Novac za jednodnevnu ekskurziju

kanarinka

Elita
Poruka
16.443
Kolko novca dajete svom detetu kada ide na jednodnevnu ekskurziju?Podrazumeva se da cete kupiti grickalice,pice i sendvice,koje dete nosi sa sobom.Ja sam planirala dati joj 500din,ali ostali roditelji bez 1000din,ne pustaju svoju decu:
Ja cu se drzati svog stava,jer zaista smatram da je nenormalno dati detetu toliki novac da ga potrosi u jednom danu!Ali htela sam da cujem vas stav o tome,zasto roditelji,koji inace jedva krpe kraj s krajem,se toliko razbaciju prema svojoj deci?
Da naglsim radi se o djacima 4.razreda OS.
Zasto roditelji imaju tu potrebu da se dokzuju kroz novac svom detetu,jer deca se prosto hvale koliko ce ko od njih poneti novca,a znam da ne da nemaju novca za razbacivanje,vec pojedincima su i struju iskljucili,ali za ekskurziju detetu daje 1200din.Meni to nije normalno,a vama?

Apsolutno se slažem da je 500 i više nego dovoljno.Moje je upravo na rekreativnoj nastavi i dogovor je da im se da 300 din po danu da imaju za trošak,a da ne nose od kuće grickalice i pokazalo se da je dovoljno. Stvarno ne znam koliko bi toj njihovoj deci onda trebalo za 7 dana,"najbolje" da im daju odmah 100e da se deca ne bakću sa dinarima.:roll:
Mislim da bi samo trebalo da se zapitaju koliko kod kuće potroši dete dnevno i lako će doći do računice,a to što oni rade je lečenje kompleksa na sopstvenoj deci i put ka stvaranju loših navika koje će oni sve teže finansirati .

Radi se o jednodnevnoj,tako da joj saljem u ruksaku klopu za taj dan,a novac joj je da kupi sladoled,ili neku sitnicu.Pa da ja dnevno trosim 1000dinara,pa po clanovima porodice,ne bi skrpilo mesecno ni 1000evra!
To da ovi roditelji lece komlekse to je evidentno!Ali i uciteljica je kriva za to.Moja najstarija cera je imala takvu uciteljicu koja bi na roditeljskom rekla da smatra da je toliko i toliko nobca dovoljno,a da je sve ostalo preterivanje,te bi i roditelje onda bilo stid da se eksponiraju,a i sva deca bi bila jednaka!A ova uciteljica i sama ima komplekse,te i podstice razdvajanje dece po raznim normama!
Ja joj posebno idem po zivcima jer joj se ne ulagujem,kazem sta mislim,a sa druge strane cera lepo uci i odlican je dzak,te me ne moze ni uspehom ucenjivati!:zper:

Ma da bre sta obracas paznju na tudju decu vaspitaj svoje kako mislis da treba

Ma ja sam samo u cudu,jer znam da od vecine u tom odeljenju finansijski sam stabilnija,cak sta vise,ali ne razbacujem se toliko!
Ali stvara se izmedju dece jaz,prosto sam sokirana cuvsi jedan razgovor izmedju te dece!Materijalno im je na prvom mestu i to utice i na moje dete,koje se buni....Ja objasnjavam,ona kao shvati,pa opet nakon dva dana ista prica....

na zalost ima takvih ucitelja/nastavnika.
i vise je nego dovoljno da das detetu 500,a drugi roditelji nek` lece svoje komplekse.
moj sin je davno izasao iz skole,i imao je fenomenalnog ucitelja,ali posle nastavnicu/razrednu-e to je budibogsnama.ta zena je pred svaki `praznik` tacno narucivala deci koju zlatnu ogrlicu da joj kupe.`ladno nikad nisam htela da dam pare,a to joj je dete i reklo `mama ne_da pare`

i vise je nego dovoljno da das detetu 500,a drugi roditelji nek` lece svoje komplekse.
moj sin je davno izasao iz skole,i imao je fenomenalnog ucitelja,ali posle nastavnicu/razrednu-e to je budibogsnama.ta zena je pred svaki `praznik` tacno narucivala deci koju zlatnu ogrlicu da joj kupe.`ladno nikad nisam htela da dam pare,a to joj je dete i reklo `mama ne_da pare`

Bravo! I ova isto bukvalno trazi sta da joj se kupi,ali ja ne dam pare i dete joj tako i kaze!
A uciteljica moje najstarije cere je bila bas ona prava uciteljica!Na prvom roditeljskom nam je naglasila da ne prima poklone,a narocito ne pojedinacne,i zaista se drazala toga,a napravila je ljude od te dece,jer uvek je govorila da roditelji NE rade sa decom,a ova nas bukvalno tera da MORAS da ucis da detetom!

