Novi grb Srbije

KOJI JE GRB BOLJI

• Ukupno glasova
    189
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko sam ja shvatio, najveći "kamen spoticanja" u celoj priči jesu kljunovi...

Stvar je VRLO JEDNOSTAVNA!!!

Blazon grba otprilike kaze da je orao oruzan (dakle da su mu oružje) zlatnim kljunovima istih jezika i zlatnim nogama i istim takvim kandžama. A znamo da je bitno da neko oružje mora da bude snažno da bi bilo efikasno i ubojito...!
!

Ma džaba sve to kad je šejk od Serbie odlučio kakav grb treba biti...

putin20tadic20527-1.jpg

Čovek je toliko MOĆAN da ako on kaže da stavimo PATKE, biće patke i svi će se složiti... mislim svi na vlasti... Jer danas je Srbija kao Libija, samo što oni imaju pukovnika, a mi manekena... :D

A što se tiče grba, ja i dalje stojim iza toga, da je ovaj grb, iako možda ne baš najbolje uradjen i svakako da ima i neke mane, ipak NAJBOLJI koji je Srbija ikada imala...

Orao je nekako jak, nije kao ono pilence sa "starom" grbu...

O izgledu ocila na tzv. "starom" ne bih ni da govorim... na sve to liči, samo ne na ocila...

Jedna stvar mi nije jasna....
Kad imate vec tolko zanesenjaka koji se bave heraldikom.... zasto niste nparavili neki grb, koji prica srpsku pricu....
a ne konstantno ova orao koji mirise na '90 te.... bio on po sto puta ukorijenjen u tradicji ili ne, prezvakan je vise.

Meni bi bilo nalogicnije da srpski grb (ka Hrvatski npr) sadrzi u sebi jos nekoliko grbova koje bi predstavljale srpske teritorije (bile one trenutno ili ne, u sastavu srbije)
zemlja kao sto je srbija, treba da ima sve to....

Ovao mi je malo sturo to sve....sve drvite jedno te isto

Grb Srbije "priča" srpsku priču!

Dvoglavi orao i krst sa ocilima ne samo da objedinjuju istoriju Srbije (njen srednjovekovni period i moderni savremeni), nego i ukazuju na to da je Srbija kulturološki i civilizacijski deo velikog i vrednog istočno-romejskog nasleđa i njegovih ideala - istočno hrišćanstvo, cezaropapizam, harmonija duhovne i svetovne vlasti (koja ne znači i klerikalizaciju države), a u skopu toga i ogomno jelinističko i evropsko naleđe itd...

Hrvatski grb odlično vrši svoju ulogu!

Ne zaboravimo da pojam Hrvatska nikad u istoriji sobom nije obuhvatao oblasti i zemlje koje danas obuhvata. Prvi put se to desilo u sklopu Jugoslavije, odnosno posle njenog raspada... Čak i srednjovekovna kraljevina kralja Tomislava se zvala Kraljevina Hrvatska i Slavonija. Dakle Slavonija nije bila Hrvatska...

S tim u vezi su na grbu Hrvatske grbovi Istre, Dalmacije, Dubrovnika i Slavonije (5.grb je grb Zagorja odnosno istorijske Hrvatske) da bi pokazali da su sve te zemlje sada objedinjene u modernoj državi Hrvatskoj pod šahovnicom (u ovom slučaju nad njom ;) ). Jer su oduvek bile autonomne oblasti ili druge države...

U tom smislu svaka čast braći Hrvatima. Objedinili su mnoge države u jednu i sve to lepo predstavili na svom grbu... :super:

Srbija nema takvih potreba... :cool:

Ja ne bih rekao da grb "možda ne baš najbolje uradjen i svakako da ima i neke mane"... Mislim da je odlično urađen, čak i najbolje!

Voleo bih da mi neko kaže koje su mu mane, jer ih ja ne vidim...

Koliko sam ja shvatio, najveći "kamen spoticanja" u celoj priči jesu kljunovi...

Stvar je VRLO JEDNOSTAVNA!!!

Blazon grba otprilike kaze da je orao oruzan (dakle da su mu oružje) zlatnim kljunovima istih jezika i zlatnim nogama i istim takvim kandžama. A znamo da je bitno da neko oružje mora da bude snažno da bi bilo efikasno i ubojito...!

