gost 4554
Buduća legenda
- Poruka
 - 39.135

Zašto Vi hoćete da se po svaku cenu satre svaka pomisao na to da je grb srednjovekovne Srbije bio crveni dvoglavi orao? Taj simbol se počeo koristiti u Srbiji, kao simbol srpske države, za vreme Stefana Nemanje u 12. veku! To je opštepoznata činjenica u istoriji. Pročitajte šta je o tome napisao Marušić. On bio istoričar-amater ili ne, uradio je nešto što Vi niste i nećete -- istraživao je, došao je o činjenica. Nije se pojavio taj simbol za vreme kralja Milutina, nego na samom početku nemanjićke Srbije.
Vi se pozivate na one koji su rekli da je crveni dvoglavi orao simbol srpskih despota, da su oni dobili taj znak od Vizantije, zajedno sa svojim despotskim titulama, iako je prvi despot u Srbiji dobio svoju titulu od cara Dušana tek u 14. veku, a Stefan Nemanja je već koristio taj simbol u 12. veku. To su činjenice. Meni se možda ne svidja što sam visok i crn, ali sam i dalje visok i crn. Možda bih bio lepši da sam nizak i plav, ali nisam. Istorija se ne bavi lepim željama slušaoca lake muzike, nego činjenicama.
Još malo pa ćeš da nam serviraš priču o crnom dvoglavom orlu na crvenoj podlozi...
Ajde, molim te, ti znaš bolje od tolikih zvaničnih heraldičara...