Novi popisi stanovnistva 2011. godine (CG, HR, BiH, Kosovo) - vase procene?

Uvjeren sam da u ovom trenutku nije popisana ni polovina Bošnjaka koji žive u RS", izjavio je Salkić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Ramiz Salkić sastao sa danas sa direktoricom Republičkog zavoda za statistiku RS-a Radmilom Čičković koju je upozorio na mnogobrojne probleme u provođenju popisa bh. stanovništva na prostoru tog entiteta.

Prema riječima Salkića, događaji na terenu tokom trajanja popisa upućuju da se "pokušava ograničiti broj Bošnjaka u RS".

"Jer, mnogi su se iznenadili brojem Bošnjaka u RS, očekivali su neku drugu sliku na terenu. Nastavit ćemo da se borimo. Uvjeren sam da u ovom trenutku nije popisana ni polovina Bošnjaka koji žive u RS", izjavio je Salkić.

Tvrdi da, suprotno današnjim tvrdnjama Agencije za statistiku BiH, nema dovoljno popisnog materijala u dijelovima RS gdje uglavnom žive Bošnjaci.

"Dobio sam uvjeravanja Republičkog zavoda za statistiku da je sve profesionalno i da su oni sav materijal koji su imali u smislu popisnica, proslijedili na teren, te da nemaju više popisnog materijala! Dali su instrukciju da popisivači između sebe, a preko lokalnih popisnih komisija, razmjenjuju materijal. Oni procjenjuju da to može ublažiti situaciju dan ili dva, ali to ne rješava problem. Mi moramo da nađemo načina da se riješi taj problem. Jedan od načina da dođe do rješenja jeste da Agencija za statistiku BiH naredi da se odštampa još popisnog materijala da bi svi ljudi bili popisani. Ja se bojim da ćemo imati ozbiljne probleme zadnjih nekoliko dana popisa. Šta ćemo ako ne budemo imali popisnog materijala 14. ili 15. oktobra. Sve ovo dovodi do ozbiljnih sumnji u regularnost popisa", tvrdi Salkić.

Ističe da je bilo mnogo pritisaka na popisivače i instruktore bošnjačke nacionalnosti, te da im je sugerirano kako moraju da rade, i to na način koji oni ne smatraju ispravnim. To je Salkić prenio i čelništvu Republičkog zavoda za statistiku.

Nadalje, objasnio je da je do nestanka popisnog materijala došlo jer su službenici iz Geodetske uprave RS obilazili teren i evidentirali kuće u kojima neko stanuje, odnosno one koje su prazne. Salkić kaže da je to loša i neobjektivna metoda, te da se, na kraju, sve svelo na procjene radnika Geodetskog zavoda RS.

"Evidentno je da ti ljudi nisu evidentirali kuće u bošnjačkim naseljima. Na bazi toga je materijal trebovan i distribuiran. Tu je, po meni, glavna greška bila. Materijal je pakiran u određene pakete, pa je dato više nego što treba, a negdje je dato manje. U startu su napravljene te greške, ali postoji način dakle da se to izmijeni", rekao je.

Kaže da su sumnjivi i prelasci Drine s popisnim materijalima. Dva takva slučaja su otkrivena, ali pita se šta će biti sa onim slučajevima koji su ostali sakriveni ili zataškani.

"To navodi na određene sumnje. Ne želim reći da je u pitanju neka zavjera. Ali, evidentno postoje problemi samo tamo gdje se Bošnjaci popisuju. Pozivam zato sve koji su zaduženi za ovaj popis da ulože dodatne napore i energiju da ovaj proces bude doveden do kraja i da bude koliko god je moguće više regularan, te da svi oni koji žele da se popišu i imaju tu mogućnost", poručio je Salkić.

Zanimljivo je, primijetio je, da se svi problemi dešavaju u područijima gdje žive Bošnjaci, i to u Vlasenici, Bosanskom Novom, Bratuncu, Zvorniku, Bijeljini, odnosno Janji i Prijedoru.

"Nema problema sa popisnim materijalom tamo gdje se popisuju Srbi. Možda smišljeno neko pokušava stvoriti ove probleme kako bi se popis prekinuo. Interes Bošnjaka u RS je da se ovaj proces okonča u skladu za zakonom i da svako ima pravo da se popiše. Činjenica je da je ovdje Agencija za statistiku BiH jedan od osnovnih krivaca za sve ove probleme. Govore kako nemaju nadležnosti, a oni provode popis!? Oni sprovode štampanje materijala, kontroliraju broj popisnica koji će doći na teren... Oni će biti najveći krivci ako ovaj proces ne uspije" prenio je svoj utisak Salkić.

