Нови министар у косовској влади Ненад Рашић: Рада Трајковић ће ми бити саветница

комшија

Stara legenda
Poruka
91.024

1669929894340.png




Novi ministar u kosovskoj vladi Nenad Rašić: Rada Trajković će mi biti savetnica


1669929476618.png


Beta danas 13:37

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković biće imenovana za savetnicu ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića, objavili su prištinski mediji.

Tu informaciju je za Medija centar potvrdio i sam Rašić.


Rada Trajković


„Tačno je, biće imenovana zato što poseduje bogato iskustvo i znanje i sigurno da može mnogo šta da se nauči od nje i da će dati ogroman doprinos radu ministarstva. Takodje, pored toga ona je bila jedna od kandidata na listi i samim tim preuzela je odgovornost imajući i hrabrosti da bude na listi Gradjanske inicijative Sloboda, pravda, opstanak“, rekao je Rašić za Medija centar.

link

Браво Рашићу, живела нам Радо! Ви сте прави Срби! Нека цркну душмани!
 

Trajković: Radoičić neće više imati uticaja, a Vučiću oduzet deo, imenovanje Rašića legalno


1667301083-NMN_3821.JPG
Rada Trajković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kosovski premijer imenovao je danas Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, skoro mesec dana nakon što je ostavku na ovu funkciju podneo Goran Rakić. Odmah zatim je stigla i vest da je Rada Trajković imenovana za savetnicu novog ministra. U izjavi za KoSSev Trajković poručuje da Vučićeva politika, ali i Milan Radoičić, neće imati uticaja na njen i Rašićev rad, te da će joj jedan od prioriteta biti "razbijanje monopola Srpske liste nad menatalnim promovisanjem Srba".

U izjavi za KoSSev nakon imenovanja Trajković kaže da, kada je reč o njenim budućim aktivnostima u savetovanju novog ministra, da su njena interesovanja usmerena na tri oblasti.
Prva je ravnomernost podrške i pažnje Srbima koji žive južno i severno od Ibra, kao i onih koji su proterani, a žele da se vrate.

„Da bi Sever bio što mirniji, enklave moraju da budu što stabilnije i obrnuto“, rekla je ona.

„Bojim se da je sada sva pažnja okrenuta prema Severu i da se tu iscrpljujemo, ali i gubimo srpsko stanovništvo i sa Severa koje odlazi jer ne može večito da živi na nemirnom prostoru ili potencijalno, nekom prostoru gde može da dođe do ozbiljnije destabilizacije. A svakako zapostavljenje Srba u enkavama motiviše na odlazak Srba. Ravnomernost je nešto što treba da bude prvi prioritet svih Srba“, poručila je.

Drugi prioritet, kaže, biće transparentnost u dijalogu, odnosno da se javnost informiše o pregovorima.

„Imamo potpunu zatvorenost pregovora između Beograda i Prištine i savetovaću svakako ministra da što više uđe ili dođe do izvorišta – šta se u stvari pregovora i o čemu se pregovara. To je za sve nas vrlo bitno da bi svoju uspešnost sa zadržavanjem i povratkom Srba mogli da, prema tom projektu, i mi pripremimo“, poručila je Trajković.

Ocenjuje da sada građani ne znaju „šta su dogovori i šta je njihova sudbina, s obzirom na to da Beograd i Srpska lista to potpuno drže zatvoreno za sebe“.

Precizira da će se njen, ali i rad Rašića, razlikovati od rada Srpske list, upravo u transparetnosti.

„To je najvažnije, da građani srpske nacionalnosti budu o svemu javno informisani. Da znaju šta se radi – mislim da je to trenutno najvažnije, jer ta nesigurnost koja je preovladala Srbima je upravo iz nesigurnosti – šta se iza njihovih leđa dešava, jer ništa ne znaju“, poručila je Trajković.

Treći prioritet je „razbijanje monopola Srpske liste nad menatalnim promovisanjem Srba“.

„Postoji jedna potpuna mentalna okupacija i strah koji je okupirao Srbe da ne mogu da izražavaju svoju slobodnu volju i svoje razmišljanje, pa i neslaganje koje može da bude veliki i značajan faktor u korekciji politike koja se sprovodi“, poručila je Trajković.

