Nova država u Africi?

Milan-Tab

Primećen član
Banovan
Poruka
599
Bosnjaci ne traze cijelu Srbiju nego samo traze autonomiju Sandzaka a ne otcjepljivanje kao Krscani u juznom Sudanu.Mislim da ti je usporedba veoma losa jer juzni Sudan zeli da se otcjepi a to je jedna ogromna teritorija koja se ne moze dati i Sudan ima pravo da stiti teritorijalni integritet svoje drzave.Evo na primjer Cecenija.Ona je federacija u sastavu Rusije a juzni sudan niakada nije bio federacija pa cak ni autonomija tako da neko zeli nahuskati te ljude da se otcjepe a na to nemaju prava.neko ce izvuci deblji kraj od ovoga jer muslimani nece sjedeti skrstenih ruku nego ce napasti juzni Sudan i bitce mnogo zaklanih i rascerecenih.

Čečenija nije nikakva federacija. Malo mnogo brkate pojmove. Poslušajte malo šta Zukorlić traži i videćete da je to čak i više od nezavisnosti.
Ovde je osnovno pitanje: DA LI VI I NEMUSLIMANIMA PRIZNAJETE ONA PRAVA KOJA TRAŽITE ZA MUSLIMANE? Ubiste se objašnjavajući nekakvo pravo na stvaranje Kavkaskog Emirata, koji niti je postojao, niti danas postoji, a Hrišćanima osporavate bilo kakav vid autonomije u islamskim zemljama.
Da li su u gorem položaju Čečeni, koji imaju izvesnu autonomiju u okviru Ruske Federacije, ili Kopti koji nemaju ništa u Egiptu? Kome je, onda, potrebnije osamostaljenje?

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
Ipak Cecenija je Republika u sastavu Rusije i tako je uredjena Rusija da ima Republike i zato se zove Ruska Federacija.Inace ono sto traze muslimani na Kavkazu je Kavkaski Emirat kome ce se pridruziti Kavkaske muslimanske republike.

Inace ako je zvanicni Kartum priznao rezultata referenduma i ako se slaze sa otcjepljenjem juznog Sudana onda je Sudan izgubio bitku i zato su krivi vlastodrzci koji se nisu pridrzavali Islama i Islamske drzave.To je veoma zalosno i zalim sto ce se juzni sudan otcjepiti jer volio sam da Sudan ostane jedinstven jer volio sam da Sudan bude jedna velika Islamska drzava.

Milan-Tab

Primećen član
Banovan
Poruka
599
Ipak Cecenija je Republika u sastavu Rusije i tako je uredjena Rusija da ima Republike i zato se zove Ruska Federacija.Inace ono sto traze muslimani na Kavkazu je Kavkaski Emirat kome ce se pridruziti Kavkaske muslimanske republike.

Inace ako je zvanicni Kartum priznao rezultata referenduma i ako se slaze sa otcjepljenjem juznog Sudana onda je Sudan izgubio bitku i zato su krivi vlastodrzci koji se nisu pridrzavali Islama i Islamske drzave.To je veoma zalosno i zalim sto ce se juzni sudan otcjepiti jer volio sam da Sudan ostane jedinstven jer volio sam da Sudan bude jedna velika Islamska drzava.

Federalna jedinica je još uvek samo federalna jedinica sa izvesnim statusom autonomije.
Još niste odgovorili na moje pitanje, mada je i ćutanje svojevrstan odgovor.
Šta Vi, koji se zalažete za džihad, mislite o ideji da Hrvati i Srbi u BiH povedu krstaški rat za oslobađanje od muslimanskog jarma? Međunarodno pravo bi, bar u slučaju Srba, to moglo da odobri budući da je Republika Srpska međunarodno priznati entitet u BiH konfederaciji.

Poruka
19.699
Nema odvajanja juznog Sudana jer juzni Sudan je dusa Sudanskog naroda i to nije po medjunarodnom pravu.
Судан је пре неколико година потписао мировни споразум по коме Јужни Судан има право да на референдуму одлучи да се одвоји од Судана или да остане у истој држави.То је апсолутно по међународном праву.