Stoga dolazimo na nešto što se u heraldici naziva hipertrofičnost! To gospoda ministri i ostala gospoda dakako ne znaju. :think:
Hipertrofičnost (neprirodno uveličavanje) se koristi u heraldici da bi se određeni važni elementi na grbu naglasili. U slučaju našeg grba dakako da su najvažniji klljunovi i jezici, odnosno noge i kandže, dakle oružje ove naše drage ptice... U tom smislu su oni prenagašeni! I to potpuno opravdano! Čak i ako su neprirodno naglašeni!!!
Pa tako nekome kljunovi liče na papagajske npr... No bolje i tako nego da budu pileći - jedna od glavnih nedostataka prethodnog rešenja bilo je što je ptica izgledala slabašno i neuhranjeno i to je konačno ispravljeno - veće glave, krila, noge koje sad imaju i kandže (one prethodne su bile kratke i zdepaste i kao da su bile iščupanih kandži) i sl.

Zašto je čak poželjno da se hipertrofičnost primeni?!

Pa zato što heraldika upravo tome služi!!! - Da neke (najbitnije) stvari mogu da se preuveličaju!
Mi smo mogli da uzmemo fotografiju orla i da nam to bude grb, zar ne?! :dash:
Podsećam gospodu ministre i ostale da je mnogo maštovitih elemenata na našem grbu - dvoglava ptica, ptica koja nosi štit i sl. Kako im to ne smeta? :think:

U tom smislu poželjno je da se najvažnije istakne što je i urađeno... Hipertrofični kljunovi i noge kao efikasno i jako oružje! To je za Srbju odlično...!

ово је текст који вреди поново објавити; пошто некима очигледно није довољно једном објаснити- па се мора више пута понављати.
како год- repetito est mater studiorum!

Ne mora ovaj susret Tadića i Putina, odnosno to što su korišćene zastave Srbije sa starim rešenjem da znači da je Tadić protiv novog rešenja...

Moguće da su jednostavno zastave ostale od ranije i da su ih opet upotrebili.

Upravo ne treba da mislimo da će institucije odmah da zamenjuju znamenja. Ona će se polako zamenjivati pošto postojeća ovetšaju i istroše se...

Vreme u kome će sapostojati oba rešenja je tek pred nama, a može da traje i par decenija...

Naravno, moj ukućanin je pre nekoliko dana dobio izvod iz državljanstva sa novim rešenjem grba. :D
Zastave na zgradi Vlada se menjaju na 2, 3 meseca u zavisnosti od vremenskih prilika (inform.iz prve ruke).
A rekao sam par decenija zbog tabli na institucijama koje imaju dug rok trajanja.

Sve je to u redu - dosadašnje rešenje nije pogrešno u suštini - emblazon odgovara blazonu. Samo sad imamo bolje, a nekima i lepše... :D

Ne mora ovaj susret Tadića i Putina, odnosno to što su korišćene zastave Srbije sa starim rešenjem da znači da je Tadić protiv novog rešenja...

Moguće da su jednostavno zastave ostale od ranije i da su ih opet upotrebili.

Upravo ne treba da mislimo da će institucije odmah da zamenjuju znamenja. Ona će se polako zamenjivati pošto postojeća ovetšaju i istroše se...

Vreme u kome će sapostojati oba rešenja je tek pred nama, a može da traje i par decenija...

Naravno, moj ukućanin je pre nekoliko dana dobio izvod iz državljanstva sa novim rešenjem grba. :D
Zastave na zgradi Vlada se menjaju na 2, 3 meseca u zavisnosti od vremenskih prilika (inform.iz prve ruke).
A rekao sam par decenija zbog tabli na institucijama koje imaju dug rok trajanja.

Sve je to u redu - dosadašnje rešenje nije pogrešno u suštini - emblazon odgovara blazonu. Samo sad imamo bolje, a nekima i lepše... :D

Homen je izjavio da je Tadić za vraćanje starog rešenja... a i gde god je Tadić tu je i "stara" zastava... Jeremić je NPR. verovatno za "Novi" grb, jer gde god je on tu je i "nova" zastava...

Šteta samo što će taj "novi" grb živeti još samo neki dan... Mada, bilo bi super da se desi neko čudo pa da "PREŽIVI" :D

A što se tiče pitanja, koje su mu mane, pa NPR. veličina krune, debljina krsta, goli vratovi itd... Ali to ne znači da je grb loše odradjen, već samo da ima i po neku manu... SVAKAKO je MILION puta bolje uradjen od "starog"... Ja bih najviše voleo da se usvoji neko treće, jednostavnije rešenje, neko koje će svi prihvatiti, (jer džaba i SAVRŠEN grb kad ga narod ne prihvata) ali ako se dvoumim izmedju "starog" i "novog" GLASAM za "NOVI".