Upitana sa kim će sarađivati na Severu u budućnosti, Trajković iako konstatuje da Srpska lista „ucenjuje narod“, očekuje saradnju sa „svima onima koji vide svoju budućnost u svom gradu, svojoj okolini, sa svojom porodicom, na svom univerzitetu“.

Radoičić i Vučićeva politika više neće imati uticaja


Govoreći konkretrno o radu bivšeg ministra, tj. Rašićevog prethodnika, Trajković kaže da je, što se nje lično tiče, rad Gorana Rakića bio „rad Milana Radoičića“.

Nakon što je Rašić preuzeo funkciju ministra, Trajković poručuje:

„Radoičić neće imati više nikakvog uticaja na ono što se radi. To je najvažnije, da isključimo kriminogene elemente iz svog rada“, ocenila je Trajković.

Trajković ujedno konstatuje da od sada više neće biti ni uticaja politike srpskog predsednika.

„Ipak, preko gospodina Rašića i onoga što budu moji mehanizmi uticaja na njega, Vučićeva politika na nas neće imati uticaja. Oduzet mu deo uticija, to je za mene velika stvar“, tvrdi Trajković.

Ovu situaciju vidi i kao početak ili pokušaj da se u ostatku Srbije „ohrabre ljudi na promenu vlasti u Beogradu“.

Ujedno je tumači i kao poruku opoziciji u Beogradu da međunarodna zajednica „neće pomoći u promeni Vučiča sa istom politikom Vučića ili sa ljudima i opozicijom koja je bliska njemu“.

Isto se istim ne menja


„Očekujem podršku dela opozicije i svakako jačanje opozicije u Beogradu“, navela je Trajković, ali još jednom podcrtala da ponekad „imamo osećaj da je Vučić u širokoj koaliciji sa delom opozicije“.

Imenovanje Rašića naišlo je na negodovanje Kancelarije za KiM ali i Srpske lsite koja je saopštila da je time Kurti prekršio kosovski ustav.

Najavili su žalbu Ustavnom sudu, koji će, kako su ocenili, bez ikakvog odugovlačenja morati da potvrdi da se radi o kršenju ustava i kršenju prava srpskog narod.

„Meni je drago što su oni tako dobro naučili i prihvatili Ustav. Sve što je legalno neka prođe, jer oni su poznati legalisti“, prekomentarisala je Trajković navode Srpske liste.

Sa druge strane, kaže da je odluka o imenovanju Rašića legitimna.

„Ja mislim da je potpuno legalna upravo zato što je naš politički entitet ušao u parlament. Bez obzira na to što je poslanik (Cvetko Veljković prim. red.) otišao. Mi smo ušli u parlament kao entitet koji je išao na izbore“, ocenila je Trajković.

Podsetimo, Trajković je na poslednjim parlamentarnim izborima na Kosovu bila na listi Građanske inicijative Sloboda, pravda i opstanak, međutim tada ova Građanska inicijativa nije osvojila dovoljan broj glasova za ulazak u kosovski parlament.
 
Ево лажног опозиционара, Хрвата Поноша, на делу. Пита га водитељка (од 19:17 у видеу доле) на телевизији под контролом исто лажног опозиционара Друга Ђида, шта мисли о изјави директора Канцеларије за КиМ Владе Републике Србије Пере Пешака, где овај каже како нови српски министар у влади Косова Ненад Рашић "никог не представља", Понош одговара "морам да се овај пута сложим са њим". Школски пример модус операндија лажних опозиционара. Као, љути опозиционари, СНС блатоиди их нападају, разни им "прете" преко друштвених мрежа, држ не дај, али када им је Вољени у нокдауну, они притрчавају у помоћ.

 
Плаче Вучић за временом кад је председник Владе Косова и Метохије био Рамуш Храдинај.

Са Куртијем нема дилова.

Мислим да је ово противно Статуту (неки га зову и Устав Косова), па ће пасти ово именовање пред Статутарним (неки би рекли Уставним) Судом, јер је, за разлику од остатка Србије, Косово и Метохија поштовалац права (не можемо рећи правна држава).

Ипак, док се спроведе процедура пред Статутарним судом, криминални клан Радоичића ће изгубити сву моћ.
 

