Nova država u Africi?

Ipak Sudan je jedna lijepa drzava koja ima prostranu teritoriju i ona bi mogla ekonomski uspjeti i mogla bi uspjeti kao cjelovita drzava.Na primjer Sudan moze zivjeti samo od nafte i moze da hrani sjever i jug.Ne vidim razloga zbog cega bi juzni Sudan glasao za nezavisnost jer nema razloga jer juzni Sudan ce imati vise mogucnosti da ekonomski uspije uz jedinstveni Sudan nego samostalno.Juzni Sudan je veoma siromasna zemlja i ona ne moze sama da se odrzi tako da ne vidim razloga zbog cega bi neko mogao podrzati otcjepljenje juznog Sudana i prekrajanje drzave Sudan.Drzava Sudan je jedna lijepa zemlja i ona je Islamska drzava tako da bi Krscani mogli uspjeti kao manjina u Islamskoj drzavi Sudanu tako sto bi bili lojalni gradjani drzave Sudan.Dalje, Sudan ima vaznu teritoriju na jugu i ne vidim razloga zbog cega bi juzni Sudan bio nezavistan jer juznom Sudanu bi bilo mnogo bolje uz jedinstveni Sudan koji bi upravljao Kartum kao centar drzave Sudan.Inace da napomenem da u Sudanu zivi 70% muslimana, 25% Animista i samo 5% Krscana.Po ovoj statistici se moze zakljuciti da je Sudan Islamska drzava i da treba se odrzati jedinstvenom kako bi Sudan mogao opstati kao jaka i stabilna drzava.

Kao sto znamo glavni grad Sudana je Kartum a jedan od znacajnih gradova je Port Said inace luka na Crvenom Moru.Ne znam kako ce dalje ici situacija i kako ce se Krscani moci odvojiti od Sudana kada u Kartumu postoji jedna velika Crkva Koptska Crkva i sada se nemace pitanje da li ce ostati koji Krscanin u sjevernom dijelu Sudana.Kako moze ostati ijedan Krscanin u Kartumu kad su ti isti Krscani krivi za prekrajanje drzave Sudana i krivi su zbog smanjenja velicine drzave Sudana.Volio bih da odem u Sudan i da sa ostalim muslimanima podijelim utjeske i da se klanjam Allahu u Dzamiji, cemu bih diskutovao sa muslimanima o tome kako Sudan moze dozvoliti otcjepljenje juznog Sudana i kako se to moze desiti.Mozda bih zaplakao u nekom trenutku jer bi mi bilo zao drzave Sudan koja je jedna od najljepsih drzava u Africi i koja ima bogatu historiju.Kao prvo divio bih se prelijepim Dzamijama u Sudanu i molio bih Allaha da Sudan sacuva daljeg unistenja.Mozda bih uzeo pusku u ruke i krenuo na juzni Sudan da oslobodim mojoj braci muslimanima drzavu i da dam ako treba zivot za Dzihad.
Ne znam sta da vam kazem ali Omar al Basir je jedan od krivaca za ovo stanje koje se napravilo u Sudanu i mislim da Sudan treba proglasiti Islamsku drzavu koja ce se temeljeti na Kur'anu.Muslimani trebaju da razmisle jos jedanput sta da se radi dok imja vremena jer jos nisu istaknuti rezultati referenduma tako da se treba nesto uciniti i treba se preko UNa traziti zasjedanje Skupcine UNa koja bi raspravljala o prekrajanju drzave Sudan i kako zaustaviti otcjepljenje juznog Sudana.Mislim da UN treba ponuditi jedno rjesenje za Sudan a to je da juzni Sudan dobije neku vrstu autonomije i da se zadovolji time a da se ne otcjepljuje od Sudana.Ne znam dodje mi da uzmem pusku i da ispalim rafale u zrak kako bih oznacio pocetak oslobodjenja drzave Sudan i uspostavljenje suvereniteta drzave Sudan.

