Nozevi uopste

hehe dugo nisam cuo tu rec:lol:u stvari radi se o visnji.Nisam ni znao,tesko je naci dobro drvo.Hteo sam i da lakiram drsku,ali ipak vise volim da izgleda sto prirodnije.Moze sa tog sajta Brisa da se porucuje to ulje?Hteo bih jos nesto da probam da pravim,ali otom-potom,kad obezbedim uslove da otpustam celik,ovaj sam obradjivao kaljen i posteno se napatio

Ne može da se poruči, zato što zapaljive materije ne mogu da se šalju avionom.

Evo linka koji bi mogao da pomogne

http://outdoors.magazine.free.fr/forums/viewtopic.php?f=9&t=8345

Poslednja izmena:
Kodzo jesi probao za slanje sa brise, Danish oil je 7,62 evra (kad se registruješ na brisu), možda imaju i neke druge načine slanja.

Šumar ako si zalepio ručice teško da nešto sa uljem možeš da uradiš poštodrvo treba da se otkuva u njemu pa onda da se fiksira na ravnu pvršinu da se osuši i tek onda da se lepi. Kad sve procedure sagledam shvatim da kupvina stabili drveta dođe kao najbolja opcija.

Vrabac trud se isplatio. Nož je fenomenalan

Kao prvo, zeleo bih da pozelim dobrodoslicu svim novim clanovima (a i onim starim koji su tek nedavno zavirili u ovaj nas kutak).

Vrabac, svaka cast za nozic. Radio sam sa slicnim materijalom pa sam i vise nego svestan kolicine rada koja treba da se ulozi da bi se dobio ovakav rezultat.
Jedna konstruktivna kritika - svidja mi se kako si ga uradio ali se bojim da mu je upotrebna vrednost mala. Ovo govorim iskljucivo sa aspekta njegove velicina - mogao/trebao je biti veci.
vrabac zr:

(klikni za vecu)

No, ja uvek kazem da su nozevi kao i donji ves - Sta ti vredi sto se meni svidja kad ce tebe da zulja. Tako i ovo, pravio si ga za sebe i tebi treba i da odgovara.

Bratko, jel se to meni cini ili ti je stvarno "pobegla burgija" dok si busio gornju rupu (donja ako bukvalno gledas prilozenu fotografiju) u zoni integralnog branika? Jel to onaj isti EnZo cije si nam fotografije pokazao ranije (ovaj ima malo drugaciju drsku)?
Inace, i EnZo i Lauri jako lepo izgledaju.:ok:

U zdravlje.

Poslednja izmena:
Upravo tako bratko Hogare, burgija je malo pobegla. Pokricese to sa epoksijem (problem je sto sam zagubio mozaik pin od 3.2mm i sada cu malo pricekati da nabavim drugu). Inace noz je taj isti od ranije, malo sam prepravio drsku...i mislim da je stara bila lepsa....svejedno....kad se dokopam do stabilizovanog drveta cu je promeniti ;) .
Lauri nije bas naj naj, drug je tu upetljao prste..takav noz je zeleo.
Vec dva dana radim Hankala Tommi noz....za jednog druga, stavicu slike kad ga budem zavrsio.

Vrabac, svaka cast za nozic. Radio sam sa slicnim materijalom pa sam i vise nego svestan kolicine rada koja treba da se ulozi da bi se dobio ovakav rezultat.
Jedna konstruktivna kritika - svidja mi se kako si ga uradio ali se bojim da mu je upotrebna vrednost mala. Ovo govorim iskljucivo sa aspekta njegove velicina - mogao/trebao je biti veci.

No, ja uvek kazem da su nozevi kao i donji ves - Sta ti vredi sto se meni svidja kad ce tebe da zulja. Tako i ovo, pravio si ga za sebe i tebi treba i da odgovara.

Hvala.Sta ga znam,hteo sam da bude takav.Ne nameravam da ga nesto puno rabim,vec vise onako.Po gradu nosim Victorinox Bantam,a za napolje...da budem iskren,nisam puno kampovao i to.Tek planiram da se malo vise zauzmem po tom pitanju.Za to imam dobar noz,star oko 40 god.Fiskars(preteca More cini mi se)poslacu slike kad uzmognem(nemam svoj aparat)a i bice jos nozeva dao bog:)

Koji noz biste mi preporucili od sledecih MORA nozeva:

Mora Scout 39 // 10039 2520
Mora Scout 40 // 10040 2865
Mora Fishing 54 // 10054 4950
Mora Scout 440 zeleni // 1112845 1210
Mora Scout 440 crni // 1112965 1210
Mora Rescue // 1000050 1575

Na kraju je cena.