Bosanski Novi ne postoji :per: Kako ga samo nije sramota ovoliko lagati. Što gospodin Salkić ne kaže kolko su popisivači Bošnjaci tražili dodatnog materijala.? Pa da vidimo ko mulja.

- - - - - - - - - -

Kakav glup post, nevjerovatno sta sve ovde na krstarici insan moze da procita.

Savršeno tačno rečeno. To što ti ne želiš da priznaš realnost je nešto drugo.

Bosanski Novi ne postoji :per: Kako ga samo nije sramota ovoliko lagati. Što gospodin Salkić ne kaže kolko su popisivači Bošnjaci tražili dodatnog materijala.? Pa da vidimo ko mulja.

- - - - - - - - - -

Kao sto sam vec par puta naglasio, ovak popis i njegove reziltate treba odbaciti jednostavno ga ne priznati. Ovo je sve samo ne popis.

Први пут ће да се попишу од како су узели име, па им све ново и занимљиво

To nije novo ime već staro. Tako su se zvali hrišćani u BIH od najstarijih vremena.
To hrišćansko ime su sada uzeli muslimani a hrišćani uzeli matičnih država - Srbi i Hrvati.

Najbolje bi današnje Bošnjake zajebali Srbi i Hrvati, da proglase, da će se izjašnjavati po svojem starom hrišćanskom imenu Bošnjaci.

Tada bi se muslimani našli u čudu, šta sad da izmisle.
Ako žele da se drže tradicije iz prošlosti, onda neka se prozovu Poturice.
Ja to podržavam.

Pa onaj muftija Cerić je rekao;
Hoćemo da u Ustavu piše da je Bosnja država Bošnjaka i ostalih kao što piše u Ustavu Srbije i Hrvatske.
Zato ih mora biti većina nad 51%.

Samo Srbija i Hrvatska su jednonacionalne države odnosno Srbi i Hrvati čine ogromnu većinu. U BiH Srbi čine sigurno blizu 40% stanovništva. Tako da mogu sanjati o nekakvoj bošnjačkoj državi.

Samo Srbija i Hrvatska su jednonacionalne države odnosno Srbi i Hrvati čine ogromnu većinu. U BiH Srbi čine sigurno blizu 40% stanovništva. Tako da mogu sanjati o nekakvoj bošnjačkoj državi.

predvidjanja govore da cela republika srpska nema ni 1, 1milion ljudi ne racunajuci ove iz dijaspore a srba u federaciji sasvim malo, a ti govoris o celih hebenih 40% srba u BiH?????

predvidjanja govore da cela republika srpska nema ni 1, 1milion ljudi ne racunajuci ove iz dijaspore a srba u federaciji sasvim malo, a ti govoris o celih hebenih 40% srba u BiH?????

Mani se ti predviđanja. Da ja kažem da Srba ima oko 36-37% u BiH. A u RS preko 80%. Zato Bošnjaci i prave inženjerinhg i popisuju i koga treba i ne treba.

Po popisu iz 1991 Srba na teritoriji danasnje federacije je bilo 478 135 danas ih nema vise od 40 000 ,muslimani i hrvati u fedraciji su pocinjeli strasan genocid i etnicko ciscenje

Skrecemo s teme, no, kad govoris o genocidu i urbicidu, onda podastiraj brojke ubijenih u ratu u BiH i same brojke civila na sve tri strane ce dati jasan karakter rata u BiH. Po brojkama ce se moci vidjeti ko je planski ubijajo civile, i ko se branio. Laik covjek iz Tunguzije koji nista ne zna o BiH i ratu, samo da vidi te brojke, sve bi mu bilo jasno.

Negdje kod Kalesije, prilazi konobar momcima u kaficu. Momci sta pijemo? Daj meni jednu pivu. A ostali !? Nismo mi ostali mi smo Bosnjaci.

Pa sto bas negdje kod Kalesije. Ako se asocira na ono 'glOva', ja poznajem zvornicko-kalesijko-tuzlansko-zivinicki kraj. U Kalesiji postoji samo jedno naselje koje se granici s opcinom Zivinice gdje ljudi tako zavijaju i pricaju, i to nije cijelo naselje vec jedan njen dio. Radi se o naselju Donje Vukovije i jedan manji dio Gornjih Vukovija poznatih kao Masle. A zavijanje je pravo u Zivinicama odnosno dijelovi Zivinica tipa naselja Tupkovic, Gracanica, LUKAVICA, Basigovci, Djurdjevik, i dole prema Kladnju i Stuparima.

