- Poruka
- 63.764
Да се сутра појави неки нови Хитлер, видели бисте колико се стиде логора...све би они то из почетка, јер виша раса.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Uvek su mi tužne gastarbajterske priče.
Ne samo zbog silnih peripetija oko dobijanja poslova, viza, odlazaka, učenja jezika, već zbog stanja u državi za koje su krive naše vođe.
Nekada se na rad išlo zbog teškog siromaštva, a danas zbog hiljadu i jednog razloga.
Pa to je najbolji nacin da prikrijes pravu prirodu.Priznas nesto,a nije te briga,niti to nesto znaci u sadasnjostiü,plus za to krivis naciste,pradedove,cije slike u nacistickoj uniformi drzis u podrumu,pa malo pricas o tome kad popijes malo vise piva.Nemci nemaju problem sa tim... nije kao u Srbiji da nece niko da prizna zlocine i da se ta tema gura pod tepih.
u Nemackoj je to opste poznata tema, deca o otme uce u skoli, u sred Berlina je pre 10ak god. izgradjen ogroman "spomenik" stradalima u Holokustu, Dahau logor mozes uvek da posetis, ekskurzije vode tamo itd. malo mi je samo nacin na koji se ogradjuju od toga, kao sto sam vec napisao, kazu da se to radili nacisti, a ne Nemci, tj. njihovi dedovi i pradedovi.
to jos smesnije... povela se jednom na poslu prica oko II sv. rata.Pa to je najbolji nacin da prikrijes pravu prirodu.Priznas nesto,a nije te briga,niti to nesto znaci u sadasnjostiü,plus za to krivis naciste,pradedove,cije slike u nacistickoj uniformi drzis u podrumu,pa malo pricas o tome kad popijes malo vise piva.

Dunavske Svabe zovu Kümmel Türken,inace gotovo nepozeljni kad su izbegli kao i jugoslovenito jos smesnije... povela se jednom na poslu prica oko II sv. rata.
i sad kaze jedan kolega, njegov deda je bio kuvar, pa su ga u ratu stvaili da kuva u nekoj kasarni, tu proveo ceo rat.
drugi kaze, njegov deda bio krojac, pa je ceo rat sio u fabrici uniforme za vojsku.
treci kaze njegov deda ceo rat proveo u zarobljenistvu u Francuskoj, kad je prosao rat vratio se kuci
cetvrti kaze njegov deda je bio Donau-Schwabe ziveo je na prostoru danasnje Srbije (negde kod Sida mi je posle rekao) i ceo rat ziveo normalno, radio zemlju i onda kad je Nemacka izgubila rat, izbegao sa porodicom u Nemacku da ga ne bi ubili partizani...
i sve takve slicne lovacke price.
uglavnom "niko pusku u ruku uzeo nije!"
verujem da su njima njihovi roditelji/dedovi/pradedovi stvarno takve price pricali o ratu i da je posle rata jednostavno bilo sramota to isticati ili su se ljudi bojali pa su takve price izmisljali u koje sada njihovi potomci veruju i jos su ponosni na njih jer im preci "nisu bili deo svega toga".
mozda ih tada nisu voleli, ali od tada je proslo 80 god. stopili su se oni sa ostalim Nemcima odavno.Dunavske Svabe zovu Kümmel Türken,inace gotovo nepozeljni kad su izbegli kao i jugosloveni

