Nozevi uopste

Hvala Dane. To je dobro upržena kruška, Coffeinn mi je dao komad.
Ma sta komad mislio sam se policu da napravim od nje. :super:

Pržio sam je u lanenom ujlu. I zamalo da mi skroz zagori. Tako je ova drška dobila lepu boju na čistu sreću a ne na moju pamet. Bilo je tu još dogodovštiva, pošto sam prvo upropastio maslinu, samo sam na kraju shvatio da je srća čudo. U toku rada usled bušenja rupe za zadnju nitnu i nasilnog pokušaja da 6,5 protnem kroz 6mm doduše to sam uspeo ali u pokušaju da to izvadim ja slomim koricu kod rupe. Pa sam odseko novu, ali pakosti nikad kraja, pri obradi električno ručno rende mi podegne i oderem i nju za 2 mm više, jedva ukrojim ostatak i kad završim shvatim da je ustvari to ono što sam hteo i da je predhodni koncept bio pogrešna ideja. Prdnje dve nitne sam planirao da idu horizontalno klasično ali i tu dam majstoru pogrešne dimenzije pa umesto 4,5 on uradi na 4mm. Povrh svega posle prženja, kad sam je stavio da se suši jedna počne da sevitoperi pa je nekako utegnem na kraju je epoksi odradio svoje i utego korice poptpuno a nitnu sam morao da ražljebim malo više sa leve strane jer sam pogrešio kod izbora burgije za proširavajne rupe. Na kraju je sve ispalo kako treba.

Kao da me je nešto vodilo konačnom dizajnu. To vam je priča o nastanku mog trapera

Kodzo, dobar noz za relativno male pare. Geometrija je sasvim Ok, ako ulozis malo truda i prevedes je na konveks. AUS 8 nije los ali ne ocekuj od njega cuda, vec samo nivo 440 C. No zavrsice to poprilicno poslova.

Drska je plastika, tawng nije preterano dugacak koliko se secam, ali opet, ako hoces radni noz, znas da ga koristis, slobodno.

Ako sam ja dobro shvatio, geometrija seciva na tom nozu je slicna onoj na Fallkniven-ovim nozevima iz Northern Light serije (full flat sa konveksiranim rezom) tako da prebacivanje na pun konveks nece zahtevati puno vremena.
AUS-8 je celik koriscen u ranijim modelima koji su pravljeni u Japanu. Od kako je proizvodnja prebacena u Kinu, koristi se 10CR17. Ne znam koliko ima istine u tome ali cuo sam da ce uskoro Grunt prestati da se proizvodi.

Moraces da se uposlis oko futrole jer je ova koju sada isporucuju sa Grunt-om gotovo neupotrebljiva, za razliku od kozne iz perioda Ken-a Warner-a.

Drska mi je malo cudna, izgleda kao da je skinuta sa nekog mesarskog noza i naglavljena na ovo secivo pod prevelikim uglom.
Secivo je, za moj ukus, presiroko za tu duzinu pa nisam siguran za sta je ovaj noz u stvari namenjen. Tezak je i sirok da bude "devojka za sve" a lagan je i kratak za neki chopper. Svaki put kad ga vidim, setim se scene iz romana "Na Druni cuprija" kad Radisava sa Unjista pripremaju za nabijanje na kolac :eek: s tim sto je Grunt duzi od tamo koriscenog noza.

Hvala drugari. I mene je u startu privuklo to sto mi deluje kao mnogo noža za malo para. Nego izgleda da su prestali da ga proizvode i u Kini. Kad smo već kod Kineza, živo me interesuje kakvi su ti njihovi čelici. Mišljenja su jako podeljena. To 10Cr17 bi trebalo da bude1%C i 17%Cr
što teoretski ne mora da bude loše. Ali postoji još 1001faktor koji utiče na kvalitet finalnog proizvoda a svaki od njih je Kinezima jako svojstven. Dok je moje skromno iskustvo sa japanskim sečivima zadovoljavajuće.

15032009053-1.jpg

Radni :cool:

Poslednja izmena:
Teodorica, brate, za sta koristis ove bajonete? Buduci da si ih sam okarakterisao kao radne, dalo bi se pretpostaviti da ti nisu izlozbeni primerci.;)

Borise, potreba da mi odgovoris na PP koji sam ti poslao pre 5 dana vise ne postoji. Odgovor se sam nametnuo. :bye:

Stvarno za šta koristiš bajonete, ja imam jedan Manliherov iz prvog rata ali mi je samo kolekcionarski primerak ovako mi je neupotrebljiv. On je sličan kao ovaj tvoj za M48.

