Evo upravo sam se pozabavio iscitavanjem komletnog foruma "nozevi uopste", i mogu reci samo reci hvale za ljude koji su pisali neke od ovih clanaka. Ljudi zaisata ne nesto, nego mnogo covek moze da nauci citajuci ovaj forum.
Mozda sam prevideo, postao sam se trudio da sto brze procitam, ali nisam pronasao na ovom forumu pitanje gde kod nas, u Srbiji moze da se kupi visokougljenicni, alatni celik ili uopste celik zagarantovanog hemijskog kvaliteta?
Ja sam se dosad u mom radu oslanjao na polovne celike i na celike koje su mi "stari majstori" preporucivali, ali opet ja sam tek nedavno krenuo sa nozevima, ranije kovao iskljucivo maceve, gde je akcenat bio na zilavosti pa tek onda na drzanju ostrice. te su to uglavnom bili polovne opruge, gibnjevi sa ,da kazem, kvalitetnijih kola ili delovi poljoprivrednih masina koji trpe razlicite pritiske. takodje stare testere itd... (5160, 1065, L6)
sad sa nozevima je drugacija prica, ali ne totalno drugacija, kovanje je na kraju kovanje, proizvod je isti, ali je ovde akcenat na drzanju ostrice, pa tek onda na zilavosti, takodje prevencija korozije je ovde bitnija, jer noz se ipak upotrebljava mnogo cesce od jednog maca.
naravno i kod pravljenja nozeva postoji mnogo dobrih polovnih materijala poput starih turpija, burgija, sve u svemu alata koji vise nije u upoterebi (1095, W2).. ali opet sve je to...polovno...
ponovnim zarenjem, pa onda kovanjem, pa zarenjem, pa normalizacijom, pa kaljenjem pa... itd se moze dobiti ista ona svojsta kao u alatu, ali kad pogledam iza sebe, kao proslo je dve nedelje rada.
ubih se od posla da napravim samo ostricu, a neko u inostranstvu za to vreme je vec uveliko gotov zato sto je krenuo od celicnog flaha, koji je vec u odgovarajucem stanju, u odgovarajucim dimenzijama, on samo "obrusi ivice" i uola! gotov proizvod!
ljudi, ako znate gde to kod nas ima, govorite, ako ne, iskreno nema mi (nam) druge nego da odem sa kombijem u nemacku i da ga natovarim celikom, i da se vratim vamo i da uzivam...
unapred hvala!