Pa dobro,ima raznih prica,verovatno zato sto je ruska kultura ili nekultura jaca od nemacke.Poznajem jednog cistokrvnog nemca koji je rodjen u Argentini,pa se doselio,zivi u Austriji 30 godina i nema pojma nemacki.mozda ih tada nisu voleli, ali od tada je proslo 80 god. stopili su se oni sa ostalim Nemcima odavno.
a ima ova interesantna grupa "ruskih Nemaca" koji su posle raspada SSSR-a dosli da zive u Nemackoj. to su zaista Nemci koji su ko zna od kada ziveli na prostorima Rusije i kada su pocetkom '90-ih dobili pasose i mogucnost da dodju u Nemacku, mnogi su dosli.
od tada ima eto 30+ god. ali oni se definitvno nisu jos uvek uklopili, jer mnogi od njih imaju ruska imena, ti koji su tada dosli ne znaju tako dobro nemacki, uglavnom se krecu u tim "rusko-nemackim krugovima" itd. par takvih sam upoznao... deluje mi da vise vole Rusiju nego Nemacku iako su Nemci... bemliga![]()
Ma ja ga volim, pričajte šta hoćeteBec je proterivanjem jevreja postao klasicna nemacka selendra tipa Nirnberg.
Dobro da, previše sam generalizovala sa ovim "niko se ne vraća". Zapravo je istina da ja nikog nisam upoznala ko se vratio, a da to nije bilo zbog ovih porodičnih zavrzlama i/ili potrage za boljom vizom.Ja sam se vratila iz inostranstva zbog ljubavi. Zasto...ne znam, tako sam osecala. Nije mi bilo bitno gde zivim, imala sam vec dete i samo su mi njih dvojica bili vazni.
Vratili smo se par godina kasnije najpre na tri meseca, pa na sest meseci, cini mi se, pa sada muz produzava na po godinu dana ugovor. Do kada - ne znam.
Zivot u Srbiji ima prednosti i mana. Kao i zivot u inostranstvu. Zavisi od statusa odredjenog coveka u odredjenoj sredini.
Iako je nas zivot bio vise nego dobar u inostranstvu, ali da postoji kategorizacija pasosa - postoji. Da li to udara na dostojanstvo - udara.
Nikada ne znam do kada ce Srbija ovako trajati ali znam da je nama bolje jer su uslovi za skolovanje bolji nego u zemlji iz koje smo dosli.
Ponovo, da sam mladja, birala bih sa ovom pamecu Ameriku.
Moja sestra nije previse zadovoljna Nemackom. Opet, ne zbog nje vec zbog dece. Tu gde su oni uslovi skolovanja nisu posebni dobri i to nju brine. Meni Nemacka nije odgovarala, otisla sam u nju prekasno, zivela sam par meseci u Hajdelbergu (koji je divan) i iz njega otisla u Emirate (koji su mi legli lepse).
Posteno, meni je u pustinji najlepse, najdalje od problema zapadnog sveta, odmori covek glavu od svega, ali opet ne biramo samo za sebe vec i za dete.
Mladi ljudi mogu da probaju i vide da li je nesto za njih. Najgore sta moze da se desi je da produze dalje ali imace dodatno iskustvo koje mnogo znaci. Svaki duzi boravak u inostranstvu znaci.
Vracaju se ljudi iz razlicitih razloga.
Moj muz se prvi put vratio nakon sloma Milosevica (iz Kanade) iz politickih razloga jer je verovao.
Pa se razocarao.
Drugi put se vratio zbog posla (iz Svedske).
Pa se razocarao.
Treci put se vratio (iz Svedske, Dubaija i Katara) jer zeli da uradi nesto korisno.
Pa se razocarao.
Po struci je doktor tehnickih nauka, covek bi kazao da nikakav razlog nikada nije imao.
On je emotivac koji misli da moze nesto da promeni i svaki put kao hoce da promeni.
Kada ga pitam zasto, odgovara mi da ne zeli da im dopusti da ga izbace iz njegovog grada.
I ja sam imala slican osecaj apatrida, tipa - ko ste vi da mi uzmete moje.
Hvala, preslušaću kasnije.evo za vezbanje jezika
Pa ako ucis jezik,onda su mi bolje pesme,jer se cak i napamet mogu nauciti i te reci ti ostaju zauvek.Ja sam citao knjige sa tematikom koja me zanimala.Hvala, preslušaću kasnije.
Inače izbegavam pesme zbog skraćivanja reči (jer rima i slično), više sam fokusirana na recimo dokumentarce i kratke vesti.
Aussiedlermozda ih tada nisu voleli, ali od tada je proslo 80 god. stopili su se oni sa ostalim Nemcima odavno.
a ima ova interesantna grupa "ruskih Nemaca" koji su posle raspada SSSR-a dosli da zive u Nemackoj. to su zaista Nemci koji su ko zna od kada ziveli na prostorima Rusije i kada su pocetkom '90-ih dobili pasose i mogucnost da dodju u Nemacku, mnogi su dosli.
od tada ima eto 30+ god. ali oni se definitvno nisu jos uvek uklopili, jer mnogi od njih imaju ruska imena, ti koji su tada dosli ne znaju tako dobro nemacki, uglavnom se krecu u tim "rusko-nemackim krugovima" itd. par takvih sam upoznao... deluje mi da vise vole Rusiju nego Nemacku iako su Nemci... bemliga![]()
Da, zanimljiva grupacija.Uh, ne znam. Kada neko uradi nešto toliko strašno kao što je industrijalizacija smrti, to ostavi traume na ceo svet.Да се сутра појави неки нови Хитлер, видели бисте колико се стиде логора...све би они то из почетка, јер виша раса.
Они су само следили главног, а идеје су његове.Uh, ne znam. Kada neko uradi nešto toliko strašno kao što je industrijalizacija smrti, to ostavi traume na ceo svet.
Radili su i drugi grozne stvari, Amerika je potpuno neopravdano ratnim ciljevima bacila atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, ali opet svi se ježimo na simbole stradanja koji su svuda u Nemačkoj. A opet, ta ista Nemačka je jedina pokušala da se suoči sa svojom prošlošću, napravila spomenike, osudila neke ljude itd. Italija i Japan nisu uradili ništa, a opet niko od nas se ne ježi na Italiju ili Japan.
To je komplikovano. To je kao da kažeš da smo svi podržavali Miloševića, ili da svi podržavamo sns.Они су само следили главног, а идеје су његове.
Монструозно, а опет га је цела Немачка обожавала.
И опет би, то ти потписује.
Нису се они никада помирили са тиме да су губитници, споменици су само замазивање очију.