Bilo bi najbolje kada bi nam ovo bio grb... Jednostavno, lepo, jedinstveno, šta ćemo više...

images

Homen je izjavio da je Tadić za vraćanje starog rešenja... a i gde god je Tadić tu je i "stara" zastava... Jeremić je NPR. verovatno za "Novi" grb, jer gde god je on tu je i "nova" zastava...

Šteta samo što će taj "novi" grb živeti još samo neki dan... Mada, bilo bi super da se desi neko čudo pa da "PREŽIVI" :D

A što se tiče pitanja, koje su mu mane, pa NPR. veličina krune, debljina krsta, goli vratovi itd... Ali to ne znači da je grb loše odradjen, već samo da ima i po neku manu... SVAKAKO je MILION puta bolje uradjen od "starog"... Ja bih najviše voleo da se usvoji neko treće, jednostavnije rešenje, neko koje će svi prihvatiti, (jer džaba i SAVRŠEN grb kad ga narod ne prihvata) ali ako se dvoumim izmedju "starog" i "novog" GLASAM za "NOVI".

Bilo bi najbolje kada bi nam ovo bio grb... Jednostavno, lepo, jedinstveno, šta ćemo više...

images

Naravno da bi bilo bolje da uredba ostane na snazi. Sve ostalo bi bilo - ne korak, nego 3 koraka unazad...

Po meni je veličina krune u redu...
Ako malo bolje pogledaš donji deo grba i po vodoravnoj osi "presečeš" grb videćeš da je zapravo veličina idealna! Dobija se jedna vizuelna ravnoteža gornje i donje polovine... Neću da ponavljam ono što je autor spomenuo o zamišljenim linijama koje se poklapaju sa vertikalnim ivicama krune a ukrštaju na sredini grba. Nezvanično, a vrlo tajnstveno i simpatično...

Debljina krsta je povećana s razlogom. Prvo i osnovno zato što je heraldičko pravilo da površine budu vizuelno što više ispunjene elementima na njma - zato je orao "krupniji", ocila veća, kao i krinovi, a isto tako i krst... A ako ćemo pošteno, krst je centralni motiv, treba da bude istaknut! Na prošlom rešenju je bilo mnogo praznine između elemenata...

Vratovi nisu "goli". Pri kraju vrata (dva se spajaju u jedan) se vide završeci perja! To što se ne vide ostali delovi je pre svega iz praktičnih razloga i mislim da je o tome već rečeno dosta...
Pogledaj samo osenčenu verziju grba - videćeš da tamo ima više perja na vratu (naravno, bez crnih linija...)

To je drugo pitanje. Dok je ovaj Ustav i Zakon grb mora da bude po blazonu u njima...
Imamo neku tradiciju, koja je usput lepa i ontološka ako mi dozvoliš. S te strane je sve u redu i na mestu...

Poslednja izmena:
мислим да овј цртеж прилично јасно говори да је аутор итекако водио рачуна о геометрији и математичким пропорцијама грба.
тако да примедбе по овом питању- не стоје.

Prilozi

• grb-srbije-konstrukcija-.jpg
    grb-srbije-konstrukcija-.jpg
    26,1 KB · Pregleda: 14
jeste ovo NAJBOLJE... Grb sa 4 ocila i mirna Bačka... Ovo sa krunama, orlovima, kokoškama, papagajima i svom ostalom živinom je samo višak... Štit sa 4 ocila je PRAVA stvar, a i to je OSNOVA srpskog grba...
ovo novo rešenjE štita sa ocilima je ODLIČNO...

srpskigrbocila.jpg

onaj stari štit sa ocilima koji koristi VOJSKA SRBIJE JE KATASTROFA...

slika-Nalepnica-GRB-SA-4-OCILA-var-2--400129x640.jpg

Poslednja izmena:
Ne smemo se odricati orlova, moženo doću u situaciju da sutra albanci tvrde da je na primer Žiča nijhova jer su nacrtani dvoglavi orlovi na freskama. Ili na primer dvoglavi orlovi na plaštu cara Lazara, već vidim stoku koju mu daje ime Lazari Hrebeljani .

evo i ja da se ubacim... kad je ova tema otvorena ja sam glasao za stari i ako mi se ni on nije sviđao... ali nekako kako je vreme odmaklo stari mi stvarno ide na ... živce... i napokon mogu da kažem da osećam srpske sibole, stvarno od 2006 nisam mogao da prevarim grb srbije, a tekst himne sam jedva naučio i to prvo preko originalnog teksta... Kralj Milana, srpski rod..., ali mi je Bože Pravde bila draga jer je najstarija srpska himna... Sada slobodno mogu da kažem da uživam u srpskim simbolima i na novi grb otkidam, dopao mi se nemam šta da kažem... Hvala Bogu što sam SRBIN :mrgreen:

Ne smemo se odricati orlova, moženo doću u situaciju da sutra albanci tvrde da je na primer Žiča nijhova jer su nacrtani dvoglavi orlovi na freskama. Ili na primer dvoglavi orlovi na plaštu cara Lazara, već vidim stoku koju mu daje ime Lazari Hrebeljani .

