Nozevi uopste

Pozdrav

2600din nije mnogo para ali bojim se da ovaj nož ne vredi ni toliko. Prvo što meni zapada za oko je ova crna farba koja ,po mom mišljenju, izgleda jako ružno a kad počne da se guli bice još ružnija. I koliko smisla ima prefarbati nož od nerđajućeg čelika zaštitnom farbom:roll: . Kad smo kod čelika, kaže nerđajući ali ne kaže koji pa prema tome sumnjam da je nešto dobro. Drška je jako glomazna i od gume je. Verujem da je udobna ali zato nije ni za kakve preciznije poslove i neće dugo trajati. Futrola nije ni za šta. To je bio moj subjektivni utisak.

....:think:sad koja bi bila alternativa na našem tržištu ne znam. Možda Mora2000

sparrow75_photo

Vrabac zanimljiv nozic Vrabac. Koji je celik u pitanju.
CAD/CAM Solution, mani se crne boje na secivo...sem ako noz ti sluzi samo za ukras. Mora bilo koja ti je 100 puta upotreblivija nego taj Shrade.
Nego....hteo sam pitati...sta mislite za masinko ulje kao finis za drvo?

Pozdrav Vrabac, dobrodosao. Veoma lep nož. Za moj račun mogao bi da bude nešto veći ali ti ga i nisi pravio za mene nego za sebe tako da je:super:.

Dane mislim da mašinsko ulje nije dobro rešenje pošto se nikad ne suši pa će drška stalno da bude klizava, ruke da se prljaju a na kraju ce da se obrise sa drveta.

Nego lep ti je ovaj lauri. Kojej je to drvo.

Kodzo pojma nemam koje je to drvo, dobio sam ga od jednog druga iz BG-ja pred 6-7 godina.
Drug je finisirao drsku za masinsik uljem. Koliko vidim uopste nije klizavo niti mrsno, rekao je da je zagejao drvo pre nanosenja. Ne znam sada dali je zeznuo rucku ili nije.

Poslednja izmena:
Vrabac dobrodošo.
Mnoooogooo lep nož, svaka čast.

Dane
Izgleda da je tajna u zagrevanju drveta ili kuvanju u ulju od samog početka dok ne proključa. Kad sam to radio mom Enzu probao sam da zaštitim vrelim uljem i jedan drugi nož, stim što je drvo za Enzo prženo u ulju od samog početka i rezultati su odlični, drvo nije masno, odbija vodu,i brzo se osušilo. Ovaj drugi nož je na hladno preliven vrelim uljem ni dan danas ne može da se odmasti ostavlja masno na ruci. Pokušao sam da ga perem deterdžentom da ga sušim na radijatoru, iznad vrele ringle, ma samo što ga u rernu nisam stavio i ništa. Enzo je od kruške, a ovaj drugi je neki rus reko bi da je od bukve i bio je skroz nezaštićen pre toga.

Još jedan savet kad sušiš rukohvat za Enzo ooobaavezno ga stegni na neki metal ili nešto ravno, možeš i na sam nož da se ne izvitoperi to se meni dogodilo pa sam ga jedva vratio u normalu do duše epoksi je tu mnogo uradio da ga fiksira kako treba. Inače lepa dška po malo me podseća na moj nož. ;)

CAD/CAM onaj crni je samo neka zamajuška od noža, promovišu se na militari izgled. Možda i nije loš mada sam prvi put čuo za njega, uz to je i kinez a vidim da ga nešto nema ni po netu nisam našo od kog je materijala ... Uzmi tu moru meni je Coffeinn jako mnogo ishvalio BAHCO noževe a kažu ba ga ima u beogradu.

Tako đe ti želim dobrodošlicu

Poslednja izmena:
CAD/CAM pročitaj celu temu negde je neko naveo gde konkretno može da se kupi BAHCO nožić. Nož je odličan pravi "radnik" ali znam da ti se neće svideti izgled. Neko reče da košta oko700 din. Za te pare sigurno nećeš naći kvalitetniji nož. A mora mislim da ima u snajperu ali nisam siguran. Inače BAHCO je isto što i MORA CLIPPER.