Не верујем ја Немцима ништа.To je komplikovano. To je kao da kažeš da smo svi podržavali Miloševića, ili da svi podržavamo sns.
Ne zaboravi da je mlada Sophie Scholl pogubljena jer se usprotivila nacističkoj vlasti.
Kao u svakom diktatorskom režimu, nacisti su uradili sve da uguše unutrašnji otpor - logori su prvo napravljeni za Nemce.
A opet, milion ljudi je radilo u logorima![]()
Само немој да ме тераш да бришем, плиииизMalo ste odmakli od teme. Cisto informativno![]()
Чекајући то "једино" мени прође живот.Meni ne treba nova domovina. Jedino sta bi htio da se uhljebi odhljebe i stpaju na dugogodisnji teski rad s koricom kruha.
Jao, tražim ja jednom info kako do rot-weiss-rot, kad će baćuška hrvat meni - jedini rot weiss rot koji trebaš je onaj koji nam je tuđman obezbedio. rekoh - care, dobro za tebe, ali meni nije ništa obezbedio, meni i dalje treba rot-weiss-rot za austrijuMeni ne treba nova domovina. Jedino sta bi htio da se uhljebi odhljebe i stpaju na dugogodisnji teski rad s koricom kruha.

Od cekanja nema kruha.Чекајући то "једино" мени прође живот.
Udaj se za AustrijancaJao, tražim ja jednom info kako do rot-weiss-rot, kad će baćuška hrvat meni - jedini rot weiss rot koji trebaš je onaj koji nam je tuđman obezbedio. rekoh - care, dobro za tebe, ali meni nije ništa obezbedio, meni i dalje treba rot-weiss-rot za austriju![]()

Е, па нисам ја Гаврило. Само имам принципе.Od cekanja nema kruha.