браво! прво нам љиљане својатају муџахедини у Босни, а сад и Арбанаси треба да нам мазну орлове..
-они већ тврде да је у Косовској битци учествовала маса Арбанаса- те да је то малтене био арбанашко-турски сукоб.

браво! прво нам љиљане својатају муџахедини у Босни, а сад и Арбанаси треба да нам мазну орлове..
-они већ тврде да је у Косовској битци учествовала маса Арбанаса- те да је то малтене био арбанашко-турски сукоб.

Тако је! Не дирајте нам кринове, то је српско да не може српскије да буде! Више смо кринова имали у средњем веку него било чега другог у хералдици, појединачно гледано! Није мени крин (љиљан) на породичном грбу само због мајке Љиљане, него је и небусачки патриотизам у питању.

Ја исто тако не мислим да је поводом Путинове посете (ура!) коришћена застава из 2004. године са неким посебним разлогом. Заиста нема разлога замењивати све заставе, чему толика униформност.

Читао сам јуче коментаре на Б92. Ала ме изнападоше да сам фашиста! Побогу, један мој деда је једва Матхаузен преживео, а други је био партизан, рањен више пута, силне медаље добио. А разлози зашто сам по њима фашиста су им да потенцирам "фашистичког орла", што је тек нетачно а Бога ми и злонамерно. Презирем свако тлачење, аман, ваљда ми Срби знамо како је тешко бити неслободан. Но, да не би биле само речи, ево шта им поручујем.

Ово је новчаница из Краљевине Југославије из 1934. године. Па није вам ваљда Југославија фашистичка? И још тврде да су историчари.
p31-100din-1934-r1king.jpg
p31-100din-1934-r1king.jpg
Биће као у једном коментару тамо на ког сам плакао од смеха: изгледа да папагаји свугде виде папагаје.

Читао сам јуче коментаре на Б92. Ала ме изнападоше да сам фашиста!

Биће да си ти, колега, нов на Б92.

Тамо ти умерен став изгледа отприлике овако:

члан А: докле ће ове срБББенде нацошке да ми ту просипају ту мрачњачку пропаганду, јбла их њихова слава и сваки тај орао нацошки на грбу понаособ, у уста им се исерем ја!
чланови Б, В, Г: то мајсторе, ал' си им рек'о, само оштро са багром, итд
привремени члан Д: шта је нацистичко у орловима на српском грбу
модератор: Д, доста више те твоје нацистичке пропаганде, упозоравам те пред искључење
члан А: а Сребреница? Ма пизда вам материна та ваша српска, нацистичка!

итд

Читао сам јуче коментаре на Б92. Ала ме изнападоше да сам фашиста! Побогу, један мој деда је једва Матхаузен преживео, а други је био партизан, рањен више пута, силне медаље добио. А разлози зашто сам по њима фашиста су им да потенцирам "фашистичког орла", што је тек нетачно а Бога ми и злонамерно. Презирем свако тлачење, аман, ваљда ми Срби знамо како је тешко бити неслободан. Но, да не би биле само речи, ево шта им поручујем.

Ово је новчаница из Краљевине Југославије из 1934. године. Па није вам ваљда Југославија фашистичка? И још тврде да су историчари.Pogledajte prilog 178631Pogledajte prilog 178631 Биће као у једном коментару тамо на ког сам плакао од смеха: изгледа да папагаји свугде виде папагаје.

ovim si meni razjasnio neke stvari... neću više napadati nedićevce da koriste orla po ugledu na nacističkog... mada opet, ovaj je obojen, a onaj njihov je crno-beli kao da namerno ima sličnosti sa nazi orlom...

Колега Gráthas Ó Domhnálainn како би ти одрадио кљун на грбу, да си се питао за тај "спорни детаљ" ?