1670018073046.png

Rada Trajković o Vučiću: Kao pacijenta ga razumem, ali ne kao predsednika


Rada Trajković, Aleksandar Vučić


02. dec 2022 17:08

"Sa takvim stanjem psihofizičkim mislim da ne bi prošao lekarsku kontrolu i dobio uverenje da je sposoban da obavlja funkciju predsednika države. Ja sam lekar i zaista pokušavam da ga razumem kao pacijenta, ali kao predsednika ne mogu", kaže Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba i novoimenovana savetnica ministra u kosovskoj vladi Nenada Rašića, komenatrišući uvrede koje je na njihov račun izrekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić u dnevniku televizije Pink.

Vučić izvređao Radu Trajković posle Kurtijeve odluke: Srpski ološ sa dna kace


„Oni su zamislili da to tako može da prođe, izabrali su najgori srpski ološ, najgori, sa dna kace. Rašića, Radu Trajković, ne postoji gore. Jednostavno ne postoji gore. Koji ničije poverenje na KiM nemaju, ali imaju poverenje terorističkog ološa Aljbina Kurtija i imaju poverenje zapadnih agentura koji su ih na to mesto postavili, misleći da će tako da unište Srbiju“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u uključenju u Nacionalni dnevnik televizije Pink, govoreći o imenovanju predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi.

Reagujući na ove uvrede, Rada Trajković u izjavi za Nova.rs kaže da je Vučić kompromitovao funkciju predsednika države.

„Mislila sam da ga pozicija predsednika obavezuje da bude normalniji. Ali, on je pukao. Potpuno je retorički kompromitovao sebe. On je to što jeste i ove njegove reči… To jeste on, međutim, problem je u tome što je on i predsednik države. A ovim nastupom je naneo veliku štetu Srbiji. Ovo je jedna agresija koja se graničila sa nekakvom dijagnozom. Sa takvim stanjem psihofizičkim,a pre svega psihičkim milsim da ne bi prošao lekarsku kontrolu i dobio uverenje da je sposoban da obavlja funkciju predsednika države. Ja sam lekar i zaista pokušavam da ga razumem kao pacijenta, ali kao predsednika ne mogu“, rekla je Trajković
 
Ево лажног опозиционара, Хрвата Поноша, на делу. Пита га водитељка (од 19:17 у видеу доле) на телевизији под контролом исто лажног опозиционара Друга Ђида, шта мисли о изјави директора Канцеларије за КиМ Владе Републике Србије Пере Пешака, где овај каже како нови српски министар у влади Косова Ненад Рашић "никог не представља", Понош одговара "морам да се овај пута сложим са њим". Школски пример модус операндија лажних опозиционара. Као, љути опозиционари, СНС блатоиди их нападају, разни им "прете" преко друштвених мрежа, држ не дај, али када им је Вољени у нокдауну, они притрчавају у помоћ.

Kako uvek uspeš da premotaš na pogrešnu sekundažu?

Znači ako je 19:17 onda piši u digitron 19x60+17 i taj broj utakneš
 

1670045955864.png

„Ako Vučić ovako nastavi, možda će uskoro javno udariti nekog“: Sagovornici Danasa o nastupu predsednika Srbije u vezi sa kosovskom krizom


„Ako Vučić ovako nastavi, možda će uskoro javno udariti nekog“: Sagovornici Danasa o nastupu predsednika Srbije u vezi sa kosovskom krizom 1


S. Čongradin 02.12.2022. 22:33

Nijedan javni funkcioner ne sme sebi da dozvoli javni govor u stanju besa. Ne sme da koristi očigledno uvredljiv rečnik, to je zabranjeno svima, naročito predsednicima država.


Takav govor, pun otvorene mržnje i omalovažavanja ne može da dovede ni do čega pozitivnog, već samo da pojača teško otrovanu javnu scenu, prepunu verbalnog i fizičkog nasilja. Ako tako nastavi bojim se da će uskoro javno udariti nekog – kaže za Danas profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić.

Komentarišući nastup predsednika Srbije u poslednja dva dana, uoči dolaska komesara za proširenje EU i samita čelnika država Zapadnog Balkana u Tirana, psiholog, Žarko Korać, kaže za Danas da sve što je Aleksandar Vučić demonstrirao reagujući na ulazak dvoje srpskih političara sa Kosova u vladu Aljbina Kurtija, je ružno vređanje i u osnovi kafanski jezik, „bledi pred činjenicom da su građani Srbije imali prilike da vide kako slabo kontrolise svoje afekte“.

