Novi avioni

Koji avion da kupimo?

• Ruski MiG-35

• Americhki F-16

• Shvedski Gripen

• Ruski Su-30

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Pogledao sam, mislim da je veoma preterana u oba smisla...koliko ne verujem da su sanse F-22 protiv pomenutog SU 10:1 (previse), toliko ne verujem da su sanse F-16 0.3:1 (premalo).

Su-35 iz tabele je stari Su-35, a ne Su-35 BM. Ja verujem studiji ali samo kad je veci broj aviona u pitanju. 1 F-22 ne bi pobedio 10 Su-35, ali bi 10 F-22 porushilo 100 Su-35.

Prestanite bre sa vlažnim snovima,kakvi suhoji i f16.
Nama treba modernizacija ovih 5 migova 29 pre svega(ne samo remont kao sada) i određenog broja mig-21.Jedna baterija S300 ili S400 bi imala daleko veću praktičnu vrednost nego eskadrila su35 ili f16.Za to bi možda i mogle da se izdvoje pare.
Ako bi kupovali nove treba voditi računa i o troškovima održavanja,mogućnosti nabavke naoružanja,veličini teritorije tj. vazdušnog prostora koji pokriva....ne samo o početnoj ceni.U tom pogledu gripeni imaju prednost.
Ali treba se zapitati šta će nama sve to u ovakvoj situaciji.Mi smo sada 100% okruženi Nato zemljama ili zemljama u kojima je isti stacioniran.Rat sa jednom NATO državom=rat sa svim NATO državama.U takvoj zamišljenoj situaciji bilo koji avion koji nabavimo ne bi imao nikakvu upotrebnu vrednost.
Sa druge strane jedini sukobi koji bi mogli ovde da izbiju su sukobi na jugu sa gerilskim terorističkim grupama a u takvoj situaciji nam opet svi gore navedeni avioni imaju malu upotrebnu vrednost,u krajnjem slučaju i ovo što imamo je više nego dovoljno.Daleko povoljnije je onda nabaviti moderne borbene helikoptere koji su daleko efikasniji za takav sukob.
Dakle moderni PVO sistemi za defanzivu tj. odvraćanje od agresije+eskadrila mi-24 hind ili mi-35 ili apach(čisto sumnjam da bi nam dali ali kao primer),uz modernizaciju KV-a je daleko bolje za nas nego da slinimo nad modernim borbenim avionima koji bi nam služili za kurčenje i aero mitinge.

Su-35 iz tabele je stari Su-35, a ne Su-35 BM. Ja verujem studiji ali samo kad je veci broj aviona u pitanju. 1 F-22 ne bi pobedio 10 Su-35, ali bi 10 F-22 porushilo 100 Su-35.

Ono je, ako sam dobo shvatio (nisam detaljno citao, samo letimicno), borba 1 na 1, pa statisticko sumiranje rezultata. 10 F-22 uz normalnu podrsku (AWACS i sve ostalo) bi mozda izaslo na kraj sa 100 SU-35, ali nisam bas siguran, 10 na 1 je uzasno veliki odnos. Isto tako, ne verujem da bi 10 bilo kojih SU-35 izaslo na kraj sa 33 F-16. Naravno, oco su sve prtpostavke, stvari se u realnim borbama ne odvijaju bas prema tablicama i statistickim podacima, postoji gomila faktora koji uticu i nezahvalno je davati ovakve prognoze.

LJUDI, MOLIM VAS PREKINIMO RASPRAVU O "STRUCHNOM" ASPEKTU OVE TEME, PREDJIMO NA POLITICHKI. MODERATOR CE MI ZATVORITI TEMU.

Izvinjavam se, potpuno si u pravu.

Politicki...treba nabaviti jeftine americke avione, a uz to i nekoliko dobrih helikoptera za dejstva po ciljevima na zemlji. Ne bi trebalo oslanjati se mnogo na bilo sta ruske proizvodnje...uostalom znamo kakve je probleme JNA imala sa odrzavanjem MIG-ova godinama.

Prestanite bre sa vlažnim snovima,kakvi suhoji i f16.
Nama treba modernizacija ovih 5 migova 29 pre svega(ne samo remont kao sada) i određenog broja mig-21.
MiG-21 nije ni za shta. To je avion druge generacije i on je samo za staro gvozhdje.

Jedna baterija S300 ili S400 bi imala daleko veću praktičnu vrednost nego eskadrila su35 ili f16.Za to bi možda i mogle da se izdvoje pare.

Da,ali nasha medjunarodna obaveza je da chuvamo svoj vazdushni prostor i to avionima.

Ako bi kupovali nove treba voditi računa i o troškovima održavanja,mogućnosti nabavke naoružanja,veličini teritorije tj. vazdušnog prostora koji pokriva....ne samo o početnoj ceni.U tom pogledu gripeni imaju prednost.
Zashto ne F-16, isto je jednomotorac?