Ma ja sam samo u cudu,jer znam da od vecine u tom odeljenju finansijski sam stabilnija,cak sta vise,ali ne razbacujem se toliko!
Ali stvara se izmedju dece jaz,prosto sam sokirana cuvsi jedan razgovor izmedju te dece!Materijalno im je na prvom mestu i to utice i na moje dete,koje se buni....Ja objasnjavam,ona kao shvati,pa opet nakon dva dana ista prica....

Ma verujem presija je to kad se vidi od ostale dece kako su obucena i kakve mobilne imaju..uvek je to neko takmicenje..ispada da se boris sa celim razredom

Baz veze. Čemu tolike pare? Po mom mišljenju, i 500 je mnogo, ali dobro, neka ima.
Decu treba naučiti da raspolažu parama kako valja, pa onda i nije toliko bitno koliko ima. Ako dete ima svest o tome da ne treba da kupi nešto samo zato što svi drugi kupuju, pogotovo nešto što mu ne treba, onda mu možeš dati i 5 000 i biti miran. Ali tolike pare, svakako, ne treba dati detetu.
Rekoh, i 500 je mnogo, pogotovo ako nosi hranu, mada verujem da je u cenu tog izleta uračunat i ručak, ali dobro.

Moje dete,prvi razred,je prosolg cetvrtka islo na izlet.Pored kupljenih grickalica,sokova i sendvica,dala sam joj jos 300 din.Ucitelj je rekao da mozemo deci dati maximalno 400-500 din,preko toga ne.Ona je kupila dva sladoleda 150 din i dve razglednice- 50 din.Tako da je preostalih sto din izgubila,ispalo joj ili sta god...Po meni je mnogo 1000 din,pogotovo za prvake,suma od 500 din je sasvim pristojna.A deci koliko god da date,oni ce potrositi,jer nema kontrole roditelja na izletu...:D

Mnogi se vode onom starom da mi se dete ne izdvaja, i pod tom parolom se oni koji jedva sastavljaju kraj sa krajem ugledaju na one dobrostojece. Licno, znam koje su mi mogucnosti i potrebe svog deteta, tako da joj dam onoliko koliko ce joj biti dovoljno, a opet da ne bude neka velika steta ako nedajboze izgubi novac. 500 sasvim dovoljno za pljesku, sladolede, sokice isl.

Mnogi se vode onom starom da mi se dete ne izdvaja, i pod tom parolom se oni koji jedva sastavljaju kraj sa krajem ugledaju na one dobrostojece. Licno, znam koje su mi mogucnosti i potrebe svog deteta, tako da joj dam onoliko koliko ce joj biti dovoljno, a opet da ne bude neka velika steta ako nedajboze izgubi novac. 500 sasvim dovoljno za pljesku, sladolede, sokice isl.

U neku ruku ja spadam u tu kategoriju"dobrostojecih",ali ja najvise na roditeljskom galamim da roditelji preteruju u davanju novca svojoj deci,sto meni posle stvara rasprave u kuci sa detetom!Ali shvatice moje dete da novac danas mozes imati,a sutra,mozes ostati bez icega,jer ja neodustajem od svog nacina vaspitavanja!
Moram vam ispricati jedan dogadjaj,kada je moja najstarija cera bila prvi razred.Naime,u to vreme imala sam svoj kozmeticki salon,i ne mogu reci da nisam bila bez novca,naprotiv,ali kada odem sa cerom u prodavnicu,naucila sam je da moze sebi izabrati jednu stvar.Nekad to bude zvaka,nekad cokolada od 300g,ali ona bira jednu stvar.Nikada mi nije pravila scene vristanja i histerisanja u radnji!Moji roditelji su ziveli u Nemackoj i moja mama joj je uglavnom ona kupovala garderobu,ali ja tu cinjenicu nisam utuvljivala kao nesto vazno svom detetu.Naime,dodje ona meni uplakana iz skole sa pricom da su je devojcice ismevale kako ne nosi markiranu robu.Pazite prvi razred i one balavice znaju sta je markirana roba!Dakle,roditelji lece komplekse! Tada sam prvi put u zivotu svojoj cerki objasnila da nema cega da se stidi i da su to mizerne stvari i toliko primitivne da je cudo sto stu stigle od devojcice cija majka je skolovana zena,tj bila je Sudija.Moje dete se jedva snaslo,jer ja je nisam usmeravala da su materijalne stvari merilo kvaliteta neke licnosti,iako je ta garderoba bila sto puta boljeg kvaliteta od ove "markirane"buvljacarske robe!
Mnogo smo kao narod pogubljeni koje su prave vrednosti u zivotu,i to je zalosno.

