Nozevi uopste

Pozdrav svima!
Da li moze neko da mi kaze gde mogu da nabavim u BG kozu za izradu futrole? Gledao sam u Balkanskoj, ali tamo imaju samo tanku kozu za odecu itd za ovu debelu akzu da nema nigde. :(

Pozdrav svima. Ima li koga ko zna kakve je konstrukcije Muela 55-14? Full tang, polu tang, deluje kao da je neki polu.(ne znam bas kako da to imenujem, ali komad metala ide celom duzinom drske ali se polako suzava) Nigde na netu ne mogu da nadjem. Jel ima neko iskustva sa Muela nozevima? Koristio bih ga prilikom trekkinga, planinarenja i sl. Dosad sam koristio Opinel 12 (malo je preveliki) i Bahco 2444 i odlicno su se pokazali.

Moj favorit: Fallkniven Nl5

SWEDFNNL5CX.jpg

Ovo na slici je NL5cx a ne NL5 (razlika je i vise nego velika).

Koliko si platio "favorita"?
Cenovna razlika izmedju njega i klasicnog NL5 je pogolema pa me zanima i koja je tvoja motivacija za nabavku istog (radni noz, kolekcionarski primerak, poklon...).

Nisam siguran da se za cca. 4 puta vecu cenu dobija isto toliko bolji noz ali to je samo moje misljenje.

................
Dodatak.

dzoni1982, ne moras nista vise reci, odgovor se sam nametnuo.
Video sam malopre da razmenjujes slicice "Zivotinjskog carstva" sto mi nekako govori da ne posedujes noz od preko 1000 USD.

Bice da ti se ovaj noz dopao izgledom (i zbog toga ti je favorit) a kako obavlja posao za koji je namenjen nemas ni najmanju ideju.

Dobro je, sad sam naucio jos jedno znacenje reci "favorit".

Poslednja izmena:
Ovo na slici je NL5cx a ne NL5 (razlika je i vise nego velika).

Koliko si platio "favorita"?
Cenovna razlika izmedju njega i klasicnog NL5 je pogolema pa me zanima i koja je tvoja motivacija za nabavku istog (radni noz, kolekcionarski primerak, poklon...).

Nisam siguran da se za cca. 4 puta vecu cenu dobija isto toliko bolji noz ali to je samo moje misljenje.

................
Dodatak.

dzoni1982, ne moras nista vise reci, odgovor se sam nametnuo.
Video sam malopre da razmenjujes slicice "Zivotinjskog carstva" sto mi nekako govori da ne posedujes noz od preko 1000 USD.

Bice da ti se ovaj noz dopao izgledom (i zbog toga ti je favorit) a kako obavlja posao za koji je namenjen nemas ni najmanju ideju.

Dobro je, sad sam naucio jos jedno znacenje reci "favorit".

Naravno da imam sta reci i mislim da nije u redu suditi o nekome na nacin na koji ti radis...
U pravu si... Na slici je NL5cx slucajno sam zaboravio "cx" i da, ne posedujem taj noz ( jos uvek ), mada si do tog zakljucka dosao iz totalno pogresnog rezonovanja...
Eto, slucajno sakupljam slicice za nekoga ko je suvise mlad da bi to sam radio, a i da to nije slucaj, to nikako ne govori o mom materijalnom stanju i o tome na sta sam spreman da potrosim posteno zaradjen novac...
Vidim da nisi primetio da se bavim ribolovom i deo pribora koji posedujem... Samo malo poznavanje istog i njihovih cena bi ti ( verovatno ) dala sasvim drugaciju sliku...
Motivacija za mogucu nabavku istog je totalno nebitna...
Covek uci dok je ziv...

Pozdrav

Sad o tome da li ja sudim (kako ti to kazes) ili ne, moglo bi se nasiroko i nadugacko raspravljati a ta prica nije za ovu temu a ni za ovaj forum.

Dodatak u kome sam rekao da ne moras vise nista reci napisao sam dan kasnije posto sam primetio da pregledas temu a ne odgovaras. U takvim situacijama obicno steknem utisak da "druga strana" smislja neku pricu umesto da iskreno i otvoreno odgovori.

Nisam sudio o tvom materijalnom stanju vec sam pokusao da procenim tvoje godine i ozbiljnost tvojih reci. Internet je cudo, to sto je nesto napisano na nekom forumu ili nekoj web strani ne mora automatski da znaci da je istina. Ja ti sad mogu reci da sam se igrao "obicnom" verzijom NL5 i da po mom misljenju on (da ne govorim o ovoj skupljoj varijanti) ne vredi te pare a ti ne mozes znati da li to istina ili ne. No, razmisli ipak o tome.