Dakle, mislim da Kalesiju ne treba spominjati u negativnom smislu jer puno je Sarajevo i njeni univerziteti profesora i doktora iz Kalesije koji nemaju nikakav zavijani naglasak da bi se ismijavali za razliku od sarajevskog carsijskog alijaskog naglaska koji svakome ide da ne kazem na sta i gdje.

- - - - - - - - - -

1. Bosanski Novi postoji, postojao i postojat ce. A to sto je sad privremeno neko promijenio u Novi grad ( postoji Novi Grad Sarajevo ), to ce biti tako jos neko vrijeme. Gledaj slucaj "rsk".

2. A sto ne spomenes, kad vec prozivas Salkica, koliko je popisnica dato bosnjackim instruktorima i popisivacima ? Kao npr. u Zvorniku, i po tri stotine srpskim, a po pet-deset i par desetina bosnjackim.

Ps. ovaj popis je jos jedan dokaz koliko je ovaj manji bh entitet slab i nemoguc za odrzati (se) jer nije sposoban cak ni da izvrsi ravnopravno popis. Popisuju malte ne i Srbe mrtve preko Drine i iz inozemstva, a Bosnjacima koji su u kucama pokusavaju uskratiti isto to. Zato kraj ovom entitetu se vec sad ovim popisom nadzire. Nisu se nadale vlasti ovog entiteta svemu ovome, mislili su da Bosnjaci odustaju od Podrinja, Doboja, Prijedora, Bosanske Gradiske, Teslica, Kotor Varosi, Bosanskog Novog, itd.

4,6 milona popisnica koje su stancane za popis popunjeno....i sad fali popisnica,moraju nove stancati..idemo preko 5 miliona...komedija

Da, gdje je preko pola miliona popisnica koje su samo, i ponavljam, samo nestale na podrucju manjeg bh entiteta rs ?!? U fBiH uopce nemaju s time problema. Samo problemi u drugom entitetu. Zasto ? Ako fBiH ima oko 2.5mil stanovnika, a rs oko 1.2 ( iako realno ima manje ), sto je ukupno oko 3.7 ili 3.8mil popisnica odnosno stanovnika, a odstampano 4.6mil obrazaca P1. Gdje je nestalo 7-800.000 obrazaca ? Eno ih u Srbiji! Kriju se da bi se oduzilo i da bi se uzelo na vremenu kako se Bosnjaci ne bi popisali, a u isto vrijeme samo su dvoje uhvatili da nose popisnice preko granice u Srbiju. Sta je s onima koje nisu uhvatili i koliko ih ima... a uostalom, popis ce se, najvjerovatnije i produziti jer se Bosnjaci moraju popisati. Jedino sto ih se moze zeznuti da im se pise da su dijaspora iako su ljudi u svojim kucama i tu zive. Ostalo.... Srbi mogu samo da ublaze svoj pad ovdje, a nikako da isti pretvore u nekakvu nezamislivu pobjedu.

To nije novo ime već staro. Tako su se zvali hrišćani u BIH od najstarijih vremena.
To hrišćansko ime su sada uzeli muslimani a hrišćani uzeli matičnih država - Srbi i Hrvati.

Najbolje bi današnje Bošnjake zajebali Srbi i Hrvati, da proglase, da će se izjašnjavati po svojem starom hrišćanskom imenu Bošnjaci.

Tada bi se muslimani našli u čudu, šta sad da izmisle.
Ako žele da se drže tradicije iz prošlosti, onda neka se prozovu Poturice.
Ja to podržavam.

Lijepo zboris iz pocetka, a na kraju sve ubrlja. Pa ako su danasnji muslimani u vjerskom i Bosnjaci u etnickom odnosno nacionalnom smislu takodjer bili hriscani odnosno krscani ( vecinom Bogumili, dakle ni katolici ni pravoslavci ) i ako su dijelili bosnjastvo zajedno s katolicima i jednim manjim dijelom pravoslavnog zivlja u istocno Hercegovini i bosanskom sandzaku odnosno dijelu oko Foce i Visegrada, odakle da sad budu pravoslavci i katolici u BiH Bosnjaci ( sto vecinom i jesu prije bili ) a da muslimane izbacis i da se ne zovu istim imenom vec nekakvim poturicama !? Kakve su ovo gluposti.

- - - - - - - - - -

:hahaha: :rotf::dash:

Ti zaista nisi normalan. Ne znam o kojem vremenu vise pricas....

- - - - - - - - - -

Mani se ti predviđanja. Da ja kažem da Srba ima oko 36-37% u BiH. A u RS preko 80%. Zato Bošnjaci i prave inženjerinhg i popisuju i koga treba i ne treba.