Већина афричких држава су вештачке творевине које су креирали европски колонизатори за своје потребе, када су они отишли остале су њихове креације, које везе немају са реалним стањем на терену.Негде су се те вештачке државе одржале а неке су од самог почетка запале у грађанске ратове. Судан није изузетак, слично је и са ДР Конгом, Нигеријом, Руандом, Бурундијем итд.Ово нема толико везе са вером, јер и у Дарфуру имају сукоби између муслимана , а у неким суседним државама хришћани се међусобно сукобљавају, већи утицај имају етничке(националне) разлике него вера.

Судан је од самог почетка неуспела држава а тога је свесна и централна власт чим је потписала уговор по коме признаје право Југу да се отцепи.То је начин да се оконча стални грађански рат, и ако народ тако одлучи постојаће још једна држава у Африци, као што се Еритреја одвојила од Етиопије.

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
Toliko mi je zao sto se Sudan raspada jer Sudan je vrijedeo kao cjelovita drzava.Mislim da juzni sudan nije trebao raspisivati referendum o nezavisnosti jer to je prekrajanje drzave Sudan i veoma mi je zao sto se otcjepljuju od drzave Sudan koja je trebala postati Islamskom drzavom.Sudan je vrijedeo da postane Islamskom drzavom i zao mi je sto nisu mogli savladati vojsku juznog Sudana koji su organizrali nemuslimani jer oni nisu htjeli da peru dupeta pa su rijesili da se otcjepe.Mislim da im je bilo bolje sa cjelovitim Sudanom jer tako su mogli da imaju zene i da se nasladjuju sa njima i da uzivaju a ovako ce morati da rade a mozda se juzni Sudan vrati jedinstvenom Sudanu kroz diplomatske napore Kartuma.Mozda zvanicni Kartum prijavi slucaj medjunarodnom sudu i mozda sud odluci da je otcjepljenje juznog Sudana nelegalno.

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
110109019.jpg

Foto: AP

Zemlja pred raspadom
Južni Sudan glasa o neovisnosti

Stanovnici Južnog Sudana u nedjelju glasaju na referendumu o odvajanju od sjevera zemlje i stjecanju neovisnosti što će, kako očekuju analitičari, podijeliti tu najveću afričku zemlju na arapsko-muslimanski i afrokršćanski dio.

"Spremni smo sto posto za taj veliki dan", kazao je ranije potpredsjednik komisije za organizaciju referenduma Chan Reec, prenio je AFP.

Na popisu birača za referendum je oko 3,9 miliona Sudanaca, uglavnom iz Južnog Sudana, ali i pripadnici manjina sa sjevera zemlje i dijaspora.

Sudanski predsjednik Omar al-Bashir, tokom jedne od rijetkih posjeta Jubi, glavnom gradu juga zemlje, kazao je da će "osobno biti vrlo žalostan ako se Sudan podijeli", ali da će poštivati odluku birača. Da bi rezultat bio valjan, mora glasati najmanje 60 posto upisanih birača.

Područje Južnog Sudana razoreno je građanskim ratom koji je trajao tri desetljeća. Po mirovnom dogovoru iz 2005. jugom uz veliki stepen autonomije vlada bivša pobunjenička skupina SPLM koja prima milijarde dolara od donatora, a također ubire prihode od nafte.

Iako se čak 70 posto nafte nalazi u Južnom Sudanu, taj dio zemlje je do sada primio jednak dio prihoda od nafte kao sjever. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da se sva naftna infrastruktura nalazi na sjeveru pa će budući prihod od nafte ovisiti o dobrim bilateralnim odnosima dviju strana.

Reuters podsjeća da je međunarodna zajednica uložila silan novac u razvoj juga te da će sve učiniti kako nova zemlja ne bi postala još jedna propala država, poput Somalije. Zauzvrat će htjeti otvorenu, pluralističku i transparentnu vladu, no sveopća korupcija nije znak koji ohrabruje.

Jug je, po podacima UN-a, uz pomoć donatora od 2005. uspostavio 29 ministarstava, izgradio 6.000 kilometara makadamskih cesta, za četiri puta povećao polaznost u škole i ukrotio epidemije polija i ospica.

No, UN upozorava da je privatno poduzetništvo skromno, djelomice zbog nedostatka infrastrukture - jug raspolaže s tek 60 kilometara asfaltiranih cesta - a zbog nesigurnosti i korupcije investitori zaziru od ulaganja.