Dane, Knife ja sam dugo eksperimentisao sa naj različitijim sredstvima za zaštitu i na kraju ustanovio da jedino ove opšte poznate kupovne varijante završavaju posao. Jedino što po mom mišljenju može da priđe je mešavina lanenog ulja, sikativa, terpentina i borove smole. Imalo je to negde na OMFu kao "homemade danish oil"

Kodzo ja sam za sad zadovoljan, ovim naj prostijim rešenjem videćemo kako će to da se ponaša na duže staze. Mada možda vremenom budem ih zamenio sa stabilized woodom.

Bacho beše u Sarajevskoj u Bg

Zar nereče Coffeinn da je hteo tako da upali kuću sa tom kombinacijom. (ulje, tempertin, borova smola, sikativ)

Poslednja izmena:
Kodzo ja sam za sad zadovoljan, ovim naj prostijim rešenjem videćemo kako će to da se ponaša na duže staze. Mada možda vremenom budem ih zamenio sa stabilized woodom.

Bacho beše u Sarajevskoj u Bg

Zar nereče Coffeinn da je hteo tako da upali kuću sa tom kombinacijom. (ulje, tempertin, borova smola, sikativ)

OK ja lično nemam ništa protiv ako je tebi uspelo i završava posao samo napred.
A što se Gorana tiče njegova kuća, njegova stvar i ako je on hteo da je pali ko sam ja da se tu mešam:rotf::rotf:

Šalu na stranu, nije to toliko strašno. Naravno treba preduzeti neke osnovne mere bezbednosti.
Bez otvorenog plamena i dobro provetrena prostorija. Možda i neka mokra krpa. E sad.. nemoj da neko nešto upali pa ja da mu budem kriv, ja sam radio i nista nisam upalio a za druge ne odgovaram.

Neke od tih improvizacija rade neke ne. Znam da CCL i Danish oil provereno rade. Istu ovakvu diskusiju smo Bogdan i ja imali na OMFu i trebalo je odmah da ga poslušam uštedeo bih sebi mnogo truda i vremena.

........
A što se Gorana tiče njegova kuća, njegova stvar i ako je on hteo da je pali ko sam ja da se tu mešam:rotf::rotf:

Šalu na stranu, nije to toliko strašno. Naravno treba preduzeti neke osnovne mere bezbednosti.
Bez otvorenog plamena i dobro provetrena prostorija.
Možda i neka mokra krpa. E sad.. nemoj da neko nešto upali pa ja da mu budem kriv, ja sam radio i nista nisam upalio a za druge ne odgovaram.

Neke od tih improvizacija rade neke ne. Znam da CCL i Danish oil provereno rade. Istu ovakvu diskusiju smo Bogdan i ja imali na OMFu i trebalo je odmah da ga poslušam uštedeo bih sebi mnogo truda i vremena.

sve je tako :klap:

Ja volim da kuvam, ako nista drugo, onda drvo :rotf::rotf:
Kalafonijum je bio pored kalaja za lemljenje, a ima ga i u prodavnicama muzickih instrumenata.
Moj ostareli babo, hteo da svira violinu, i kad je hteo da predje kalafonijumom gudalo.......... nemaaaaa !!!
"gde je kalafonijum?????"
NEMAMO POJMA :hahaha:

Momci, moje iskustvo kaze da mnogo zavisi od drvete !!!!

Dane,
super su ti nozici
ali to vec znamo :)

Vrabac
svaka cast za noz :klap:
Rucka je...... babaroga !!!

hehe dugo nisam cuo tu rec:lol:u stvari radi se o visnji.Nisam ni znao,tesko je naci dobro drvo.Hteo sam i da lakiram drsku,ali ipak vise volim da izgleda sto prirodnije.Moze sa tog sajta Brisa da se porucuje to ulje?Hteo bih jos nesto da probam da pravim,ali otom-potom,kad obezbedim uslove da otpustam celik,ovaj sam obradjivao kaljen i posteno se napatio

Pozdrav svim!!! Molim vas za savet kako zastiti moj enzo? Bacho sam stavljao u laneno ulje i imalo je lepu boju u pocetku ali je vremenom posivela i uopste nisam zadovoljan kako sad izgleda,iskreno neznam da li je imao sikativ u njemu! koristio sam ulje is slikarskih radnji.Za enzo bih smuckao nesto ali neznam u kojim razmerama,imam kalafonijum,ulje,smolu,ali neznam kolicine?

Back