Koliko vidim, pominjanje motiva za nabavku noza si shvatio potpuno drugacije od originalne zamisli.
Ako ti mislis da ce taj noz bas da ti "legne", mozda bi bilo dobro da ocekivanja ne zasnivas na ceni ali to je samo u slucaju da mislis i da ga koristis. Performase mu nisu bitne ako ce skupljati prasinu.

Doduse, to sto ja tako mislim ne znaci i da sam u pravu.

No, da netupim vise. Favorit ti je odlican, nabavi ga obavezno.
Sa srecom ga koristio i neka te dobro sluzi.

Ljudi, aj me naucite o kvalitetu celika koji se koristi za nozeve. Mislim ipak za ove komercijalne upotrebe.
Npr ovi sto se nalaze po pijacama, radnjama, prodavnicama i koji kostaju do 2000din od kog su oni materijala?
Jel moze da se napise sa nekom pre selekcijom koji je najlosiji materijal ka boljem.

Ja sam npr ranije kupio Linder-ov noz. Deluje kvalitetno i nisam ga malo platio ali nemam pojma kolko je kvalitetan taj celik.

Prvi put sam naleteo na ovaj forum i zapao mi je za oko ovaj post.
Neznam odakle da pocnem, pa uvek kad je tako ja pocinjem od pocetka;)
Neznam koje si struke i sta sta radis.
Ovo pisem zato sto nije svejedno o celicima pricati nekom ko je zavrsio masinsku tehnicku skolu ili masinski fakultet ili nekom ko je zavrsio gimnaziju uli ekonomsku skolu ili pravni fakultet.
Tema je jako siroka mnogo knjiga je napisano o celicima, posebno alatnim, a od pojedinih tipova njih se prave nozevi.
Generalno podela je na ugljenicne alatne celike i legirane alatne celike.
Legirani alatni celici se dalje dele na nislko legirane i visoko legirane-inoksne-neoksidirajuce.
I dalje bih mogao da tebe i forum smaram sa nastavkom ove price do u beskraj.
Pokusaj da malo preciziras svoje pitanje, bilo na forumu ili na pp pa cu ti dalje pisati o tom.
Ako predpostavim da ti je ideja bila da sam pravis nozeve i biras materijal za nih, to je pohvalno.
U tom slucaju ti treba preporuka za materijal, najbolje oznaka po JUS-u i preporuka gde ces ga nabaviti i kako ga obraditi.
Pod "obraditi" podrazumevam termicku obradu i ona je u stvari vestina, zanat i umetnost pravljenja nozeva i seciva uopste.
Kovanje celika nije neka visoka nauka, ali termicka obrada je stvarno nauka i iskustvo.
Badava i najlepse uradjen noz ako nije kvalitetno termicki obradjen. Rez ce mu biti ili previse mekan pa nece "drzati ostricu" ili ce biti previse tvrd pa ce pucati.
Zato se nozevi i kale tzv diferencijalno, sto podrazumeva posebno kaljenje tela noza i posebno ostrice. To kao rezultat daje da ostrica bude tvrdja i naravno krtija, a telo noza mekse i zilavije.
Kada su industriski pravljeni nozevi posebno cenovne klase do 2000 din u pitanju, oni su obicno radjeni od inoks celika grupe kvaliteta 440 za hiruske nozeve. I tu ima podgrupa, ali da bas previse ne detaljisem.
Radjeni su velikoseriski i kaljeni kompletan rez integralno, sto ce reci da je noz celim presekom iste tvrdoce i ona iznosi od 52-55 do 58-59 Hrc
Dosta se lako ostre, ali i ne drze rez nesto posebno. Komforni su za upotrebu jer ne traze neko posebno odrzavanje jer ne korodiraju .
Zavisi za sta zelis da ih koristis ali uglavnom vrse posao za 90% korisnika koji ih nabavljaju.
U onih 10 posto spadaju oni koji ih koriste za ono za sta nisu namenjeni, ali i ono koji o nozevima znaju malo vise, ali recimo nemogu sebi da priuste bolji noz koji je naravno i skuplji. Pa se u nedostatku boljeg koriste takvim nozem a prizeljkuju da dodju do para pa da kupe noz za koji znaju da je bojli.
I za kraj da ti navedem da sam na forumu video da su neki pravili noz od turpije i vrlo lepo izgleda, ali ima relativno malu upotrebnu vrednost u svakodnevnoj upotrebi recimo u lovu ili ribolovu.
Razlog za to je da je previse tvrd i krt i hoce da pukne bilo noz bilo da iskoci deo ostrice kada recimo sa njime seces tvrdo drvo ili meso divljaci pa naletis na kost. Tesko se ostri, ali zato dobro drzi rez. Razlog za to je da materijal koji je predvidjen za izradu turpija ima visok % ugljenika i prokaljuje citavim presekom i daje visoku tvrdocu preko 65Hrc.
to je zato sto je predvidjen za drugu namenu - izradu turpije, ne noza.
Pojedini vidim prave nozeve od gibnja. To je po mom misljenju bolji izbor, pogotovu ako znaju da noz diferencijalno okale.
Ali opet jedno "ali". Ni svi gibnjevi-feder palte nisu istog kvaliteta-hemiskog sastava materijala.
I kao sto vidis, prakticno nisam ni poceo da pisem o temi, a vidi koliko je post.
Izrada nozeva je i nauka, i zanat i umetnos i puno je knjiga o tome napisano.
Nemoguce je sazeti sve to u nekoliko recenica, a da se do besmisla ne banalizuje tema.