Podsetimo, predsednik Srbije uključio se sinoć u Dnevnik televizije Pink i tom prilikom komentarisao odluku kosovskih vlasti da na mesto ministra za zajednice i povratak postave lidera Progresivne demokratske stranke Nenada Rašića, umesto Gorana Rakića koji je na ovoj poziciji bio do izlaska Srpske liste iz prištinskih institucija.

Tom prilikom Vučić je održao monolog u kojem je izneo čitav niz uvreda na račun Rašića, njegove savetnice Rade Trajković, ali i predstavnika Evropske unije.

„Ako Vučić ovako nastavi, možda će uskoro javno udariti nekog“: Sagovornici Danasa o nastupu predsednika Srbije u vezi sa kosovskom krizom 2


– Ovu njegovu izjavu, sigurna sam, jer to je postao uobičajeni manir, propratiće režimski tabloidi javnim pozivom na linč Rade Trajković, kao što ovih dana pozivaju da se Jelena Obućina natakne na kolac. To je nedopustivo, ali za ovog predsednika i za njegove medije u ovakvoj Srbiji, nema sankcije. Tužno je sve ovo svedoči o negaciji vladavine prava. Vučić ovakvim ispadima vodi Srbiju iz kakve-takve civilizacije u varvarstvo, u „pravo“ jačeg. Njemu to, po svemu sudeći ne smeta, ali moralo bi da smeta razumnim ljudima u ovoj zemlji. Ali kad već nema sankcije, mora biti javnosti. Za to, uloga medija je nezamenjiva – kaže Vesna Rakić Vodinelić.

Komentarišući izjavu komesara za prošrenje EU, koji je danas posredno izjavio da je dobio obećanje predsednika Srbje da će uvesti sankcije Rusiji, sagovornica Danasa kaže da se tako i protumači nedovoljno je određena izjava Varheljija, odnosno da ne znači mnogo.

– Pored toga što je naš predsednik osion i nevaspitan, on se drži svoje reči od danas do sutra, mnogo puta je to pokazao. Dakle, već sutra može promeniti svoj stav. Koliko je prevrtljivost posledica permanentnog stanja razdraženosti predsednika, a koliko spoljašnjih činilaca, zaista je teško proceniti – smatra Vesna Rakić Vodinelić.

Žarko Korać kaže da je verovatno jedna od najgorih stvari za politicara da demonstrira nekontrolisan bes, jer time šalje poruku svojim biračima da u stresnim situacijama ne kontroliše svoje postupke.

– A to je duboko zabrinjavajuće za većinu ljudi – ističe on.

„Ako Vučić ovako nastavi, možda će uskoro javno udariti nekog“: Sagovornici Danasa o nastupu predsednika Srbije u vezi sa kosovskom krizom 3


Većina će sebi da postavi pitanje, dodaje: ako ovako relativno nevažni događaji izazivaju ovakve provale besa i gubitak kontrole nad sobom, šta će biti ako se društvo suoči sa mnogo većim problemima? Kakve odluke će se onda donositi?

– Jedna od posledica nekontolisanog ispoljavanja afekata je ono što se zove “suženje svesti”, povlačenje racionalnog dela ličnosti. A to jako plaši ljude. Na takve ljude se ne mogu osloniti u trenutcima društvenih kriza – kaže Korać.

Prema njegovim rečima, omiljena Vučićeva igra – možda uvedem sankcije Rusiji – možda ne uvedem sankcije Rusiji – dobila je u Varheljiju novog igrača.

Što se mene tiče, kada uvede sankcije, poverovaću u to, napominje.

– Ovako, ove Vučićeve igre moći – cela EU i ceo svet čekaju šta ću da uradim, nije nešto u čemu zelim da učestvujem. U Ukrajini besni rat, hiljade ljudi su ubijene, milonima je uništen život. Zemlja se razara. Ako te se to ne tiče, to je itekako ne politički, već moralan stav.

A takva politika na kraju dođe na naplatu – zaključuje sagovornik Danasa.
 