Racunamo na osnovu vecine muslimana.Nemoj biti lukav po tvojoj logici cijeli svijet bi trebao pripasti Krscanima jer normalno oni su ranije dosli na ovaj svijet od muslimana i zato se ne mozemo pozivati na historiju.Istina je da je Kavkaz nekada bio Osmanlijska zemlja i da se tamo prosirio Islam i zato danas imamo nekoliko republika koje su muslimanske i one imaju po logici juznog Sudana prasvo na otcjepljenje i na svoju drzavu.Isto to vazi i za Kashmir.Neko bi rekao pa Kashmir je nekada bio drevna Indija ili Kina pa nemaju pravo muslimani traziti svoju drzavu.Molim vas nemojmo se praviti ludi jer ne mozemo se pozivati na historijski fakat kad je u pitanju Islam jer po toj logici vi bi ste sveli Islam samo na Arabiju.

Ne možete da se pozivate ni na trenutno stanje, jer sami veštački pravite neke granice koje posle postulirate kao dato stanje. Šta obuhvata Kavkaski Emirat? Zemlje odakle su proterani hrišćani da bi se napravilo mesto za muslimane. Tako možemo da ratujemo koliko hoćete, ali to nema smisla a za muslimane ni logike (izginućete bez veze).
Na Kavkaz su prvo dospeli hrišćani, vekovima kasnije muslimani. Razlika je u tome što je hrišćanstvo dospelo preko misionara, a islam na oštrici mača. Posle je na te prostore dospela pravoslavna carska Rusija i do dana danas je ona gospodar tamo.To je, kako biste Vi rekli: FAKAT.
Da bi se tamo bilo šta promenilo, muftije, mule i ajatolasi (kako god da ih zovete) trebali bi da uhvate put pod noge pa da odu u Kremlj na pregovore. Šta tamo isposluju, tako će da bude.
Druga je mogućnost da Čečeni ponove glupost iz devedesetih. Onda je na vlasti u Kremlju bio Jeljcin, pa se sećate kako su muslimani prošli. Kolika je šansa da sada prođu bolje? A kolika da prođu još gore?
Za muslimane u Rusiji je jedina nada da se dogovore sa Kremljom, kao što je za muslimane na Balkanu adresa Dedinje. To je moj prijateljski savet. Sve ostalo vodi njihovom nestanku sa tih prostora.

Kao sto znamo glavni grad Sudana je Kartum a jedan od znacajnih gradova je Port Said inace luka na Crvenom Moru.Ne znam kako ce dalje ici situacija i kako ce se Krscani moci odvojiti od Sudana kada u Kartumu postoji jedna velika Crkva Koptska Crkva i sada se nemace pitanje da li ce ostati koji Krscanin u sjevernom dijelu Sudana.Kako moze ostati ijedan Krscanin u Kartumu kad su ti isti Krscani krivi za prekrajanje drzave Sudana i krivi su zbog smanjenja velicine drzave Sudana.Volio bih da odem u Sudan i da sa ostalim muslimanima podijelim utjeske i da se klanjam Allahu u Dzamiji, cemu bih diskutovao sa muslimanima o tome kako Sudan moze dozvoliti otcjepljenje juznog Sudana i kako se to moze desiti.Mozda bih zaplakao u nekom trenutku jer bi mi bilo zao drzave Sudan koja je jedna od najljepsih drzava u Africi i koja ima bogatu historiju.Kao prvo divio bih se prelijepim Dzamijama u Sudanu i molio bih Allaha da Sudan sacuva daljeg unistenja.Mozda bih uzeo pusku u ruke i krenuo na juzni Sudan da oslobodim mojoj braci muslimanima drzavu i da dam ako treba zivot za Dzihad.
Ne znam sta da vam kazem ali Omar al Basir je jedan od krivaca za ovo stanje koje se napravilo u Sudanu i mislim da Sudan treba proglasiti Islamsku drzavu koja ce se temeljeti na Kur'anu.Muslimani trebaju da razmisle jos jedanput sta da se radi dok imja vremena jer jos nisu istaknuti rezultati referenduma tako da se treba nesto uciniti i treba se preko UNa traziti zasjedanje Skupcine UNa koja bi raspravljala o prekrajanju drzave Sudan i kako zaustaviti otcjepljenje juznog Sudana.Mislim da UN treba ponuditi jedno rjesenje za Sudan a to je da juzni Sudan dobije neku vrstu autonomije i da se zadovolji time a da se ne otcjepljuje od Sudana.Ne znam dodje mi da uzmem pusku i da ispalim rafale u zrak kako bih oznacio pocetak oslobodjenja drzave Sudan i uspostavljenje suvereniteta drzave Sudan.