Tањи горњи део кљуна и то са унутрашње стране ми је била почетна идеја, али би онда нападали да је у питању неки стрвинар, пошто би им савијени део горњег дела кљуна вероватно тако изгледао. Иовако има исувише идеја да нам је орао заправо белоглави суп само да се зове орао, што није тачно. Овај кљун вам је можда чудан просто што је велики, а велики је да би се уопште видео, као што су многи овде одлично приметили. она несрећна повика на папагаја једноставно није тачна, јер папагаји имају горњу ивицу кљуна као четвртину круга. Велики је заправо кљун и код Крала, много већи неко у природи и у односу на саму главу. Сад сам баш мерио, ма скоро су пропорције у милиметар исте на решењу из 1882. и 2010. 2004 је друга ствар, али сви из струке кажу да је 2004. донесено само привремени предлог. страшна је грешка и бранити и нападати Крала и било кога у поређењима јер је све то један грб на основу оригиналног описа.

истина, колега Победоносцев, не читам пуно коментара на Б92, додуше пратим им вести редовно, не може им се оспорити труд, а политичко мишљење имамо сви, па сад како ко које. Моје је крајње патриотско, па коме се не свиди, шта да му радим... одбијам да будем жигосан да сам фашиста само због тога што сам урадио савременију стилизацију а не као да је 19. век. Час нас хералдичаре оптужују да живимо у прошлости, а час нас оптужују да смо негирали прошлост. Па, одлучите се више. А мене испљуваше да нисам ни хералдичар, а то што имам мастер рад са десетком из хералдике, то ником ништа...

А што нико не броји пера на решењу из 2010? Ама баш свугде где се могло је задржан Кралов број пера, њихова позиција, курватуре. Аман, 2010. је модерни Крал из 1882. чак и по цртежу, како то не видите... не може решење да буде баш савршено исто а Крал цртао у једној техници а ја у другој. Па ту се ништа не би видело од црних линија да му се баш свака цртица поклопи.

ево мало да чујете mainstream ставове са форума B92:

Kad smo već kod ptica...

Orao je glup ko dupe. Možda su mu zato i stavili dve glave, pošto je sa jednom glup negde ko kokoška, ona što sere po dvorištu i ne zna gde je posejala jaje.
Uz to je lenj do bola. "Vetar u krilima", "simbol slobode u slobodi", "gospodar"... My ass! Da ne mora da jede, u životu ne bi poleteo (dokazano). Ako ga redovno hraniš, nema ništa protiv da bude u kavezu.
O stvrinarenju da ne pričam... Korisno je to, doduše, za ekologiju, ali...
Ako mora neka ptičurina, ja predlažem
čavku. Pojam inteligencije, uređenog društvenog sistema, brige za nove naraštaje, edukacije mladih, hijearhije (koja povlači i odgovornost), kolektivnog pamćenja, uživanja u životu...
A i bili bi originalni, b'ate
.

или нпр. ово:

Vraćanje albino kokošara (u prirodi neopevano glupe ptičurine), uz to nakaznog sijamskog blizanca (u prirodi crkava odmah po izleganju), kog ima još gomila isfrustriranih postkomunističkih zemalja nam totalno nije trebalo.
Vraćanje prašnjavog teškog plašta i krunetine (čak dve na grbu predsednika Republike!!!) je vrhunac debilizma by Dragoljub Acović.

Bajato, arhaično, neprimereno, neistinito, neukusno, kitnjasto, neprepoznatljivo, neupotrebljivo... Fuj, bre!

и онда се човек запита да ли живи у Загребу или Београду :eek:

jeste ovo NAJBOLJE... Grb sa 4 ocila i mirna Bačka... Ovo sa krunama, orlovima, kokoškama, papagajima i svom ostalom živinom je samo višak... Štit sa 4 ocila je PRAVA stvar, a i to je OSNOVA srpskog grba...
ovo novo rešenjE štita sa ocilima je ODLIČNO...

srpskigrbocila.jpg

onaj stari štit sa ocilima koji koristi VOJSKA SRBIJE JE KATASTROFA...

slika-Nalepnica-GRB-SA-4-OCILA-var-2--400129x640.jpg

Овај, није то стари штит за Војску. Војска има сопствена обележја, њу ама баш ништа не качи ово решење из 2010. Ако Војска одлучи да има само штит са крстом и четири оцила, то је то, тако и за сва њена друга обележја. На крају крајева, има их и у зеленој варијанти, што је још један доказ да није грб у питању него амблем. А Изворник из 2010 се не бави амблемима, како би и могао. Према томе, Војска задржава шта год она хоће. Уосталом, Војска је скоро направила своја нова обележја и то је сређено.

ево мало да чујете mainstream ставове са форума B92:

или нпр. ово:

и онда се човек запита да ли живи у Загребу или Београду :eek:

Ау... па ти мора да ми траг мрзе. Па ништа, ил волиш свој грб, ил не. Ови га баш не воле, било коју варијанту. Live and let live.

Чавка је фина птица само мало краде.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back