Nozevi uopste

Pozdrav svima!
home.php

Pozdrav svima!
Vec duze vremena trazim gde mogu da nadjem srodne duse sto se tice nozeva, i konacno sam pronasao, doduse na internetu.
Prvo i prvo, na ovom forumu sam nov, i sto se tice foruma i koriscenja foruma, apsolutni sam pocetnik.
Sto se tice kovanja, izrade maceva i nozeva, tu nisam pocetnik, i za svoje godine, mogu se pohvaliti neskromnim iskustvom u ovom domenu. cim skontam kako da, rado cu okaciti slike nekih od mojih radova. Jos jednom, pozdrav svima!

Poslednja izmena:
Evo upravo sam se pozabavio iscitavanjem komletnog foruma "nozevi uopste", i mogu reci samo reci hvale za ljude koji su pisali neke od ovih clanaka. Ljudi zaisata ne nesto, nego mnogo covek moze da nauci citajuci ovaj forum.
Mozda sam prevideo, postao sam se trudio da sto brze procitam, ali nisam pronasao na ovom forumu pitanje gde kod nas, u Srbiji moze da se kupi visokougljenicni, alatni celik ili uopste celik zagarantovanog hemijskog kvaliteta?
Ja sam se dosad u mom radu oslanjao na polovne celike i na celike koje su mi "stari majstori" preporucivali, ali opet ja sam tek nedavno krenuo sa nozevima, ranije kovao iskljucivo maceve, gde je akcenat bio na zilavosti pa tek onda na drzanju ostrice. te su to uglavnom bili polovne opruge, gibnjevi sa ,da kazem, kvalitetnijih kola ili delovi poljoprivrednih masina koji trpe razlicite pritiske. takodje stare testere itd... (5160, 1065, L6)
sad sa nozevima je drugacija prica, ali ne totalno drugacija, kovanje je na kraju kovanje, proizvod je isti, ali je ovde akcenat na drzanju ostrice, pa tek onda na zilavosti, takodje prevencija korozije je ovde bitnija, jer noz se ipak upotrebljava mnogo cesce od jednog maca.
naravno i kod pravljenja nozeva postoji mnogo dobrih polovnih materijala poput starih turpija, burgija, sve u svemu alata koji vise nije u upoterebi (1095, W2).. ali opet sve je to...polovno...
ponovnim zarenjem, pa onda kovanjem, pa zarenjem, pa normalizacijom, pa kaljenjem pa... itd se moze dobiti ista ona svojsta kao u alatu, ali kad pogledam iza sebe, kao proslo je dve nedelje rada.
ubih se od posla da napravim samo ostricu, a neko u inostranstvu za to vreme je vec uveliko gotov zato sto je krenuo od celicnog flaha, koji je vec u odgovarajucem stanju, u odgovarajucim dimenzijama, on samo "obrusi ivice" i uola! gotov proizvod!
ljudi, ako znate gde to kod nas ima, govorite, ako ne, iskreno nema mi (nam) druge nego da odem sa kombijem u nemacku i da ga natovarim celikom, i da se vratim vamo i da uzivam...
unapred hvala!

Uradio sam jedan noz cije su korice od granitnog hrasta i sljive, a secivo od gibnja termicki obradjenog. Da li je potrebna neka povrsinska zastita na secivu jer ono rdja ili da ostavim tako kako jeste iako rdja?

Ljudi, aj me naucite o kvalitetu celika koji se koristi za nozeve. Mislim ipak za ove komercijalne upotrebe.
Npr ovi sto se nalaze po pijacama, radnjama, prodavnicama i koji kostaju do 2000din od kog su oni materijala?
Jel moze da se napise sa nekom pre selekcijom koji je najlosiji materijal ka boljem.

Ja sam npr ranije kupio Linder-ov noz. Deluje kvalitetno i nisam ga malo platio ali nemam pojma kolko je kvalitetan taj celik.

Pozdrav svima,ja sam novi član foruma i ljubitelj sam ribolova i od nedavno zaljubljenik
u noževe.
Tačnije bazirao sam se na izradu noževa u varijanti sam svoj majstor.
Noževe pravim od alatnog čelika tačnije od pila za cirkular.

Evo par nožića koje sam napravio,znam nisu nešto lijepi ali su dobri,pouzdani i oštri...
Ako nekoga nešto zanima u vezi izrade noževa,neka slobodno pita.
Naučio sam dosta toga,od kaljenja do oštrenja,i rad sam da podijelim sa svima koji su zainteresovani.

skoro svi sa OMF su na Forestandstram
Vrabac i Kodza su najproduktivniji, mada i ostali rade po nesto
ja sam uglavnom na Adi i polako zavrsavam onu maslinu od prosle godine

quanah parker !!!!
sirovo i autenticno !!!
moji komplimenti !!!

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    42,9 KB · Pregleda: 154
  • adaMala3.jpg
    adaMala3.jpg