1670113049209.png

Vuletić: Podrška dogovoru Kurti-Rašić-Trajković



Zoran-Vuletic_MC_File-1024x661-1.jpeg


02. dec 2022.


Eto nam Vučićevog besa, rekao bih nekontrolisanog – Srbin i Srpkinja, ne iz njegovog opštemrzilačkog plemena, se drznuše da budu sa Albancima u Vladi Kosova, Nenad Rašić i Rada Trajković.

Srećom, daleko su od eruptivnog gubitničkog i jalovog besa Ace Srbina, predstavnika Miloševićeve i Šešeljeve politike 90-ih kada smo izgubili Kosovo, daleko su osim tog malog, severnokosovskog, mafijaškog ostrva. Ostrva na kome se neposlušnost naplaćuje u krvi.
Ovaj izbor hrabrog Rašića, a posebno reakcija predsednika Vučića, kao da označavaju početak kraja Vučića i Dačića- simbolički tamo gde nam je vođa pre 35 godina na Gazimestanu označio početak kraja Jugoslavije najavljujući ratove, gubitke mnogih života i godine koje su nam pojeli nezasiti radikalski sejači mržnje.
Da li će Rašić i Rada Trajković uspeti u onome što Vučić i kamaradi koče još od 09.06. 1999. zavisi od svih nas i naše zrelosti da na Kosovu srušimo lažni mit koji nas vekovima skupo košta, ustalom kao i svaka laž.

GDF poziva demokratsku javnost i opozicione kolege da pokažu državničku odgovornost i pomognu Evropskoj uniji u naporima da se Aleksandar Vučić privede razumu i iskreno posveti dijalogu sa Kosovom. Smatramo neodgovornim da se proevropski deo opozicije i medija pridružuju Vučiću u propagiranju zamrznutog konflikta i bežanju od sporazuma sa Kosovom. Takođe pozivamo EU da pod hitno podrži dogovor Kurti/Rašić/Trajković kako bi Srbi na Kosovu odmah videli praktičnu korist od dogovora koji mora biti nukleus budućeg pravnoobavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine.

Ne smemo dozvoliti Vulinu prednost koju je najavio još pre šest meseci rekavši da će biti špijun jedne velike strane zemlje ukoliko ne bude ministar u novoj vladi. Da li nam je sada jasno koja je to zemlja i ko je stvarno postavio Vulina za šefa BIA? Setimo se njegove nedavne posete Moskvi kada je primljen na najvišem nivou od ministra Lavrova i tom prilikom dobio orden od Šojgua u znak zahvalnosti za njegov rad. Vrhunski interes Putinove Rusije je da nikada ne dođe do dogovora Beograda i Prištine i da večito ostane zamrznuti konflikt kojim bi oni upravljali.

Smatram da je neprihvatljivo Vučićevo širenje mržnje i propaganda protiv kosovskog premijera Albina Kurtija, posebno imajući u vidu blisku saradnju režima u Beogradu sa optuženicima za ratne zločine Tačijem i Haradinajem. Albin Kurti je istinski borac protiv korupcije, nije umešan u ratna zbivanja i protivnik je igranja ratom kroz pokušaje promena granica na Balkanu. Upravo zbog svega toga nije po volji režima u Srbiji koji se na Kosovu radovao sebi sličnima.

Pozivamo EU i SAD da budu beskompromisni i da ne dopuste Vučiću da ih lažnim obećanjima zavarava. Od Vučića očekujemo da se ne igra sa budućnošću celog našeg društva, jer zbog podrške Putinovoj agresiji na Ukrajinu i odbijanja da prizna realnost na Kosovu, Srbija se nalazi pred vratima ozbiljne izolacije i novih sankcija. Ne bira se između kooperativnosti ili ne, već između rešavanja statusa Kosova i usklađivanja spoljne i bezbednosne politike sa EU i nove izolacije Srbije.
 

1670138669808.png

Pragmatični Srbin ili najgori „ološ sa dna kace“: Ko je Nenad Rašić, novi ministar u Vladi Kosova?


Pragmatični Srbin ili najgori ološ sa dna kace: Ko je Nenad Rašić, novi ministar u Vladi Kosova? 1


02.12.2022

Tek što je imenovan za novog ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Nenad Rašić zaradio je i novi epitet, pored onog starog da je „Kurtijev Srbin“ kojim ga godinama čašćavaju ljudi iz Srpske liste. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično je ocenio da je Rašić najgori srpski ološ, sa dna kace i da ne postoji gori Srbin od njega.