Svi odgovori se mogu dobiti 1.telefonom (neke odgovore si i dobio ako se pokazala potreba za njima)
2.lično dolaskom i uvidom u robu-noževe to je za one koji kupuju,
Skoro svu robu sa sajta imam, sintetičkih rasprava sam se kao što vidiš manuo.
Ko voli nek izvoli, ko može taj i hoće o ostalima .....

Ma i to sto kazes.:cool:

Kad nabavis te EnZo od RWL-34, onda cu doci da ih pogledam i da kupim bar jedan od njih.

Ko voli nek izvoli, ko može taj i hoće o ostalima .....

Mozda ima onih koji ne mare za cenu ali ja svakako nisam jedan od njih. Par nozeva su mi na "listi za kupovinu" a da li cu ih kupiti pre ili kasnije (citaj: od tebe ili od nekog drugog) zavisi prevashodno od cene za koju ih mogu dobiti. Da li mogu il' ne mogu, nije toliko vazno (ako ne mogu sada, mocu sledeceg meseca) ali ako o svakom ko pita za nesto sto nemas u ponudi mislis da spada u one "ostale" onda ne verujem da ces uspeti da ih nagovoris da je ono sto imas bas to sto njima treba. ;)

Ne znam, mozda sam samo ja takav pa kupujem iskljucivo one nozeve koji mi se svidjaju i to po sto povoljnijoj ceni. ;)

U zdravlje.

------------------------------------------------------
P.S.:Vidis, kad covek procita sve tvoje postove na ovom forumu zapita se da li si ti ovde da doprineses radu ovog foruma ili samo i iskljucivo zbog promocije svoje firme (buduci da pises samo na njegovom javnom delu (valjda zato sto privatna prepiska i nije neka reklama) i to samo o jednoj temi - o kvalitetu i raznolikosti ponude I**s-a kao i o nedostatku kvaliteta svega ostalog). Sve sto si do sada napisao (sem prvog posta) nekako ide ne foru: "Idi na i**s.rs, pogledaj sta se nudi, nazovi pa dodji da to kupis". Bilo bi fer da si se jos kod posta o testiranju A1 predstavio kao predstavnik/vlasnik I**s-a (a ne tako da sam morao pazljivo odabranim pitanjima da proveravam taj predosecaj) ali to je stvar obraza a ne obaveze.

Ne znam kako ovde funkcionise "pravosudni sistem", al' 'ajde da pomenem i nesto sto bi se trebalo procitati daleko pre prvog posta:

Pravilnik Krstarice:
.....Krstarica je namenjena isključivo vašem ličnom, nekomercijalnom korišćenju. Nije dozvoljeno korišćenje Krstarice radi prodaje proizvoda ili usluga, ili za povećanje posećenosti vašeg sajta u komercijalne svrhe,.....
Doduse, ima jos jedno objasnjenje. Mozda sam danas ustao na levu nogu pa sve citam s'desna na levo a sve ovo u stvari nije ovako kako sam rekao.;)

Poslednja izmena:
Evo ja par godina visim na koje kakvim nožarskim forumima i nisam naišao na slične postove od strane majstora i prodavaca. Šta mislite mora da postoji razlog zašto oni to ne rade. Polako Borise druže prodaće se. Ovde se okuplja i onako mala grupa ljudi sa ciljem da diskutuju pitaju odgovaraju da se druže. Onaj članak sa reklamiranjem, pardon testiranjem u kalibru
će da ima višestruko bolji učinak na prodaju nego ovo idenje na živce jako malom broju ljudi.

Mislim...moraš priznati da ovo "Ko voli nek izvoli, ko može taj i hoće o ostalima ....." malo glupo zvuči.

Ajd u zdravlje i bez uvrede.

Saša druže ne znam kako to ide sa kalibrom. Recimo kad bih ja prodavao nešto, kome bi trebalo da se javim pa da mi o tome napiše svašta nešto lepo, da narod čita i da bude u zabludi.

Evo ja par godina visim na koje kakvim nožarskim forumima i nisam naišao na slične postove od strane majstora i prodavaca. Šta mislite mora da postoji razlog zašto oni to ne rade. Polako Borise druže prodaće se. Ovde se okuplja i onako mala grupa ljudi sa ciljem da diskutuju pitaju odgovaraju da se druže. Onaj članak sa reklamiranjem, pardon testiranjem u kalibru
će da ima višestruko bolji učinak na prodaju nego ovo idenje na živce jako malom broju ljudi.

