Novi MiG-29M2 i sistemi S-400 stižu u Srbiju!

Kakav crni F-16 :eek:

Miraž III im je bio glavni avion.
F-16 je tek ušao krajem sedamdesetih u serijsku proizvodnju.

Egipćani ii ostala arapska bratija je imala tada hi-tech mig-21. Uopšte nisu bili inferiorni. Preventivni udari IAF-a su ih uništili na zemlji skoro sve.

Pa fora je na temi reci sto vise netacnih informacija. Ok nije bio F16 ali je bio Suhoj 30.

Naravno da su imali mirage pogledaj mi avatar nisam dzabe pomenuo Jevreje :)

Pa ako mislis na sukob u zraku protiv cijelog NATO-a to je nemoguce da imate ne znam kakve avione. Kad bi se modernizirali mogu obavljati ono sto su i do sada obavljali, i sto trenutno obavljaju. Modernizacija je uvijek privremeno rjesenje dok se postrojbe ne popune novim avionima, a otprilike u isto vrijeme je i preobuka pilota gotova.

odgovori na pitanje koje je veoma jasno,sta konkretno smatras pod modernizacijom ,i sta realno moze takva masina

Pretpostavljam opet su pare Problem, ali lijepo izgleda, mocno, ona prva varijanta je imala problema sa skladistem streljiva ispod kupole, lako bi eksplodiralo cim bi tenk naletio na minu.
Паре јесу проблем али је било и саботажа од стране српских НАТОфила. Ипак, сачувано је језгро наменске индустрије,
а у Београду је и чувени ВТИ, који је у западној стручној литератури често називан "српска НАСА".
Један број врхунских инжењера ангажован је из пензије да би убрзали усавршавање младих колега,
али је значајна и расположивост огромне техничке документације ранијих истраживања и
очувани технолошки ресурси и искуство из некада моћне југословенске наменске индустрије,
која је у већини источноевропских земаља уништена, променила делатност или отишла у ликвидацију.

И поред тога што је финалиста у производњи М-84 био "Ђуро Ђаковић" из Славонског Брода,
Наменска индустрија у Србији у могућности је да изврши самостално ремонт 84-ки и располаже
целокупном техничком документацијом.

Пример модернизације Т-72 - београдски сајам:

SER_mod_T72.jpg

Poslednja izmena:
vasa vojska je dosta brojnija i u ljudstvu i u tehnici, imate svega duplo vise od nas, jesi siguran da mi imamo veci budzet? To mi zvuci nevjerojatno, mi nemamo na primjer niti jedan borbeni Helikopter, vi imate dosta Gazela, a da ne spominjem avione. Pa onda tenkovi i drugi oklop, na kraju krajeva vi dosta Toga i sami proizvodite. Tenkovi T55 bili su zbilja dobri, mozda je stvarno greska izbaciti ih iz naoruzanja, ali opet, godine, moderniziranje. Kad smo vec kod tenkova, vi ste napravili onu novu varijantu sto izgleda isto kao i ruski T90, da li se on proizvodi ili se stari moderniziraju?

Da, imate veci budzet, verovao ili ne.

Nemoj da se divis nasoj vojsci zato sto smo nula, kao i vi.
Vreme ratova je proslo, i drzave idu ka jacanju ekonomije na prvom mestu, hvala Bogu hladni rat je prosao i u to vreme su drzave imale mnoooogo aviona, recimo Bugarska je imala 300 MiG-21, 50 MiG-23, 40 Su-25, 26 MiG-29 itd
SSSR je imao 1500 MiG-21, 1200 MiG-29, 800 MiG-23, 600 Su-27 itd.
USA 800 F-15, 2200 F-16, 400 F-18, 200 F-14.
Juga 250 MiG-21, 16 MIG-29, 150 Jastrebova, 120 J22-Orao, 80 G-4, 150 G-2 itd

Govorim o 80tim godinama...