Poslednja izmena:
pa nemoguce da su bas svi roditelji iskompleksirani....
i da nemaju, ne bi dali toliko.... (polazim od sebe, kako da dam 1000, ako nemam)
uostalom, ako je dete nauceno da trosi racionalno, onda mozda nece potrositi ni 300....
a ako je dete zeljno svega i odjednom ima 1000 na raspolaganju, pa potrosice sve, na kojekakve zezalice....

Tako i ja nekako, pa su me opet gledali kao da sam pala sa marsa kad sam rekla da moje dete nece ici na ekskurziju jer mislim da je preskupo i jer nemam toliko novca, a neki koji su u mnogo goroj finansijskoj situaciji od mene su se snasli, pozajmili pare samo da bi poslali dete. I to samo zato da se dete ne bi odvajalo. Kakva nebuloza... kuci jedu hleb i dzem do sledece plate, ali vazno da dete ode... pa se jos kupuje nova garderoba, patike... i sve to od pozajmljenog novca. Ali takav nam mentalitet valjda, samo da nam je kapija ko komsijska ili bar za 1 cm visa od komsijske.

ja bih se osecala jako lose kao roditelj, ako svom detetu ne bih mogla da priustim ekskurziju,
narocito ako je odlican djak, a da pri tom na ekskurziju idu i losiji djaci i oni koji ne stoje finansijski bas dobro....
pogotovo, ako od 30 ucenika, bar 20 ide....

ja bih se osecala jako lose kao roditelj, ako svom detetu ne bih mogla da priustim ekskurziju,
narocito ako je odlican djak, a da pri tom na ekskurziju idu i losiji djaci i oni koji ne stoje finansijski bas dobro....
pogotovo, ako od 30 ucenika, bar 20 ide....

Ja svoje dete nisam poslala na rekreativnu,jer je nebulozno skupo!Mogla jesam,ali,ako je nesto preterano,a ne vredi toliko,onda se ne osecam lose,kako ti kazes.
Uglavnom,deca su se vratila razocarana sa te rekreativne,jer vise su sedeli u sobama,nego imali ikakvu aktivnost!
Najstarija cera je odlazila sa vrticem,i uvek je bila nakon tog putovanja odusevljena,i vaspitacicama skidam kapu na organizaciji!Tako je otisla u prvom razredu sa uciteljicom,i vratila se skroz razocarana te nije vise imala zelju da ide!Ali zato je prosle godine isla u Bec,koji je kostao malte ne isto kao i ponuda za mladju ceru da idu na Rudnik!

Ja svoje dete nisam poslala na rekreativnu,jer je nebulozno skupo!Mogla jesam,ali,ako je nesto preterano,a ne vredi toliko,onda se ne osecam lose,kako ti kazes.
Uglavnom,deca su se vratila razocarana sa te rekreativne,jer vise su sedeli u sobama,nego imali ikakvu aktivnost!
Najstarija cera je odlazila sa vrticem,i uvek je bila nakon tog putovanja odusevljena,i vaspitacicama skidam kapu na organizaciji!Tako je otisla u prvom razredu sa uciteljicom,i vratila se skroz razocarana te nije vise imala zelju da ide!Ali zato je prosle godine isla u Bec,koji je kostao malte ne isto kao i ponuda za mladju ceru da idu na Rudnik!

druga je stvar ako dete ne zeli iz nekog razloga da ide... secam se, kad sam ja bila skolarac najgorih 90-ih, sva deca su uvek bila ´´za´´, ali cesto nismo isli, jer je na roditeljskom bilo utvrdjeno, da vecina roditelja ne moze da plati, pa i ako je bilo pola za- pola protiv, nije se islo... i ucitelji i nastavnici su uvek bili u dogovoru, da se deci ne govori, ko je bio za, ko protiv, bas zbog toga da se ne bi stvarao jaz medju decom.... to mi je iz ovog ugla puno postenije...

imam malog brata skolarca u kg, stalno ide svuda i uvek je srecan i zadovoljan, pun utisaka... sad se vratio sa kopaonika, 7 dana je bio i placali su na 6 rata...