Mirovne snage UN-a pomažu u uspostavi vojske i policije Južnog Sudana, ali upozoravaju da su stare plemenske razmirice još vrlo žive te da bi gubitak zajedničkog sjevernog neprijatelja mogao potpiriti međusobne sukobe.

Sudan ima 42 miliona ljudi, od kojih osam do 10 miliona živi u Južnom Sudanu. Dvama područjima je od 1920. do 1947. vladala britanska kolonijalna sila koja je ograničila kretanje stanovništva juga i sjevera i poticala "anglikanizaciju" Juga kao protutežu Sjeveru.

Sudan ima površinu od 2,6 miliona kvadratnih kilometara, od toga gotovo 600.000 kvadratnih kilometara ili 24 posto ima južni Sudan.

(FENA)

old-mne

Poznat
Poruka
7.574
Ne moze juzni Sudan da se otcjepi jer to je protivno medjunarodnom pravu jer drzava Sudana se ne moze cijepati.Ovo sto se radi sa juznim Sudanom je uvod u novi rat koji moze izici ako se ne prestane sa kampanjom nezavisnosti juznog Sudana.Mislim da Sudan treba ostati cjelovit jer Sudan je islamska drzava i ona moze obezbijediti maksimum prava Krscanskoj manjini i Animistima.Mi ne mozemo na osnovu vjerskih razlicitosti da cijepamo jednu po jednu drzavu i juzni Sudan nema prava na otcjepljenje jer on je dio Sudana i ostace diijelom Sudana kako bi Sudanci mogli imati8 jedinstvenu drzavu.Mislim da se Sudanska vojska mora pripremiti i mora napasti juzni Sudan kako bi uspostavila suverenitet na cijelom prostoru Sudanske drzzave.

A kako je onda Kosovo imalo pravo da se otcijepi od Srbije??? :think: Cio jeßeni zivot navrcete vodu na svoju vodenicu!!!

AZTEC

Buduća legenda
Poruka
27.336
Ne moze juzni Sudan da se otcjepi jer to je protivno medjunarodnom pravu jer drzava Sudana se ne moze cijepati.Ovo sto se radi sa juznim Sudanom je uvod u novi rat koji moze izici ako se ne prestane sa kampanjom nezavisnosti juznog Sudana.Mislim da Sudan treba ostati cjelovit jer Sudan je islamska drzava i ona moze obezbijediti maksimum prava Krscanskoj manjini i Animistima.Mi ne mozemo na osnovu vjerskih razlicitosti da cijepamo jednu po jednu drzavu i juzni Sudan nema prava na otcjepljenje jer on je dio Sudana i ostace diijelom Sudana kako bi Sudanci mogli imati8 jedinstvenu drzavu.Mislim da se Sudanska vojska mora pripremiti i mora napasti juzni Sudan kako bi uspostavila suverenitet na cijelom prostoru Sudanske drzzave.

E bas moze:plez:

Krstaska drzava Juzni iliti Novi Sudan.

Bas lepo:)

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
Ne znam koja igra je u pitanju ali Omar al Basir ce se slozoti sa rezultatima referenduma tako da ne znam o cemu se zapravo radi.Ovo sto se desava sa Sudanom je rascjep sistema jer jedan veliki Sudan se raspada tako da to ne odgovara muslimanima koji zele da Sudan bude cjelovit.Ipak mislim da se nece sotvariti nezavisnost juznog Sudana jer mislim da referendum nece uspjeti i da ce vecina gradjana biti za jedinstveni Sudan.Mislim da Sudan mora svojom vojskom da pokaze juznom Sudanu da ne dozvoljava podijelu Sudana jer Sudan je cjelovit i ne moze se dijeliti.Mnogo volim Sudan i volio bih otici u Port Said i da tamo zivim sa muslimanima.Mnogo volim Sudan i mislim da ce Omar al basir izbarati najbolju opciju kako da savlada separatiste za juga.

Petar BSK

Veoma poznat
Poruka
10.064

A Kosovo???Kosovo moze jer su muslimani dole,a Juzni Sudan ne....