- - - - - - - - - -

u to vreme procenat izdvajanja za vojsku je isao preko 10%, danas retko koja drzava prelazi 5%, Srbija 2.03, Hrvatska 1.7% neda nam MMF vise...

Netko je vec na pocetku teme pisao o tome, nemam volje da ni da ponavljam ni da trazim

e pa vidis ni sam ne znas,netko je pisao,.. strasno si kontradiktoran zato sto ne zelis da razmisljas pa su ti drugi arogatni.
Kazes protiv NATO nece pomoci,..pa ako tako posmatras koji ce zivan Srbiji uopste oruzane snage kada je NATO trilion puta jaci,koji ce nam oklop,artiljerija,..kada NATO ima vazdusnu prevlast? Da se ljudi vode tvojom logikom 90% drzava ne bi imalo vojsku.Nemam zelju da se prepucavam sa tobom zbog cega Srbija treba da ima,..odnosno mora da ima i sta dobija sa time ako nabavi ono sta treba da nabavi kada ti to ocigledno neces shvatiti.
Budi pozdravljen i neka ostane na tome kako ti kazes,pocela tekma

@KESH

Sto se tice M-84, to je samo propali predlog modernizacije nasih M-84 tenkova kojih ima 212 na standard M-84AS(M-84AB1 ili M-2001 su isti pojam), isti djavo kao i vas propali projekat M-84D.

Ne znam da li ste culi na vestima da ce Srbija i Hrvatska zajedno nastupati na vojnim skupovima, sajmovima itd, verovanto praveci zajednicke projekte, realno gledano samo tako i mozemo nesto uraditi.
U Hrvatskoj se nalazi tvornica oklopnih vozila Djuro Djakovic, a dok Srbija ima svu potrebnu dokumentaciju i znanje za to.
Ako bi se udruzili zajedno po tom pitanju, sve bi lakse islo...

@KESH

Sto se tice M-84, to je samo propali predlog modernizacije nasih M-84 tenkova kojih ima 212 na standard M-84AS(M-84AB1 ili M-2001 su isti pojam), isti djavo kao i vas propali projekat M-84D.

Ne znam da li ste culi na vestima da ce Srbija i Hrvatska zajedno nastupati na vojnim skupovima, sajmovima itd, verovanto praveci zajednicke projekte, realno gledano samo tako i mozemo nesto uraditi.
U Hrvatskoj se nalazi tvornica oklopnih vozila Djuro Djakovic, a dok Srbija ima svu potrebnu dokumentaciju i znanje za to.

Da, nas se zove Degman i imaju jedan ili dva prototipa, na tome se stalo. Vecina tenkova zbog nedostatka para se i ne odrzava, nije uopce u oeprativnom stanju. I drugi oklop isto tako, sto imamo dobro to su Patrie, ali nista vise nego prevozno sredstvo a ne kao borbeno vozilo, jer se nema para za njegovo naoruzanje.O zajednickom razvoju i proizvodnji se suskalo jos u vrijeme Tudjmana, ali kao i sve drugo pozitivno u ovoj zemlji, uvijek je kocnica HDZ i ekstremni elementi, koji stopiraju i sabotiraju sve sto ima veze sa hrvatsko-srpskom suradnjom.

**** ih migovi , taj ne moze da poleti vec stigne do granice , ali zato ide kamata

zasto lupetas? To nikada nije bio problem. Lovci za vazdusnu prevlast su svi do jednog veoma manevarbilni - pa nisu to putnicki avioni ili dzinovski transporteri kojima treba par kilometara da naprave zaokret.

Razmisli malo. MiG, JAS, DASO, Suhoj svi oni zaokrecu u krugu od par stotina metara. O kakvoj granici pricas?

- - - - - - - - - -

**** ih migovi , taj ne moze da poleti vec stigne do granice , ali zato ide kamata

zasto lupetas? To nikada nije bio problem. Lovci za vazdusnu prevlast su svi do jednog veoma manevarbilni - pa nisu to putnicki avioni ili dzinovski transporteri kojima treba par kilometara da naprave zaokret.