Ali treba se zapitati šta će nama sve to u ovakvoj situaciji.Mi smo sada 100% okruženi Nato zemljama ili zemljama u kojima je isti stacioniran.Rat sa jednom NATO državom=rat sa svim NATO državama.U takvoj zamišljenoj situaciji bilo koji avion koji nabavimo ne bi imao nikakvu upotrebnu vrednost.

Kao shto rekoh, zbog chuvanja vazdushnog prostora. Shta ce jednoj Cheshkoj lovci, isto je okruzhena NATO sa svih strana.

Sa druge strane jedini sukobi koji bi mogli ovde da izbiju su sukobi na jugu sa gerilskim terorističkim grupama a u takvoj situaciji nam opet svi gore navedeni avioni imaju malu upotrebnu vrednost,u krajnjem slučaju i ovo što imamo je više nego dovoljno.Daleko povoljnije je onda nabaviti moderne borbene helikoptere koji su daleko efikasniji za takav sukob.
Helikopteri su skupi, bolje jurishnike tipa Su-25 ili A-10.

Dakle moderni PVO sistemi za defanzivu tj. odvraćanje od agresije+eskadrila mi-24 hind ili mi-35 ili apach
Od helikoptera ti je najbolje Ka-50/52. Najbolji odnos cena/kvalitet.

Izvinjavam se, potpuno si u pravu.

Politicki...treba nabaviti jeftine americke avione, a uz to i nekoliko dobrih helikoptera za dejstva po ciljevima na zemlji. Ne bi trebalo oslanjati se mnogo na bilo sta ruske proizvodnje...uostalom znamo kakve je probleme JNA imala sa odrzavanjem MIG-ova godinama.

Sa MiGovima, ali ne i sa Suhojima. :super:

Nema to veze, radilo se o politickim problemima, nikakve veze nije to imalo sa fabrikama proizvodjacima rezervnih delova. Posto vidimo da sada Rusija sigurno odlazi u diktaturu mozda i prljaviju od one iz doba SSSR-a treba izbegavati bilo sta sto oni proizvode.

Shta, politichki su ucenjivali dopremanje rezervnih delova i raketa? :dontunderstand: Nisam to znao.

Shta, politichki su ucenjivali dopremanje rezervnih delova i raketa? :dontunderstand: Nisam to znao.

Itekako...ne mislis valjda da su fabrike iz SSSR-a mogle da izvoze delove za vojne avione (ili bilo sta vezano za naoruzanje) bez odobrenja nekog "odozgo"? Ako poznajes nekoga ko je radio na odrzavanju aviona i raketnih sistema sovjetske proizvodnje neka ti isprica koliko su problema imali samo sa, npr. nabavkom pneumatika za avione i kontejnera za skladistenje i prenos tecnog raketnog goriva...

Itekako...ne mislis valjda da su fabrike iz SSSR-a mogle da izvoze delove za vojne avione (ili bilo sta vezano za naoruzanje) bez odobrenja nekog "odozgo"? Ako poznajes nekoga ko je radio na odrzavanju aviona i raketnih sistema sovjetske proizvodnje neka ti isprica koliko su problema imali samo sa, npr. nabavkom pneumatika za avione i kontejnera za skladistenje i prenos tecnog raketnog goriva...

Ne verujem da i americhke firme oruzhja mogu izvoziti bez politichkog odobrenja. Po tom pitanju onda je najbolji Gripen, Shvedjani nas nece mnogo ucenjivati jer nisu u NATO.

@sloboda
Migovi su dovoljni za to formalno čuvanje vazdušnog prostora,problem smo imali sa gorivom i mali naletom pilota,zbog toga je izbila ta priča o iznajmljivanju susednih avijacija,ne zbog tipa vazduhoplova.

Grippen ide uz daleko bolje uslove nego f16 i jevtiniji je za održavanje.Jednomotorni su u svakom slučaju povoljniji od dvomotornih(puste pare ali ***.)

Za dejstvo po gerili helikopter je mnogo efikasniji.Koji model potpuno je nebitno samo sam naveo primere.

Ne verujem da i americhke firme oruzhja mogu izvoziti bez politichkog odobrenja. Po tom pitanju onda je najbolji Gripen, Shvedjani nas nece mnogo ucenjivati jer nisu u NATO.

Mogu izvoziti osim ukoliko im se izricito ne zabrani, a to se nije desavalo cesto (secam se jednog primera, a to su delovi za iranske F-14). Sanse da USA zabrani izvoz delova za avione zemlje koja je clanica NATO su minimalne, prakticno da ih i nema.

Gripen je svakako odlican izbor, ali ni F-16 nije los...

Mogu izvoziti osim ukoliko im se izricito ne zabrani, a to se nije desavalo cesto (secam se jednog primera, a to su delovi za iranske F-14). Sanse da USA zabrani izvoz delova za avione zemlje koja je clanica NATO su minimalne, prakticno da ih i nema.

Gripen je svakako odlican izbor, ali ni F-16 nije los...

Ko te to slagao da ce mo mi u NATO?

Samo da nije rusko... :otkacio: :otkacio:

Back