Poruka
60.354
Ne znam koja igra je u pitanju ali Omar al Basir ce se slozoti sa rezultatima referenduma tako da ne znam o cemu se zapravo radi.Ovo sto se desava sa Sudanom je rascjep sistema jer jedan veliki Sudan se raspada tako da to ne odgovara muslimanima koji zele da Sudan bude cjelovit.Ipak mislim da se nece sotvariti nezavisnost juznog Sudana jer mislim da referendum nece uspjeti i da ce vecina gradjana biti za jedinstveni Sudan.Mislim da Sudan mora svojom vojskom da pokaze juznom Sudanu da ne dozvoljava podijelu Sudana jer Sudan je cjelovit i ne moze se dijeliti.Mnogo volim Sudan i volio bih otici u Port Said i da tamo zivim sa muslimanima.Mnogo volim Sudan i mislim da ce Omar al basir izbarati najbolju opciju kako da savlada separatiste za juga.
:vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet:

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
Ne moze se Kosovo uporedjivati sa juznim Sudanom jer juzni Sudan obuhvata veliki dio Sudanske zemlje tako da je to nesto sto Kartum ne moze priznati ili ce Omar al basir biti zbacen sa vlasti.Kosovo je prezivjelo egzodus i protjerivanje i desio se Racak pa zato je Kosovo postalo neovisno a juzni Sudan nema sta da se zali jer juzni Sudan ce bolje zivjeti u jedinstvenom Sudanu nego kao samostalna drzava.Zato volio bih kad bih mogao da odem u Sudan i da ubjedim nemuslimane iz juznog Sudana da se ne otcjepljuju jer ce im biti bolje u jedinstvenom Sudanu jer ce jedinstveni Sudan biti Islamska drzava i imat ce prava za sve u drzavi.

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
Mislim da treba napasti juzni Sudan i ne dati da se juzni Sudan otcjepljuje jer u pitanju je teritorijalni integritet drzave Sudan.Mislim da vojska Sudana nece mirno gledati raspad zemlje i da ce nesto poduzeti da se sprijeci otcjepljenje juznog Sudana.Sudan mora biti jedinstven jer to je u interesu svih drzava u svijetu pa cak to je u interesu Srbije koja trazi pravdu preko medjunarodnog prava.

kami83

Legenda
Banovan
Poruka
62.443
Mislim da treba napasti juzni Sudan i ne dati da se juzni Sudan otcjepljuje jer u pitanju je teritorijalni integritet drzave Sudan.Mislim da vojska Sudana nece mirno gledati raspad zemlje i da ce nesto poduzeti da se sprijeci otcjepljenje juznog Sudana.Sudan mora biti jedinstven jer to je u interesu svih drzava u svijetu pa cak to je u interesu Srbije koja trazi pravdu preko medjunarodnog prava.

Marine legendo:zima::zima::zima:

Milan-Tab

Primećen član
Banovan
Poruka
599
Ne moze se Kosovo uporedjivati sa juznim Sudanom jer juzni Sudan obuhvata veliki dio Sudanske zemlje tako da je to nesto sto Kartum ne moze priznati ili ce Omar al basir biti zbacen sa vlasti.Kosovo je prezivjelo egzodus i protjerivanje i desio se Racak pa zato je Kosovo postalo neovisno a juzni Sudan nema sta da se zali jer juzni Sudan ce bolje zivjeti u jedinstvenom Sudanu nego kao samostalna drzava.Zato volio bih kad bih mogao da odem u Sudan i da ubjedim nemuslimane iz juznog Sudana da se ne otcjepljuju jer ce im biti bolje u jedinstvenom Sudanu jer ce jedinstveni Sudan biti Islamska drzava i imat ce prava za sve u drzavi.

Kakav crni Račak? To je bila legitimna vojna akcija uz nadzor stranih posmatrača i kompletna snimljena kamerama stranog TV tima. Ni u Hagu više ta laž ne prolazi.

Ode srce ...

Ističe se
Banovan
Poruka
2.062
Juzni Sudan treba da se odvoji od Sudana........previse krvi je proliveno da bi mogli da zive zajedno....

Naravno, Srbija nece priznati Juzni Sudan kao samostalnu drzavu , zbog fckn Kosova, koje je , po istom principu trebalo da se odvoji od Srbije......