Razmisli malo. MiG, JAS, DASO, Suhoj svi oni zaokrecu u krugu od par stotina metara. O kakvoj granici pricas?

Sto bih voleo da Rusi dodju na Ponikve i da im tu bude vazduhoplovna baza, pa da mi svaki dan lete migovima i suhojevima u brisucem letu iznad solitera.....to sam najvise voleo dok je nasa vojska bila stacionirana tu.

I tu da po nekad siluju nekad neku devojcicu i to bi ti se svidelo?

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

pa taman da treba i par kilometara ni to ne bi bio problem nismo mi san marino... sta lupas

E jel ovaj treba da kupimo

UUU konacno jedan opasan post od tebe! :) TO je taj. Trazio sam ovakav klip i nisam nasao.

- - - - - - - - - -

I tu da po nekad siluju nekad neku devojcicu i to bi ti se svidelo?

- - - - - - - - - -

pa taman da treba i par kilometara ni to ne bi bio problem nismo mi san marino... sta lupas

slazem se ;)

@KESH

Djuro Djakovic je bila tvornica procesne opreme a u jednoj hali je samo vrsena montaza tenkova. Sve komponente ili skoro sve su radjene u fabrikama po celoj Jugslaviji i samo su sklapali tenkove u Djuri djakovicu.
Srbija ima svu tehnicku dokumentaciju, Hrvacka je nema. U Srbiji ima jos dosta oficira neki su pred penzijom neki su vec penzionisani koji su radili na razvoju T84. Zasto bi se Srbija cimala da ide sa Htvackom u bilo kakve dilove po pitanju proizvodnje naoruzanja? Sta mislis za koliko vremena i koliko para se u Srbiji moze napraviti hala sa potrebnim dizalickim potencijalom da moze da vrsi monazu tenkova?
E sad sto nas drzavni vrh izjavljuje sto izjavljuje to je stvar politike, nema nikakvog ekonomskog opravdanja za to. Ali hebiga EU diktira a EU nema alternative.

Djuro Djakovic je bila tvornica procesne opreme a u jednoj hali je samo vrsena montaza tenkova. Sve komponente ili skoro sve su radjene u fabrikama po celoj Jugslaviji i samo su sklapali tenkove u Djuri djakovicu.
Srbija ima svu tehnicku dokumentaciju, Hrvacka je nema. U Srbiji ima jos dosta oficira neki su pred penzijom neki su vec penzionisani koji su radili na razvoju T84. Zasto bi se Srbija cimala da ide sa Htvackom u bilo kakve dilove po pitanju proizvodnje naoruzanja? Sta mislis za koliko vremena i koliko para se u Srbiji moze napraviti hala sa potrebnim dizalickim potencijalom da moze da vrsi monazu tenkova?
E sad sto nas drzavni vrh izjavljuje sto izjavljuje to je stvar politike, nema nikakvog ekonomskog opravdanja za to. Ali hebiga EU diktira a EU nema alternative.

Hala može da se napravi (u stvari, već postoji) ali da bi se u Srbiji pravili delovi od kojih bi se u toj hali sklapali tenkovi, o tome Srbija može samo da sanja.

M-84, ne postoji T-84, T je oznaka ruskih tenkova.

T-34
T-55
T-72
T-80
T-90
T-99

Najnovije pominjanje o kupovini

Da li će avijacija dobiti nove avione?

RV i PVO biće modernizovani i posle više od dve decenije. Uveren sam da ćemo da suštinski unapredimo i oruđe i oružje sa kojima raspolaže vojska.

Kada kažete modernizovaćemo, da li to znači remontovaćemo stare ili ćemo kupiti nove letelice?

Neke ćemo remontovati, imaćemo i neke nove letelice, neke nove radarske sisteme, to je našoj zemlji potrebno.

http://www.b92.net/info/intervju/index.php?yyyy=2013&nav_id=710189

Back