Sudan nema izlaz na Crveno ili bilo koje drugo more.

Sudan ima izlaz na more a juzni Sudan nema izlaz na more i na kraju krajeva juzni Sudan je vjetsacka tvorevina i ona ne moze sama da uspije.
Sto se ti ce muslimana Kavkaza mislim da ste u gresci jer taj narod je oduvijek zivio na Kavkazu jer taj narod je prijesao putem misionarstav u Islam a Rusi su dosljaci na prostoru Kavkaza je oni su dosli na Kavkaz zahvaljujuci ratom i Rusi su se sirili kao Slaveni iz Kijevske Rusije prema Istoku tako da ako bi smo gledali vlasnistvo Rusije onda je prava Rusdija samo Moskovski region a sve sto je istocnije je vlasnistvo Tatara i Mongola.Na Kavkazu su zivjeli Hazari i oni su prelazili u Islam tako da je Kavkaz uvijek bio van Rusije i nije bilo Slavensko podrucje i zato Kavkaski Emirat ce se oznovati od muslimanksih republika tako da ce ta drzava biti veca od Cecenije i obuhavtace Dagestan, Ingusetiju, Ceceniju, Kabardino-Balkariu i Cerkeziju.To se mora ostvariti jer ako ima pravo juzni Sudan da se otcjepljuje onda sigurno imaju pravo i muslimani da se otcjepe od Rusije jer Rusi nikada nisu vecinski naseljavali Kavkaz i sama rijec Kavkaz je Turskog porijekla.

sudan_map.gif

Evo ovo je mapa Sudana i mozete vijdeti da Sudan izlazi na more na sjevero-istoku i glavna luka je Port Sudan.Ja sam u proslim postovima napisao da se zove Port said ali sam pogrijesio jer se taj grad zove Port Sudan i to je najveca luka u Sudanu.Ipak mislim da ce gradjani juznog sudana zaliti za velikim Sudanom i da ce traziti povratak Sudanske vojske na granici.
Ono cemu se nadam poslije ovog referenduma i mozda realnog otcjepljenja juznog Sudana da vlada kartuma smijeni Omara al Basira i da proglasi islamsku drzavu Sudan koja ce se voditi Islamskim zakonima.To je jedina satisfakcija za muslimane Sudana.

Poslednja izmena:
Po izvorima iz wikipedie Kavkaski narodi ukljucujuci Cecene su narod Iranskog porijekla i po tome mozemo vidjeti da su ti narodi starosjedioci Kavkasa i da Slaveni nisu imali vremena da nasele to podrucje.Vi kazete da su to bili Krscani ili Ruska teritorija.Ova danasnja Rusija je nastala zahvaljuci ratovima i osvajanjem zemljista a inace Rusija je vecinom svojina domorodaca Altaja i Tatara i vi kad kazete da je Kavkas Ruska zemlja onda je to isto kako kad bi ste rekli da Kazahstan Ruska zemlja ili Kirgistan Ruska zemlja.Taj prostor Stepa su naslejavali nesalvenski narodi i zato Slaveni su dosljaci na tom podrucju ali ipak ako polazimo tako od svojine onda zahtjev Kavkaskih naroda za drzavom je opravdana jer Kavaks nema niakakve veze sa Rusijom kao sto Kashmir nema nikakve veze sa Indijom.

.Mozda bih uzeo pusku u ruke i krenuo na juzni Sudan da oslobodim mojoj braci muslimanima drzavu i da dam ako treba zivot za Dzihad.
....Ne znam dodje mi da uzmem pusku i da ispalim rafale u zrak kako bih oznacio pocetak oslobodjenja drzave Sudan i uspostavljenje suvereniteta drzave Sudan.
Лако је преко форума водити џихад, а Судан је далеко, нити његова клима прија овдашњим џихадлијама. Шта би тек било да те заробе анимисти-побуњеници, могли би и да те поједу, ако си довољно ружан да са тобом не раде неке друге ствари(то су анимисти-многобошци ко зна шта све сматрају нормалнимђ).