Imas neke More u Pevecu davno sam bio ne secam se koje, ali znam da Moru 2000 nisu imali Mora 2000 je valjda bila nesto oko 2000 i nesto max 3000 dinara, a ove ostale pocinju oko 1000 dinara, hiljadu i nesto do oko 2000 dinara. Mora 2000 ti je odprilike najskuplji noz od svih jeftinijih Mora (imas i skuplje ali su oko 100 evra i vise, imas i njih u Pevecu)

Pozdrav

Mora Rescue je u stvari kliper koliko znam i koliko sam video a evo i dokumenta :)
http://www.moraofsweden.se/index.php?cid=287

CAD koliko si spretan sa majstorijom da ti preporučim da sam napraviš nož i da mu sam daš dušu. Veruj mi mnogo toga se nauči radeći svoj nož makar samo rukohvat. Lepo naručiš sečivo, kvalitetno, za nekih 35-45 evra. uživaš i nerviraš se dok radiš a kad ga završiš si sretan sa njim ko malo dete i to svaki put ga pogledaš divan osećaj.

Poslednja izmena:
Sve sto rece Knife potpisujem

Bilo da ga napravis lepo ili ruzno ti ga naprosto obozavas, i svaku stvar sto si zajebao tebi je najlepsa na svetu i mislis to je tako trebalo da bude, ovako je bolje....

Ma jednostavno das mu dusu, pricu, srodis se sa njim

Prijatelju, nemam ja alata da bih sam napravio noz. A i da imam, suvise sam ja lenj za tako nesto :)
Ovaj Mora Rescue bi trebao biti taj Clipper, jel tako? Ako jeste, onda to znaci da mi taj noz preporucujete?

A sta mislite o ovima Scout 39 (40)? Ovaj Fishing mi se nekako najvise svidja a li ne bih hteo toliko da potrosim :)

Prijatelju, jes' ti video te Scout-e?
To ti je nesto malog i uskog seciva. Drska je jos gora. Scout-i 440 si nesto slicno samo sa plasticnom drskom. Preporuka, zaobidji.

Pun naziv More Rescue je Mora Clipper Rescue, sto bi trebalo da odgovori na pitanje da li je Rescue isto sto i Clipper. Isto to, samo sa drugim zigom na secivu i upola manjom cenom ti je Bahco sa prethodnih strana. Ako ti se ne dopada ona narandzasta boja, potrazi Clipper 860 MG.

Prvi link vodi do oficijelne Karesuando on-line prodavnice a drugi do jednog od zastupnika. Uporedio sam par seciva sa oba sajta i, ako cenivnik koji imam jos vazi, dosao do zakljucka da su cene nize kod Casstrom-a nego u Karesuando shop-u. Razlika nije neka posebna ali ipak postoji.

Goran ima dosta iskustva sa Davidom iz Casstroma i za njega ima samo reci hvale. Ja nisam direktno saradjivao sa Mr. Cassini Bäckström-om (eto odakle ime za firmu) ali mogu ti reci da su utisci o najduzem karbonskom secivu (3550) jako dobri.

Moram da dodam jednu stvar. Karesuando ugljenicna seciva (bar ona koja sam ja video) nisu bas perfektno obradjena (zaostalo skorelo ulje od kaljenja na ledjima, sitni tragovi masinske obrade na stranama seciva) ali to su sitnice pa su ova seciva, za novac koji kostaju, vise nego odlicna. E da, ocekuj da budu za nijansu meksa od Lauri seciva koje vec imas.

.....da su cene nize kod Casstrom-a nego u Karesuando shop-u. Razlika nije neka posebna ali ipak postoji.

Goran ima dosta iskustva sa Davidom iz Casstroma i za njega ima samo reci hvale. Ja nisam direktno saradjivao sa Mr. Cassini Bäckström-om (eto odakle ime za firmu) ali mogu ti reci da su utisci o najduzem karbonskom secivu (3550) jako dobri.

Moram da dodam jednu stvar. Karesuando ugljenicna seciva (bar ona koja sam ja video) nisu bas perfektno obradjena (zaostalo skorelo ulje od kaljenja na ledjima, sitni tragovi masinske obrade na stranama seciva) ali to su sitnice pa su ova seciva, za novac koji kostaju, vise nego odlicna. E da, ocekuj da budu za nijansu meksa od Lauri seciva koje vec imas.

bas tako !

