemam potrebu za preforsiranjem svoga tela. Ako ne mozes da dignes 160 kila iz benca bez gainera nemoj ih ni dizati.
Suplementi su djubre a vestacka hrana isto.
Sad sam uveren da si fanatik ili trgovac suplementima.

Gejner, pa gejner! :D Vidim da često pominješ gejnere, a ne znam zbog čega.

I, zašto, zaboga, gejner da bi neko izbacio nešto jaču kilažu na benču? :D Da si rekao kreatin ili NO reaktor, pa hajde nekako, ali gejner... :S

Taj ko izbacuje 160kg i koristi supse, bez njih može barem 140kg. Ti zaista zamišljaš suplemente kao druidov čarobni napitak, koji će ti dati 100% više snage i mišićne mase. :D U najboljem slučaju, uz sklopljene sve ostale kockice, dobićeš 10-15% više na performansama. A, ne bi bio ni prvi ni poslednji koji je ispio kutiju kreatina ili wheya i rekao kako ništa nije postigao. :D A, i šta je očekivao da postigne?!

To što si nekada davno koristio whey i, kako kažeš, dugo godina treniraš, apsolutno ne znači ništa. Mnogi bodibilderi(znači, ozbiljni takmičari a ne rekreativci) blage veze nemaju o suplementaciji,a vala i o treninzima, ali slušaju nekog pametnijeg pa naprave rezultate. Kakvih sam se sve bisera naslušao od nekih naših prilično dobrih takmičara... :S

Coleman, 8 x Mr. O, na seminaru u BG-u pojma nije imao o suplementaciji. Lupao neke gluposti. Otvara kutiju Nitrixa i nema pojma kako se koristi. :D

A, što se tiče priče o podeli na "prirodnu" i "veštačku" hranu, reci mi koliko onoga što jedeš možeš ubrati/uloviti u prirodi u svom prirodnom obliku? :) Šta kažeš, da idemo da lovimo fazane i zečeve jer je poznato kako se uzgaja domaća stoka i živina?
Da idemo svakog dana na selo i muzemo krave jer nećemo "neprirodno" mleko sa 0.5, 1.6 ili 2.8% mm?
Hleb raste negde u prirodi ili se dobija mešanjem više sastojaka? To ga čini onda neprirodnim, zar ne? :D
A, šećer? Gde raste šećer? Ček malo, jesi razmišljao kojim procesom se dobija šećer? :) Iscedi se samo šećerna repa,a? :D

Joj, a šta ćemo sa mlekom za bebe koje se koristi u prehrani odojčadi? :) Ma, bre, sve je to veštački, nećemo nista jesti i piti, tako ćemo biti sigurni. :D

Za kraj, zašto na ovoj slici iz prodavnice vidimo zajedno čokolade, whey, žitarice, kreatin, čokoladno mleko, energetske i proteinske čokoladice, mleko...??? :) Zato što je to u civilizovanom zemljama sasvim normalno i nije nikakav bauk. ;)

orq6vd.jpg

Zanimljive su mi dve neopevane gluposti koje se nonstop pojavljuju . Kad jedes proteinsku hranu ne mozes da se ugojis . Pa dragi moji u organizmu isto vazi zakon odrzanja energije , pa ako pojedes 5000 kalorija na dan , a potrosis 3000 , dve hiljade ce naravno biti skladisteno u salo .Telo ima potrebu za proteinima ( oko 0.8 g/kg) ,a visak proteina se iskoristi za energiju . Za razliku od ugljikohidrata i masti koje se sastoje od vode i ugljenika , proteini imaju u sebi i amino grupu koja se naravno izbacuje putem urina iz organizma . .. Eksperimentalni rezultati pokazuju da bodybuilderi imaju bar dva puta vise urejeu svojoj mokraci . Neupotrebljne amino grupe( one koje ne ucestvuju u izgradi i obnovi misica) lete napolje ne pretvaraju se u misice .Dnevni volumen urina im je veci samo 20% . To znaci da unos proteina kao primarnog izvora energije nije dobar jer opterecuje bubrege .Jos uvek se diskutuje da li opterecenje bubrega ima veze sa njihovim oboljivanjima, ali vrlo verovatno ima

Poslednja izmena:

Back