Иди ти лепо на Кавказ са Русима ипак знаш на чему си.

Sudan ima izlaz na more a juzni Sudan nema izlaz na more i na kraju krajeva juzni Sudan je vjetsacka tvorevina i ona ne moze sama da uspije.
Sto se ti ce muslimana Kavkaza mislim da ste u gresci jer taj narod je oduvijek zivio na Kavkazu jer taj narod je prijesao putem misionarstav u Islam a Rusi su dosljaci na prostoru Kavkaza je oni su dosli na Kavkaz zahvaljujuci ratom i Rusi su se sirili kao Slaveni iz Kijevske Rusije prema Istoku tako da ako bi smo gledali vlasnistvo Rusije onda je prava Rusdija samo Moskovski region a sve sto je istocnije je vlasnistvo Tatara i Mongola.Na Kavkazu su zivjeli Hazari i oni su prelazili u Islam tako da je Kavkaz uvijek bio van Rusije i nije bilo Slavensko podrucje i zato Kavkaski Emirat ce se oznovati od muslimanksih republika tako da ce ta drzava biti veca od Cecenije i obuhavtace Dagestan, Ingusetiju, Ceceniju, Kabardino-Balkariu i Cerkeziju.To se mora ostvariti jer ako ima pravo juzni Sudan da se otcjepljuje onda sigurno imaju pravo i muslimani da se otcjepe od Rusije jer Rusi nikada nisu vecinski naseljavali Kavkaz i sama rijec Kavkaz je Turskog porijekla.

sudan-map.gif

Evo ovo je mapa Sudana i mozete vijdeti da Sudan izlazi na more na sjevero-istoku i glavna luka je Port Sudan.Ja sam u proslim postovima napisao da se zove Port said ali sam pogrijesio jer se taj grad zove Port Sudan i to je najveca luka u Sudanu.Ipak mislim da ce gradjani juznog sudana zaliti za velikim Sudanom i da ce traziti povratak Sudanske vojske na granici.
Ono cemu se nadam poslije ovog referenduma i mozda realnog otcjepljenja juznog Sudana da vlada kartuma smijeni Omara al Basira i da proglasi islamsku drzavu Sudan koja ce se voditi Islamskim zakonima.To je jedina satisfakcija za muslimane Sudana.

Vid stvarno, Sudan ima izlaz na more! To će mnooogo da mu pomogne.
Kavkaz je tradicionalno bio hrišćanski region. Jermenska je jedna od najstarijih Crkava, a ni gruzijska nije nešto mnogo mlađa. Hazari su bili judaisti.
Sami ste, poštovani sagovorniče, priznali u jednom od ranijih postova da su Čečeni i slični u islam prešli pod turskom vlašću. Azeri (većinsko stanovništvo Azerbejdžana) su turkofoni narod koji se na prostore Kavkaza doselio. Ostaje Vam još jedino da pitate Albance sa Kavkaza da li bi oni da uđu u Emirat.
Napisah Vam već: ako idete na trenutno stanje (a pokušavate) tu ćete ili da pregovarate sa Kremljom ili da se kišobranima branite od ruskih raketa.
Kavkaz, kao reč, nastala je mnogo pre nego što su se Turci odvojili od Mongola, cenjeni sagovorniče.
Dogovor o referendumu za nezavisnost Južnog Sudana postignut je krajem krvavog građanskog rata (u kome su "tolerantni" muslimani sa severa ubili nekih dva miliona hrišćana sa juga) i to posredstvom međunarodne zajednice. Kartum je sam na to pristao i sada može da se kurobeca koliko hoće. Kada muslimani u Rusiji budu postigli isti sporazum i mi ćemo da prihvatimo rezultate takvog referenduma. Do tada: LAKU NOĆ.