Eto, o tome pricam. A jel nije bolje da dodas jos malo parica pa da odete porodicno na more, ili na vikend u Budimpestu, ili do Sofije, Ohrida? Postoje nacini da nagradis dete za petice a da ne grcas u dugovima, al to sam ja... ima nas raznih pretpostavljam.

razumem ja tebe u potpunosti.... ali ovde se prica o detetu i ekskurziji....
mislim, da bi isla cela porodica, nije potrebno dodati ´´bas malo parica´´...
u svakom slucaju, nikada ne bih otisla na more ili bilo kakav odmor, a da moram da grcam i da se zaduzim...
neuporedivo jeftinija je ekskurzija za dete, koja sigurno moze da se plati u nekoliko rata....

razumem ja tebe u potpunosti.... ali ovde se prica o detetu i ekskurziji....
mislim, da bi isla cela porodica, nije potrebno dodati ´´bas malo parica´´...
u svakom slucaju, nikada ne bih otisla na more ili bilo kakav odmor, a da moram da grcam i da se zaduzim...
neuporedivo jeftinija je ekskurzija za dete, koja sigurno moze da se plati u nekoliko rata....

Jedno je izlet a drugo ekskurzija. Ja sam govorila o ekskurziji. I da, na novac za ekskurziju (i to na destinaciju koja nam je pred nosem i gde idemo bar jedan vikend u mesecu) dodali smo jos malo i letovali svi. Bukvalno. Ali to nije bila moja poenta. Poenta je bas to sto ne bi grcala za porodicni odmor al bi grcala za ekskurziju... ne mislim na tebe licno, vec uopste.

Cerkina ekskurzija za Resavicu kosta 1670din,na tri rate.U to spada samo prevoz,bez ikakve uzine ili nekog osvezenja!Pored toga plcele su se i knjige koje kostaju 10500din,plus za engleski 1400din.Pa uzina,pa nekakav Vitez,koji uciteljica insistira da mora da se kupi,a 4 broja kostaju 850din,za te novce mogu kupiti neku knjigu,a ovaj casopis mi se vuce po kuci!
I sve to i ostali roiditelji gundjaju da im je previse,ali ipak cute i placaju.A dati desetogodisnjem detetu 1000dinara da potrosi za jedan dan,ma koliko ti roditelji imali novca,to je izivljavanje!

Jedno je izlet a drugo ekskurzija. Ja sam govorila o ekskurziji. I da, na novac za ekskurziju (i to na destinaciju koja nam je pred nosem i gde idemo bar jedan vikend u mesecu) dodali smo jos malo i letovali svi. Bukvalno. Ali to nije bila moja poenta. Poenta je bas to sto ne bi grcala za porodicni odmor al bi grcala za ekskurziju... ne mislim na tebe licno, vec uopste.

i ja pricam o ekskurziji (dva ili vise dana) ok, kapiram da govoris uopsteno, ali kad pricam o ´´grcanju´´, nije ista cena kad se placa jednoj osobi i kad se placa za 4 osobe..
nekako, nepojmljivo mi je da je nekome skupo da plati ekskurziju, a nije mu skupo da plati duplo, pa i vise, da bi isla cela porodica.... to mi onda lici na to grcanje.... al ajd.... odosmo sad predaleko od teme...

Pametno sto nisi dala pare.

Odakle im pravo bre da traze sram ih bilo, da ih sram. To je izgubilo svaki smisao.

i ja pricam o ekskurziji (dva ili vise dana) ok, kapiram da govoris uopsteno, ali kad pricam o ´´grcanju´´, nije ista cena kad se placa jednoj osobi i kad se placa za 4 osobe..
nekako, nepojmljivo mi je da je nekome skupo da plati ekskurziju, a nije mu skupo da plati duplo, pa i vise, da bi isla cela porodica.... to mi onda lici na to grcanje.... al ajd.... odosmo sad predaleko od teme...

Ekskurzija od 6 dana 8000 + prevoz na 3 rate...plus novac za nepredvidjene troskove, tipa ulaz za muzej, predstave, plus novac za trosak, pa jos ako dete stvarno treba nesto od garderobe, jaknu, skafander isl... izadje to mnogo vise, a meni je to mnogo i van pameti, te pare mogu mnogo bolje da se iskoriste a da dete opet ne bude uskraceno ni za sta.

Cerkina ekskurzija za Resavicu kosta 1670din,na tri rate.U to spada samo prevoz,bez ikakve uzine ili nekog osvezenja!Pored toga plcele su se i knjige koje kostaju 10500din,plus za engleski 1400din.Pa uzina,pa nekakav Vitez,koji uciteljica insistira da mora da se kupi,a 4 broja kostaju 850din,za te novce mogu kupiti neku knjigu,a ovaj casopis mi se vuce po kuci!
I sve to i ostali roiditelji gundjaju da im je previse,ali ipak cute i placaju.A dati desetogodisnjem detetu 1000dinara da potrosi za jedan dan,ma koliko ti roditelji imali novca,to je izivljavanje!

Jeste izivljavanje, oni imaju procenat od svega i ne traba bacati pare na gluposti.

Knjige spadaju pod obavezno a ostalo ne mora vec je to samo dobra volja i peljesenje dece i roditelja

Back