Za razliku od Vučića, međunarodni predstavnici Rašića opisuju kao autentičnog Srbina sa Kosova, finih manira i pristojnog ponašanja i pozdravljaju njegove umerene stavove i orijentisanost ka stvarnom kompromisu.

Nije uvek Rašić bio najgori ološ sa dna kace i „Kurtijev Srbin“ i nije uvek Srpska lista bila monstrum. Godinu dana posle izbora u junu 2014, na kojima je u parlament ušao kao kandidat svoje PDS, Rašić se priključio poslaničkom klubu SL.

U jednom intervjuu rekao je da mu je nuđeno i da bude potpredsednik SL. U tom periodu kritikovao je albanske političare, što ne sprovode Briselski sporazum, dok je nekoliko godina pre toga iznosio stav da je taj sporazum loš po Srbe na Kosovu. U vreme saradnje sa SL tvrdio je i da Srbi „prosto nemaju drugu državu, niti viši organ vlasti nego što je Beograd“.

Rašić je u politiku ušao 2006. kada je postao jedan od osnivača Samostalne liberalne stranke, čije su članove i tada nazivali Tačijevim Srbima.

„Srbi su do tad bili u rasulu, većina je silom bila primorana da napusti Kosovo. Mi smo bili grupa intelektualaca koja je smatrala da mora da se organizuje, pa smo za kafanskim stolom osnovali partiju koja je želela da se bavi lokalnom politikom“, objašnjavao je Rašić.

Već 2007. postao je ministar za rad u vladi Hašima Tačija i ostao je na toj funkciji sve do kraja 2014. iako je u međuvremenu napustio SLS i osnovao sopstvenu Progresivnu demokratsku stranku.

U kampanji za izbore 2019. Rašićeva lista bila je prva među srpskim listama koja je snimala političke spotove i na albanskom jeziku, ali to im nije donelo nijedan mandat.

Kada je Kurti prvi put postao premijer, Rašić je u aprilu 2020. imenovan za savetnika premijera i direktora Kancelarije za zajednice, gde se zadržao nekoliko dana. Morao je da podnese ostavku pošto je Specijalno tužilaštvo protiv njega podiglo optužnicu u slučaju privatizacije Kosovske elektrodistributivne mreže iz 2013.

Rođen je 1973. u Dobrotinu, nadomak Lipljana. Tvrdi da je diplomirani ekonomista. Radio je kao komercijalista u lipljanskoj punionici Koka-kole. Tečno govori albanski jezik.
 
Ево лажног опозиционара, Хрвата Поноша, на делу. Пита га водитељка (од 19:17 у видеу доле) на телевизији под контролом исто лажног опозиционара Друга Ђида, шта мисли о изјави директора Канцеларије за КиМ Владе Републике Србије Пере Пешака, где овај каже како нови српски министар у влади Косова Ненад Рашић "никог не представља", Понош одговара "морам да се овај пута сложим са њим". Школски пример модус операндија лажних опозиционара. Као, љути опозиционари, СНС блатоиди их нападају, разни им "прете" преко друштвених мрежа, држ не дај, али када им је Вољени у нокдауну, они притрчавају у помоћ.

Hrvat radi za hrvatske interese, a to su i Vučićevi interesi.
 

1670255187784.png

Vučić se predomislio, ide na samit u Tiranu


2022-11-24T131002Z_303373938_RC2PTW9R9VY5_RTRMADP_3_KOSOVO-SERBIA-EU.jpg

Vučić je naveo kako ne očekuje da će popustiti pritisak po pitanju Kosova i kako je zato važno da bude u Tirani (Reuters)

05 Dec 2022


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će ipak putovati u Tiranu na samit EU-Zapadni Balkan jer bi, u suprotnom, uslijedile „velike štete“ za državu, prenosi agencija Beta.

„Svakako će nekakve koristi biti od mog odlaska u Tiranu. Ako ne bih otišao, bile bi velike štete za našu zemlju. Možda bih pokazao da je moja sujeta jača i veća da ne odem, ali bi bila veća šteta da ne odem. U smislu privlačenja stranih investicija i drugo”, rekao je Vučić u Nikincima nakon prikaza mogućnosti novog naoružanja i vojne opreme.