Odlicna kupovina!!!

Dane, neces se pokajati
Pozovi se na Gorana, i na ostale sa OMF, i David ubaci jos neki popust.
Kod Davida sve radi kao da je Svedjanin ;)

E prvo pozdrav svima.

Nov sam ovde, pa da malo o sebi koju rec kazem... Poceo sam kao klinac od 5-6 g :) , da skupljam kako ih vidim zovete foldere. Nakupilo se 6-7. I posle me zivot odneo. Razadavali se nozici... E da prvi sam dobio jedan foldercic sa pravom drskom od sedefa, kao poklon od cuvenog art. potpukovnika iz Balkanskih ratova, Miroslava Dabica...

Udavih ja. Elem, pre jedno mesec krenem da ronjam po forumima kako se ostri noz... i dodjem ovde. Svih 18 strana sam procitao. Pa vidim da ste upuceni. Imam neke dileme pitanja... Kupio bih nesto pa da se ne zajebem... A i dumam da pravim drsku. Svidjaju mi se vasi radovi.

Mislim ovako: da kupim za pocetak, ovde hvaljeni, Bahco. Hocu i neki korektan folder da kupim.Ne znam koji.

Takodje da prepravim jedan moj lovacki, da mu stavim lepu drvenu drsku. Ako to prodje ok, da kupim neku korektnu ostricu i da napravim moj prvi noz. Napravio sam sam svoj splav od drveta. Da li treba neko jos specificno znanje za pravljenje drske noza?

U mnogo napisah. Dosta je. Za pocetak....

Dobro nam došo u družinu

Za pravljenje drške ti treba malo modelarskih veština, malo mašte, strpljenja i da ne budeš grub sa alatom, kao ja npr.. U svakom slučaju je jako zanimljivo ja bih sad opet pravio dršku, samo nemam vremena za tako nešto, ali čim raskstim sa obavezama eto me opet u radionici. To je jako lepa zanimacija za zimske i kišne dane. Postavi fotke svojih noževa ako imaš bilo bi lepo da se vide

Moze li mi neko reci koji su koraci za pravljenje drske. Npr.
1. Kad se isecu polutke pre oblikovanja ili posle, kako ostanu polutke istog oblika
2. Kako se izmere i buse rupe za mesingane ili kakve vec nitne
3. Kako spojiti
4. Da li lepiti
5. Kad bojiti, kuvati drske
....

Ali bas po koracima. Da ne izmisljam toplu vodu, koju ste vi vec...

Kad ih isečeš prvo ih izravnaš, pa icrtaš tangonda to isečeš po ivicama ali tako da ostane do 1mm viška. Naravno prvo vidi koja bi ti debljina odgovarala, zatim po njoj dizajniraj oblik za koji misliš da ti je najbolji i da će ti najbolje ležati u ruci. Onda grubo izvučeš turpijom taj oblik. rukohvat staviš u stegu sa tangom tako da on lepo legne na unutrašnje ivice onog što si iscrtao. Onda ubušiš tupe gde želiš pa to ponoviš na drugu stranu. onda fiksiraš drvo tako da možeš da ih lako skoneš, onda šmirglom 60 ošmirglaš oblik kako si zamislio pa ga malo doteraš nekom 100-150 e onda zaštitiš drvo ( ja sam ga pržio u lanenom ulju), kad to završiš uzmeš dvokomponentni lepak ( ja sam koristio Bizon univerzalni), očistiš tang i naneseš lepak na drvo, zatim ljudski utegneš stegama na najmanje dve tačke pa dobro stegni šrafove i ubaci cevčicu za uže, šrafove isto malo macni lepkom kad ih stežeš. Onda ti to stoji 24 h. Za to vreme priremi šmirglu od 60 - 2500 ili sitnije tako što ćeš na poleđini papira da zalepiš široki selotep i da to kasnije sečeš na kaiševe po potrebnoj širini. Kad završiš sa jepljenjem Odseči višak sa šrafova i malom modelarskom turpijom ih poranjaj i dovedi u liniju drveta e onda kreni da skidaš višak drveta prvo sa 60 doteraj ivice i liniju pa onda sve sitnijom šmirglom tako da na kraju dobiješ polirano drvo za visoki poliš možeš da koristiš i one bafere za poliranje itd. Inspiraciju za oblik rukohvata potraži na netu tu možeš naći svašta

Back