Na 8.500 hiljada rodjenih ....Srba u BiH. Hajde da kazemo i 9.000 godisnje. Pa kakav je to natalitet ? Nigdje u svijetu ne bi bio nizi. :mrgreen:

Poslednja izmena:
Pa sto bas negdje kod Kalesije. Ako se asocira na ono 'glOva', ja poznajem zvornicko-kalesijko-tuzlansko-zivinicki kraj. U Kalesiji postoji samo jedno naselje koje se granici s opcinom Zivinice gdje ljudi tako zavijaju i pricaju, i to nije cijelo naselje vec jedan njen dio. Radi se o naselju Donje Vukovije i jedan manji dio Gornjih Vukovija poznatih kao Masle. A zavijanje je pravo u Zivinicama odnosno dijelovi Zivinica tipa naselja Tupkovic, Gracanica, LUKAVICA, Basigovci, Djurdjevik, i dole prema Kladnju i Stuparima.

Dakle, mislim da Kalesiju ne treba spominjati u negativnom smislu jer puno je Sarajevo i njeni univerziteti profesora i doktora iz Kalesije koji nemaju nikakav zavijani naglasak da bi se ismijavali za razliku od sarajevskog carsijskog alijaskog naglaska koji svakome ide da ne kazem na sta i gdje.

De ba jarane, juce cujem taj vic, moras priznati da je smjesan a to sto je neko pomenuo ljude iz Kalesije nista ne znaci. To su hrabri ljudi a znaju se vala i nasalit. Uopce nije u negativnom smislu znam da ce Kaleija biti 100 posto Bosnjacka po poisu.

najrealniji broj i odnosi su oni po broju rođene djece zadnjih godina

na osnovu izvora za FBH link
na osnovu izvora za manji BH blentitet link
izvor za DC Brčko link

bh-2011-1.gif

Da, gdje je preko pola miliona popisnica koje su samo, i ponavljam, samo nestale na podrucju manjeg bh entiteta rs ?!? U fBiH uopce nemaju s time problema. Samo problemi u drugom entitetu. Zasto ? Ako fBiH ima oko 2.5mil stanovnika, a rs oko 1.2 ( iako realno ima manje ), sto je ukupno oko 3.7 ili 3.8mil popisnica odnosno stanovnika, a odstampano 4.6mil obrazaca P1. Gdje je nestalo 7-800.000 obrazaca ? Eno ih u Srbiji! Kriju se da bi se oduzilo i da bi se uzelo na vremenu kako se Bosnjaci ne bi popisali, a u isto vrijeme samo su dvoje uhvatili da nose popisnice preko granice u Srbiju. Sta je s onima koje nisu uhvatili i koliko ih ima... a uostalom, popis ce se, najvjerovatnije i produziti jer se Bosnjaci moraju popisati. Jedino sto ih se moze zeznuti da im se pise da su dijaspora iako su ljudi u svojim kucama i tu zive. Ostalo.... Srbi mogu samo da ublaze svoj pad ovdje, a nikako da isti pretvore u nekakvu nezamislivu pobjedu.

O tome i pisem citavo vrijeme. Ovaj popis je potrebno sprovesti uz prisustvo medjunarodnih posatraca a Evropa opet sam gleda sta se desava tj. bas me interesuje kako ce visoki predstavnik da okarakterise ovaj ''popis''. Da li je Evropa opet zazmirila na jedno oko kao 92 a sve mi se cini da jeste ap zeli do kraja da dokrajci tj legalizuje nesto sto egzistira na genocidu po presudi Haskog suda.
Hiljadu pitanja . Ovaj i ovakav popis ne treba priznati. Kao sto je odlucno receno ne u Briselu jucer upravo kako se ne bi legalizovalo nesto sto egzistira na genocidu tako treba uciniti i sa popisom reci NE i tacka.

Po ovome sto se vidi Bosanjci su u veikoj prednosi, cak bi se reklo da su dominatni na prostoru citave BIH.

NE na prosotru čitave BH
caka je da brojnost ne znači i teritorijalnu dominaciju
Bošnjaci su nažalost bili dominantni po gradovima gdje je velika naseljenost na malom prostoru
po veličini etničkog prostora bili su a i sada dominanti srbi !!!

28,4 % površine BiH se može smatrati etničkim prostorom Bošnjaka na kojem su oni
po popisu 1991.godine bili apsolutna ili relativna većina ( po studiji Saše Mrduljaša link)
dole je pregled po opštinama
a karta sa popisnim naseljima u kojima su Bošnjaci bili većina se može pogledati ovdje

popisopstina.gif

Back