Ni pijan ni lud​

Dodao je kako je o tom putu razgovarao sa svim saradnicima i premijerkom Anom Brnabić i rekao da ta odluka nije pitanje njegove sujete ili emocija već procjene da li će od toga biti neke koristi ili štete po Srbiju.

„Emocije ponekad obuzmu čoveka i ne znate kako da reagujete kada neko mesecima stalno proizvodi krize. Dogodi vam se, živ ste čovek, da emotivno reagujete. Pritom je sve što sam rekao istina. Jer nisam, iako se mnogima čini, ni blesav, ni pijan ni lud, a ni sasvim glup“, rekao je Vučić.

On je rekao kako će u Tirani „biti mnogo dobrih stvari za građane” po pitanju roaminga, budžetske pomoći Evropske unije od 165 miliona eura za energetiku i drugo, ali kako će njemu biti teško ako bude opet morao slušati „priču o dve strane“ po pitanju Kosova.

Ne očekuje popuštanje pritiska​

„Jer tu nema dve strane. Mi nismo radili ništa, samo smo gledali da sačuvamo glave našim ljudima tamo… I u razgovoru sa (specijalnim predstavnikom EU) Miroslavom Lajčakom sam rekao da je Zajednica srpskih opština (ZSO) nešto što ne može da se preskače. Prvo ZSO, pa onda da razgovaramo o belosvetskim pitanjima. To sam rekao i Lajčaku i svima ću to reći sutra”, rekao je on.

Vučić je naveo kako ne očekuje da će popustiti pritisak po pitanju Kosova i kako je zato važno da bude u Tirani.

„Pred nama je teško vreme i ko misli da će nas neko ostaviti na miru po pitanju Kosova i Metohije – neće. Ni ovaj u Prištini koji samo sedi i smišlja neku novu ludost da napakosti Srbiji ni ovi drugi. I zato je važno da budem tamo. A da li će promeniti mišljenje – neće, velike sile ne menjaju tako lako svoje stavove. I tražiće da Kosovo uđe u UN ili da ih priznamo”, rekao je Vučić.
 

1670340442254.png

VJOSA OSMANI NEMA DILEME: "Neću se sastati sa Vučićem, on je nastavak mentaliteta 90-ih koji je doveo do rata"


- Ovo je sastanak EU i zemalja Zapadnog Balkana, ovo nije mjesto za dijalog i pregovore Kosova i Srbije. To je odvojen proces, uz posredovanje Evropske unije - rekla je novinarima u Tirani uoči početka samita.

1670340456757.png


Prije 2h

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani najavila je da će Kosovo podnijeti kandidaturu za članstvo u EU do kraja godine, ukazujući da samit EU - Zapadni Balkan nije mjesto za pregovore Kosova i Srbije, odbacujući mogućnost susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Ovo je sastanak EU i zemalja Zapadnog Balkana, ovo nije mjesto za dijalog i pregovore Kosova i Srbije. To je odvojen proces, uz posredovanje Evropske unije - rekla je novinarima u Tirani uoči početka samita.

To je proces koji treba da ima u centru međusobno priznanje i očuvanje kosovskog integriteta i suvereniteta, kao i ustavnog poretka, rekla je Osmani.
Upitana o Vučićevim izjavama o premijeru Kiosova Albinu Kurtiju, Osmani je odgovorila:

- Nažalost, Vučić je nastavak mentaliteta koji je postojao u Srbiji 90-ih. I to je mentalitet koji je doveo do rata i uništenja i ubijanja 150.000 civila. To je mentalitet koji svi treba da odbace. I ono što Kosovo demonstrira ovih dana je potpuna suprotnost Vučiću, time što pružamo ruku saradnje bez obzira što nikada nisu tražili oproštaj za zločine koje su počinili. Vjerujemo da je dijalog u kome posreduje EU i koji u potpunosti podržavaju SAD-e, jedini način za napredovanje ka postizanju konačnog dogovora fokusiranog na međusobnom priznanju - rekla je Osmani.