Mislim...moraš priznati da ovo "Ko voli nek izvoli, ko može taj i hoće o ostalima ....." malo glupo zvuči.

Ajd u zdravlje i bez uvrede.

jes vala !

.... svi ustali na levu nogu :hahaha:

samo da dodam da "mala grupa ljudi" verovatno ima vise nozeva nego pola Bgda :)
a i oni su odabrani, i kupljeni na nekom mestu :whistling:

....... Mozda sam danas ustao na levu nogu pa sve citam s'desna na levo a sve ovo u stvari nije ovako kako sam rekao.;)

:rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf:

najbolje obAzavam kad Hogar ustane ne levu nogu :hahaha:

Poslednja izmena:
Saša druže ne znam kako to ide sa kalibrom. Recimo kad bih ja prodavao nešto, kome bi trebalo da se javim pa da mi o tome napiše svašta nešto lepo, da narod čita i da bude u zabludi.

Ne znam prijatelju, stvarno ne znam.:D
Evo upravo dodjoh iz trafike i vec usput sam video o cemu se radi. Taj tekst sam procitao vec dva-tri puta (o A1 tri, a o ostalom dva puta) na Krstarici, I**s-ovom blogu i mycity-military forumu. Da nije oglasa, opet bih kupio Kalibar za badava.

:rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf:

najbolje obAzavam kad Hogar ustane ne levu nogu :hahaha:

Desi mi se, ponekad.

Poslednja izmena:
Pozdrav Gorane. Nisam ustao na levu nogu i trudio sam se da budem maksimalno kulturan. Sve je receno sa naj boljom namerom.

Nego kad smo već kod tog teksta. Ne znam dali sve navedeno pokriva garancija. I sta da se radi sa nožem kada se posteno nazubi o kamenje i bodljikavu žicu.

Da se noz nazubi na kamenje i bodljikavu zicu ?!?!?!?!?!?
Prvi put cujem da je to moguce !!?!?!?!?

Pa kakve vi to nozeve imate?
Mora da je neki kineski pleh!!!
Pravi noz je multytool, multypurpose, almighty blade, kojim se drobi kamenje, kidaju betonski blokovi, skracuju ekseri, ovaraju konzerve, kopaju rovovi, buse prozori na podmornici, shishaju bandere, i na kraju dana se uredno obrijes i podrezez zanoktice.
Najbolje je da su crni da te ne bi primetili po noci i u dzungli, mora da bude makar 12 milimetara debeo u ledjima, i bar 25cm dug. Bez testere, kompasa, kanala za krv, microwave, gsm, ekg, sps,.... to i nije noz... naravno !

Ko je jos video da se noz nazubi !!!!
Kodzo, Kodzo, ..... bas ti svasta pada na pamet !!!
Ako slucajno, .. slucajno to i desi, dok pasujes dijamant, onda ti prodavac to ocas sredi, zar ne ?
:rotf:

Gorane zaboravio si da nož mora da desetkuje makar 10 tenka u prvom oštrenju npr. model iz Hot Shots-a:rotf:

Mene je malo pogodilo ono ko ima on hoće. A šta je sa onima koji hoće a nemaju, jel treba da Borisu otmem nož i zaplenim pa da njegova rečenica ko može taj i hoće dobije na smislu.
Borise ovako se gube kupci, ja od tebe nikad neću kupiti nož. naći ću drugi način da dođem do njega kao što sam došo i do Enzo-a. Pošto nas je sve poštenski iznervirao očekujem svesrdno drugarsko izvinjenje.

Ranije sam bio zainteresovan za nozekanje tipa-kukri,ali kako nisam mogao da kupim kvalitetnu spravu odlucio sam da napravim pribliznu.nasao sam kamionski gibanj i isekao ga brusilicom na pribliznu meru noza.odneo sam kovacu koji ga je prekovao,malo istanjio i napravio onaj kokkavitet na secivu.Dalje sam noz brusio i oblikovao brusevima za granit koji su se solidno pokazali i pri radu sa celikom.Poenta je sto se oni hlade vodom i ne mogu da raskale rez.Rezultat je ovo sa slika.Duzina noza je 60cm a debljina 9mm u korenu drske.tezina je 1500g.Odlicno se pokazao pri cepanju drva :lol:,a mozda bi pripompglo i pri svinjokolji.Za tvrdocu celika nisam siguran posto je u pitanju feder,pa je akcenat vise na zilavosti.
Ono za radne bajonete-mislim sala.Slika je samo za poredjenje velicine
16032009058-1.jpg

16032009056-1.jpg

Poslednja izmena:

Back