Poslednja izmena:
Po izvorima iz wikipedie Kavkaski narodi ukljucujuci Cecene su narod Iranskog porijekla i po tome mozemo vidjeti da su ti narodi starosjedioci Kavkasa i da Slaveni nisu imali vremena da nasele to podrucje.Vi kazete da su to bili Krscani ili Ruska teritorija.Ova danasnja Rusija je nastala zahvaljuci ratovima i osvajanjem zemljista a inace Rusija je vecinom svojina domorodaca Altaja i Tatara i vi kad kazete da je Kavkas Ruska zemlja onda je to isto kako kad bi ste rekli da Kazahstan Ruska zemlja ili Kirgistan Ruska zemlja.Taj prostor Stepa su naslejavali nesalvenski narodi i zato Slaveni su dosljaci na tom podrucju ali ipak ako polazimo tako od svojine onda zahtjev Kavkaskih naroda za drzavom je opravdana jer Kavaks nema niakakve veze sa Rusijom kao sto Kashmir nema nikakve veze sa Indijom.

Mala, nebitna digresija: JERMENI SU IRANSKOG POREKLA? Moguće, preko zajedničkih IE korena.

Vid stvarno, Sudan ima izlaz na more!
Има излаз на море и у тој регији има покрет за одвајање од Судана.

Приче о Русији и стварима које су биле пре 400-500 година немају веза са здравим разумом.Ко је шта све "освојио" за протеклих неколико векова, могли би да набрајамо до сутра, то је историја и не може се вратити нешто из средњег века.

Што се тиче Судана, граница између севереног и јужног дела одавно постоји, још су Енглези у 19 веку забрањивали да се селе људи из једног у други део да би се спречило ширење маларије.

Poslednja izmena:
Ne moze juzni Sudan da se otcjepi jer to je protivno medjunarodnom pravu jer drzava Sudana se ne moze cijepati.Ovo sto se radi sa juznim Sudanom je uvod u novi rat koji moze izici ako se ne prestane sa kampanjom nezavisnosti juznog Sudana.Mislim da Sudan treba ostati cjelovit jer Sudan je islamska drzava i ona moze obezbijediti maksimum prava Krscanskoj manjini i Animistima.Mi ne mozemo na osnovu vjerskih razlicitosti da cijepamo jednu po jednu drzavu i juzni Sudan nema prava na otcjepljenje jer on je dio Sudana i ostace diijelom Sudana kako bi Sudanci mogli imati8 jedinstvenu drzavu.Mislim da se Sudanska vojska mora pripremiti i mora napasti juzni Sudan kako bi uspostavila suverenitet na cijelom prostoru Sudanske drzzave.

Netačno.
Sudan nije muslimanska država.
Sjeverni dio je muslimanski, koji i vlada a južni, koji je bogat naftom je hrišćanski. Odprilike je po 20 miliona u svakom dijelu.

Problem je u tome, što su nalazišta nafte u južnom a sve rafinerije u sjevernom dijelu.
Dosada je na granici južnog i sjevernog dijela poginulo oko 2 miliona ljudi.

Južni Sudan će se sa referendumom sigurno odvojiti od agresivnih muslimana sa sjevera ito sa najmanje 95% glasova.
To će biti za nekoliko dana, pa će Mingo ponovo biti demantiran u procjeni.
Jedino mi nikako nije jasno, zašto Kina podržava sjeverni muslimanski dio.

Od tvojih muslimana svi bježe ka od đavola.

Poslednja izmena:
Ne mozte vi tako rezonovati stvari.Cinjenica je da su Kavkaski narodi Iranskog porijekla a neki su Turskog porijekla i neki su primili Islam od Turaka a neki od Iranaca.Sada ne moze se nekome oduzeti vlasnistvo na zemlju ako je primio drugu vjeru.Jer mislite da danasnji Bosnjaci nemaju pravo na svoju drzavu ako su primili Islam u vrijem Otomanskog carstva?Ako je nekada bila zastuplejna Krscanska Crkva na Kavkazu onda su tu Krscansku crkvu zamjenili konvertiti u Islam koji su prijesli i koji su ostali da zive na tom mjestu i danas imaju pravo na tu zemlju i na otcjepljenje od Slavena dosljaka.Znaci nema pojma o pojavi Slavena na Kavkazu tokom historije i to je dokaz da se Rusija prosirila ratom i koloniziranjem stanovnistva.