Govoreći o očekivanjima od Samita rekla je da Kosovo očekuje da prije svega svi članovi EU podrže u potpunosti odluku o viznoj liberalizaciji i time pokažu podršku Kosovu.

Ona je ponovila da je Kosovo najevropskija od svih zemalja, da je vlada u Prištini u potpunosti uskladila svoju spoljnu politiku sa EU, da se pridružila svim sankcija protiv Rusije i odbacila sve maligne utjecaje Rusije i Kine, te da očekuje odršku EU-a za Kosovo.

Osmani je također rekla da bi podrška viznoj liberalizaciji Kosova značila i jasan signal da ima značaja da li jedna zemlja podržava evripske zemlje ili ne:
- Ponekad postoje, priznajem, zagonetne poruke koje se šalju. Jer vi sa jedne strane imate zemlje koje su u potpunosti usklađene sa EU a sa druge strane imate zemlje koje su u potpunosti usklađene sa Putinom. One ne treba da budu tretirane isto. Da li ste uz Ukrajnu ili ste uz Rusiju treba da ima značaja. Treba da bude važno da li ste uveli sankcije ili ne. To je signal koji EU treba veoma jasno da pošalje. Najmanje što treba od zemalja Zapadnog Balkana da se očekuje jeste da budu na pravoj strani historije.
 

Aljbin Kurti pojačava prisustvo policije na Severu, tvrdi – zbog oružanih napada​

313221381_1478391625905412_5628670944999344332_n.jpg


„Zločinačke bande pojačale su napade na severu Kosova. Znaju da se bliži kraj. Vlada Kosova niti se cenjka sa njima, niti ih toleriše“, poručio je kosovski premijer Aljbin Kurti večeras.

Najmanje dva incidenta dogodila su se danas u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, prilikom pokušaja članova opštinskih izbornih komisija da u pratnji Kosovske policije uđu u prostorije OIK-a na Severu.

Srbi su ih sprečili da to učine. I dok se incident u Zubinom Potoku završio mirno, uz intervenciju i policije, u Mitrovici su, prema zvaničnim izvorima, na prostorije OIK-a bačene dve eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala. Druga je u kontrolisanoj eksploziji uklonjena večeras. Viđeni su pojedinci i sa maskama.

„Bombe koje bacaju, meci koje ispaljuju i maske koje nose su njihova politička i narodna nemoć. Sa ovim zločinima i oružanim napadima severno od Ibra, tamo ćemo sigurno imati više Kosovske policije. Zato što će biti istraga i procesuiranja ovih zločinaca koje plaća Srbija, a kojima diriguje njihov predsednik. Brojna kršenja zakona neće biti oproštena, a tendencije kriminalne destabilizacije će propasti“, poručio je večeras Kurti.
Beograd i Priština se uzajamno optužuju za današnje incidente.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da su „Kurtijevi specijalci upali u prostorije OIK u Kosovskoj Mitrovici, sve razvalili, polupali, razbacali, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije“.
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja i Kosovska policija ga demantuju.

„Izjave su neistinite i tendenciozne“, navela je policija večeras. Tvrde da su napad na kancelariju opštinske izborne komisije u severnom delu Mitrovice pričinili „maskirani, nasilni osumnjičeni, odnosno grupe koje su koristile opasna oruđa, uključujući i ručne bombe jugoslovenske proizvodnje“.

Prethodno je Svećlja saopštio da je Kosovska policija već započela istrage kako bi identifikovala i privela pravdi „sve kriminalce umešane u današnje napade“.

„U četiri opštine na severu podela nije na Srbe i Albance, već na kriminalne bande i građane. Molim sve građane Kosova da podrže državu i Kosovsku policiju, sve naše funkcionere koji brane ustavnost i zakonitost, republiku i demokratiju“, poručio je Kurti večeras.
 
Kada je Kurti prvi put postao premijer, Rašić je u aprilu 2020. imenovan za savetnika premijera i direktora Kancelarije za zajednice, gde se zadržao nekoliko dana. Morao je da podnese ostavku pošto je Specijalno tužilaštvo protiv njega podiglo optužnicu u slučaju privatizacije Kosovske elektrodistributivne mreže iz 2013.

Odmah se vidi da su to neki fini ljudi a i izgled ne vara.
Vidi ti tu lepotu

1670790666411.png
 

Back
Top