Poslednja izmena:
I za kraj da ti navedem da sam na forumu video da su neki pravili noz od turpije i vrlo lepo izgleda, ali ima relativno malu upotrebnu vrednost u svakodnevnoj upotrebi recimo u lovu ili ribolovu.
Razlog za to je da je previse tvrd i krt i hoce da pukne bilo noz bilo da iskoci deo ostrice kada recimo sa njime seces tvrdo drvo ili meso divljaci pa naletis na kost. Tesko se ostri, ali zato dobro drzi rez. Razlog za to je da materijal koji je predvidjen za izradu turpija ima visok % ugljenika i prokaljuje citavim presekom i daje visoku tvrdocu preko 65Hrc.
to je zato sto je predvidjen za drugu namenu - izradu turpije, ne noza.

Pravio sam ja dva komada od turpije. Oba su diferencijalno kaljena, i otpustena posle.
zilavost ostrice je testirana "brass rod" metodom.Celik od turpije je odlican za izradu noza ako se pravilno termicki obradi

Poslednja izmena:
IMAM ZA PRODAJU LOVACKI NOZ KUPLJEN U NOVOM SADU NA SAJMU LOVA I RIBOLOVA, AMERICKE JE PROIZVODNJE USA SABER, VEOMA JE DOBRO OCUVAN I DOBAR.
ODLICNO SE OSTRI, ALI NEMA POTREBE JER JE DOBRO NAOSTREN. OD NERDJAJUCEG JE CELIKA. PONUDE SALJITE NA MAIL boki93@krstarica.com

Prilozi

• iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.jpg
    iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.jpg
    36,1 KB · Pregleda: 79
Pozdrav za sve ljubitelje nozeva i ostrica uopste. Par reci o sebi. Od kada znam za sebe volim nozeve i da se tako izrazim, hladno oruzje. Mada do pre nekog vremena nisam imao mogucnosti da sebi priustim neke od kvalitetnijih nozeva. Nisam ni mogao da naslutim da u Srbiji ima toliko ljudi koji prave nozeve i toliko znaju o tehnologiji njihove izrade. Mogu samo da kazem svaka cast!!
Posto mi je biciklizam glavna preokupacija logicno je da puno vremena provodim u prirodi a samim tim se namece i potreba za dobrim nozem. Trenutno posedujem dve muele, dva cs foldera, dva s&w foldera, jedan boker folder, sr colubiu, i jednu moru. Naravno ne koristim ih sve, ali kao zaljubljenik u nozeve za mene imaju kolektivnu vrednost

Jevdokan u pravu si. Feder-platno ili gibanj se kali na 850 C a hladi se u ulju ili termalnoj kupki. ukoliko imaš dve teže ploče može uz stalno hlađenje u između njih. Posle svega dolazi popuštanje napona na 250C . I Imaš nož koji te služi 150 godina ako ga ne uništi "stručnjak" oštrenjem na brusilici.

Jevdokan u pravu si. Feder-platno ili gibanj se kali na 850 C a hladi se u ulju ili termalnoj kupki. ukoliko imaš dve teže ploče može uz stalno hlađenje u između njih. Posle svega dolazi popuštanje napona na 250C . I Imaš nož koji te služi 150 godina ako ga ne uništi "stručnjak" oštrenjem na brusilici.
pozdrav,
i drago mi je da se naso neko ko se razume u termicku obradu, da mi malo pomogne.
Ja sam pre rata dosta eksperimetisao sa termickom obradom celika razlicitog sastava i namene jer sam radio u firmi koja je imala i kovacnicu pa sam sa majstorem kovacem proveo dosta vremena.
A ako Bog da kada zavrsim ovu misiju, posao kaoji se sada bavim opremicu sebi malu kovacnicu da pokusam da sam napravim damast celik.
Imao sam priliku prosle godine da gledam na jednom sajmu nozeva na izgled "golobrade klince" kako pred gledaocima prave razne vrste damasta i ostao zadivljen sta sve rade.
I za kraj tesko da me noz koj bih danas napravio moze sluziti i 15 godina a ne 150.
Ja sam dobro postariji cica i pitanje je da li cu i ziveti jos 15 godina.

Back