Da pošaljemo Novaka u Hag?
Zašto imam osećaj da većina u ovoj zemlji smatra da im Đoković nešto duguje, da ima neku obavezu? Prešao je put od pljuvanja jer, navodno, predaje kad gubi do optužbe da folira i kad pobeđuje. Sledeće je da mu nakačimo epitet izdajnika jer nije potvrdio tezu o Srbima kao nebeskom narodu koji nikada ne gubi...
Izgleda da je javnost odlučila da Novaka uvalja u blato. Kao da nam svima nešto duguje, ili igra za našu čast i džep.
Slikanje sa pobednikom, ali i takmičenje ko će prvi da zamahne kamenom na nemoćnog su discipline u kojima dominiramo. Ni Kinezi (ne oni sa pijace u Pančevu), nisu tako nadmoćni u karateu i ping – pongu, kao Srbi u pomenutim veštinama.
Pri tom, kod nas ne postoji nikakav kriterijum u vrednovanju sportova i uspeha. Svaka čast svakome, ali, biti treći ili drugi na svetu u tenisu je „nešto teže“ nego biti šampion sveta u podvodnom ribolovu. Znam da zvuči surovo, ali je tako.
DjokovicI na onom terenu, od šljake i betona, preko trave do tepiha, on je sam. Sa svojom glavom i telom koje može da bude prijatelj ili da odmogne. I svaka odluka je njegova, odraziće se na njegov rezultat i bankovni račun. Sa tim, mi nemamo nikakve veze.
Ako pobrojimo Đokovićeve „grehe“ videćemo da je prešao dug put u očima svojim saplemenika, koji naprosto obožavaju da izriču presude.
Prvo smo ga krivili što predaje kad gubi, sad izgleda počinjemo da verujemo da folira povrede i kad dobija.
Da se nije kladio protiv sebe? Ne bi me čudilo da se izlegne i takva zavera.
Mogu da kritikujem njegovu porodicu, da mi smeta što su oni u izlogu( sukob sa Viškovićem) a ne on. Mogu da komentarišem i njegovu igru, iako mi volej ne ide najbolje, to je demokratija, makar i stav bio klimav kao izgladneli srpski penzioner.
Ali, da nekog ko je iz jedne zemlje koja ima tenisku tradiciju sličnu onoj koju poseduje Avganistan u ritmičkoj gimnastici, stigao do vrha, optužujem da se ne trudi dovoljno i da glumi da je povređen, je odsustvo pristojnosti.
Šopenhauer je rekao jednom "da bi trebalo imati sopstvenu, kako bi se spoznala i prihvatila tuđa vrednost"..
Shvatite to kako hoćete...