Sto se tice juznog Sudana mislim da su mnogobosci veoma losi ratnici jer jedan je pricao preko TV ekrana da je mrzio muslimane posto su mu spalili selo i da je posao u rat protiv muslimana i da je sjekao polne organe muslimanskim vojnicima.Mnogobosci su po samoj prirodi prljav narod i spremni su na sve pa cak i na kanibalizam.Zato se muslimani gnusaju mnogobozaca i ne daju pravo muslimanima i muslimankama da stupaju u bracne veze sa mnogoboscima.

Sto se tice Kine ona je dosljedna i veoma dobro vodi politiku tako da i ona uvidja da se trend osamostaljivanja naroda veoma lose odrzava po status manjine jer ako je u pitanju velika manjina onda se kod svih u svijetu stvara jedan strah od velike manjine narocito ako procenti idu od 10% do 20%.Inace muslimani zele da imaju dobre donose sa Kinom i oni nece praviti problemja Kini u Xinjiangu niti Ujguri nece htjeti nista lose uciniti Kini.Muslimani su zainteresovani da imaju kontakte sa Ujgurima i da preko prijateljstva sa Kinom steknu jake kontakte sa Ujgurima, Huima i ostalim muslimanima u Kini.

Poslednja izmena:
Ma nemoj.Rusi nisu ni prisli Kavkazu.Oni su naseljavali sjeverne krajeve i sirili se prema istoku.Kavkaz su uvijek naseljavali Azeri ili Hazari koji su Iranskog porijekla i to je drevan narod na prostoru Kavkaza dok Rusi nisu privirili na Kavkaz.Inace Hazari su imjali svoju drzavu i nije istina da su primili Judaizam jer neki Hazari su primili Islam i dan danas postoje Hazari u Afganistanu kao muslimani i odrzavaju svoju kulturu.Inace ako ste procitali Hazarski Recnik Milorada pavica vidjecete da su se Hazari podijeli i da su neki prijesli u Islam a neki u Krscanstvo a neki u Islam.Inace Hazari su Iranskog porijekla tako da je Kavkaz drevna teritorija Iranskih naroda i oni koji su primili Islam su danas legitimni nasljednici teritorije Kavkaza.Inace Rusi su silom kolonizirali neke teritorije kao sto je Kazakhstan i tako raseljavli svoje stanovnistvo sve u cliju da prosire svoje carstvo.

Inace sto se tice Turaka oni su se poceli siriti ka Kavkazu najezdom Mongola i do tada Rusi nisu dosli do Kavkaza tako da su Turci i tatari naselili Stepe i danasnju Rusiju.

Ја мислим да је супер што ће Јужни Судан постати нова држава и сви богови ће благосиљати њен настанак и то ће постати оаза зеленила на Земљи и Рај у пустињи и тако даље и томе слично.

Ne baljezgaj - Alani , Sarmati - tj. Rusi su najstariji indoevrposki narod . Koji su te Hazari snasli , njihovo kraljevstvo je sruseno u 11 veku nove ere , i u pravu ste i ti i g.Milan , njih ima i muslimana u Azerbejdjanu i Avganistanu , i judaista sirom sveta ( 90 % svih judaista ) , a ima ih i hriscana .

Po starosrpski kalendaru ovo je 7518 godina . A Rusi su starosrpsko pleme .

Timurid_Dynasty_821_-_873_%28AD%29.png

Ovo je Timuridsko carstvo odnosno carstvo Iranskih naroda tako da mozete vidjeti da je cijeli Kavkaz pod Timuridskom dinastijom koja je trajala od 1370 godine do 1526 godineZnaci prisustvo Islama na Kavkazu je veoma davno prisutan tako da nije cudo sto ima muslimana na Kavkazu i sto traze svoju drzavu Kavkaski Emirat..

Бинго,муслимани су измишљотина новијег датума.Кад је Мухамед смислио како да направи од групе људи будале,он је измислио Алаха и Куран.

E zbog ovoga sto se juzni Sudan otcjepljuje mi cemo voditi Dzihad na Kavkasu i odvojicemo muslimanske republike i stvoriti jedan Emirat.Mi smo sigurni u to i zelimo da pobijedimo Ruse.Druga tacka na dnevnom redu je Kashmir koji mora postati dio Pakistana.

Back